Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνικό βέτο για Τουρκία
  • [3] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Νέα Δημοκρατία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 17/03/1997 (ΑΠΕ)

    Η αναστολή της απεργίας των καθηγητών, οι εξελίξεις στην Αλβανία, η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και οι προσυνεδριακές διεργασίες στη ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τώρα ή ποτέ. Το συνέδριο η τελευταία ευκαιρία για τη ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης μιλάει στον "Α.Τ.".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εξπρές μαθήματα σε Λύκεια-Γυμνάσια. ΟΛΜΕ: να ματαιωθούν οι εξετάσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκβιάζουν οι καθηγητές. Δεν θέλουν έξτρα μαθήματα και παράταση του έτους.

    ΕΘΝΟΣ: Γιατί φοβάμαι διάσπαση. Συνέντευξη-βόμβα του Στέφανου Μάνου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Την Παρασκευή των Χαιρετισμών αρχίζουν και οι... χαιρετισμοί στην προεδρία της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μετωπική στρατηγών - Ακη - Πάγκαλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μάχη για ύλη - εξετάσεις. Περικοπές προτείνουν οι καθηγητές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέος κίνδυνος στην Αλβανία. Στους εξτρεμιστές τα όπλα. Φόβοι για προβοκάτσιες, αιματοχυσία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Δύο γραμμές στην κυβέρνηση για το αλβανικό. Πάγκαλος κατά Ακη - Παπαδόπουλου - Στρατιωτικών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πρόγραμμα για μαθήματα - εξπρές.

    ΝΙΚΗ: Τρία "όχι" στον Κίνκελ για την Τουρκία.

    [2] Ελληνικό βέτο για Τουρκία

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "τριπλό 'όχι' είναι η ελληνική απάντηση στην επίμονη γερμανική πίεση να αρθεί το βέτο της Αθήνας στη χρηματοδότηση της Τουρκίας απο την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετά την άρνηση που εισέπραξε ο Κλάους Κίνκελ, αποχώρησε απο την άτυπη Σύνοδο στο Απελντόορν της Ολλανδίας. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έθεσε την Τουρκία προ των ευθυνών της, λέγοντας οτι απο την ίδια εξαρτάται η ανεμπόδιστη πορεία της στην Ευρώπη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "μπαράζ πιέσεων δέχθηκε για ακόμα μια φορά χθες η ελληνική κυβέρνηση απο τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την άρση των επιφυλάξεων που έχει θέσει για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας απο τα Κοινοτικά ταμεία, αλλά και για την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας στα τέλη του επόμενου μήνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "σφαλιάρα στον Κίνκελ απο τον Πάγκαλο, αρκεί να μη ζητήσει ξανά συγγνώμη... Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε κατηγορηματικά "όχι, όχι, όχι" στο προκλητικό τελεσίγραφο της Γερμανίας για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία. Ο κ. Πάγκαλος ξεκαθάρισε στους Ευρωπαίους εταίρους οτι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως άλλοθι για τη μη βελτίωση των σχέσεων της Ευρώπης με τη γειτονική χώρα, απο τη στιγμή που υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της οικονομίας της Τουρκίας, τα οποία καθιστούν ανέφικτη την ένταξή της στην Ενωση. Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε παράλληλα αιχμές οτι ορισμένοι εταίροι έχουν προκαταλήψεις και έχουν πάγιες αντιρρήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενώ ανέφερε οτι η Ελλάδα επιθυμεί μια Τουρκία δημοκρατική, προοδευτική και με ανοιχτή κοινωνία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι η Ολλανδική προεδρία αναλαμβάνει "μεσολαβητική πρωτοβουλία για την προσέγγιση των θέσεων Ελλάδας - Τουρκίας ώστε να πραγματοποιηθεί η σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας. Τούτο εκρίθη επιβεβλημένο μετά την απόρριψη όλων των συντονισμένων πιέσεων που ασκήθηκαν στην Ελλάδα να άρουμε τις επιφυλάξεις μας στη χρηματοδότηση της Τουρκίας απο τα Κοινοτικά Ταμεία κατά τη Συμφωνία Σύνδεσης".'

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, "με ένα τριπλό 'όχι' απάντησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος στο εκβιαστικό ερώτημα του Γερμανού ομολόγου του Κλάους Κίνκελ για το κατά πόσο η Αθήνα θα άρει "εδώ και τώρα" το βέτο της στο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο για την Τουρκία. Μετά την απάντηση Πάγκαλου, ο Κλ. Κίνκελ αποχώρησε οργισμένος απο την αίθουσα του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών ουρλιάζοντας, απειλώντας και κάνοντας θυμωμένες χειρονομίες. "Είναι μια συμπεριφορά, την οποία αφήνω να κρίνει γενικά η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη" δήλωσε αργότερα ο Θ. Πάγκαλος, προειδοποιώντας τη Βόννη οτι "ουδείς μπορεί να έρχεται να προβάλλει ένα τελεσίγραφο και να θυμώνει όταν το τελεσίγραφο δεν γίνεται δεκτό".

