Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-11-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/11/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις-Κυπριακό
  • [3] Νέα Δημοκρατία
  • [4] Ελλάδα-ΠΓΔΜ
  • [5] Προϋπολογισμός

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/11/1996 (ΑΠΕ)

    Ο εορτασμός χωρίς επεισόδια της επετείου του Πολυτεχνείου, η σημερινή κοινή σύνοδος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μολότοφ" κατά Σημίτη. Εκρήξεις για εθνικά θέματα -οικονομική πολιτική".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σάπισε η ελληνική κοινωνία. Αρχιφύλακας προστάτευε το Νο 1 απατεώνα. Διώχνουν 60 επίορκους από το Σώμα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καμία ανοχή στους υπονομευτές. Αυστηρή προειδοποίηση Σημίτη σε υπουργούς, βουλευτές και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής".

    ΕΘΝΟΣ: "Ακίνητα. Ποιους πιάνει ο νέος φόρος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Υποθήκη στο τίποτα το Πολυτεχνείο. Για μια ακόμα φορά παίχθηκε χθες η γνωστή ιλαροτραγωδία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δραματικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα προαναγγέλλει με βαρύτατες καταγγελίες ο Αρσένης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Που πάνε μισθοί-συντάξεις το 1997. Αυξήσεις και κάτω από τον πληθωρισμό. Ποιοι δεν θα πάρουν καθόλου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τα οικονομικά μέτρα δοκιμασία ενότητας. "Κόσκινο" από το κόμμα σήμερα. Πυρά βουλευτών".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Το Πολυτεχνείο έζησε. Θέλησαν και μπόρεσαν να απομονώσουν τους "γνωστούς αγνώστους".

    ΤΑ ΝΕΑ: "25% πάνω οι φόροι με τα κριτήρια".

    ΝΙΚΗ: "ΜΑΤ στην επέτειο από την ΕΛΑΣ. Χωρίς σοβαρά επεισόδια η φετινή πορεία της ΕΦΕΕ".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις-Κυπριακό

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "με ιδιαίτερο σκεπτικισμό φαίνεται να αντιμετωπίζει πλέον η Αθήνα την εκφρασμένη πρόθεση της Ουάσιγκτον, να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι παλινδρομήσεις των ΗΠΑ σε θέσεις που δεν ευνοούν μια λύση προσαρμοσμένη στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας αλλά μάλλον οδηγούν στην επιβολή του δικαίου του ισχυρού, έχουν πλέον κάνει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, να σκέπτονται με μεγαλύτερες επιφυλάξεις κάθε προσφορά πέραν του Ατλαντικού".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "η πρόταση που εμπεριέχεται στην έκθεση της φιλικής κατά τεκμήριο ιρλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με θέμα την προοπτική των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας περί "παραπομπής στη Χάγη κάθε ελληνοτουρκικής διαφοράς" αποτελεί την πρώτη σοβαρή ένδειξη των πιέσεων που μέλλουν να ασκηθούν το προσεχές διάστημα προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών και συνακολούθως ευρωτουρκικών σχέσεων. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 25ης Νοεμβρίου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα. Στην περίπτωση που σημειωθεί "αδιέξοδο" στο Συμβούλιο της 25ης Νοεμβρίου, η προεδρία ενδεχομένως να εισηγηθεί συνάντηση της ευρωπαϊκής τρόικα με την κ. Τσιλέρ και πάντως σκέπτεται πολύ σοβαρά - αν και δεν το έχει ανακοινώσει επισήμως - να προσκαλέσει ανεπισήμως τον Νετσμετίν Ερμπακάν στο Δουβλίνο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει δια του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ακη Τσοχατζόπουλου για δεύτερη συνεχή φορά ότι φοβάται τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή στην Κύπρο και σενάρια ομιλούν για καθολική αλλαγή του στάτους κβο στις δύο περιοχές, ενώ πληροφορίες θεωρούν καθοριστικό το επόμενο δεκαπενθήμερο για την πορεία του στρατιωτικού διαλόγου στη μαρτυρική Μεγαλόνησο. Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, ο οποίος την ερχόμενη Πέμπτη πρόκειται να μεταβεί στη Λευκωσία προκειμένου να έχει συνομιλίες τόσο με την πολιτική, όσο και με τη στρατιωτική ηγεσία του νησιού, σε δηλώσεις του στην κυπριακή εφημερίδα "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" επαναλαμβάνει σε μικρότερο διάστημα από δύο μήνες ότι η χώρα μας είναι πανέτοιμη ν' αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε ενδεχόμενο, εάν η Τουρκία τολμήσει οτιδήποτε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "η αδυσώπητη γεωγραφία η οποία κατ'αρχήν ευνοεί, όπως είπε, την Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο, ανατρέπεται σήμερα με ραγδαίους ρυθμούς, ως αποτέλεσμα του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "ο υπουργός Παιδείας κ. Αρσένης προανήγγειλε δραματικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Ανάλογη αγωνία και ανησυχία για τη δράση των μεγάλων δυνάμεων και των ΗΠΑ στην περιοχή εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Και δεν είναι βέβαια τυχαία η δήλωση του ειδικού συνεργάτη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ουόρεν Κρίστοφερ σε θέματα Μεσογειακής Ασφάλειας κ. Ιαν Λέσερ ο οποίος μίλησε για ελληνοτουρκικό επεισόδιο εξαιτίας της λειτουργίας του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Ούτε φυσικά είναι τυχαία η προσπάθεια που καταβάλλεται και η πίεση που ασκείται προς την ελληνική πλευρά να εξουδετερώσει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και ο στρατιωτικός διάλογος που συνεχίζεται με άκρα μυστικότητα στη Μεγαλόνησο στο πλαίσιο που έχει θέσει ο ΟΗΕ".

