Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-02-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/02/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οι κινητοποιήσεις αγροτών και εκπαιδευτικών
  • [3] Κυβέρνηση για ελληνοτουρκικά
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Σκοπιανό
  • [6] ΗΠΑ - Επίσκεψη Σημίτη
  • [7] Οπλικά συστήματα
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [9] Απεργίες - Επιπτώσεις στην οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/02/1997 (ΑΠΕ)

    Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των εκπαιδευτικών, οι προσυνεδριακές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η συζήτηση στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για το Σκοπιανό και την ανασυγκρότηση, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κυβέρνηση συμβούλων. 1.100 υψηλόμισθοι 'ημέτεροι'... συμβουλεύουν τους υπουργούς".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ο νόμος των ΜΑΤ ισχύει απο χθες στη Θεσσαλία".

    Η ΑΥΓΗ: "Ωρα αποφάσεων για την παιδεία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καίγεται η μαφία του καζίνο. Νέα στοιχεία-φωτιά απο τη Βάσω".

    ΕΘΝΟΣ: "Τα σχέδια για το εφάπαξ. 10% αύξηση εφέτος. Τι θα γίνει έως το 2.000".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σκληρή αντιπαράθεση ΜΑΤ-αγροτών αλλά κατά τον κ. Γιαννόπουλο ερίζουν περί όνου σκιάς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Επιχείρηση 'τρομοκρατίας'."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χούντα Σημίτη στη Θεσσαλία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κατάσταση πολιορκίας στη Θεσσαλία".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "60 δις κάτω απο το τραπέζι στους δημοσίους υπαλλήλους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ολονύχτιο κυνηγητό με αγρότες".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ωρες ευθύνης. Κρίσιμο 24ωρο για την κοινωνική συνοχή".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αναμέτρηση σήμερα σε δύο μέτωπα. Τεστ για την κυβερνητική πολιτική".

    ΝΙΚΗ: "Χούντα στην εθνική. Πανικόβλητη η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει στο γύψο τις αγροτικές κινητοποιήσεις".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να ενταθεί η λαϊκή πάλη. Η βία και η τρομοκρατία δεν θα περάσει".

    [2] Οι κινητοποιήσεις αγροτών και εκπαιδευτικών

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "σε δύο μέτωπα, των αγροτών και των εκπαιδευτικών, κρίνεται σήμερα η κυβερνητική πολιτική. Η έκβαση του αγώνα αγροτών - ΕΛ.ΑΣ. για την εθνική οδό στη Θεσσαλία θα επηρεάσει τις εξελίξεις και σε άλλες περιοχές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "οι απειλές των αγροτών για νέα μπλόκα, η εκρηκτική κατάσταση στην παιδεία και οι κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων προβληματίζουν έντονα την κυβέρνηση. Τα προβλήματα απο τις απεργίες είναι τεράστια, αλλά η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην υποχωρήσει".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "η αντίστροφη μέτρηση στην 'κόντρα' κυβέρνησης-αγροτών άρχισε και οι δύο πλευρές αναμένουν - η κάθε μία για λογαριασμό της - τα λάθη της άλλης. Σ'αυτή την 'αναμέτρηση' τα δεδομένα είναι διαφορετικά σε σχέση με την προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών. Η κυβέρνηση υποστηρίζει σ'όλους τους τόνους ο,τι όσα υποσχέθηκε στους αγρότες τα υλοποιεί με γρήγορους ρυθμούς, ενώ οι απεργοί κατηγορούν απο την πλευρά τους το υπουργείο Γεωργίας για "αυταρχισμό" και αθέτηση των υπεσχομένων".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης έντασης στο θεσσαλικό κάμπο σήμερα φαινόταν όλο και πιο έντονα χθες το βράδυ καθώς ενώ οι αγρότες προσανατολίζονται να αποκλείσουν τους δρόμους σε πέντε κομβικά σημεία (η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή συνεδρίαζε ως αργά τη νύχτα), βρισκόταν σε εξέλιξη η γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση οτι "προχώρησε και σε αστυνομικές απαγορεύσεις που ούτε η δικτατορία του Παπαδόπουλου είχε αποτολμήσει".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "η Θεσσαλία έχει τεθεί απο χθες σε κατάσταση πολιορκίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "με αυταρχικές πρακτικές του 'αποφασίζομεν και διατάσσομεν' και ξεδιπλώνοντας μια πρωτοφανή σε διαστάσεις αστυνομοκρατική επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκράτησης, επιχειρεί η κυβέρνηση να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών".

