Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [3] Νέα Δημοκρατία
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Συνέντευξη Κρανιδιώτη
  • [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/03/1997 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στην Αλβανία, η απεργία των καθηγητών, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό και οι προσυνεδριακές διεργασίες στη ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πτώση... Τιράνων. Ο Μπερίσα υποχωρεί αλλά δεν παραιτείται.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γκάλοπ-καθρέφτης για πολιτικούς, κόμματα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κοιμάται η Ελλάδα, ενώ φλέγεται η Αλβανία.

    ΕΘΝΟΣ: Ερχονται φθηνά δάνεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι τέσσερις της ΝΔ ψάχνουν την ψήφο των συνέδρων αλλά... η κατσίκα δεν μασάει... ταραμά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βόμβα στην κοινωνική συνοχή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στα ύψη τα ασφάλιστρα των ΙΧ. Μέχρι 50% πάνω οι αυξήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καταρρέει ο Μπερίσα. Φόβοι όμως για σύγκρουση Βορρά-Νότου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ποιους όρους έθεσα στον Μπερίσα. Αποκαλύπτει ο Γιάννος Κρανιδιώτης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Φοροπαγίδα με την ιδιοκατοίκηση. Οδηγίες με παράδειγμα για το Ε8.

    ΝΙΚΗ: Μετέωρη η "λύση" παρά τη συμφωνία Μπερίσα- Αντιπολίτευσης.

    [2] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η αντίστροφη μέτρηση για τον Σαλί Μπερίσα άρχισε. Ομως υπάρχουν φόβοι για ανεξέλεγκτες κινήσεις μονάδων ασφαλείας, που θεωρούν οτι εγκαταλείφθηκαν απο τον ηγέτη τους. Οι εξεγερθέντες απο την άλλη πλευρά αξιώνουν παραίτηση του Μπερίσα, δεν παραδίδουν τα όπλα και προελαύνουν με κατάληψη κι άλλων πόλεων".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις στην Αλβανία εκφράζει η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία Μπερίσα-αντιπολίτευσης 'θετικό βήμα, αρκεί να υλοποιηθεί'. Η Αθήνα εξέφραζε και την ικανοποίησή της για το γεγονός οτι σε αυτό το 'θετικό βήμα' συνέβαλε και η ίδια με τη διπλωματική της εγρήγορση. Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπάρχει προβληματισμός για τους χειρισμούς της αλβανικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υποστηρίζουν πως οι συζητήσεις και οι συμφωνίες κορυφής "φαίνεται να τρέχουν πίσω απο τα γεγονότα" και δεν έχουν κατανοηθεί τα κοινωνικά αίτια και οι ανάγκες του αλβανικού λαού".

    Η ΝΙΚΗ κάνει λόγο για "ικανοποίηση απο τη Δύση δυσαρέσκεια απο τους ομοϊδεάτες του, εισπράττει ο Σαλί Μπερίσα μετά και τις νέες υποχωρήσεις στις οποίες προέβη, καθώς βλέπει οτι χάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο της χώρας. Οι εξεγερθέντες του Νότου πλησιάζουν στα Τίρανα, λεηλατούν στρατιωτικές αποθήκες καταλαμβάνουν βάσεις και αεροδρόμια, ζητώντας πιεστικά να παραιτηθεί ο αλβανός πρόεδρος και να τους επιστραφούν τα χρήματά τους. Σήμερα θα γίνει γνωστό το πρόσωπο, που θα διοριστεί στη θέση του πρωθυπουργού, καθώς και τα στελέχη που προτείνουν τα κόμματα για υπουργούς".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ "πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αφυπνισθεί και η συνεννόηση που επετεύχθη στο Αλβανικό να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για μια νέα βαλκανική πολιτική".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "σε πλήρες αδιέξοδο οδηγείται η κατάσταση στην Αλβανία, παρά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του προέδρου Μπερίσα και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι νότιοι 'επελαύνουν' προς βορράν και μια-μια οι πόλεις της Ν. Αλβανίας περνούν στον έλεγχο των εξεγερμένων περιορίζοντας τα περιθώρια άμεσης πολιτικής λύσης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "η καθολική ανεπάρκεια της εξωτερικής μας πολιτικής και η έλλειψη κάθε στρατηγικής έφερε την Ελλάδα ουραγό των εξελίξεων που διαδραματίζονται στην Αλβανία. Την εγκληματική απουσία της Ελλάδας (ακόμα και ο υπουργός Εξωτερικών θεώρησε σκόπιμο να απουσιάζει αυτές τις δραματικές ώρες), κάλυψε η Ιταλία, η οποία με μια σειρά θεαματικών πρωτοβουλιών υπαγόρευσε λύσεις, ανέλαβε εγγυητής της συμφωνίας και εξασφάλισε παρουσία ακόμα και στις προσεχείς εκλογές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "διάσταση απόψεων για το χειρισμό της κρίσης στην Αλβανία επικρατεί στην κυβέρνηση μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας που δεν υιοθετούν την αισιοδοξία του κ. Σημίτη και βλέπουν πως η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "ηττημένος στρατιωτικά, αλλά κυρίαρχος στο πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος της Αλβανίας Σαλι Μπερίσα εξακολουθεί να αποτελεί 'αναγκαίο κακό' για τη Δύση και κρατιέται στην εξουσία, ενώ η αποτυχημένη πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Κρανιδιώτη, έδειξε οτι η Ελλάδα δεν μπορεί να επέμβει αποτελεσματικά στην αποκλιμάκωση της κρίσης".