    Οπως σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "έντονες επιφυλάξεις για την πολιτική των ΗΠΑ, όπως εκφράζεται σήμερα με ανισότητα κριτηρίων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, μιλώντας σε συνέδριο στο Ζάππειο με θέμα "η Ευρωπαϊκή Ενωση και η πολιτική της στα Ανθρώπινα Δικαιώματα". Ο Θ. Πάγκαλος με φραστική οξύτητα ανέφερε: "μέχρι τώρα η διεθνής κοινότητα δηλαδή ας μην γελιόμαστε η πολιτική των ΗΠΑ δρα ανεξέλεγκτα. Σήμερα η διεθνής κοινότητα έχει πεζοναύτες, αποβατικά όπλα, αεροπλάνα, επιβάλλει τις λύσεις που επιθυμεί και επομένως πρέπει να δούμε με ποια κριτήρια τις επιβάλλει. Γιατί αν τις επιβάλλει με άνισα κριτήρια σε μερικούς και όχι σε άλλους τότε δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πρόσθετο εφιαλτικό όργανο διεθνούς επικυριαρχίας και τυραννίας". Η νέα αμερικανική διοίκηση να αποφασίσει αν θα πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για να γίνει σεβαστή η άποψή της για τη διεθνή ζωή, όπως έκανε σε άλλες περιπτώσεις. 'Η εάν θα υπαναχωρήσει και θα αρχίσει να μας πιέζει για διάφορα ανόητα και επιμέρους θέματα, τα οποία δεν μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε κανενός είδους παγιωμένη ειρήνη, όπως απαιτεί το συμφέρον των λαών και η σταθερότητα στην περιοχή".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "όσον αφορά τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ) δύο είναι οι επιδιώξεις στις οποίες η Αγκυρα θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας στην Οστάνδη του Βελγίου: Πρώτον, τη συμμετοχή της στην υπό συγκρότηση "Ομάδα Εξοπλισμών" της ΔΕΕ παρ'όλο που δεν είναι μέλος της. Δεύτερον, την αναβάθμιση του ρόλου που έχει ως απλό συνδεδεμένο μέλος της ΔΕΕ μέσω της χρησιμοποίησης των στρατιωτικών δυνάμεων (και των δομών) του ΝΑΤΟ από τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Δεν υπάρχει θέμα συνάντησης των κ.κ. Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπανδρέου με τους Τούρκους υπουργούς (κ. Τ. Ταγιάν και κ. Τανσού Τσιλέρ αντίστοιχα) ανέφεραν χθες κύκλοι των δύο υπουργών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διήμερος σύνοδος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενώσεως (ΔΕΕ) που ξεκινά σήμερα στην Οστάνδη. Και αυτό γιατί στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να υπάρξει συνάντησις τόσο του αναπληρωτού υπουργού εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου με την Τουρκάλα ΥΠΕΞ κ. Τσιλέρ όσο και του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Α. Τσοχατζόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ταγιάρ".

    [3] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "δύσκολη προβλέπει την πορεία προς το συνέδριο το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ Γεώργιος Σουφλιάς, σε συνέντευξή του στην "Α" τονίζοντας μάλιστα ότι "ο τοκετός είναι πάντοτε επώδυνος". Ο κ. Σουφλιάς αναφέρεται στις σχέσεις του με τον κ. Εβερτ, στο τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει και του ζητεί να δηλώσει από τώρα αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στο Συνέδριο. Επίσης ο κ. Σουφλιάς ζητεί τη σύσταση κοινά αποδεκτής επιτροπής που θ'αναλάβει όλες τις λειτουργίες του κόμματος που αφορούν το συνέδριο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από τα κορυφαία στελέχη, τους βουλευτές, αλλά και τα μέλη της ΝΔ η πρόταση του αντιπροέδρου του κόμματος κ. Ι. Βαρβιτσιώτη γι τη διεύρυνση του συνεδρίου, η οποία θα κατατεθεί αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη. Την ίδια ώρα οι συζητήσεις για τις υποψηφιότητες στο συνέδριο συνεχίζονται, ενώ χθες ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, εάν -όπως είπε- κρίνει ότι αυτό θα βοηθήσει την ενότητα και την προοπτική της παράταξης".

    [4] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "κρίσιμες συσκέψεις για το θέμα των Σκοπίων θα έχουν μάλλον μεθαύριο ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας στον ΟΗΕ πρέσβη κ. Χρ. Ζαχαράκι. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, θα αξιολογηθούν οι συνταγματικές και πολιτικές δυσχέρειες που επικαλέστηκαν οι Σκοπιανοί, για την αδυναμία μεταβολής της ονομασίας "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Ο επόμενος γύρος συναντήσεων του κ. Ζαχαράκι με τον Σκοπιανό διαπραγματευτή πρέσβη Ι. Τοσέφσκι θα αρχίσει στις 4 Δεκεμβρίου και χαρακτηρίζεται ήδη από διπλωματικές πηγές σαν "ημιτελικός" ενόψει των οριστικών διευθετήσεων στις αρχές του 1997".

    [5] Προϋπολογισμός

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "αυστηρή προειδοποίηση προς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους θα απευθύνει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην κοινή συνεδρίαση της ΚΕ και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας τους πάντες προ των ευθυνών τους λίγες μέρες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η οικονομική πολιτική που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το 1997, είναι "μονόδρομος" για την επίλυση των προβλημάτων και θα επισημάνει στρεφόμενος προς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες. Ο Κ. Σημίτης θα τονίσει ακόμα ότι στόχος της κυβέρνησης με τον προϋπολογισμό του 1997 είναι ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας και η κατάκτηση των στόχων που προβλέπει το πρόγραμμα σύγκλισης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 18 November 1996 - 11:01:44