Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Η κρίση στην Αλβανία
  • [3] Νέα Δημοκρατία
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Συνάντηση Παπαντωνίου - Παπαδήμου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/03/1997 (ΑΠΕ)

    Η κρίση στην Αλβανία, η απεργία των εκπαιδευτικών, το πόρισμα για το καζίνο του Φλοίσβου και οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βόρειοι εναντίον Νοτίων. Ο Μπερίσα εξοπλίζει τους γκέκηδες ενάντια στους εξεγερμένους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βόμβα" στα σύνορά μας. Μπαίνουν χιλιάδες όπλα από την Αλβανία.

    Η ΑΥΓΗ: Σφίγγει ο κλοιός για το καθεστώς Μπερίσα. Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ως πολιτικό παράγοντα τους εξεγερμένους και στέλνει βοήθεια".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συναλλαγή για Λιβανό. Με πραξικόπημα τον βγάζουν αθώο.

    ΕΘΝΟΣ: Φωτιά και στα Σκόπια. Οργή για τις παρατράπεζες. Παίρνουν όπλα από την Αλβανία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τρέχουν... 4χ50 μετ'εμποδίων στη ΝΔ. Οι "4" σήμερα αναζητούν από πενήντα υπογραφές για να κατέβουν υποψήφιοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κραυγή αγωνίας απο τη Βόρειο Ηπειρο και τους κατοίκους της ελληνικής μεθορίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κηδεμόνας γονέων ο Αρσένης. Πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης ο δικηγόρος-κατήγορος της ΟΛΜΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ορους θέτει ο Νότος: συμμετοχή στις συνομιλίες - να φύγει ο Μπερίσα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκκληση να λήξει η απεργία του προέδρου της ΟΛΜΕ προς τους καθηγητές.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κίνδυνος γενικής ανάφλεξης. Φόβοι εξαγωγής της κρίσης από την Αλβανία προς το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επικίνδυνα σενάρια. Μετά την Αλβανία φόβοι για παρόμοια φαινόμενα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια και Κόσοβο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σωσίβιο ψάχνουν για τις συντάξεις. Αρχίζει ο διάλογος για το ασφαλιστικό.

    ΝΙΚΗ: Ανησυχία για εξαγωγή της κρίσης στα Βαλκάνια. Εκτός ελέγχου ο Νότος στην Αλβανία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανησυχίες για πολυεθνική δύναμη. Εγγύηση ανωμαλίας οι ξένες δυνάμεις στην Αλβανία.

