Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κοινωνικός διάλογος
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Αλβανικό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Φορολογικές παραβάσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/04/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η αποστολή της ελληνικής δύναμης στην Αλβανία, ο κοινωνικός διάλογος και η διένεξη για τη βίλα του Παλαιού Ψυχικού είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο ψηλός "εκτελεί" τον... κοντό. Σκληρή επίθεση Μητσοτάκη κατά Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ζητείται κατάσχεση της βίλας της Εκάλης.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Διαιτητής ο Κόκκαλης. Βρέστα με τον Λαμπράκη λέει στον Κοπελούζο.

    Η ΑΥΓΗ: Αλλαγή ατμόσφαιρας στα ελληνοτουρκικά. Η Ελλάδα απέσυρε το βέτο στη ΔΕΕ για την Τουρκία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 500 εκατομμύρια αγχόνη στη Μιμή.

    ΕΘΝΟΣ: Οι τομές στο δημόσιο. Ολόκληρος ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θέλει τον... "ήλιο" με νέες... ακτίνες. Σύσκεψις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ υπο τον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τραγικό θύμα η Δήμητρα Λιάνη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλό δώρο στην Αγκυρα. Αρση του ελληνικού βέτο στη ΔΕΕ. Ελεύθερα τα τουρκικά προϊόντα στους "15".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αρχιδικαστής "δικάζει" δικαστές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ρήγμα Σημίτη-Ακη. Τα ελληνοτουρκικά ανάβουν φωτιές στην κυβέρνηση.

    Η ΕΣΤΙΑ: Μείωσιν φορολογίας και περιστολήν των δαπανών απαιτεί η Νέα Δημοκρατία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντισεισμική "ασφάλιση". Η κυβέρνηση αναθέτει στους ιδιοκτήτες όλων των ακινήτων της χώρας την αντιμετώπιση των καταστρεπτικών συνεπειών του εγκέλαδου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επιφυλάξεις απο τα συνδικάτα. Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου.

    ΤΑ ΝΕΑ: 7 ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό απο 1ης Ιανουαρίου 1998.

    ΝΙΚΗ: Ανοίγουν οι ασκοί της... διαθήκης. Καταπέλτης για τα παιδιά η αίτηση Βλαχούτσικου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οι ράμπο ξεκίνησαν την "αυγή". Η πολυεθνική επέμβαση σε πλήρη εξέλιξη.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "εκτός απροόπτου (όχι και τόσο απίθανου για την ιστορία των δύο χωρών), η ατμόσφαιρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλάζει, τουλάχιστον όσο το επιτρέπουν η πολιτική σταθερότητα στην Αγκυρα και οι ενδοκυβερνητικοί συσχετισμοί στην Αθήνα".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ "ένα παράθυρο για τη σταδιακή ένταξης της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές δομές άνοιξε χθες η Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση οτι "κάτι έχει αλλάξει" στη στάση της χώρας μας όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "η Ελλάς, με μιαν ακόμη υποχώρησίν της, με άγνωστα μέχρι στιγμής ανταλλάγματα, ήρεν ουσιαστικώς το 'βέτο' της εις την Δυτικοευρωπαϊκήν Ενωσιν - τον αμυντικόν βραχίονα της Κοινότητος - με τον οποίον παρημπόδιζε την Τουρκίαν να συμμετέχη είς τας αποφάσεις της ΔΕΕ δια την πραγματοποίησιν αποστολών, δια τας οποίας απαιτείται η χρήσις των δομών του ΝΑΤΟ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ οτι "η επίλυσι των προβλημάτων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών". Εγκαινιάζοντας την 40η συνάντησι της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ στην Αγκυρα, η Τσιλέρ δήλωσε οτι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα "δεν συνίστανται σε ένα μόνο θέμα, αλλά συνδεόνται μεταξύ τους και είναι περίπλοκα. Είμαστε υπέρ του διαλόγου" είπε ακόμη η κυρία Τσιλέρ και ανέφερε οτι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξεύρεσι λύσεως".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "ένα βήμα πίσω - ίσως ως εκδήλωση 'καλών προθέσεων' - έκαναν χθες τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας στο θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στη λήψη των αποφάσεων και τη συμμετοχή της σε στρατιωτικές δράσεις της ΔΕΕ. Ετσι, έκλεισε το κεφάλαιο ενός ακόμη 'πονοκεφάλου' στην εξωτερική πολιτική που είχε η κυβέρνηση καθώς η Ελλάδα εξαιτίας των αντιρρήσεών της για τη 'διαβούλευση' της ΔΕΕ με την Αγκυρα, στο θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στις στρατιωτικές δράσεις αυτού του οργανισμού, δεχόταν ισχυρές πιέσεις και είχε περιέλθει σε δύσκολη θέση μέσα στους κόλπους της Δυτικοευρωπαϊκής Ενώσεως".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "θεαματική" υποχώρηση της κυβέρνησης στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στην απαίτησης της Τουρκίας να συμμετέχει στις αποφάσεις των κανονικών μελών για την αποστολή ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων με την υποδομή του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα αποφάσισε χθες, μέσω του πρέσβη της στη ΔΕΕ κ. Βακαλόπουλου, να αποσύρει τις επιφυλάξεις της σχετικά με τη συμμετοχή των συνδεδεμένων μελών (Τουρκία, Ιρλανδία, Νορβηγία) στις αποφάσεις που λαμβάνουν τα 10 πλήρη μέλη της ΔΕΕ για τις ειδικές στρατιωτικές αποστολές με τη χρήση νατοϊκής υποδομής".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "τον έλεγχο του μισού Αιγαίου διεκδικεί - μέσω Βρυξελλών, πλέον! - η Αγκυρα με πρόσχημα τις επικείμενες αλλαγές στους κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας πάνω απο την Ευρώπη. Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στη βελγική πρωτεύουσα όπου και πάρθηκαν αποφάσεις, η Αθήνα όμως έλαμψε δια της απουσίας της. Προς αγαλλίαση, φυσικά των Τούρκων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα η κυβέρνηση πήρε χθες πίσω το βέτο που είχε θέσει για τη συμμετοχή της Τουρκίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΔΕΕ. Παράλληλα σε επίπεδο ΕΕ η κυβέρνηση κάνει απίστευτες οικονομικές παραχωρήσεις στην Αγκυρα, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης. Παραχωρήσεις που θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στους Ελληνες αγρότες δεδομένου οτι σύντομα η Ελλάδα και οι κοινοτικές αγορές θα κατακλυσθούν απο τουρκικά γεωργικά προϊόντα".

