Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-11-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/11/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΠΑΣΟΚ-Προϋπολογισμός
  • [3] Ελλάδα-Τουρκία
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Νέα Δημοκρατία
  • [6] Τουρκία-Λαθρομετανάστες
  • [7] Ελλάδα-Πολυεθνική δύναμη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 19/11/1996 (ΑΠΕ)

    Η χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο προϋπολογισμός που θα εγκρίνει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φόρο ... συμφορά! Πρωτοφανής επιδρομή στις τσέπες μη εχόντων".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πέντε φόροι θάνατος. Εβερτ: το ΠΑΣΟΚ εξαπάτησε το λαό. Σημίτης: μη διαμαρτύρεστε".

    Η ΑΥΓΗ: "Σκοτάδι στο τούνελ και μετά το 1997. Ακόμη σκληρότερο 1998 εξήγγειλε ο Σημίτης".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πόλεμος υπουργών για τις προσλήψεις. Ο Παπαδόπουλος επεκτείνει το νόμο στις τράπεζες και στους δήμους".

    ΕΘΝΟΣ: "6% πάνω τα ΙΧ. Το 1998 θα έρθουν τα μεταχειρισμένα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κοιτάξου στον καθρέφτη και θα το βρεις. Ο Εβερτ αναρωτιέται γιατί έχασε η Νέα Δημοκρατία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εξαπάτησε το λαό και τώρα ζητεί συναίνεση από το κόμμα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με σκληρή γλώσσα ξεσκεπάζουν τον "μαθητευόμενο μάγο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "15 βόμβες Σημίτη στην τσέπη μας. Φορομπηχτική έφοδος αυτοκτονίας από την κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σημίτης: δίκαια μέτρα αλλά σκληρά γιατί χανόμαστε. Ανετο πέρασμα από το κόμμα με μικρή γκρίνια".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Κώστας Σημίτης: ή τώρα ή ποτέ! Στο μονόδρομο του Μάαστριχτ μπαίνει οριστικά η Ελλάδα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιβάλλονται νέοι φόροι και επεκτείνονται παλαιοί. "Θυσίες" για να ενταχθεί η χώρα στη δεύτερη ταχύτητα της ΕΕ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πέρασε τις συμπληγάδες. Σκληρός αλλά δικαιότερος ο νέος προϋπολογισμός".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τελευταία ευκαιρία λέει ο Σημίτης. Κίνδυνος να μείνουμε στο περιθώριο της ΕΟΚ".

    ΝΙΚΗ: "Λιτότητα χωρίς αντίλογο. Προϋπολογισμός αλά Μάαστριχτ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εντυπωσιακή αντιιμπεριαλιστική η πορεία της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου".

    [2] ΠΑΣΟΚ-Προϋπολογισμός

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "με διακηρυγμένο στόχο πια την ένταξη της Ελλάδας στην ομάδα των χωρών της δεύτερης ταχύτητας που θα συμμετάσχουν στο ενιαίο νόμισμα το 2000 ή το αργότερο το 2001, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης εξήγγειλε χθες στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τα νέα "σκληρά αλλά δίκαια" όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος, φορολογικά μέτρα και επιβεβαίωσε την επέκταση των παλαιών. Παρακάμπτοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις αρνούμενος κάθε παροχολογία και αφού υπογράμμισε ότι "ο νέος προϋπολογισμός του 1997 και η οικονομική πολιτική θα προσδιορίσουν την πορεία της χώρας".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "με επιτυχία πέρασε τις ... εξετάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ -που συνεδρίαζε, για περισσότερες από επτά ώρες χθες- ο προϋπολογισμός του 1997. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρουσίασε τους τρεις άξονες της εισοδηματικής και δημοσιονομικής πολιτικής για το ερχόμενο έτος: δημοσιονομική σταθερότητα, οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη με στόχο την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ με τον δεύτερο κύκλο χωρών. Η χθεσινή συνεδρίαση -που προβλεπόταν από πολλούς θυελλώδης- διέψευσε τις Κασσάνδρες, καθώς το "τυπωθείτο" στον προϋπολογισμό δόθηκε παμψηφεί σχεδόν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "εξαπάτησαν τον λαό και τώρα ζητούν τη συναίνεση του κόμματός τους, προκειμένου να επιβάλουν την πιο άγρια λιτότητα. Ενώ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαρρήγνυε τα ιμάτιά του κατά την προεκλογική περίοδο ότι δεν θα επιβάλει κανένα φόρο, ήλθε χθες στη μικτή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος και ομολόγησε ουσιαστικά το ολέθριο ψέμα του. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε ως αναγκαία τη συνέχιση της πολιτικής της σκληρής λιτότητας και της επιβολής νέων φόρων προκειμένου να έχει ελπίδες η χώρα μας να ενταχθεί στο δεύτερο κύκλο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ)".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις πέρασε τον σκόπελο της κοινής συνεδρίασης της Κε και της ΚΟ του κόμματός του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος προειδοποίησε στη δευτερολογία του πως εάν δεν τηρηθεί η πολιτική που αποφασίστηκε για το επόμενο έτος το 1998, θα είναι ένας ιδιαίτερα σκληρός χρόνος. Κεντρική Επιτροπή και Κοινοβουλευτική Ομάδα συμφώνησαν παρά τις επιμέρους διαφωνίες στελεχών τους πως τα μέτρα είναι σκληρά και δίκαια και πως στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, η εξυγίανση και ισχυροποίηση της οικονομίας της χώρας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "την ομόφωνη πολιτική συμφωνία των βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για την επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων και τη στήριξη του προϋπολογισμού, εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Μετά από αυτή την εξέλιξη σήμερα αναμένεται η "πανηγυρική" και τυπική επικύρωση του Προϋπολογισμού από το Υπουργικό Συμβούλιο".