    [2] Η κρίση στην Αλβανία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η ζημία από την κατάρρευση των πυραμίδων δεν περιορίζεται στο νότο, η δε δυσπιστία προς τον πρόεδρο Μπερίσα διαρκώς εξαπλούται. Το μέγα ερωτηματικό εστιάζεται έτσι στη στάση των χιλιάδων στρατιωτών που έχουν συγκεντρωθεί στα Τίρανα. Η τυχόν "εξαγωγή" της κρίσης εκτός αλβανικού εδάφους θα μπορούσε να συμπαρασύρει, εκτός από την ΠΓΔΜ, και το Κοσσυφοπέδιο, με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη τη Βαλκανική".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "η αλβανική κρίση προκαλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρούς τριγμούς στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας εμφανίζουν διισταμένες απόψεις για το πως η Αθήνα θα πρέπει να χειριστεί την όλη κατάσταση. Ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο Ακης Τσοχατζόπουλος τοποθετήθηκαν με διαφορετικό τρόπο στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και εξέφρασαν αντικρουόμενες απόψεις για τους χειρισμούς και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει - ή οφείλει να αναπτύξει - η Αθήνα απέναντι στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Αλβανία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών και ζήτησε από τους αρμόδιους να κινηθούν να πιέσουν τους διεθνείς οργανισμούς να πάρουν πρωτοβουλίες. Η χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας ήταν βέβαια προγραμματισμένη για θέματα ΝΑΤΟ, αλλά οι εξελίξεις στην Αλβανία ανάγκασαν τόσο την επιτροπή όσο και τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών που συμμετείχαν, να αλλάξουν την ατζέντα και να συζητήσουν μόνο το θέμα των εξελίξεων στην Αλβανία. Επίσημα για τα όσα συζητήθηκαν δεν ανακοινώθηκε τίποτα, αφού και οι δύο υπουργοί δεν δέχθηκαν να κάνουν δηλώσεις. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες ο υπουργός Αμυνας υπογράμμισε οτι οι κινήσεις της χώρας μας είναι πίσω από τις εξελίξεις, όπως και οι διεθνείς οργανισμοί. Αυτό έχει αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο να παρακολουθούμε την πορεία των εξεγερμένων. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αμυνας να ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να πιέσει τους διεθνείς οργανισμούς να κινηθούν άμεσα προς κάποια πρωτοβουλία που θα έχει την υποστήριξη όλων των κρατών-μελών".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "οι εξελίξεις στα βόρεια σύνορά μας έχουν ανησυχήσει έντονα την Αθήνα, καθώς εκτός του οτι οδηγείται σε ανατροπή η βαλκανική της πολιτική, συγχρόνως δημιουργούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι γενικής αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση βεβαίως προβάλλει με κάθε τρόπο το γεγονός οτι η χώρα μας αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά το ενδεχόμενο κύματος προσφύγων από τις γειτονικές χώρες, η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα με τα Σκόπια για το θέμα του ονόματος και η παρουσία της ελληνικής μειονότητας στη Β. Ηπειρο, αποτελούν παράγοντες που ενδεχομένως παρουσιάζουν τελικά και τη χώρα μας ως μέρος του προβλήματος. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που φάνηκε να αιφνιδιάζεται αρχικά από την τροπή που πήραν οι εξελίξεις στην Αλβανία, προσπαθεί τώρα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, καθώς τα περιθώρια για ανάληψη πρωτοβουλιών είναι τώρα περιορισμένα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "σε ρόλο απλού θεατή, που παρακολουθεί αμέτοχος τη φωτιά που τυλίγει το Νότο της Αλβανίας και ετοιμάζεται να περάσει τα ελληνικά σύνορα, παρακολουθεί η κυβέρνηση τις δραματικές εξελίξεις, παραδίνοντας τη σκυτάλη της όποιας μεσολάβησης στη γειτονική Ιταλία. Η χθεσινή σύσκεψη ομάδων εργασίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας απλώς επιβεβαίωσε την πλήρη ασυνεννοησία μεταξύ των δύο πλευρών, αφού το Πεντάγωνο πρότεινε τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας με ένα ναρκαλιευτικό από την Κέρκυρα, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών έως αργά χθες μπλόκαρε την αποστολή, θεωρώντας την κάτι σαν... στρατιωτική επέμβαση στο εσωτερικό της Αλβανίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "ουραγός των εξελίξεων η Ελλάδα στην κρίση της Αλβανίας. Παρά το γεγονός οτι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα μακριά από την υπο εξέγερση περιοχή του αλβανικού νότου, η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύοντας ολιγωρία, παραχώρησε τον ρόλο του διαμεσολαβητή την Ιταλία μετατρεπόμενη σε κομπάρσο δίπλα στις ιταλικές πρωτοβουλίες. Χθες, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπο τον πρωθυπουργό, πιστοποιήθηκε η ελληνική διστακτικότητα για την ανάληψη ενός ενεργότερου ρόλου στην αλβανική κρίση καθώς η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε δραστικότερες κινήσεις που θα έφερναν τη χώρα μας στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "θολό και ασταθές παραμένει το τοπίο στην Αλβανία καθώς από τη μια μεριά φουντώνει η εξέγερση στο Νότο, ενώ από την άλλη οι ελπίδες που διαφάνησαν στην αρχή της εβδομάδας για εξεύρεση λύσης δεν φαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον να αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα".