    [3] Κοινωνικός διάλογος

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "αντιδράσεις εκδηλώνονται ως προς τη θεματολογία που προτείνεται απο την κυβέρνηση στον κοινωνικό διάλογο για την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση του διαλόγου και ξεκαθαρίζει οτι πρέπει να προσπαθήσουμε την απο κοινού και ισότιμη ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "σαν "χάρτινος πύργος" καταρρέουν οι... περίφημοι "19 άξονες" της κυβέρνησης, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ο κοινωνικός διάλογος, που για μερίδα του συνδικαλιστικού κόσμου είναι "η απάτη του αιώνα". Οι ομοσπονδίες και τα συνδικάτα, έχοντας διαπιστώσει πλέον και... εγγράφως τα ύπουλα σχέδια της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων, διαμηνύουν οτι δεν θα ανεχθούν διάλογο με προτετελεσμένα που θα οδηγήσει σε φαλκίδευση κεκτημένων δικαιωμάτων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "όσο οι συνδικαλιστές επεξεργάζονται τις 19 προτάσεις της κυβέρνησης για τον κοινωνικό διάλογο, τόσο εντοπίζουν παραλείψεις, θολά και 'ύποπτα' στοιχεία που τους καθιστούν επιφυλακτικούς έναντι των κυβερνητικών προθέσεων. Παράλληλα η κυβέρνηση αφουγκραζόμενη την κοινωνική δυσφορία, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα κατηγορεί δημοσιογράφους και ΜΜΕ οτι δεν προωθούν τη διαδικασία του διαλόγου".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "δια... των μέσων μαζικής ενημέρωσης ξεκίνησε απο χθες ο άτυπος κοινωνικός διάλογος, βάσει των 19 ενοτήτων που προσδιόρισε το κείμενο - πλαίσιο της κυβέρνησης. Το κείμενο αυτό "ζυμώνεται" ήδη μέσα στις συνδικαλιστικές παρατάξεις, προκαλώντας προβληματισμούς, αντιδράσεις και αρνήσεις, μέχρι να ξεκινήσουν οι επίσημες και ουσιαστικές διαδικασίες του διαλόγου αλλά και μετά απ'αυτές'.'

