Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-02-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/02/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Υποψηφιότητα Κώστα Καραμανλή στη ΝΔ
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Ελλάδα - Βαλκάνια
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [7] Ελλάδα - Ιράν
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [9] Δηλώσεις Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/02/1997 (ΑΠΕ)

    Η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή για την ηγεσία της ΝΔ, κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και η συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι διεργασίες για το πόρισμα της Εξεταστικής για "Φλοίσβο" είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου. Επίσης αφιερώματα για το θάνατο του Κινέζου ηγέτη Ντένγκ Χσιάο Πίνγκ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εσβησε ο μεγάλος ηγέτης. Η Κίνα θρηνεί τον αρχιτέκτονα του εκσυγχρονισμού της", ΕΞΟΥΣΙΑ: "Η Κίνα θρηνεί τον 'τελευταίο αυτοκράτορα'," ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εφυγε ο 'εκσυγχρονιστής' μαρξιστής ηγέτης της Κίνας", ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο Ντένγκ πέρασε στην ιστορία", ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ορφανή η σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς", Η ΝΙΚΗ: "Πέθανε ο τελευταίος κομμουνιστής", ΑΥΓΗ: "Τελείωσε η μακρά πορεία του Ντένγκ", ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:" Ενας απο τους τελευταίους ιστορικούς ηγέτες στο παγκόσμιο επίπεδο".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αντίο Μίλτο. Ο... Θεός έδωσε τελικά την ευλογία του στον Κώστα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ποιοί θέλουν τον Κώστα Καραμανλή. Τι έγινε στο παρασκήνιο".

    Η ΑΥΓΗ: "Τώρα λύσεις για την παιδεία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Φεύγει ο ψηλός απο τη ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μίλτο μου πληρώνεις το... χειροφίλημα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βρώμικα χέρια στα δημόσια έργα, καταγγέλλει ο Ευάγγελος Κουλουμπής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μυστικό ξεπούλημα στις ΔΕΚΟ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ενα τζάκι 'καίει' δύο. Αλλάζει το σκηνικό στη ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Σε δεινή θέση ο Εβερτ. Ανατρέπει το σκηνικό η υποψηφιότητα Καραμανλή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ρήγμα στους εκπαιδευτικούς. Οι δάσκαλοι γυρίζουν στα σχολεία αλλά οι καθηγητές συνεχίζουν".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Τον έχρισαν μικρό... Θεό. Οι Βαρβιτσιώτης - Κεφαλογιάννης προτείνουν Κώστα Καραμανλή".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τα'χασαν (και) οι εφοριακοί με το Ε9. Κάνουν φροντιστήριο".

    Η ΝΙΚΗ: "Ενας Καραμανλής 40 ετών. Ξαφνικά αλλαγή σκηνικού στη ΝΔ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αντιμεταρρύθμιση προωθεί η κυβέρνηση στην παιδεία".

    [2] Υποψηφιότητα Κώστα Καραμανλή στη ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "τελεσίγραφο στον Μ. Εβερτ έστειλαν με την κίνηση υποστήριξης προς τον Κ. Καραμανλή, οι 28 βουλευτές της ΝΔ! Οι εξελίξεις στη ΝΔ είναι πια ραγδαίες, αφού η πλειοψηφία των υποστηρικτών του σημερινού προέδρου φοβούμενοι τις επιπτώσεις ακόμη και απο μια νέα υποψηφιότητά του, τον πιέζουν να εγκαταλείψει την ιδέα της επανεκλογής του στο συνέδριο".

    Ωστόσο, ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει οτι ο Μιλτιάδης Εβερτ είναι "αποφασισμένος να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ, ανεξάρτητα απο πρόσωπα που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην 'κούρσα' αλλα και απο όποιους άλλους παράγοντες και δεδομένα που διαμορφώνονται στην πορεία προς το 4ο Συνέδριο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται αμετακίνητος στην απόφασή του να διεκδικήσει την εκλογή του στο συνέδριο".