    [3] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "έντονη διπλωματική και πολιτική δραστηριότητα θα αναπτύξει εντός των προσεχών ημερών η ελληνική κυβέρνηση, πέραν του πλαισίου των αποφάσεων που έλαβε χθες η Ευρ. Ενωση. Στα πλαίσια των ελληνικών πρωτοβουλιών ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης πραγματοποιεί εκ νέου αύριο επίσκεψη στο Αργυρόκαστρο. Απο την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Θόδωρος Πάγκαλος εκφράστηκε θετικά για τις τελευταίες δηλώσεις του Αλβανού Προέδρου Σαλί Μπερίσα που είπε οτι θα παραιτηθεί απο την προεδρία, αν το κόμμα του χάσει τις επόμενες εκλογές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "της... Αλβανίας έγινε τα τελευταία 24ωρα μεταξύ υπουργείου Εθνικής Αμύνης και υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τη στάση της χώρας μας απέναντι στα όσα διαδραματίζονται στη γείτονα. Για άλλη μια φορά η νωθρότητα του υπουργείου Εξωτερικών έφερε την Ελλάδα ουραγό των γεγονότων. Παράλληλα έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ιταλία, η οποία απο τις πρώτες μέρες της αλβανικής κρίσης εμφανίστηκε ως παράγοντας σταθερότητας και τελικά αναγνωρίσθηκε διεθνώς ως "εγγυήτρια δύναμη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι "διχασμένη συνεχίζει να εμφανίζεται η κυβέρνηση σχετικά με την αλβανική πολιτική. Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα καταβάλει προσπάθεια για συγκερασμό των διαφωνιών στη συνάντησή του με τον Θ. Πάγκαλο και τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία συντονιστικού οργάνου για την κρίση στην Αλβανία. Οι αντιφάσεις έχουν οδηγήσει σε ανοιχτή πλέον κόντρα μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Αμυνας, αλλά και προσωπικά μεταξύ του Θ. Πάγκαλου με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και με άλλους υπουργούς".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα, για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στο αλβανικό παίρνει η ελληνική πλευρά, η οποία τάσσεται, εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της αποχώρησης του Σαλί Μπερίσα, ενώ στηρίζει την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στη χώρα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες οτι οι δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία δείχνουν οτι η μόνη διέξοδος για την εκτόνωσης της κρίσης είναι η ολοκλήρωση και η εξασφάλιση μιας πολιτικής λύσης. Το νόημα της "ολοκλήρωσης" για την οποία μιλάει η ελληνική κυβέρνηση γίνεται σαφέστερο με τη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Κρανιδιώτη με την οποία απαντώντας σε ερώτηση θεωρεί ως επιβοηθητική για την εκτόνωση της κρίσης την αποχώρηση του Αλβανού προέδρου".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "την αμετάκλητη εμμονή της ελληνικής κυπριακής πλευράς για διερεύνηση κάθε περιπτώσεως αγνοουμένου χωριστά και διακρίβωση της τύχης του με πειστικά στοιχεία, τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης προσθέτοντας οτι και τα δύο αυτά μπορεί να γίνουν κατορθωτά, αν υπάρξει η πολιτική βούληση απο τουρκικής πλευράς. Ο κ. Κληρίδης ανακοίνωσε οτι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις πότε θα αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του ιδίου και του Ντενκτάς. Η ημερομηνία ενάρξεως των απευθείας συνομιλιών είπε, θα γίνει γνωστή μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών εκ του σύνεγγυς που αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα μετά τη συμφωνία για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "πρόσκληση για απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο θα απευθύνουν ύστερα απο πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης τα Ηνωμένα Εθνη. Οι Βρετανοί όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, κατόρθωσαν να πείσουν τις ΗΠΑ και τον επίτροπο της ΕΕ Χάν Βάν ντε Μπρούκ να υιοθετήσουν τη θέση αυτή και σε σύσκεψη που έγινε στις Βρυξέλλες επετεύχθη συντονισμός των ενεργειών για επιτάχυνση των διαδικασιών που θα καθιστούν δυνατή την απευθείας διαπραγμάτευση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "την παραμονή μεγάλου αριθμού τουρκικών στρατευμάτων - γύρω στις 10 χιλιάδες - που δεν θα μετέχουν στην πολυεθνική δύναμη θέτει η Τουρκία ως προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση πολυεθνικής στην Κύπρο. Τη θέση αυτή μετέφερε στη Λευκωσία ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος σερ Ντέιβιντ Χάνι. Η Τουρκία επιδιώκει, ο τουρκικός στρατός να μη βρίσκεται υπο τις εντολές του διοικητή της πολυεθνικής, αλλά να λειτουργεί αυτόνομα και κατά το δοκούν. Η κυπριακή κυβέρνηση τόνισε στον Χάνι οτι η αξίωση της Τουρκίας είναι παντελώς απαράδεκτη και οτι εκείνο που αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι όπως τόσο το ελληνικό όσο και το τουρκικό απόσπασμα ενταχθούν στην πολυεθνική δύναμη, η οποία θα διοικείται απο ανεξάρτητο διοικητή".