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "Ανησυχία για εξαγωγή της κρίσης στα Βαλκάνια" γράφει οτι "η Αλβανία διαθέτει από χθες πρωθυπουργό - και μάλιστα σοσιαλιστή - αλλά η εξέγερση του Νότου φουντώνει αντί να εκτονώνεται και οι εξεγερθέντες απειλούν να βαδίσουν στα Τίρανα. Η Ευρώπη ανησυχεί για επέκταση της κρίσης σε Κόσσοβο και Σκόπια, Γερμανία και Βρετανία κάλεσα τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα "όσο υπάρχει καιρός".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "κυβερνήσεις και οι λεγόμενοι διεθνείς οργανισμοί ψάχνουν τρόπους να 'ρίξουν σανίδα σωτηρίας' στον Μπερίσα και κυρίως σε αυτό που πρεσβεύει και 'εγγυάται' πολιτικά. Δηλαδή στο καθεστώς της καπιταλιστικής παλινόρθωσης και του ιμπεριαλιστικού παρατηρητηρίου στην περιοχή. Ταυτόχρονα καλλιεργείται η πρόφαση της λεγόμενης 'εγγύησης της ομαλότητας' προκειμένου να συγκροτηθεί πολυεθνική στρατιωτική δύναμη, με σκοπό να επέμβει στις εσωτερικές εξελίξεις της Αλβανίας".

    "Ως 'βραδυφλεγή βόμβα' που μπορεί ανα πάσα στιγμή να εκραγεί, χαρακτηρίζει η Αθήνα τη συνεχιζόμενη κρίση στην Αλβανία", υποστηρίζει ο ΛΟΓΟΣ.

    [3] Νέα Δημοκρατία

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "εννέα ημέρες πριν από το Συνέδριο οι συνεργάτες των κ.κ. Μ. Εβερτ, Γ. Σουφλιά και Κ. Καραμανλή ασκούν καθημερινά ασφυκτικές πιέσεις στους εκλεγμένους και αριστίνδην συνέδρους από τους οποίους ζητούν να δηλώσουν δημοσίως με ποιόν θα πάνε και ποιόν θα αφήσουν στις 21 Μαρτίου. Τα περισσότερα από τα κομματικά στελέχη που θα εκλέξουν το νέο αρχηγό αρνούνται όμως να δεσμευθούν, και μάλιστα με την υπογραφή τους, για τη στάση που θα τηρήσουν γιατί έχουν δώσει πολλαπλές υποσχέσεις και προτιμούν να πατούν σε δύο ακόμη και σε τρεις βάρκες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει οτι "μέσα σ'ένα κλίμα καταγγελιών και κινήσεων εντυπωσιασμού συναντώνται σήμερα το μεσημέρι οι τέσσερις υποψήφιοι για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντησή τους, στην οποία αναμένεται να ληφθούν και οριστικές αποφάσεις για μια σειρά από θέματα. Τα βασικότερα είναι το ενδεχόμενο κοινής δήλωσης οτι οι τρεις ηττημένοι θα στηρίξουν όποιον εκλεγεί, αλλά και η προσπάθεια κάποιων για μετατόπιση του χρόνου εκλογής προέδρου από την πρώτη στην τρίτη ημέρα. Την πρόταση για ένα "πρωτόκολλο τιμής" για σεβασμό του αποτελέσματος απο τους ηττημένους θα κάνει ο Μ. Εβερτ και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αυτή θα γίνει αποδεκτή από τους υπόλοιπους. Την πρόταση για εκλογή του νέου προέδρου την τρίτη και όχι την πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα κάνει ο Κ. Καραμανλής με πολλές πιθανότητες να αντιδράσουν οι κ.κ. Εβερτ και Σουφλιάς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "δέκα ημέρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, η 'επόμενη ημέρα' φαίνεται οτι άρχισε να απασχολεί ιδιαίτερα τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ. Ο Μ. Εβερτ αναμένεται οτι θα θέσει στη σημερινή συνάντηση των υποψηφίων τον προβληματισμό αυτό και θα ζητήσει δέσμευση όλων οτι θα σεβαστούν το όποιο αποτέλεσμα και θα στηρίξουν το νέο πρόεδρο. Η κίνηση αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε 'πρόταση τακτικής' του Μ. Εβερτ, φαίνεται πως θα υλοποιηθεί, αφού και οι τέσσερις υποψήφιοι "έχουν λάβει τα μηνύματα της βάσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "τη μάχη των εντυπώσεων θα επιχειρήσουν να κερδίσουν σήμερα με την κατάθεση της πρότασης υποψηφιότητάς τους, οι τέσσερις μονομάχοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, που συναντώνται από τις 11 το πρωί στη Ρηγίλλης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με τα ονόματα των στελεχών που θα υπογράφουν τις προτάσεις υποψηφιότητας οι "4" θα επιχειρήσουν να καλύψουν όλο το φάσμα των συνέδρων, από βουλευτές, δημάρχους, συνδικαλιστές μέχρι και κομματικά στελέχη (η τελική επιλογή των ονομάτων αναμενόταν να ολοκληρωθεί το πρωί)".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "όλο και πιο δεξιά μετατοπίζεται η ΝΔ και η δύναμή της συρρικνώνεται. Αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία PRC για λογαριασμό του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επιμόρφωσης και παρουσιάσθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τη συζήτηση για την "Κεντροδεξιά στην Ελλάδα σήμερα". Ακόμα από τις απαντήσεις προκύπτει κρίση εκπροσώπησης των πολιτών, κρίση του δικομματικού μοντέλου και η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της πολιτικής χρησιμότητας 4-5 και περισσότερων κομμάτων καθώς και υπέρ της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος. Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός οτι ένα 38% του εκλογικού σώματος αυτοτοποθετείται στο κέντρο, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στο χώρο της κεντροδεξιάς η ΝΔ μοιράζεται πλέον τα ποσοστά με το κυβερνών κόμμα του Κ. Σημίτη".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "με συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς επί τεσσάρων σημείων που αφορούν στη διαδικασία άρχισαν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, που στόχο έχουν να φέρουν μέχρι τις αρχές Μαϊου τους δύο ηγέτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία συνολικής λύσης του Κυπριακού".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "Ισες αποστάσεις ΗΠΑ για Κύπρο" αναφέρει οτι "σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση συντονισμού Αμερικανών και Ευρωπαίων για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς ο μεσολαβητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κ. Κάβανο πραγματοποιεί περιοδεία στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες , τη Βόννη, τη Χάγη και το Παρίσι".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 12/03/1997 (ΑΠΕ)