    [3] Νέα Δημοκρατία

    Στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Γιώργος Σουφλιάς "εμφανίζεται βέβαιος γι τη νίκη του. Πιστεύει οτι είναι ο μόνος αυτή την ώρα που μπορεί να ενώσει το κόμμα, γιατί, όπως εξηγεί, το ζητούμενα είναι εάν ο νέος πρόεδρος "θα έχει το κύρος να μαζέψει όλα τα κορυφαία στελέχη γύρω απο ένα τραπέζι, να εμπνεύσει και να οδηγήσει τη ΝΔ στην κυβέρνηση". Στην περίπτωση που ηττηθεί θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα και θα συνεργαστεί με το νέο αρχηγό. Εάν όμως νικήσει - όπως πιστεύει - στον Μ. Εβερτ θα συμπεριφερθεί "όπως αρμόζει σε ένα πρώην πρόεδρο με ιστορία στη ΝΔ. Αντίθετα, για τον κ. Κ. Καραμανλή λέει οτι "πρώτα θα τον δοκιμάσει δίνοντάς του μια θέση στην οποία θα μπορεί να αξιοποιήσει τις ικανότητές τους".

    "Να συμφωνηθεί απο τους τέσσερις υποψήφιους ηγέτες της ΝΔ οτι ο υποψήφιος εκείνος που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στον πρώτο γύρο - και εφόσον είναι πάνω απο 40% - θα υποστηριχθεί απο όλους τους υπόλοιπους και θα εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος". Τη σημαντική αυτή πολιτική πρόταση διατυπώνει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και τ. υπουργός Στ. Δήμας ο οποίος επισημαίνει οτι αυτή "είναι μια λύση που αποκλείει τη συναλλαγή, δίνει την προεδρία του κόμματος στον σχετικά δημοφιλέστερο, ενισχύεται και επισφραγίζει την ενότητα".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "Εντατικοποιούνται αυτή την εβδομάδα οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού με την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και την αυριανή άφιξη στην Κύπρο του Βρετανού συντονιστή Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σερ Ντέιβιντ δεν θα περιορισθεί στα δέκα σημεία που ετοίμασε για το Κυπριακό ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ. Αναμένεται οτι ο Βρετανός αξιωματούχος θα μεταφέρει λεπτομερείς εισηγήσεις και εναλλακτικές προτάσεις για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, όπως τα θέματα της ασφάλειας και της συνταγματικής δομής του ομόσπονδου κράτους. Τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα διεξάγει ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Γκούσταβ Φεϊσέλ. Ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε οτι πρόοδος στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μέθοδο πάρε-δώσε μεταξύ των δύο πλευρών".

    "Επικριτικός σ'ο,τι αφορά στους χειρισμούς που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό είναι ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου ο οποίος ζητά "αλλαγή πλεύσης" απο την κυπριακή κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών δεν παραλείπει να επικρίνει την προσπάθεια ορισμένων χωρών της ΕΕ να θέσουν υπο αμφισβήτηση την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, εκφράζοντας, παράλληλα, τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε, απειλώντας με βέτο τη διεύρυνση της ΕΕ η Αθήνα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "προετοιμασία απευθείας διαλόγου Κληρίδη-Ντενκτάς εγκαινιάζει σήμερα ο ειδικός αντιπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ενώ σάλος έχει ξεσπάσει στην Κύπρο απο την ανακάλυψη δικτύου κατασκοπίας σε βάρος της Εθνικής Φρουράς. Ο Βρετανός απεσταλμένος θα αρχίσει χωριστές συνομιλίες με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λευκωσίας και με την ηγεσία του ψευδοκράτους για όλα τα θέματα και αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνταγματική και εδαφική πτυχή του προβλήματος της Κύπρου".