    [3] Κυβέρνηση για ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "τρομοκρατούν τον κόσμο για να περάσουν τις δεσμεύσεις τους στα εθνικά θέματα. Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη εξαργυρώνοντας τις δεσμεύσεις που η ίδια προεκλογικά ανέλαβε έναντι των Αμερικανών εκβιάζει τον ελληνικό λαό προβάλλοντας τον κίνδυνο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι "λύσεις" που σερβίρουν οι Αμερικανοί για Κυπριακό και Αιγαίο".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "οι ΗΠΑ επέμειναν χθες πως ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης υποσχέθηκε στον Αμερικανό απεσταλμένο Κέρι Κάβανο οτι μέχρι τη λήξη της θητείας του το Μάρτιο του 1998 δεν πρόκειται να τοποθετηθούν ελληνικά αεροσκάφη στην υπό κατασκευή αεροπορική βάση της Πάφου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αμοιβαίες υποχωρήσεις και 'μορατόριουμ' αντιπαραγωγικών δηλώσεων, αξιώνει με επίσημες επιστολές του προς τον Κύπριο πρόεδρο κ. Γλαύκο Κληρίδη και τον εκπρόσωπο του ψευδοκράτους, κ. Ραούφ Ντενκτάς ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν. Ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να προχωρήσει σε ανάλογη πρωτοβουλία και προς την κατεύθυνση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας κ.κ. Σημίτη και Ερμπακάν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του απεσταλμένου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τσιζόφ οτι "δεν υπάρχει θέμα να τεθεί η Ρωσία εκτός των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού. Ο Ρώσος επίσημος ανέφερε οτι το ρωσικό ενδιαφέρον πηγάζει όχι μόνο απο την υποχρέωση της χώρας του ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και για λόγους εθνικού ρωσικού ενδιαφέροντος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "ο πρόεδρος της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα 'Μιλιέτ' οτι η απόφαση της Λευκωσίας να προχωρήσει στην προμήθεια των πυραύλων S-300 'δεν είναι βήμα που θα απαλύνει τα προβλήματα' και εξέφρασε την 'ανησυχία' του για το ενδεχόμενο "οι Τουρκοκύπριοι να έχουν τη μοίρα των Βοσνίων".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "στη συνεδρίασή του την Πέμπτη το Εθνικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το σχεδιασμό του υπουργείου Αμυνας για την προμήθεια νέων υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων που κρίνονται αναγκαία για τη συμπλήρωση των αμυντικών κενών που υπάρχουν".

    [5] Σκοπιανό

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για την έκβαση του Σκοπιανού, καθώς κανένα ενθαρρυντικό στοιχείο δεν έχει προκύψει απο τις διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης υπο τον Σ. Βάνς για το ζήτημα της ονομασίας, αφού η στάση της σκοπιανής πλευράς παραμένει αδιάλλακτη. Σε όλες τις συναντήσεις των κ.κ. Ζαχαράκι-Τοσέφσκι η πλευρά των Σκοπίων όχι μόνο δεν δείχνει κάποια διάθεση εποικοδομητικής προσέγγισης στο ζήτημα αλλά ουσιαστικά... κοροϊδεύει την ελληνική πλευρά. Η Αθήνα έχει ζητήσει κατά τις διαπραγματεύσεις το όνομα των Σκοπίων να είναι διακριτό σε σχέση με την ελληνική Μακεδονία, ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο - μέσα και απο δηλώσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας - να δεχθεί ένα "σύνθετο όνομα". Η απάντηση των Σκοπίων είναι ενδεικτική των σκοπιανών προθέσεων: το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" που προτείνουμε, είναι διακριτό σε σχέση με την ελληνική Μακεδονία, ενώ είναι σύνθετο αφού αποτελείται απο δύο λέξεις το "Δημοκρατία" και το "Μακεδονία"!

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "σε αναδίπλωση για τις θέσεις που εξέφρασε στη Βουλή για το Σκοπιανό υποχρεώθηκε χθες ο Θ. Πάγκαλος. Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ο υπουργός Εξωτερικών 'αποδοκιμάστηκε' ακόμη και απο τον πρωθυπουργό για τον χαρακτηρισμό 'ετεροβαρής' που χρησιμοποίησε για την ενδιάμεση συμφωνία. Ο Σημίτης μάλιστα φέρεται να είπε απευθυνόμενος στον Θ. Πάγκαλο οτι η λέξη που χρησιμοποίησε ήταν αδόκιμη και κακή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει στην αναγνώριση των Σκοπίων με σύνθετη ονομασία όπως άφησε να εννοηθεί στις δηλώσεις του ο κ. Γ. Κρανιδιώτης που χθες το πρωί ορκίσθηκε νέος υφυπουργός Εξωτερικών ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του κ. Πάγκαλου στο ΥΠΕΞ".

