Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-02-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/02/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αγροτικές κινητοποιήσεις - Απεργίες
  • [3] Κυπριακό
  • [4] ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [5] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] ΝΑΤΟ - Ελληνοτουρκικά
  • [7] Ρωσία - Ελλάδα - εξοπλισμοί
  • [8] Σκοπιανό
  • [9] Συνάντηση Πάγκαλου - Μιλουτίνοβιτς
  • [10] Εθνικά θέματα
  • [11] Συνέντευξη Βαρβιτσιώτη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 03/02/1997 (ΑΠΕ)

    Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, η 48ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η συνεχιζόμενη των καθηγητών, οι εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Πάγκαλου για Σκοπιανό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ:" Κλειστόν. Τα τρακτέρ ξανάρχονται. Οσοι προλάβατε... περάσατε! Κλείνουν οι εθνικοί δρόμοι".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φαρμάκι τα νοσήλια. Πάνε 30% πάνω".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ιδρύει κόμμα ο τέως. Με κόλπο τον φέρνουν πίσω".

    ΕΘΝΟΣ: "Πάνε για ρήξη. Τα τρακτέρ άναψαν τις μηχανές μπροστά σε 6.500 αστυνομικούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σημίτης και Πάγκαλος επιχειρούν σήμερα να τα μπαλώσουν. Το Σκοπιανό στο Εκτελεστικό Γραφείο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εκτέλεσαν τον αρχηγό, Ρώσο αρχιμαφιόζο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πόσο πάει η απεργία της ΟΛΜΕ. Συμφωνία Αρσένη - εκσυγχρονιστών για 3.700 δραχμές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Γκάλοπ: Κακοί βαθμοί σε κόμματα-κυβέρνηση για τη στάση τους στο αγροτικό".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Ο Σημίτης τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον. Προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο για να ξεκινήσει η αμερικανική πρωτοβουλία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πρόδωσαν 2.000 μαγαζιά οι κάρτες. Εκρυβαν τζίρο 15 δις".

    ΝΙΚΗ: "Στην κόψη του ξυραφιού κυβέρνηση-απεργοί".

    [2] Αγροτικές κινητοποιήσεις - Απεργίες

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "παρά τις νέες απειλές Σημίτη-Γιαννόπουλου ξεκινούν απο αύριο οι προγραμματισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις καθώς η προθεσμία που έδωσαν οι αγρότες στην κυβέρνηση για να επιλύσει τα αιτήματά τους λήγει. Τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα βγήκαν στους δρόμους και είναι έτοιμα να παραταχθούν στις εθνικές οδούς. Εν τω μεταξύ, απεργεί σήμερα και αύριο το Δημόσιο συμπαρασύροντας μαζί και τους ΟΤΑ. Εξάλλου, νέο δραματικό αδιέξοδο σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις του υπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ, η οποία προσανατολίζεται σε νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "η 'εβδομάδα των παθών' θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί κάλλιστα αυτή που μόλις αρχίζει για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, καθώς ο κ. Σημίτης καλείται ν'αποδείξει οτι δύναται να αναδειχθεί ο 'νικητής' και της τελευταίας πράξης του περίφημου δράματος των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες κορυφώνονται αύριο. Αποφασισμένος να μεταβεί ο ίδιος στη Θεσσαλία, αύριο Τρίτη φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες που δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με κακό βαθμό βαθμολογεί η κοινή γνώμη τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς στο θέμα της αντιμετώπισης των μπλόκων των αγροτών. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συγκεντρώνουν αρνητικές κρίσεις άνω του 50%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν απο το β' μέρος της δημοσκόπησης της METRON ANALYSIS. Μοιρασμένες είναι οι γνώμες για τη στάση που έπρεπε να κρατήσει η κυβέρνηση. Το 34,2% δήλωσε οτι συμφωνεί με τη στάση της και το 33,1% οτι έπρεπε να ικανοποιήσει τα αιτήματα. Το 17% ήθελε επέμβαση του εισαγγελέα".