    Στο σχόλιό της η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ ότι κανένας τους δεν σώζεται από τη λαϊκή οργή και κατακραυγή. Γιατί ο καθημαγμένος φορολογούμενος δεν θέλει φραστικές διαφοροποιήσεις. Θέλει πράξη. Δηλαδή, καταψήφιση του προϋπολογισμού του 1997. Κάτι που κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει. Και γι αυτό κανείς δεν θα περισωθεί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο άρθρο της τονίζει ότι "ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση τη βαριά ευθύνη να πετύχει την περίφημη σύγκλιση, δηλαδή την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που μόνο οικονομικά μεγέθη μετράει. Είναι βαριά η ευθύνη, γιατί η Ελλάδα είναι πολύ μακριά από τους στόχους της σύγκλισης που ετέθησαν από τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Χάθηκε χρόνος και δεν έγιναν έγκαιρα οι προσπάθειες προσαρμογής. Η Ελλάδα καθυστέρησε ασυγχώρητα και τις ευθύνες τις έχουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, ιδίως μετά την υπογραφή του Μάαστριχτ. Και ήταν η Ελλάδα η χώρα στην οποία η συνθήκη της σύγκλισης πέρασε με πρωτοφανή ομοθυμία -με εξαίρεση μόνο του ΚΚΕ- από το Κοινοβούλιο. Θυμηθείτε πχ πόσο δύσκολα πέρασε στη Γαλλία και τη Δανία".

    [3] Ελλάδα-Τουρκία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την αναβάθμιση του ρόλου της στο πλαίσιο της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης θα επιδιώξει η Τουρκία στη διάρκεια της Συνόδου που πραγματοποιείται από χθες στην Οστάνδη (Βέλγιο) με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Η Αγκυρα εκτιμά ότι αν επιτύχει τη συμμετοχή της στην υπό συγκρότηση "Ομάδα Εξοπλισμών" αλλά και αν υπάρξει απόφαση για χρησιμοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ (όπου είναι μέλος η Τουρκία) από τη ΔΕΕ τότε θα μετέχει σε όλες τις αποστολές (ειρηνευτικές και άλλες) που αναλαμβάνει η ΕΕ μέσω της ΔΕΕ. Κάτι που κάνει πολλούς να θεωρούν ότι έτσι η Τουρκία θα μπει στην ΕΕ από την πίσω πόρτα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, που ρωτήθηκε χθες στην Οστάνδη υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "έλλειψη στρατηγικής και ζωηρές διαφωνίες για τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής επικρατούν στην κυβέρνηση, ενώ οι συνεννοήσεις Αθήνας-Αγκυρας, μέσω των ΗΠΑ, βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Οι επαφές γίνονται, προς το παρόν, στο υπηρεσιακό επίπεδο των υπουργείων Εξωτερικών και σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Γλ. Κληρίδη, η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε μορατόριουμ εννέα μηνών στο αμερικανικό σχέδιο της πλήρους απαγόρευσης στρατιωτικών πτήσεων στη Μεγαλόνησο".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "στη "δεύτερη ταχύτητα" της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) αυτή ουσιαστικά του συνδεδεμένου μέλους, κρατούν την Τουρκία αποφάσεις που πήρε χθες έπειτα από ελληνική παρέμβαση, η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας στην Οστάνδη του Βελγίου. Οι αποφάσεις, που τίθενται βέβαια υπό έγκριση στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και άμυνας προνοούν για δύο πράγματα. Οτι οι πολιτικές αποφάσεις για τα θέματα εξοπλισμών λαμβάνονται από τα πλήρη μέλη στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, όχι όμως και η Τουρκία. Οτι ο "νομιμοποιηθείς" χθες φορέας εξοπλισμού της ΔΕΕ στον οποίο συμμετέχει η Τουρκία θα περιορισθεί σε θέματα έρευνας και μόνο. Σε περίπτωση πιθανής μελλοντικής μετεξέλιξής του σε φορές πχ κατασκευών ή προμηθειών θα ισχύσει το θεσμικό πλαίσιο της Ενωσης, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα θα είναι πλήρες μέλος και η Τουρκία συνδεδεμένο χωρίς δικαίωμα ψήφου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επικαλούμενη δηλώσεις διπλωμάτη που δεν κατονομάζει γράφει ότι "η τουρκική αντιπροσωπεία στη συνάντηση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στην Οστάνδη είναι "προετοιμασμένη για το χειρότερο" όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας διπλωμάτης. Πριν από τη συνάντηση αξιωματούχοι επεξεργάστηκαν ένα σχέδιο για να δείξουν τη δυσφορία της Αγκυρας για την απομάκρυνσή της από τις επιχειρήσεις της Ενωσης και στις στρατιωτικές ασκήσεις. Για να αποφύγει αυτή την κίνηση της Ελλάδας η Αγκυρα σχεδίασε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο που έχει στο ΝΑΤΟ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της διασυμμαχικής ασκήσεως "ΝΗΡΗΙΣ '96" προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση (στο υπουργείο Εξωτερικών και Αμύνης) και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, για το εάν η Τουρκία θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει εκ νέου το καθεστώς του Αιγαίου. Κάτι που είχε κάνει το 1994 κατά τη διάρκεια της ίδιας ασκήσεως. Η πιθανότητα η Αγκυρα να επιχειρήσει να αμφισβητήσει το καθεστώς του Αιγαίου ζητώντας από τα συμμαχικά πλοία των ΗΠΑ, Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας να μην καταπλεύσουν στα συγκεκριμένα λιμάνια, γιατί τα Δωδεκάνησα θεωρούνται "αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη" είναι αυτό που προβληματίζει τους ιθύνοντες".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "εξειδικευμένοι τεχνικοί που θα είναι σε θέση να "σπάσουν κωδικούς" και να ανακαλύψουν κάθε μορφής συναλλαγή, η οποία έχει γίνει, βοηθούν από σήμερα τη δικαστική έρευνα, προκειμένου να εντοπισθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση της ΔΕΛΤΑ Χρηματιστηριακής και σε ποιες περιπτώσεις οι εταιρίες χρησιμοποιούσαν τους κωδικούς των πελατών εν αγνοία τους. Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκείνες οι οποίες θα επιτρέψουν την καταβολή από τους αρμόδιους φορείς (Αποθετήριο και Συνεγγυητικό Κεφάλαιο) του ανοίγματος της ΔΕΛΤΑ ΑΧΕ ύψους 2,6 δις δραχ., ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς".

