Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] ΠΓΔΜ
  • [4] Κοινωνικός διάλογος
  • [5] Ελληνοκυπριακή άσκηση
  • [6] Αλβανικό
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Ελληνική οικονομία, ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 17/04/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η δικαστική παρέμβαση για το περιεχόμενο επιστολών εκδοτών και ο κοινωνικός διάλογος είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Απο Νταβός στη Μάλτα. Αρχίζει ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χαράτσια στους ΙΧήδες. Νέα αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας.

    ΑΘΗΝΑτΚΗ: Δώρο Σημίτη στους Τούρκους. Προσφέρει αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων.

    Η ΑΥΓΗ: Η Εγνατία απειλεί. Προχωρούν χωρίς συνολική περιβαλλοντική μελέτη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αλβανικές πυραμίδες κατασκευάζει ο Ανδρουλιδάκης. Κοροϊδεύει τον κόσμο και μοιράζει σπίτια.

    ΕΘΝΟΣ: Σάλος με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σαμαράς: άρχισε ο χορός των μεγάλων ευθυνών. Εκχωρούνται ζωτικά συμφέροντα της χώρας στην Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χορεύοντας με τους Τούρκους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκρηξη στα τιμολόγια. Αυξήσεις στο βωμό του σπάταλου κράτους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αρση αδιεξόδου". Βήμα προς βήμα διάλογο για βραχονησίδες και Χάγη. Για λύση-πακέτο μιλάνε οι ΗΠΑ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η "πολιτική διαθήκη" του Ανδρέα.

    Η ΕΣΤΙΑ: Νέαι υποχωρήσεις της κυβερνήσεως Σημίτη έναντι της Τουρκίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα Αιγαίου αναγγέλλει η ΕΕ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναγνώριση εδάφους στα ελληνοτουρκικά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σκόνταψαν οι δηλώσεις στην εφορία. 3 εκατομμύρια περιμένουν σειρά.

    ΝΙΚΗ: Μισό βήμα για Χάγη. Καταρχήν συμφωνία Γ. Παπανδρέου - Οϊμέν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξεσκεπάζεται η απάτη του "κοινωνικού διαλόγου". Αποκαλυπτικές δηλώσεις των εκπροσώπων του ΣΕΒ.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "βήματα για την άρση αδιεξόδου στα ελληνοτουρκικά (βραχονησίδες, Χάγη, και άλλα) έγιναν χθες στη Μάλτα με τη συνάντηση Παπανδρέου-Οϊμέν, μέσω της σύστασης Επιτροπής Επιστημόνων. Χαρακτηριστική η δήλωση του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Βάν Μίρλο: "Σήμερα, για πρώτη φορά, μπορούμε να μιλάμε για άρση του αδιεξόδου". Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοινώνει οτι "λίαν συντόμως" ο Κλίντον θα παρουσιάσει σχέδιο 'λύσης-πακέτου' για Αιγαίο και Κύπρο".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι φέρεται "διατεθειμένη να συνεχίση την τακτικήν των υποχωρήσεων έναντι της Τουρκίας, η Κυβέρνησις Σημίτης, δρομολογούσα ατύπως, πλήν σταθερώς, την διαδικασίαν διαλόγου με την Αγκυραν".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "έντονη αντιπολιτευτική κριτική δέχθηκε χθες η κυβέρνηση για τις τελευταίες εκδηλώσεις της εξωτερικής πολιτικής. Το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να εκδόση διευκρινιστική ανακοίνωση, ενώ στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Παπανδρέου και Οϊμέν είχαν "απανωτές συναντήσεις".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "σε φάση μεγάλης κινητικότητας εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Ονούρ Οϊμέν είχαν χθες στη Μάλτα αλλεπάλληλες συνομιλίες με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή 'φόρμουλα' που θα επιτρέψει την έναρξη συνομιλιών για τις 'τεχνικές' πτυχές των προβλημάτων που βαρύνουν τις διμερείς σχέσεις".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται οτι "ως μονόδρομο εμφάνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας την άρση του ελληνικού βέτο για την ισότιμη τουρκική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων στη ΔΔΕ. Ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για "ρεαλιστική αντιμετώπιση ενός εκκρεμούς ζητήματος το οποίο δεν μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη", εξηγώντας την αδυναμία της ΔΕΕ να αναλάβει στρατιωτική δράση χωρίς να χρησιμοποιεί μέσω του ΝΑΤΟ, στο οποίο ούτε ή άλλως έχει λόγο και η Τουρκία".

