Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Μέτρα κατά Aλβανών ενόπλων
  • [3] Ολυμπιάδα 2004
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [6] ΕΛΛΑΔΑ-ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 22/07/1997 (ΑΠΕ)

    Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Ετσεβίτ και τις κατοχικές εκδηλώσεις, τα μέτρα για την πάταξη της δράσης αλβανών ενόπλων στη μεθόριο, τα νομοσχέδια του υπ. Παιδείας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η οικονομική πτυχή της ανάληψης της Ολυμπιάδας του 2004 είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέα Νέα Δημοκρατία: επαναστατικές εισηγήσεις για την ανασυγκρότηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η μείωση φόρου για τα ΙΧ. Η Ευρώπη απέρριψε τις ελληνικές προτάσεις.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ράμπο στα διαπλεκόμενα βάζει ο Κώστας Σημίτης. Θα ελέγχουν τις κρατικές προμήθειες και τις κομματικές επιχορηγήσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Μαύρη τρύπα 2004.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Επιχείρηση σκούπα για Αλβανούς.

    ΕΘΝΟΣ: Ποιοί μπαίνουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για τις βάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λαμπαδηδρόμος προς το 2004 η Γιάννα Δασκαλάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σκούπα Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νονοί και στις παραλίες. Παρκοεταιρίες, αισχροκέρδεια απο αναψυκτικά και τρόφιμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πράσινο στους Αλβανούς αλλά και επιχείρηση - σκούπα της ΕΛΑΣ;

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σώμα "υπερυπουργών" συγκροτεί ο Σημίτης.

    Η ΕΣΤΙΑ: Καθυστερημένα μέτρα δια την προστασίαν της χώρας απο αλβανούς κακοποιούς.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ολυμπιάδα: άλμα στο κενόν.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σκληρή γλώσσα κυβέρνησης σε Αγκυρα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τελεσίγραφο Λαλιώτη σε 22 υπουργούς. Ματαιώνονται έργα απο κακές μελέτες.

    ΝΙΚΗ: Ασπίδα στην αλβανική μεθόριο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μπαράζ" αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων.

    [2] Μέτρα κατά Aλβανών ενόπλων

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους τονίζουν μεταξύ άλλων οτι "είναι σαφές πως η χώρα μας έχει εξαντλήσει τα περιθώρια υποδοχής λαθρομεταναστών και πως ενώ είναι πρόθυμη - όπως πολλές φορές το απέδειξε - να παράσχει βοήθεια στη γειτονική Αλβανία. Δεν μπορεί να επιτρέψει την εισβολή και δράση του οργανωμένου εγκλήματος ούτε τις ληστρικές επιδρομές στο έδαφός της. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να κινηθούν οι αρμόδιοι και να επιδιώξουν τη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση της Αλβανίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "εντατικές επιχειρήσεις 'σκούπα' θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες όλες οι αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, προκειμένου να μαζέψουν τους Αλβανούς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας. Το 1996 Αλβανοί διέπραξαν 35 ανθρωποκτονίες, 8 βιασμούς, 459 κλοπές, 63 ληστείες, 2 απάτες, 16 περιπτώσεις πλαστογραφίας επίσημων εγγράφων, 26 περιπτώσεις λαθρεμπορίας, 11 περιπτώσεις πλαστών χαρτονομισμάτων, ενώ 299 Αλβανοί συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών".