    [6] ΗΠΑ - Επίσκεψη Σημίτη

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "εκτάκτως το Μάρτιο στην Ουάσιγκτον ο Κ. Σημίτης καθώς η κυβέρνηση Κλίντον προτίθεται να επισπεύσει τις διαδικασίες επίλυσης των διαφορών στην περιοχή. Στην ατζέντα της συνάντησης Σημίτη-Κλίντον θα είναι το Κυπριακό και οι όροι έναρξης της αμερικανικής πρωτοβουλίας, το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Σκοπιανό για το οποίο ο κ. Νάιλς προανήγγειλε χθες επίλυση μέσα στο 1997".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "καθοριστικής σημασίας για την πορεία των εθνικών θεμάτων θεωρείται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, το πιθανότερο το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας για Αιγαίο και Κυπριακό αρχίζει ουσιαστικά σήμερα. Στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου την πρώτη της νέας θητείας για την κατάσταση του έθνους και την εξωτερική πολιτικής της κυβέρνησής του, ο Μπίλ Κλίντον αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεση των ΗΠΑ να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στο Αιγαίο- με στόχο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με ειρηνικό τρόπο και τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων της Ουάσιγκτον - αλλά και στο Κυπριακό".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "ο αμερικανός ηγέτης φέρεται να είναι άκρως ανήσυχος απο τα τελευταία γεγονότα που αύξησαν την ένταση στην Κύπρο και να πιστεύει οτι την ειρήνη απο τον πόλεμο την χωρίζει μόνο μια κλωστή. Αναφορικά με το Αιγαίο, οι αμερικανοί τηρούν σιγή ιχθύος. Παραδέχονται οτι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εισήγαγε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ 'στέκουν ως πρόταση' αλλά αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους".

    "Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η ΕΞΟΥΣΙΑ, αναφέρουν οτι ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να προηγηθεί της συνάντησης κάποια ουσιαστική ένδειξη απο την πλευρά των ΗΠΑ για το περιεχόμενο των προτάσεων που επεξεργάζονται για το Αιγαίο και βεβαίως για το Κυπριακό ώστε να μπορεί η συζήτηση να γίνει σε μια πιο συγκεκριμένη βάση. Η επιλογή μέσα στις προσεχείς ημέρες του προσώπου που θα αναλάβει απο πλευράς ΗΠΑ το χειρισμό του Κυπριακού θα αποτελέσει κάποια πρώτη σημαντική ένδειξη της 'βαρύτητας' που δίνει η Αμερική στην όλη προσπάθεια".

    [7] Οπλικά συστήματα

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "στην αγορά απο τις ΗΠΑ άλλων δύο ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων τύπου "Σί Χόκ" προχωρεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για να καλύψει ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Σε λίγες μήνες αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα το 6ο ελικόπτερο αυτού του τύπου, που παραγγέλθηκε και αυτό μετά το αρχικό συμβόλαιο. Με την ολοκλήρωση και της νέας παραγγελίας κατά πάσαν πιθανότητα μέσα στο 1998, το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει στη δύναμή του συνολικά 8 "Γεράκια της Θάλασσας". Τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία δεν διαθέτει αυτού του τύπου τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα".

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 04/02/1997 (ΑΠΕ)

    Οι απεργίες των εργαζομένων και οι επιπτώσεις τους στην οικονομία και η πορεία εκτέλεσης των μεγάλων έργων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σήμα Κινδύνου. Αγωνία στις παραγωγικές τάξεις για τις αγροτικές κινητοποιήσεις".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Βγαίνουν και όπου "βγει"... Κυβέρνηση και αγρότες φαίνεται να προχωρούν σε δυναμική αντιπαράθεση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σφίγγει ο κλοιός των απεργιών. Γ. Παπαντωνίου: Εγκλημα κατά της οικονομίας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μεγάλη καθυστέρηση στα έργα με κοινοτικά κονδύλια. Οι διαπιστώσεις χθεσινής σύσκεψης υπουργών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Επικίνδυνη η εθνική οδός για το κλίμα της οικονομίας. 'Δεν διακυβεύεται η κυβερνητική πολιτική' λόγω των κινητοποιήσεων".

    [9] Απεργίες - Επιπτώσεις στην οικονομία

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις εκτόνωσης του απεργιακού κύματος, που αποτελεί πλέον σοβαρή απειλή για την ελληνική οικονομία. Η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για τις εξελίξεις, ενώ τον τόνο για το κλίμα που επικρατεί έδωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου, που απηύθυνε ύστατη αλλά αυστηρή έκκληση προς τους απεργούς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02b run on Tuesday, 4 February 1997 - 15:11:51 UTC