    Στο σχόλιό της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ χαρακτηρίζει "θετική εξέλιξη" την ύπαρξη τέταρτης υποψηφιότητας, του Κώστα Καραμανλή, διότι "και οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν πολιτικώς ανδρωθεί και παιδευθεί απο τις πάγιες ιδεολογικές θέσεις του κόμματος. Η ύπαρξη περισσοτέρων των δύο διεκδικητών εκ των πραγμάτων αποκλείει την πόλωση και τον κίνδυνο διχασμού της παράταξης. Η απόφαση των "4" να διεκδικήσουν την αρχηγία υπαγορεύεται απο την φιλοδοξία να υπηρετήσουν την παράταξη και δι αυτής τον τόπο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "οι τελευταίες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία επιταχύνουν την έξοδο Μητσοτάκη απ'τη συντηρητική παράταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να παραστεί στο επικείμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και θα λειτουργήσει πλέον ως αυτόνομη πολιτική προσωπικότητα".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "επίσκεψη σε Αθήνα και Λευκωσία ετοιμάζει η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράϊτ, η οποία πρόκειται να αναλάβει και πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Η κ. Ολμπράιτ αποδέχτηκε πρόσκληση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη να επισκεφθεί την Ελλάδα κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης που είχε μαζί του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. "Θα επισκεφθώ την Ελλάδα και την Κύπρο" είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, η Αμερικανίδα υπουργός, η οποία στη συζήτηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών επιβεβαίωσε οτι η αμερικανική πλευρά πρόκειται να εκδηλώσει πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Κάτω και απο ισχυρές αμερικανικές πιέσεις, έντονο συνεχίζεται το παρασκήνιο και ο προβληματισμός στις Βρυξέλλες, για μια λύση-πακέτο στον φάκελο Τουρκία, καθώς οι απειλές της Αγκυρας για μπλοκάρισμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ δημιουργούν έντονο πρόβλημα. Ετσι οι Βρυξέλλες (σε συνεργασία με ΗΠΑ) αναζητούν κάποια 'κίνητρα' που θα μπορούσαν να δοθούν στην Αγκυρα ώστε να δείξει μια πιο εποικοδομητική στάση".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "κινήσεις καλής θέλησης προς Αμερικανούς, Ευρωπαίους και ΝΑΤΟϊκούς προωθεί η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα όμως η Μαντλίν Ολμπράϊτ δεν δείχνει διατεθειμένη να συναντηθεί με τον Θ. Πάγκαλο, το Μάρτιο στην Ουάσιγκτον. Ο λόγος που επικαλούνται οι ΗΠΑ είναι η σκληρή στάση του Θ. Πάγκαλου στη συνάντησή του με την κ. Ολμπράϊτ τον περασμένο Ιούλιο στην Αθήνα. Πρέπει πάντως να επισημαίνουμε οτι οι κινήσεις αυτές γίνονται λίγες μέρες μετά τη θύελλα σεναρίων περί ελληνοτουρκικής σύρραξης και ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "απο τις συγκεκριμένες ενέργειες της Τουρκίας εξαρτά και πάλι η κυβέρνηση τη στάση που ενδέχεται να ακολουθήσει για την αναβάθμιση ή όχι των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 'μήνυμα' αυτό, που αποτελεί και την ελληνική θέση, υπενθυμίζει και πάλι η κυβέρνηση εν όψει μάλιστα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα. "Η κυβέρνηση" ανέφερε χθες υψηλή πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, "έχει κάνει μια ισχυρή 'λαβή' στην Τουρκία στο πλαίσιο της Ε. Ενωσης, την οποία δεν πρόκειται να χαλαρώσει αν η Αγκυρα δεν δώσει απτά δείγματα ευρωπαϊκής συμπεριφοράς της". Η "ισχυρή λαβή" που υπαινίσσεται η πηγή είναι ακριβώς η εμμονή στην κοινή θέση των "Δεκαπέντε" της 15ης Ιουλίου, απέναντι στην Τουρκία, την οποία δεν έχει αποδεχθεί η Αγκυρα, και το "πάγωμα" κοινοτικών κονδυλίων που απορρέουν απο την τελωνειακή ένωση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κάνει λόγο για "βήμα προς βήμα ΝΑΤΟϊκή επικυριαρχία στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση αποδέχεται σιωπηρά τις αμερικανικές επιταγές για καθιέρωση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία ουσιαστικά αφαιρούν απο την Ελλάδα τον υπηρεσιακό έλεγχο του Αιγαίου και αναβαθμίζουν το ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Το πρόσχημα για την αποδοχή απο την κυβέρνηση του κ. Σημίτη των συγκεκριμένων μέτρων είναι η διατήρηση του ήρεμου(;) κλίματος στο Αιγαίο".

