Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συμφωνία συνεργασίας Αθηνών - Βελιγραδίου
  • [3] Δηλώσεις Νεμπιόλο
  • [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [5] Οικονομική πολιτική
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Επιστολή Παπαδόπουλου στο Σημίτη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/08/1997 (ΑΠΕ)

    Οι αντιδράσεις στις ανθελληνικές δηλώσεις Νεμπιόλο, οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς για το Κυπριακό στην Ελβετία και η συμφωνία συνεργασίας Αθηνών - Βελιγραδίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπουρίνι τρέλανε την Ελλάδα! Περίεργα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επίθεση σε 3 μέτωπα. Η "Α" αποκαλύπτει τα νέα σχέδια του Κώστα Καραμανλή.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο μυστικός δείπνος Γιάννας - Σάμαρανκ. Ολο το παρασκήνιο πριν τις αθλιότητες του Πρίμο Νεμπιόλο.

    Η ΑΥΓΗ: Ο από μηχανής κύριος Νεμπιόλο. Σίριαλ αντιδράσεων για την επεισοδιακή συνέντευξή του.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξηλώνεται η ηγεσία της Αστυνομίας. Εκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ για να ξεκαθαρίσει από τους "νονούς".

    ΕΘΝΟΣ: Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς. Δραματικό συμβάν στη Λαμία αποκαλύπτει χάος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εγλειψαν τον Ντενκτάς και ξέχασαν τους αγνοούμενους. Λευκωσία και Αθήνα δέχθηκαν να μην τεθή το θέμα στο Μοντραί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σε θέση μάχης Δήμητρα - Μαργαρίτα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η δραχμή στο στόχαστρο. Ξένοι τραπεζίτες προβλέπουν υποτίμηση τύπου Ταϊλάνδης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σάϊλοκ της νύχτας. Γνωστό νυχτερινό κέντρο παρατράπεζα τοκογλυφίας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οικονομική εισβολή στη Σερβία. Μετά τα Τίρανα στρατηγική συμφωνία με το Βελιγράδι.

    ΕΣΤΙΑ: Χάνουν το δικαίωμα εξοφλήσεων εις δόσεις οι φορολογούμενοι.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοιγμα 2 τρισ. πιέζει τα επιτόκια. Απειλητικές οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου - Κίνδυνοι για δημοσιονομική εκτροπή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σφίγγει ο κλοιός για τους φοροφυγάδες. 60.000 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις τον Ιούλιο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τοκογλυφία 2 δισ. με 1000 θύματα. Νυχτερινό κέντρο ήταν παρατράπεζα!

    ΝΙΚΗ: Καταιγίδα κατά Νεμπιόλο. Κέρδισε την... αντιπάθεια όλων των Ελλήνων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το ντοπάρισμα σώματος - συνείδησης να αποκρουστεί επισημαίνει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

    [2] Συμφωνία συνεργασίας Αθηνών - Βελιγραδίου

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "σε συμφωνία μακράς πνοής με βασικό άξονα την ελληνική βοήθεια στην ανασυγκρότηση της Νέας Γιουγκοσλαβίας οδηγούν τα οσα συζητήθηκαν μεταξύ του Θεόδωρου Πάγκαλου και του Γιουγκοσλάβου ομολόγου του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Πιστώσεις εκατομμυρίων δολαρίων και συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε έργα στη Γιουγκοσλαβία είναι από τα σημαντικά σημεία της συμφωνίας. Η οικονομική επιρροή της Ελλάδας στα Βαλκάνια αυξάνεται συνεχώς αφού παρόμοιες συμφωνίες έχουν ήδη γίνει με την Αλβανία και τη Βουλγαρία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί πλέον σταθερά να εισαγάγει στην εξωτερική της πολιτική την παράμετρο της συστηματικής αναπτύξεως των οικονομικών σχέσεων της χώρας με τους Βαλκάνιους γείτονές της, τάση που επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Γιουγκοσλαβίας κ. Θ. Πάγκαλου και Μίλαν Μιλουτίνοβιτς."

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "αποφάσεις που συμβάλλουν στη σύσφιξη των σχέσεων Αθήνας-Βελιγραδίου, ελήφθησαν χθες κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου με τον ομόλογό του της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς."

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνογιουγκοσλαβικών σχέσεων σηματοδοτεί η χθεσινή επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Οι χθεσινές συζητήσεις μεταξύ των κ.κ. Πάγκαλου και Μιλουτίνοβιτς κάλυψαν όλο το εύρος των διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση των Γιουγκοσλάβων πολιτών να επισκέπτονται τη χώρα μας."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι χθεσινές συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς σχετικά με την αύξηση του αριθμού θεωρήσεων εισόδου Σέρβων υπηκόων στο ελληνικό έδαφος, γεγονός που έχει ως συνέπεια τον τουριστικό "αποκλεισμό" της Βόρειας Ελλάδας με ακέραια την ευθύνη της κυβέρνησης Σημίτη".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει οτι "αν κάποιος ισχυριζόταν πριν από λίγο καιρό οτι η Συνθήκη του Σέγκεν θα "σκιάσει" τις ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις, σίγουρα θα τον θεωρούσαν τρελό. Και όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει. Το θέμα μάλιστα αποτέλεσε χθες αντικείμενο συνομιλιών μεταξύ Πάγκαλου και Μιλουτίνοβιτς."