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "έντονα πυρά απο κόμματα και συνδικαλιστές δέχεται πριν καλά καλά αρχίσει, ο κοινωνικός διάλογος που υποτίθεται οτι θα επιφέρει συγκλονιστικές και προς το καλύτερο αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις. Κι όμως το πρόβλημα του κοινωνικού διαλόγου το μέλλον του οποίου είναι μάλλον ζοφερό δεν έγκειται τόσο στα πυρά αυτά καθαυτά και στην κριτική που δέχονται οι προτάσεις της κυβέρνησης, όσο κυρίως στην αδυναμία όλων των κομμάτων εκτός του ΚΚΕ που έχει διαχωρίσει τη θέση του, να διαμορφώσουν υπεύθυνη και ουσιαστική θέση για το περιεχόμενό του και για τα επιθυμητά του αποτελέσματα".

    [4] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ο στρατιωτικός διάλογος ήταν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κυρίαρχο αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, με τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Ηλιάδη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται απο κυπριακούς κύκλους οι δύο υπουργοί παρουσία και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου, συζήτησαν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της απαγκίστρωσης, η οποία προβλέπει την επέκταση της πράσινης ζώνης κατά επτακόσια μέτρα εκατέρωθεν".

    [5] Αλβανικό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "παρά τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, που εκφράζονται καθημερινά με συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, ανακοινώσεις και άλλες εκδηλώσεις η ελληνική κυβέρνηση στέλνει σήμερα Ελληνες στρατιώτες εκτός συνόρων, ως τμήμα της πολυεθνικής δύναμης επέμβασης στη γειτονική Αλβανία. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε συνεργό μιας απρόκλητης επέμβασης στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "σήμερα και κάτω απο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκινά για την Ελληνική Δύναμη Αλβανίας η επιχείρηση 'Αυγή', καθώς λίγο μετά το μεσημέρι εγκαθίσταται στα Τίρανα ο πρώτος ελληνικός λόχος-προπομπός. Ενα αόρατο δίκτυ ασφαλείας έχουν αναπτύξει γύρω απο τα στρατιωτικά τμήματα που παίρνουν μέρος στην αποστολή στην Αλβανία οι μυστικές υπηρεσίες όλων των χωρών της Πολυεθνικής Δύναμης, ενώ αδιάκοπη είναι η ροή πληροφοριών μεταξύ τους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "με νίκη του Ακη 'στα σημεία' αφού επέβαλλε τη - σωστή - άποψή του, πως πρέπει το ΚΥΣΕΑ να αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή του ελληνικού τάγματος στην Αλβανία, λήγει σήμερα η πρώτη φάση της επιχείρησης με την ταυτόχρονη αναχώρηση απο τη Θεσσαλονίκη, των πρώτων δύο λόχων της ελληνικής δύναμης (ΕΛΔΑΠ) με προορισμό τα Τίρανα και την Αυλώνα".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/04/1997 (ΑΠΕ)

    Οι φορολογικές παραβάσεις, οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία και οι αντιδράσεις κομμάτων-φορέων για τον κοινωνικό διάλογο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Μήνυμα στη κυβέρνηση από την ΤτΕ: προχωρήστε στις αποκρατικοποιήσεις".

    ΕΞΠΡΕΣ: ""Ποικιλία" αντιδράσεων (για τον κοινωνικό διάλογο)... "ανήσυχη αναμονή" από την ΓΣΕΕ, σκεπτικισμός από τον ΣΕΒ, αναμονή από τη ΝΔ και ΣΥΝ, άρνηση από ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σήμα κινδύνου από τον ΟΟΣΑ, ξεφεύγουν έλλειμμα και ανεργία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Από κόσκινο τα πολλαπλά φορολογικά μητρώα, η ηλεκτρονική διασταύρωση αποκάλυψε 3 εκατ. υπεράριθμους ΑΦΜ"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Απελευθερώνεται το εμπόριο με την Τουρκία μετά το πράσινο φως για την υλοποίηση της τελωνειακής ένωσής της με την Ε.Ε".

    [7] Φορολογικές παραβάσεις

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "οι 'επιτήδειοι' φορολογούμενοι, που για ευνόητους λόγους διατηρούσαν παράνομα δύο και τρεις διαφορετικούς Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου, θα αποτελέσουν τα πρώτα θύματα" από την εφαρμογή του περίφημου προγράμματος ΤΑΧΙS. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από διασταυρώσεις στοιχείων μέσω του ΤΑΧΙS όσο και από ελέγχους που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα το ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκε σωρεία διπλών ΑΦΜ, που διατηρούσαν τα ίδια φορολογικά πρόσωπα σε διαφορετικές όμως εφορίες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02f run on Wednesday, 16 April 1997 - 16:30:42 UTC