Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική βαλκανική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Ομιλία Πρωθυπουργού

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/03/1997 (ΑΠΕ)

    Η κατάσταση στην Αλβανία, η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών στα σχολεία, το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και η βαλκανική πολιτική της Ελλάδας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλβανία η ΝΔ. Σφαγή Εβερτικών-Καραμανλικών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βαθμοί στην... τύχη μέσα απο ωριαία τέστ. Καταργούνται οι προαγωγικές. Κόβεται διδακταία ύλη.

    Η ΑΥΓΗ: Ηλεκτρονικοί χαφιέδες. Παρά τις έντονες αντιδράσεις χθες στη Βουλή η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χτυπούν και πάλι οι Ναζί. Ο Κίνκελ λέει τρελό τον Πάγκαλο.

    ΕΘΝΟΣ: Σάρωμα στο δημόσιο. Καταργούνται 500 υπηρεσίες. Συγχωνεύσεις ομοειδών. Μέγα κύμα μετατάξεων. Ελεγχος και στις ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Βεβαία θεωρείται η πρωτιά Εβερτ... οι δε τρεις χάνουν την... οτομοτρίς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι Γερμανοί ξανάρχονται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόλπο για έξτρα φόρους. Αλλάζουν κλιμάκια και τεκμήρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μαθήματα με κόψε-ράψε στα σχολεία. ΟΛΜΕ-υπουργείο με διαφορετικές προτάσεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκρηξη οικοδομικής δραστηριότητας. 21% άνοδος το 1996.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιεικέστερο αλλά αποδοτικό το φορολογικό ποινολόγιο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σταυροφορία για τα Βαλκάνια. Μήνυμα Σημίτη για ειρήνη, σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πολιορκία της Εφορίας στα ακίνητα. Ηλεκτρονικός έλεγχος στις περιουσίες.

    ΝΙΚΗ: Τι αλλάζει στο ΕΣΥ. Ενα βήμα μπροστά με το νομοσχέδιο Γείτονα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας. Αποστολή δύναμης 800 "αστυνομικών" στην Αλβανία ετοιμάζει η κυβέρνηση.

    [2] Ελληνική βαλκανική πολιτική

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "με τη σαφή προειδοποίηση οτι οι δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία και οι πιθανές αναταράξεις και σε άλλες γειτονικές χώρες της βαλκανικής χερσονήσου διαμορφώνουν δυσμενές περιβάλλον και για την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάλεσε τους λαούς και τις κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών να υπερασπιστούν το "κοινό μας μέλλον".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν τη δήλωση του πρωθυπουργού στην ομιλία του στο συνέδριο "Ελλάδα και Βαλκάνια" οτι "η πολιτική βούληση της Ελλάδας να συμβάλει με κάθε τρόπο στην οικονομική σταθερότητα και στον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό των Βαλκανίων. 'Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να τεθεί ο βαλκανικός χώρος μεσοπρόθεσμα σε μια πορεία σύγκλισης με την προώθηση αναπτυξιακών διαδικασιών οι οποίες θα στηρίζουν τη μετάβαση στο σύστημα της αγοράς μια μετάβαση θεσμικού, κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα που απαιτεί συστηματική και μακρόχρονη προσπάθεια και στήριξη' είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά οτι "πονοκέφαλο προκαλούν στην Αγκυρα οι ελληνικές πρωτοβουλίες για εξομάλυνση της κατάστασης στην Αλβανία. Την ίδια στιγμή που η Τανσού Τσιλέρ χαρακτηρίζει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην πολυεθνική δύναμη για την Αλβανία ως μια 'ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, όπως έγινε στη Βοσνία' η Αθήνα μέσω των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τουρκίγιε, η οποία απηχεί τις απόψεις του ευρύτερου ισλαμικού χώρου, στον πρωτοσέλιδο τίτλο της γράφει 'Εγινε στα δύο η Αλβανία'. Κατηγορείται μάλιστα η Ελλάδα οτι μετέτρεψε τα Βαλκάνια σε λίμνη αίματος και οτι μηχανορραφεί προκειμένου να ενσωματώσει το νότιο τμήμα της Αλβανίας. Ελληνικό δάκτυλο στην Αλβανία 'βλέπει' η Ζαμάν που αναφέρει οτι η χώρα μας επιδιώκει να διχάσει την Αλβανία προκειμένου να ιδρύσει με το νότιο τμήμα της την "Ορθόδοξη Ρωμέϊκη Δημοκρατία". Η ίδια εφημερίδα εκτοξεύει και άλλες κατηγορίες απολύτως ανυπόστατες - όπως για παράδειγμα, οτι εκπαιδεύονται κατάσκοποι στην Κύπρο καθώς και οτι Αθήνα και Βελιγράδι υποκινούν εμπόριο όπλων, εμπόριο λευκής σάρκας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Αλβανία".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "η έντονη στρατιωτική παρουσία της χώρας μας στην Αλβανία που αναπτύσσεται ποικιλοτρόπως σε συνάρτηση με τις άψογες επιχειρήσεις των ανδρών των ΜΥΚ για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και ξένων πολιτών απο το λιμάνι του Δυρραχίου έχει προβληματίσει τους στρατοκράτες της Αγκυρας. Η δήλωση της Τουρκάλας υπουργού Εξωτερικών Τ. Τσιλέρ οτι "η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει θεατής στον διχασμό της Αλβανίας" και η έντονη παρουσία τουρκικών μαχητικών το τελευταίο διήμερο στο Αιγαίο αποδεικνύει περίτρανα οτι η Αγκυρα φαίνεται να ανησυχεί βλέποντας την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στην αλβανική κρίση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "η Ελλάδα είναι έτοιμη ν'αναλάβει την ευθύνη της αναδιοργάνωσης του αλβανικού στρατού και να πάρει μέρος σε μια ενδεχόμενη αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στη γειτονική χώρα. Υστερα απο την πρόταση που υπέβαλε ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας ο Α. Τσοχατζόπουλος μετά τη σύσκεψη εργασίας που είχε χθες με τον υφυπουργό Αμυνας Δ. Αποστολάκη τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη και τον αρχηγό Γ.Ε.Ε.Θ.Α. δήλωσε οτι "θα υπάρξει και η επίσημη πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση και θ'απαντήσουμε".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "διάβημα για την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη στο Αργυρόκαστρο επέδωσε χθες στον Ελληνα πρεσβευτή στα Τίρανα το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας το οποίο ελέγχεται απο το συνεργάτη του Σαλί Μπερίσα Αριάν Σταρόβα. Η Αθήνα απέρριψε το διάβημα, αλλά η διπλωματική αυτή αντίδραση είναι ενδεικτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Μπασκίν Φίνο δέχτηκε ισχυρές πιέσεις απο τα ερείσματα του καθεστώτος Μπερίσα στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στόχος αυτών των πιέσεων ήταν η ματαίωση της συνάντησης με τον Γιάννο Κρανιδιώτη στο Αργυρόκαστρο και η αναβίωση του ανθελληνικού κλίματος".