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "δυναμική συνεργασία" στους τομείς της οικονομίας και κυρίως των επενδύσεων, αναζητούν Αθήνα και Βελιγράδι στη "μετα-Ντέϊτον" εποχή της Γιουγκοσλαβίας".

    [3] Δηλώσεις Νεμπιόλο

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "και εις το δεύτερον τμήμα της συνεντεύξεώς του προς τον τηλεοπτικόν σταθμόν "Μέγκα" ο Πρίμο Νεμπιόλο, εξηκολούθησε την πολιτικήν κριτικήν του εις βάρος της Ελλάδος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο σχόλιό της αναφέρει οτι "θύελλα προκάλεσε το φασιστικό παραλήρημα του Πρίμο Νεμπιόλο. Η πολιτική θρασύτητα αυτού του κυρίου και το ρατσιστικό, υστερικό του μένος κατά της Ελλάδας και του λαού της προκάλεσαν αμηχανία ακόμα και στην κλειστή λέσχη των αντιδραστικών της ΔΟΕ".

    [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    O ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει οτι "αφού απέτυχε στην προσπάθειά του να παγιδεύσει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε κινήσεις που θα ματαίωναν το νέο κύκλο συνομιλιών και θα δημιουργούσαν εντυπώσεις σε βάρος της, ο Ραούφ Ντενκτάς επιχειρεί τώρα να προκαλέσει αδιέξοδο με την προβολή σειράς απαράδεκτων αξιώσεων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "σε διερευνητικό επίπεδο γύρω από τις γνωστές πτυχές του κυπριακού προβλήματος συνεχίστηκαν και χτες στο Μοντρέ της Ελβετίας οι απευθείας συνομιλίες. Η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ προωθεί προσέγγιση σε επιμέρους και αφήνει για επόμενες φάσεις τα βασικά θέματα".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "καμιά ουσιαστική μεταβολή στο Κυπριακό δεν έγινε γνωστή από τις "πηγές" που παρακολουθούν τις συνομιλίες στην Κλιόν του Μοντρέ, μετά και τη δεύτερη μέρα της συνάντησης. Σε Κληρίδη και Ντενκτάς έχει επιβληθεί σιωπή, ο δεύτερος όμως δεν αποφεύγει την έκφραση αισιοδοξίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "χωρίς να διαφαίνονται προοπτικές για την εμπλοκή του κυπριακού συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα χθες οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς στο Γκλιόν της Ελβετίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο σημειώνει οτι "υπογραφές εθνικότητος είναι έτοιμες να βάλουν στην "λύσι" του Κυπριακού, είτε κατόπιν των "απ' ευθείας συνομιλιών" είτε μετά από την έλευσι Χόλμπρουκ η Αθήνα και η Λευκωσία, αρκεί βεβαίως ο εγκληματίας πολέμου Ραούφ Ντενκτάς, να μας... κάνει την χάρι και να μην αποχωρήση από το Μοντραί της Ελβετίας ένθα και συνεχίζονται, προς το παρόν οι διαβουλεύσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "οι "σαλαμοποιημένες συνομιλίες" των Κληρίδη - Ντενκτάς συνεχίσθηκαν χθες αρχίζοντας με πρόγευμα εργασίας το πρωί και το απόγευμα σε κατ' ιδίαν συνάντηση, όπου έγινε συζήτηση επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού".

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "σε πλήρες αδιέξοδο φαίνεται να βρίσκονται οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς στο Μοντρέ της Ελβετίας, λόγω της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς σε όλα τα επίμαχα θέματα που παραδοσιακά χωρίζουν τη Λευκωσία και τα κατεχόμενα".

    [5] Οικονομική πολιτική

    Στο σχόλιό της η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "βραδυφλεγές και... άκαπνο φοροεισπρακτικά αποδεικνύεται, τελικά, το μείγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη. Με τα δημόσια έσοδα να υστερούν πάνω από 200 δισ. δρχ. στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους. Παγιδευμένη στη λογιστική πρακτική της φοροεπιδρομής, η κυβέρνηση πληρώνει τώρα το τίμημα των επιλογών της, οδηγώντας, όμως, την οικονομία στη στασιμότητα, αντί για την ανάπτυξη των ζωτικών τομέων της χώρας".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/08/1997 (ΑΠΕ)

    Οι φορολογικές παραβάσεις, η μη είσπραξη των δημοσίων εσόδων και η μείωση των δημοσίων δαπανών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Επιστολή - Βόμβα Παπαδόπουλου στο Σημίτη. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημόσια έσοδα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μονόδρομος η μείωση δαπανών για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πρόστιμα 4,6 δισ. σε 3263 επιχειρήσεις. Ρεκόρ φορολογικών παραβάσεων τον Ιούλιο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στοπ στη μεταβίβαση αδειών επαγγελματικών αυτοκινήτων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στα 2 τρισ. εκτινάσσονται τα κονδύλια για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων".

    [7] Επιστολή Παπαδόπουλου στο Σημίτη

    Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ αναφέρει ότι "νέα διάσταση δίνει στην ανησυχία που υπήρχε στην κυβέρνηση για το έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού η απόρρητη επιστολή του υπουργού δημοσίας διοίκησης κ. Αλέκου Παπαδόπουλου για αυτό το θέμα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες με την επιστολή του ο κ. Α. Παπαδόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 1997".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 13 August 1997 - 17:31:55 UTC