    [5] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "την Πέμπτη, κατά πάσαν πιθανότητα, το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ θα συνεδριάσει με θέμα το πόρισμα Βαρβιτσιώτη -αναμένεται η ολοκλήρωσή του την Τετάρτη- για τη διεύρυνση του συνεδρίου και οι δύο πλευρές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις προτάσεις του αντιπροέδρου. Το περιεχόμενο του πορίσματος, περί διεύρυνσης, ενδέχεται να αποτελέσει πεδίο αντιπαραθέσεων, ενώ το πόρισμα των πολιτικών αναλυτών (ίσως δοθεί και σήμερα στον Μ. Εβερτ) για τα αίτια της ήττας στις εκλογές θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες συγκρούσεις στο εσωτερικό του κόμματος".

    [6] Τουρκία-Λαθρομετανάστες

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "μετατόπιση ευθυνών επιχειρεί τώρα η Αγκυρα στο θέμα της μεταφοράς λαθρομεταναστών από Τούρκους δουλεμπόρους. Με αφορμή το επεισόδιο που δημιουργήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Φαρμακονήσι, όπου δύο Τούρκοι δουλέμποροι αποβίβασαν στο νησί δέκα Ιρακινούς κουρδικής καταγωγής για να γίνουν αντιληπτοί από τους στρατιώτες του φυλακίου, οι οποίοι και έριξαν προειδοποιητικές βολές, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτό υποστηρίζεται ότι το ταχύπλοο των δουλεμπόρων δέχθηκε βολές από σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός δουλεμπόρου και τον τραυματισμό του άλλου. Η Αθήνα θα απορρίψει σήμερα το τουρκικό διάβημα ως "απαράδεκτο". Οπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών είναι καιρός και ελέω της τουρκικής κυβέρνησης, αυτή η κατάσταση να σταματήσει. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι στην ελληνική απάντηση θα επισημαίνεται η ανάγκη λήψης μέτρων από την τουρκική πλευρά για την προστασία των συνόρων και τη σύλληψη των δουλεμπόρων".

    [7] Ελλάδα-Πολυεθνική δύναμη

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "θετικά αντιμετωπίζει η Ελλάδα το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε ανθρωπιστικού χαρακτήρα επιχείρηση της ΔΕΕ στο Ζαϊρ δήλωσε χθες ο υπουργός Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλος. Το θέμα ενδεχόμενης πρωτοβουλίας της ΔΕΕ για το Ζαϊρ τέθηκε χθες αργά το βράδυ σε δείπνο εργασίας που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και στην κοινή σύνοδο σήμερα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 19 November 1996 - 11:29:37