    [5] Συνέντευξη Κρανιδιώτη

    "Η κυβέρνηση έχει σε 'μέγκενη' τον Μπερίσα. Με την πολιτική του καρότου και του μαστιγίου τον έχει πείσει οτι αν δεν τηρήσει τη συμφωνία, δηλαδή αν δεν υπακούσει στις αξιώσεις της αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση μιας κεντρικής εξουσίας που δεν θα είναι της επιρροής του και δεν προχωρήσει σε αδιάβλητες εκλογές, θα υποστεί συνέπειες. Δεν θα ενισχυθεί οικονομικά και πολιτικά η Αλβανία και η ενδεχόμενη αλλά και πιθανή πτώση του δεν θα είναι ομαλή. Γιατί όπως φανερώνουν οι εξελίξεις ο Μπερίσα γίνεται το σκαλοπάτι... για την ανατροπή του Μπερίσα, όπως αξιώνει ο εξεγερμένος Νότος, που θέλει όμως αυτή την εξέλιξη "εδώ και τώρα". Ο Γιάννος Κρανιδιώτης στη συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ αποφεύγει, για ευνόητους λόγους, τη σκληρότητα στο λόγο και προτιμά το διπλωματικό τρόπο ερμηνείας όσων συμβαίνουν. "Η συμφωνία με τον Μπερίσα - θα πει στη συνέντευξή του - ελπίζουμε οτι θα οδηγήσει στον εκδημοκρατισμό και την ομαλότητα. Είναι σαφές οτι σχετίζεται η παροχή της βοήθειας απο τα βήματα εφαρμογής της συμφωνίας". Και συνδέει επίσης το θέμα της βοήθειας με τη συμπεριφορά του καθεστώτος προς τη μειονότητα. "Εχουμε μοχλούς πίεσης - θα πει - για το σκοπό αυτό. Η Αλβανία στηρίχθηκε και στηρίζεται στην Ελλάδα". Ομως μέσα στις έμμεσες αξιώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, που επέστρεψε απο μια επιτυχημένη 'αποστολή-αστραπή' στα Τίρανα φαίνεται οτι ήταν και το θέμα της αποφυλάκισης του Φάτος Νάνο. "Εθεσα το θέμα στη συνέντευξη τύπου - θα μας πει - και ελπίζω πως θα ληφθεί υπ'όψιν η έκκληση της Ελλάδας για την ασφάλεια της ζωής του πολιτικού ηγέτη". Το συμπέρασμα των λόγων του κ. Κρανιδιώτη είναι οτι η ελληνική κυβέρνηση έχει τον τρόπο να τον συνεφέρει... Δεν αφήνει ούτε την υποψία οτι μπορεί η Ελλάδα να καταλήξει να επέμβει στρατιωτικά στην Αλβανία, αλλά αν χρειαστεί - είτε για την προστασία της μειονότητας είτε του αλβανικού λαού - θα πρωτοστατήσει για την αποστολή διεθνούς δύναμης".

    [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "άρον άρον επιχειρεί να κλείσει το Σκοπιανό η κυβέρνηση επωφελούμενη απο την αναταραχή στα Βαλκάνια. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν οτι το "μομέντουμ" είναι ιδιαιτέρως θετικό για τις κυβερνητικές επιδιώξεις, καθώς η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία ευνοεί την πρωτοβουλία αναγνώρισης των Σκοπίων με σύνθετη ονομασία. Για να περιορισθούν μάλιστα οι όποιες αντιδράσεις υπάρξουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος απο βουλευτές και στελέχη, στο Μαξίμου έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για να εμφανισθεί η επιλογή της σύνθετης ονομασίας ως έχουσα και λαϊκή νομιμοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία για να συλλεγούν οι υπογραφές προσωπικοτήτων απο το χώρο της πολιτικής και του πνεύματος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Tuesday, 11 March 1997 - 15:44:01 UTC