    [3] Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "διαβουλεύσεις με τους αγγλοαμερικανούς για το Κυπριακό θα έχει σύντομα η Ρωσία. Αυτό ανέφερε ο απεσταλμένος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τσιλόφ ο οποίος με τον επίσης αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Ορλόφ συνεχίζουν στη Λευκωσία τις επαφές τους. Αύριο Τρίτη θα γίνουν δεκτοί απο τον πρόεδρο Κληρίδη".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "τα Ηνωμένα Εθνη συμφωνούν οτι πρέπει να προηγηθούν των απευθείας διαπραγματεύσεων οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος και να υπάρξουν προοπτικές επιτυχίας. Αυτό προκύπτει απο την πρώτη συνάντηση του προέδρου Γ. Κληρίδη με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν που έγινε στο Νταβός της Ελβετίας. Ο Πρόεδρος Κληρίδης έθεσε ως θέμα πρώτης προτεραιότητας αυτό της μελλοντικής ασφάλειας όλων των Κυπρίων και συζήτησε με τον κ. Ανάν το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "μια σκανδαλώδης ενέργεια του διοικητού της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στην Κύπρο, Φιλανδού στρατηγού Βαρτιάνεν, παραλίγο να του κοστίσει λιντσάρισμα απο εξαγριωμένο πλήθος Ελληνοκυπρίων στην περιοχή του οδοφράγματος του 'Λήδρα Πάλλας' στη Λευκωσία. Ο Φιλανδός στρατηγός μετέφερε στον κατεχόμενο τομέα της Λευκωσίας με λεωφορείο το οποίο ανήκει στην Ειρηνευτική Δύναμη, δέκα ξένους τουριστικούς πράκτορες, μετά απο προσωπική πρόσκληση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Στο πρόγραμμα των ξένων τουριστικών πρακτόρων, εκτός απο τη συνάντησή τους με τον Ντενκτάς, υπήρχε και ξενάγηση στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο".

    [4] ΗΠΑ - Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ" ο πρέσβης μας στην Ουάσιγκτον Λουκάς Τσίλας μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες πρόσκληση του Μπίλ Κλίντον προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να επισκεφθεί εκ νέου την Ουάσιγκτον, ένα χρόνο μετά την επίσημη επίσκεψη του Απριλίου 1996. Θα προηγηθεί βεβαίως η επίσκεψη του Θ. Πάγκαλου απο 1-9 Μαρτίου, όπου θα προετοιμαστεί μεταξύ άλλων και η ατζέντα της συνάντησης κορυφής. Στόχος του Κλίντον είναι να αποκαταστήσει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και να επιταχύνει τις διαδικασίες για εξεύρεση λύσης σε Κυπριακό-ελληνοτουρκικά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "για το Κυπριακό αμερικανικοί κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν οτι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε να εκδηλωθεί η πολυσυζητημένη πρωτοβουλία το γενικό πλαίσιο της οποίας είναι έτοιμο. Αυτές τις ημέρες μάλιστα επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες οι κ.κ. Ντέϊβιντ Χάνεϊ και Ρίτσαρντ Μπίτι που πηγαινοέρχονται μεταξύ Ουάσιγκτον και Νέας Υόρκης. Σύντομα θα ανακοινωθεί όπως φημολογείται το όνομα του ειδικού μεσολαβητή, που θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη μιας συμφωνίας. Ενα απο τα ονόματα που ακούγονται μάλιστα είναι και αυτό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ολα αυτά διαδραματίζονται, βέβαια με τους Αμερικανούς να επιμένουν στην υπογραφή μορατόριουμ, εδώ και τώρα ν'απαιτούν διάλογο μεταξύ της Εθνικής μας Φρουράς και των τουρκικών δυνάμεων εισβολής και κατοχής και να αντιτίθενται στην αγορά των ρωσικών πυραύλων".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "αμερικανικά αεροπλανοφόρα έπλεαν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου τις ημέρες της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία με αφορμή την αγορά απο τη Λευκωσία των αμυντικών πυραύλων S-300. Σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το ΡΙΚ και αμερικανικά αεροσκάφη υπερίπταντο για αρκετές ημέρες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου, χωρίς να εισέλθουν στον κυπριακό εναέριο χώρο".

    [5] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η βαθιά ανησυχία που επικρατεί στην Ουάσιγκτον για την κατάσταση στο Αιγαίο οδήγησε τον πρόεδρο Κλίντον να συμπεριλάβει το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους που θα δώσει το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με το σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Σάντι Μπέργκερ στη βαρυσήμαντη ετήσια ομιλία του προς το Κογκρέσο, ο Κλίντον αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεση των ΗΠΑ 'να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στο Αιγαίο εάν μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι εκεί' με στόχο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων των ΗΠΑ".