    Τα αποτελέσματα της συνάντησης Παπαντωνίου-Παπαδήμου και η διαμόρφωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών "Σε ύψος ρεκόρ το έλλειμμα στο ισοζύγιο. Σημαντική μείωση του πλεονάσματος των αδήλων συναλλαγών"

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ιδια πορεία παρά τις πιέσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμηνύσει σε αγορά-εργαζόμενους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ""Σφήνα" ΠΑΣΟΚ στις απεργίες. Σύσκεψη χθες βράδυ στελεχών της ΠΑΣΚΕ".

    ΚΕΡΔΟΣ: ""Φρένο" στη μείωση των επιτοκίων των εντόκων. Τον Απρίλιο νέα αποκλιμάκωση ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συμφωνία για πρόσκαιρο πάγωμα των επιτοκίων. Το ΔΝΤ εξετάζει τις αντοχές των τραπεζών μας εν όψει του ΕΥΡΩ".

    [6] Συνάντηση Παπαντωνίου - Παπαδήμου

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "στην χθεσινή σύσκεψη, κατέληξαν ότι θα πρέπει με τα μέσα που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα να συγκρατήσει τη μείωση των επιτοκίων που παρατηρείται τελευταία, καθώς η 'ελεύθερη πτώση' τους, είναι πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο τους ετήσιους νομισματικούς στόχους, επηρεάζοντας ταυτόχρονα αρνητικά την πορεία του πληθωρισμού. Επομένως, όποιες μεταβολές των επιτοκίων που καθορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, θα πρέπει να αναμένονται μετά τις ενδείξεις για τον πληθωρισμό του Απριλίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Wednesday, 12 March 1997 - 15:32:48 UTC