    "Την αποφασιστική και κατηγορηματική αντίθεσή του επανέλαβε το ΚΚΕ σε οποιαδήποτε μορφής στρατιωτική ή πολιτική επέμβαση στη γειτονική Αλβανία απο την Ελλάδα ή άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας", γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η Τουρκία διαθέτει τα πολιτιστικά δεδομένα για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την άποψη αυτή επανέλαβε απο τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας χθες στο 4ο επιχειρηματικό συνέδριο με γενικό θέμα 'Ελλάδα και Βαλκάνια' οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον του Γερμανού ομολόγου του Κλάους Κίνκελ, για τον οποίο χωρίς να τον κατονομάσει είπε "Εχω κουραστεί να μου δίνουν μαθήματα ανάξιοι εκπρόσωποι χωρών που δεν ενδιαφέρονται για την περιοχή".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "οι Γερμανοί ξανάρχονται! Το απύθμενο θράσος των επιγόνων του Χίτλερ, οι οποίοι έχουν αναγορευτεί σε αυτόκλητο συνήγορο των Τούρκων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεπέρασε κάθε όριο. Υστερα απο την απρόκλητη επίθεση του φιλότουρκου Κλάους Κίνκελ εναντίον της χώρας μας και το ανήκουστο τελεσίγραφο για την αποδοχή της έναρξης της χρηματοδότησης της γειτονικής χώρας, οι Γερμανοί πετούν τις μάσκες τους και εξαπολύουν προσωπική επίθεση εναντίον του υπουργού Εξωτερικών. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγορεί εμμέσως τον Ελληνα υπουργό οτι δεν στέκει καλά στα μυαλά του και οτι δεν χειρίζεται καλά τα συμφέροντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι "οργή, αγανάκτηση και αηδία προκάλεσε στον ελληνικό λαό η φασίζουσα πρόκληση της Βόννης, που φαινομενικά στρέφεται κατά του υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου, ενώ στην πραγματικότητα βάλλει ευθέως κατά της χώρας μας, που είχε την ατυχία να τσακίσει τη γερμανική σβάστικα στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σε αντίθεση με την Τουρκία, που εισπράττει σήμερα εύσημα για τη βοήθεια που είχε προσφέρει στα Ες Ες του Χίτλερ".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "συνέχεια δίνουν οι Γερμανοί στη βεντέτα μεταξύ Πάγκαλου και Κίνκελ: η Βόννη αποκρούει με ειρωνεία τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών. Μετά τη σύγκρουση των δύο υπουργών στο άτυπο συμβούλιο του Απελντόρν με μήλον της έριδος την Τουρκία και τη χρηματοδότηση της τελωνειακής ένωσης, καθώς και τις προχθεσινές δηλώσεις Πάγκαλου στο Ζάππειο οτι "οι Γερμανοί αγαπούν μέχρι τρέλας τους Κροάτες και τους Σλοβένους γιατί συνεργάστηκαν μαζί τους στο δεύτερο και τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο" και οτι "δεν αγαπούν τους Ελληνες λόγω της αταβιστικής αντίληψης της ιστορίας που έχουν", το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με αναπάντεχη ειρωνεία, κάτι που ενίοτε συνηθίζει ο Κλάους Κίνκελ σε προσωπικό επίπεδο αλλά όχι μέσω των συνεργατών του".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "πίεση για τη σύμπραξη ελληνικών και τουρκικών επιχειρηματικών συμφερόντων ασκούν οι Αμερικανοί με στόχο μια ντε φάκτο συνεργασία των δύο χωρών στον οικονομικό τομέα, η οποία κατά τις εκτιμήσεις τους θα συνδράμει στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Προχθές το βράδυ, στο περιθώριο του διαβαλκανικού συνεδρίου που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τ. Νάιλς με πρωτοβουλία του συναντήθηκε με τον επιχειρηματία κ. Δ. Κοπελούζο και τους κ. Ραχμί Κότς και Σαρίκ Τάρα, οι οποίοι αποτελούν τα μεγαλύτερα ονόματα της τουρκικής επιχειρηματικής σκηνής".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι είναι "αιματηρή" πλέον η σύγκρουση μεταξύ των νυν και πρώην εβερτικών. Την ίδια ώρα, εντάσεις συνεχίζει να προκαλεί στη μάχη για την εκλογή της νέας ηγεσίας, η δήλωση του κ. Μάνου περί διάσπασης, αν δεν ορισθεί θητεία στο αξίωμα του προέδρου. Οι διαρροές που κάνουν εκπρόσωποι των δύο επιτελείων έχουν οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών των κ.κ. Εβερτ και Καραμανλή αν και οι πιο ψύχραιμοι προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτές τις γέφυρες επικοινωνίας, για συνεργασία στο δεύτερο γύρο".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "το φάντασμα της διάσπασης πλανάται πάνω απο τη ΝΔ μετά τις συνεχιζόμενες δηλώσεις Μάνου αλλά και την προειδοποίηση του Κ. Μητσοτάκη οτι το Συνέδριο αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τη ΝΔ. Οι τέσσερις υποψήφιοι όμως διαβεβαίωσαν χθες πως δεν τίθεται θέμα διάσπασης και περιηγήθηκαν στα κανάλια για να εκθέσουν τις απόψεις τους".