    [6] ΝΑΤΟ - Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "τις παραμονές της επίσκεψής του στην Τουρκία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα επαναφέρει το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο μιλώντας για "μηχανισμό που θα μειώσει την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας". Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" ο γραμματέας ο οποίος ύστερα απο μερικές εβδομάδες θα επισκεφθεί και την Αθήνα τόνισε αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι "τα μέτρα οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης" αναφερόμενος στην ένταση που προκλήθηκε με αφορμή το θέμα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-30".

    [7] Ρωσία - Ελλάδα - εξοπλισμοί

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "ρωσικά αντιαεροπορικά και αντιβαλιστικά συστήματα, άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο... στόχαστρο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Οι δυνατότητες προμήθειας των εν λόγω οπλικών συστημάτων αρμάτων και αεροσκαφών, καθώς και η ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της οκταμελούς ρωσικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Λεονίντ Ιθάσοφ, γενικό διευθυντή της διεύθυνσης στρατηγικής συνεργασίας που φθάνει σήμερα στην Αθήνα και θα παραμείνει στη χώρα μας για πέντε μέρες".

    [8] Σκοπιανό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "την ανοιχτή αντίθεσή τους σε όσα για το Σκοπιανό και την ενδιάμεση συμφωνία δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, εξέφρασαν δημόσια ο υπουργός Εθν. Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος (θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στα όργανα του ΠΑΣΟΚ) και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής (δεν θα περάσει η γραμμή Πάγκαλου, είπε). Τη διαφοροποίησή του διατύπωσε και ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "οι θέσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλου για το Σκοπιανό (την Παρασκευή στη Βουλή) που ως γνωστόν φέρουν το θέμα της ονομασίας του γειτονικού ψευδοκρατιδίου ως τετελεσμένο, είτε με σύνθετη ονομασία, που να περιέχει τον όρο "Μακεδονία", ή απευθείας "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ήδη πυροδότησαν όχι μόνο τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ αλλά και σημαντικού τμήματος της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος. Το θέμα έλαβε τέτοιες διαστάσεις, ώστε αναμένεται σήμερα κατά τη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ εντονότατη αντιπαράθεση".

    [9] Συνάντηση Πάγκαλου - Μιλουτίνοβιτς

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "αιφνιδιαστική συνάντηση είχε χθες στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός των Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος με τον Σέρβο ομόλογό του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οι κ.κ. Πάγκαλος και Μιλουτίνοβιτς συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, τη συνέχεια της μεσολαβητικής προσπάθειας του υπουργού Εξωτερικών και για τα προβλήματα της Βαλκανικής".

    [10] Εθνικά θέματα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "για εξελίξεις στα εθνικά θέματα προετοιμάζεται η κυβέρνηση και με τη σειρά της προετοιμάζει αναλόγως την ελληνική κοινή γνώμη. Η 'ξαφνική' αναφορά του υπουργού Εξωτερικών στο Σκοπιανό, αλλά και οι δηλώσεις του περί 'διπλωματικής λύσης και λύσης της αναμέτρησης' στο Κυπριακό, αποδεικνύουν οτι η Αθήνα 'έχει λάβει τα μηνύματα και αναμένει παρεμβάσεις και πιέσεις και στα δύο μεγάλα ανοιχτά προβλήματα της εξωτερικής μας πολιτικής'. Στα πλαίσια αυτά δεν μπορεί παρά να εντάσσονται και οι επισημάνσεις Τσοχατζόπουλου για "ισοδύναμο κτύπημα της Ελλάδος σε περίπτωση πρόκλησης απο την Τουρκία".

    [11] Συνέντευξη Βαρβιτσιώτη

    "Να διευκρινίσει τώρα ο κ. Εβερτ αν θα είναι υποψήφιος στο συνέδριο, τονίζει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Και όταν ερωτάται ποιόν προτιμά μεταξύ των κ.κ. Καραμανλή, Μητσοτάκη και Εβερτ, λέει χωρίς περιστροφές: "με τον Καραμανλή ήξερες που πάταγες". Επίσης ξεκαθαρίζει οτι δεν μπορεί μετά το συνέδριο κάθε φορά που κάποιος αμφισβητεί κάτι να γίνονται πολιτικές συμφωνίες. Δηλαδή πρέπει το συνέδριο να δημιουργήσει εκείνες τις δομές και προϋποθέσεις που οι αποφάσεις του δεν θα αμφισβητούνται απο κανέναν".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02b run on Monday, 3 February 1997 - 14:56:52 UTC