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΙΚΗΣ "προωθείται η δημιουργία ειδικού σώματος απο πολίτες που ζουν και γνωρίζουν τα σύνορα, οι οποίοι θα αποτελέσουν ένα είδος 'εθνοφυλάκων'. Την εκπαίδευσή τους θα αναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο στρατός".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "την αποτυχημένην πολιιτκήν της είς το αλβανικόν επιχειρεί να θεραπεύση η Κυβέρνησις, η οποία με το πρόσχημα της προστασίας της ελληνικής μειονότητος ηκολούθησεν ελαστικήν πολιτικήν έναντι των λαθρομεταναστών, με αποτέλεσμα, το μεν αλβανικόν καθεστώς να κάμνη εισαγωγήν συναλλάγματος, η δε χώρα μας εισαγωγήν εγκληματικότητος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "με μια ακόμη επιχείρηση 'σκούπα' που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, όπου αναπτύσσει την αιματηρή δραστηριότητά της η αδυσώπητη αλβανική μαφία, με σκέψεις για εφοδιασμό με πράσινη κάρτα εργασίας των νομιμοφρόνων Αλβανών, αλλά και με τα... συνήθη, επίσης, μέτρα της ενίσχυσης των συνόρων με την Αλβανία δυνάμεις του στρατού, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα δράματα που προκαλούν οι Αλβανοί στη χώρα μας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "οι αλβανοί μαφιόζοι στη Διποταμιά Καστοριάς το Σάββατο είχαν στόχο να απαγάγουν ανθυπαστυνόμο και όχι τους πέντε αγρότες. Οι Αλβανοί στη συνέχεια θα ζητούσαν την απελευθέρωση ομοεθνούς τους εμπόρου ναρκωτικών, ο οποίος είναι έγκλειστος στον Κορυδαλλό".

    [3] Ολυμπιάδα 2004

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "ένα τρισεκατομμύριο θα μας στοιχίσει η οργάνωση, με επισφαλή τα προσδοκώμενα κέρδη και απροσμέτρητες τις ενδεχόμενες ζημίες".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "αντί της υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με το τεράστιο κόστος της "Ολυμπιάδας 2004", η Επιτροπή Διεκδίκησης κατέφυγε σε παιχνίδια με αριθμούς ισχυριζόμενη ότι η Ολυμπιάδα στην Αθήνα θα είναι η πρώτη κερδοφόρα Ολυμπιάδα. Σε ημερίδα της Επιτροπής Διεκδίκησης παρουσιάστηκε ο επίσημος προϋπολογισμός, που προβλέπεται ισοσκελισμένος, ύψους 1,6 δις δολ. (σε σημερινές τιμές) ενώ αναμένεται κερδοφόρα 36,7 εκ. δολ.

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "σκληρή απάντηση στην Αγκυρα, για τις εντεινόμενες το τελευταίο διάστημα απειλές της με αφορμή την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου, έδωσε εκ μέρους των "15" η λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Ζακ Πόος απηύθυνε την περασμένη Παρασκευή απαντητική επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζέμ, με την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί 'ασυμβατότητας' της κυπριακής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ, προειδοποιώντας ταυτοχρόνως οτι "η εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου δεν θα έπρεπε να τίθεται υπο αμφισβήτηση". Η επιστολή Πόος - η οποία εστάλη στον κ. Τζέμ εξ ονόματος του Συμβουλίου - αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες - όπου βρίσκεται σήμερα και ο Τούρκος ΥΠΕΞ - και είναι ενδεικτική της 'μεταστροφής' του κλίματος στους κόλπους της ΕΕ και της 'καλύτερης κατανόησης' των θέσεων της Ελλάδας".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "προς συνάντηση των τεσσάρων εμπειρογνωμόνων δυο Ελλήνων και δύο Τούρκων, οδηγούν τα πράγματα εκτιμούν αρμόδιοι παρατηρητές στην Αθήνα μετά την διατύπωση σχετικής πρότασης εκ μέρους της τουρκικής πλευράς. Η πρόταση, η οποία διατυπώνεται στο νέο, δεύτερο, υπόμνημα των Τούρκων εμπειρογνωμόνων, το οποίο έφθασε χθες στην Αθήνα, συνοδεύεται σύμφωνα με πληροφορίες, και με το αίτημα για συζήτηση ουσιαστικά εφ'όλης της ύλης. Η Αθήνα δεν ικανοποιείται με τις προτάσεις αυτές, αλλά εκτιμάται πως η συνάντηση των τεσσάρων θα γίνει, καθώς μια τέτοια εξέλιξη εντάσσεται στο πνεύμα της συμφωνίας της Μαδρίτης. Χωρίς να γίνεται αποδεκτό το αίτημα για συζήτηση εφ'όλης της ύλης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "με σκληρό λεξιλόγιο και υπενθυμίζοντας το 'Casus Belli' που είχε διακηρύξει ο Α. Παπανδρέου για οποιοδήποτε μονομερή μεταβολή εκ μέρους της Τουρκίας του σημερινού Status στην Κύπρο απάντησε χθες η Αθήνα στις απειλές του Μπ. Ετσεβίτ περί προσάρτησης των κατεχομένων. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος έκανε λόγο για εγκληματία που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος και κάλεσε τον Ετσεβίτ να μην εκμεταλλεύεται για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους το Κυπριακό".