    Κατά τα ΝΕΑ "ένα πρώτο βήμα για διάλογο με την Τουρκία φαίνεται οτι έγινε χθες στη Μάλτα. Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη συγκρότηση ελληνοτουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα έχει ως αντικείμενο να διερευνήσει τις δυνατότητες προσέγγισης στο ζήτημα των διαδικασιών για την επίλυση των διαφορών τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ θεωρεί οτι "υπο το κράτος απειλών και ανοιχτών εκβιασμών ως... απάντηση στην 'κίνηση καλής θέλησης' της κυβέρνησης Σημίτη, που με μια ακόμη 'άρση βέτο' άνοιξε το δρόμο στην Αγκυρα για ισότιμη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΔΕΕ άρχισε χθες πανηγυρικά ο ελληνοτουρκικός διάλογος και σε πολιτικό επίπεδο".

    Η ΑΘΗΝΑτΚΗ προσθέτει οτι "την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων είναι διατεθειμένος να προσφέρει "δώρο" στους Τούρκους ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ως χειρονομία "καλής θέλησης" προς την Αγκυρα. Πληροφορίες αναφέρουν οτι ήδη για τη βούληση αυτή της Αθήνας έχει ενημερωθεί ο αμερικανός πρέσβης Τόμας Νάϊλς".

    [3] ΠΓΔΜ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "ως βάση για βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Σκοπίων, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λ. Φερτσκόφσκι την πρόσφατη επίσκεψη του Θ. Πάγκαλου στη χώρα του. Απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Σκοπίων ο κ. Φερτσκόφσκι πρόσθεσε οτι οι σχέσεις θα επεκταθούν άμεσα στον τομέα της άμυνας, της οικονομίας, καθώς και της διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο υπουργείων Εξωτερικών".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "τεράστια πρόοδο" στις σχέσεις Ελλάδας- Σκοπίων που θα οδηγήσει σε "στενότατη συνεργασία" των δύο χωρών διαπιστώνει η Ουάσιγκτον. Παράλληλα Ευρωπαίοι και αμερικανοί κλιμακώνουν τις πιέσεις προς τη Βουλγαρία για να διευθετήσει κι αυτή τις διαφορές της με τα Σκόπια".

    [4] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "γκρίζα εικόνα" αυτή τη φορά λόγω κοινωνικού διαλόγου εμφανίζει και πάλι η κυβέρνηση. Τη διαπίστωση αυτή κατέγραψαν χθες στα "κιτάπια" τους τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Επικοινωνιακής Πολιτικής (απο κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ) που συνεδρίαζαν χθες για τον κοινωνικό διάλογο. Υποστήριξαν δε οτι ο διάλογος για τις εργασιακές και ασφαλιστικές αλλαγές πρέπει να αναπτυχθεί στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, με στόχο τον κοινό βηματισμό κυβέρνησης-κόμματος βάσει ενός πολιτικού κειμένου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "Ξεσκεπάζεται η απάτη του 'κοινωνικού διαλόγου" αναφέρει οτι "εδώ και τώρα απαιτούν οι βιομήχανοι την εφαρμογή όλων των αντεργατικών μέτρων, που έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση. Αχόρταγοι, αλλά και προκλητικοί, παρουσιάστηκαν χθες οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, οι οποίοι απαίτησαν τη γρήγορη και αποτελεσματική λήψη και θεσμοθέτηση των μέτρων, που αυτοί έχουν αξιώσει για τη βελτίωση της "ανταγωνιστικότητας".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "η ΕΕ υποστηρίζει οτι η θεσμική αναγνώριση των νέων ευέλικτων μορφών απασχόλησης ουσιαστικά λειτουργεί υπέρ των μεμονωμένων εργαζομένων. Στο μεταξύ, ύστερα απο τα συνδικάτα και ο ΣΕΒ εξαπέλυσε πυρά εναντίον του κοινωνικού διαλόγου που προτείνει η κυβέρνηση. Σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση του ΣΕΒ χαρακτήρισε ασαφείς και αμφίβολης αποτελεσματικότητας τους στόχους και το περιεχόμενο του κοινωνικού διαλόγου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "τρόπους να εξουδετερωθούν οι αντιδράσεις που αναμφίβολα θα πυροδοτήσει ο κοινωνικός διάλογος αναζητούν στο ΠΑΣΟΚ. Για το σκοπό αυτό το συντονιστικό όργανο Επικοινωνιακής Πολιτικής που συνεδρίασε χθες υπο τον Κ. Λαλιώτη αποφάσισε να αποστείλει σχετικό πολιτικό κείμενο στις οργανώσεις προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη για τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος".