    "Τη ρητή δέσμευση οτι για τον ίδιο δεν θα υπάρξουν την επόμενη του Συνεδρίου νικητές και ηττημένοι και οτι απο τη θέση του προέδρου του κόμματος θα θέσει τέρμα στους διαχωρισμούς σε "ημετέρους και μη" δίνει ο κ. Κώστας Καραμανλής στη συνέντευξη που παραχωρεί στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ. Ο κ. Καραμανλής δηλώνει απόλυτα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της Παρασκευής και τονίζει κατηγορηματικά οτι "η ΝΔ έχει ανάγκη απο τη δημιουργική ενότητα, την ελπίδα και την προοπτική για την εκλογική νίκη, αλλά και την προοπτική για μια γόνιμη κυβερνητική θητεία".

    "Λίγα μόλις 24ωρα πριν απο την τελική μάχη για τη διαδοχή ο Γιώργος Σουφλιάς σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκφράζει τη βεβαιότητα πως αν εκλεγεί ο ίδιος δεν θα συνεχιστούν οι εσωκομματικές έριδες. Επαναλαμβάνει πως στον Κώστα Καραμανλή δεν θα έδινε πρωτοκλασάτο υπουργείο, ενώ θεωρεί αλαζονική τη στάση Σημίτη ως πρωθυπουργού και δηλώνει οτι ο ίδιος δεν θα μένει ατσαλάκωτος στο Μαξίμου".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/03/1997 (ΑΠΕ)

    Η ομιλία του Πρωθυπουργού για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και η οικονομική ενίσχυση της Ελλάδος προς την Αλβανία είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Οικονομική συνδρομή της Ελλάδος προς την Αλβανία. Δάνειο 20 δισ. δρχ. από την Εθνική Τράπεζα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προνομιακή η θέση της Ελλάδας. Ομιλία Σημίτη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σχέδιο Σημίτη για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα κέντρο πολιτικών - επιχειρηματικών πρωτοβουλιών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Συμπιέζονται οι δαπάνες λόγω υστέρησης εσόδων. Επανεξετάζονται τα σενάρια συγχωνεύσεων ΔΕΚΟ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εδραιώνεται ο ελληνικός ρόλος στην πορεία της Βαλκανικής - 20 δισ. δάνειο στην Αλβανία - Συγκαλείται 9-10 Ιουνίου Διάσκεψη".

    [6] Ομιλία Πρωθυπουργού

    Η ΗΜΗΡΕΣΙΑ αναφέρει ότι "σχέδιο ειρηνικής παρέμβασης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο για τη σταθερότητα, την εμπέδωση της δημοκρατίας και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, μιλώντας στο συνέδριο "Ελλάδα και Βαλκάνια", που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, όμως, ότι καμιά πολιτική δεν μπορεί να είναι αποδοτική, εαν δεν υπάρξει στις χώρες αυτές μια ελάχιστη κοινωνική συναίνεση στους μακροπρόθεσμους στόχους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Wednesday, 19 March 1997 - 16:46:51 UTC