    [5] Νέα Δημοκρατία

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Αντίστροφη μέτρηση στη ΝΔ" γράφουν οτι "διαφορετικά όπλα θα χρησιμοποιούν στο προσκήνιο αλλά ίδια τακτική θα εφαρμόζουν στο παρασκήνιο οι κ.κ. Εβερτ, Σουφλιάς και Καραμανλής στις 4 ημέρες που απομένουν μέχρι το συνέδριο".

    "Τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία κρούει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με αποκλειστική του συνέντευξη στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ. Αναλύοντας την τελευταία δημοσκόπηση της PRC, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ τονίζει οτι ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται τα κόμματα και τους πολιτικούς, επειδή "αισθάνεται οτι δεν του λένε την αλήθεια". Χωρίς να εξαιρεί απο την πρακτική αυτή τη ΝΔ, αφήνει αιχμές για την τακτική που η ηγεσία του κόμματος ακολούθησε στις τελευταίες εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά οτι η ελληνική κοινωνία ακολουθεί μια "επικίνδυνη διαδρομή" και καταγγέλλει την υπονόμευση της δημοκρατίας 'εκ των ένδον'. Κάνει λόγο για 'ανυπαρξία κράτους' και επισημαίνει οτι ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη απο μια κυβέρνηση 'η οποία να μπορεί να παίρνει αποφάσεις'. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, αναφέρεται στα αποτελέσματα που πρέπει να έχει το συνέδριο της ΝΔ. Επισημαίνοντας οτι το Συνέδριο αυτό αποτελεί την 'τελευταία μεγάλη ευκαιρία της ΝΔ' ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει οτι πρέπει να εκλέξει ως πρόεδρο "αυτόν που μπορεί να εξασφαλίσει την ενότητα και την προοπτική".

    "Η στάση του προέδρου που θα εκλεγεί την Παρασκευή είναι για τον κ. Γεώργιο Ράλλη το 'κλειδί' των εξελίξεων στη ΝΔ. Ο πρώην πρωθυπουργός στην εφόλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ λίγα 24ωρα πριν απο την κρίσιμη αναμέτρηση, δηλώνει κατηγορηματικά οτι "η πορεία της παράταξης εξαρτάται απο εκείνον που θα εκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου και απο το εάν θα είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με εκείνους που δεν θα εκλεγούν, χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς αποκλεισμούς". Ο κ. Ράλλης απορρίπτει τα όσα λέγονται για 'πολιτικά τζάκια' επισημαίνοντας οτι "η κληρονομιά προϋποθέτει περισσότερες υποχρεώσεις γι αυτόν που την έχει". Ακόμη, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το γεγονός οτι η ΝΔ έχει κυβερνήσει τα τριάμισι απο τα 17 τελευταία χρόνια, ενώ παραδέχεται την ύπαρξη φιλοδοξιών, που "όταν διατυπώνονται βιαστικά, καταλήγουν στο τέλος εις βάρος του ίδιου και του συνόλου".

    "Κίνδυνο διάσπασης στη ΝΔ διαβλέπει ο βουλευτής και πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος με αποκλειστική συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ. Ο κ. Μάνος υποστηρίζει οτι ο κίνδυνος αυτός είναι αυξημένος στην περίπτωση που το Συνέδριο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκλέξει ως αρχηγό τον Μιλτιάδη Εβερτ ή τον Κώστα Καραμανλή λέγοντας χαρακτηριστικά οτι "δεν μπορώ να αποκλείσω τέτοιες εξελίξεις". Επισημαίνει οτι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα εκλεγεί για μια συγκεκριμένη θητεία. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλίδες, με επακόλουθο να δημιουργούνται τελικά εκρηκτικές καταστάσεις", τονίζει ο κ. Μάνος. Για τον κ. Σουφλιά αντίθετα ο τ. υπουργός δηλώνει οτι "έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να ενώσει το κόμμα απ'ότι οι άλλοι δύο", καθώς "δεν ανήκε σε κάποια απο τις γνωστές ομάδες της ΝΔ" και παράλληλα "δέχθηκε να περνάει το κόμμα κάθε τέσσερα χρόνια απο τη διαδικασία εκλογής του προέδρου του", ενώ για την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή ο κ. Μάνος κάνει λόγο για "οικογενειοκρατία".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Monday, 17 March 1997 - 15:27:14 UTC