    [5] Ελληνοκυπριακή άσκηση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "θέατρο παραλόγου" θυμίζει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης για το μείζον θέμα της διεξαγωγής της κοινής ελληνοκυπριακής αεροναυτικής άσκησης "Τοξότης" (7-8 Μαϊου). Παράλληλα κύκλοι του ελληνικού Πενταγώνου εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον παραγκωνισμό της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων απο τον πρωθυπουργό και εκτιμούν: "η οριστική ρήξη Σημίτη-Τσοχατζόπουλου είναι πλέον ορατή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "νάρκη Τσοχατζόπουλου" στην πορεία των υποχωρήσεων του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη ανατρέπει ολόκληρο τον προγραμματισμό της εξωτερικής πολιτικής και απειλεί την εσωτερική συνοχή της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να απορρίπτει το μορατόριουμ στρατιωτικών πτήσεων στη Μεγαλόνησο. Αντίθετα, ο κ. Σημίτης όχι μόνο έχει αποδεχθεί, σιωπηρά την αμερικανική πρόταση αλλά απέστειλε και σχετικό μυστικό μήνυμα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλ. Κληρίδη".

    [6] Αλβανικό

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "χτυποκάρδι στην ηγεσία του υπουργείου Αμυνας για την ασφαλή απόβαση των 120 Ελλήνων στρατιωτών στον Αυλώνα και για τη μετακίνησή τους μέχρι τις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων όπου θα καταλύσουν. Μετά την επίθεση στο ξενοδοχείο που διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στον Αυλώνα, αλλά και τις συνεχιζόμενες απειλές για τρομοκρατικό χτύπημα κατά των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης, ο Ακης Τσοχατζόπουλος έδωσε εντολή για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας με το που θα προσεγγίζει τις ακτές του Αυλώνα το αρματαγωγό 'Σάμος' με τον ελληνικό λόχο".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 17/04/1997 (ΑΠΕ)

    Οι έλεγχοι διεθνών Οργανισμών για την ελληνική οικονομία, οι θέσεις του για τον κοινωνικό διάλογο και οι πληροφορίες για νέα πτώση του πληθωρισμού είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σπάει το φράγμα του 6%, πτώση του πληθωρισμού στο 5,7% τον Απρίλιο".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Οχι διάλογος για το διάλογο... Σοβαρές επιφυλάξεις του ΣΕΒ για τη μεθόδευση του κοινωνικού διαλόγου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ""Εκθεση ιδεών ο διάλογος" - Βολές του ΣΕΒ για ατολμία της κυβέρνησης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μπαράζ ελέγχων της ελληνικής οικονομίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Επιβεβαιώνεται η απόκλιση του Νότου από τη σύγκλιση, η γαλλογερμανική συμμαχία αφήνει για 2 χρόνια εκτός ΟΝΕ Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία".

    [8] Ελληνική οικονομία, ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι ""τσεκ απ" στην ελληνική οικονομία θα κάνουν η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ΟΟΣΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το προσεχές δίμηνο, προκειμένου να κρίνουν την πορεία της προς τη σύγκλιση και να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας (ασφαλιστικό καθεστώς, αναδιάρθρωση τραπεζικού συστήματος κ.α.). Στις προτάσεις αυτές θα στηριχθεί η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02f run on Thursday, 17 April 1997 - 14:40:53 UTC