    "Σε μια συγκρατημένη και έμμεση αποδοκιμασία των δηλώσεων Ετσεβίτ στα κατεχόμενα, προχώρησε χθες ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπέρνς. "Προτιμάμε, είπε, αντί να ρίξουμε λάδι στη φωτιά, να συνεχίσουμε να εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία θα πρέπει να αποτελεί τον απώτερο στόχο των διαπραγματεύσεων", σημειώνει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Στο σχόλιό του με τίτλο "Τα δύο πρόσωπα της Τουρκίας" ο ΛΟΓΟΣ διερωτάται "ποιόν άραγε να πιστέψει και να εμπιστευθεί η ελληνική κυβέρνηση; Τον κ. Γιλμάζ και την επιστολή του με την οποία ζητάει την συνδρομή την ΕΕ ή τον κ. Ετσεβίτ, ο οποίος με την επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο, χαρακτήριζε "κοινή νίκη της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων" την ανεξαρτησία του ψευδοκράτους; "Ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν οι μεγάλες δυνάμεις που επιθυμούν λύση εδώ και τώρα στην περιοχή χωρίς να ασχολούνται με τα... 'μικρά', οπως θεωρούν αυτοί, προβλήματα. 'Μικρά' για αυτούς, μεγάλα για μας που τόσο χρόνια πασχίζουμε για να διαφυλάξουμε ανέπαφα τα σύνορά μας απο τις επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας. Ας μας πουν, επιτέλους με ποια Τουρκία να συνεννοηθούμε για να βρούμε λύση;".

    ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σε (μερική...) αναθεώρηση του συνολικού πλέγματος των ευρω-τουρκικών σχέσεων με αιχμή του δόρατος τον τρόπο χρήσης του βέτο, προβαίνει η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια, πάντα, της συμφωνίας της Μαδρίτης. Η Ελλάδα, πλέον, δείχνει διατεθειμένη να εμφανισθεί διαλλακτική στο ζήτημα της προώθησης των ευρωτουρκικών σχέσεων και να διευκολύνει η ίδια στο μέτρο του δυνατού, και εφόσον βεβαίως το επιτρέψει η συμπεριφορά της γείτονος, η χρηματοδότησή της από τα ευρωπαϊκά ταμεία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ κάνει λόγο για "συσκέψεις επί συσκέψεων στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να 'δικαιολογηθεί' η πορεία υποχωρήσεων, που ακολουθεί η χώρα απέναντι στην Τουρκία".

    [5] Οικουμενικός Πατριάρχης

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "την πρώτη επίσημη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αρμενία πραγματοποίησε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος".

    [6] ΕΛΛΑΔΑ-ΠΓΔΜ

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "θέλω να απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα, γιατί δεν έχει καμία ουσία". Την εντυπωσιακή αυτή δήλωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος στην εφημερίδα 'Νιού Γιορκ Τάιμς' και αφορά το Σκοπιανό και τις διαπραγματεύσεις για εξεύρεση οριστικής ονομασίας των Σκοπίων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 22 July 1997 - 14:31:28 UTC