    [4] Ελλάδα - Βαλκάνια

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "τη Σόφια επισκέπτεται την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της ελληνικής καμπάνιας για τη χορήγηση βοήθειας προς τη Βουλγαρία. Παράλληλα, οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών της νοτιοανατολικής Ευρώπης που συναντήθηκαν στη Σόφια, κατέληξαν χθες σε κοινό μήνυμα προς την ΕΕ σχετικά με την αναζήτηση τρόπων για τη χορήγηση βοήθειας προς τις χώρες που βρίσκονται σε μετάβαση και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα (όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία). Το μήνυμα πρόκειται να κατατεθεί απο τον κ. Γ. Παπανδρέου στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 24 Φεβρουαρίου, όπου και θα παρουσιασθεί η ελληνική πρόταση για μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική στα Βαλκάνια - η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Royaumont - και σε δεύτερη φάση προβλέπει τη σύγκληση συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των Βαλκανικών Χωρών το Μάρτιο στην Αθήνα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "απαράδεκτες" χαρακτήρισε τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ και του εκπροσώπου της κ. Ακμπέλ που αντιδρούν στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και απειλούν με βέτο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο αρμόδιος για τα εξωτερικά θέματα της ΕΕ Επίτροπος Βάν ντεν Μπρούκ".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "η άρνηση της Ελλάδας να γίνει ρητή αναφορά στην κοινή θέση που θα παρουσιάσει η Κοινότητα στο Συμβούλιο Σύνδεσής της με την Κύπρο στη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξής της οδήγησε για μια ακόμη φορά χθες σε αδιέξοδο τις συζητήσεις στην επιτροπή των μονίμων διπλωματικών αντιπροσώπων των χωρών-μελών (ΚΟΡΕΠΕΡ) για την ολοκλήρωση της σύνταξης αυτής της κοινής θέσης που φαίνεται οτι θα μπορούσε να ικανοποιήσει την κυπριακή κυβέρνηση και την Αθήνα είναι οτι "οι 15 εκφράζουν την ελπίδα πως οι συνθήκες θα επιτρέψουν στη συμμετοχή ΟΛΩΝ (δηλαδή Ελληνο και Τουρκοκυπρίων) στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου'.'

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "πόλεμο νεύρων" στην κυβέρνηση κάνουν Γερμανοί και Βρετανοί, ζητώντας τη συμμετοχή και των... Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο σερ Ντέιβιντ Μάντεν παραδέχτηκε χτες απερίφραστα οτι η κυβέρνηση της χώρας του δεν ευνοεί τροποποίηση της Συνθήκης Εγγύησης του 1960, η οποία περιλαμβάνεται στις συμφωνίες Ζυρίχης -Λονδίνου που είχαν υπογραφεί πριν ακριβώς 39 χρόνια στις 19 Φεβρουαρίου 1960".

    [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ένας νέος κύκλος συνομιλιών 'ανοίγει' στις 26 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη, υπο την αιγίδα του διαμεσολαβητή Σάιρους Βάνς, για το θέμα της αναζήτησης μόνιμης ονομασίας για την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες απο τα Σκόπια, η πλευρά της ΠΓΔΜ προσέρχεται στις συνομιλίες με πρόθεση να επαναλάβει τα γνωστά άκαμπτα επιχειρήματα, στοιχείο που δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία".

    [7] Ελλάδα - Ιράν

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "την ύπαρξη 'ευνοϊκών όρων' για τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Ιράν και σε άλλους τομείς, πλην του πετρελαίου, διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του χθες με τον αντιπρόεδρο του Ιράν Χασάν Χαμπίμπι, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος".

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 20/02/1997 (ΑΠΕ)

    Οι δηλώσεις Παπαντωνίου για την ελληνική οικονομία και η "διένεξη" μεταξύ του ΣΕΒ και του Εμπορίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Θετικά μηνύματα για τον πληθωρισμό. Εφικτή η υποχώρηση του στο 6% το καλοκαίρι".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εντος των ορίων οι παροχές... Ο ΟΟΣΑ 'αποδέχεται' την άποψη της κυβέρνησης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανοικτός πόλεμος ξέσπασε στην αγορά. Βαρύτατες κατηγορίες ΣΕΒ κατά Εμπορίου".

    ΚΕΡΔΟΣ: "'Πόλεμος' ανάμεσα σε βιομηχανία και εμπόριο. Αιτία οι νέες συμβάσεις για τις προμήθειες του 1997".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα 3 κλείδια για την πορεία της οικονομίας προς το 2000. Σκληρή κριτική Παπαντωνίου προς την οικονομική πολιτική της δεκαετίας του '80".

    [9] Δηλώσεις Παπαντωνίου

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει υπόψη της, τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδος, ως προς την αξιολόγηση της πορείας προς τη σύγκλιση, καθώς ο τουρκικός κίνδυνος επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με υψηλές αμυντικές δαπάνες. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου μιλώντας στην εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκε η έκθεση της Κομισιόν, για την οικονομική και κοινωνική συνοχή."
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02b run on Thursday, 20 February 1997 - 15:07:10 UTC