Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-11-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/11/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Υπουργός Οικονομικών - Αποκαλύψεις
  • [3] Νέα Δημοκρατία
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Εκθεση Διεθνούς Επιτροπής
  • [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [7] Κυπριακό
  • [8] Σύγκρουση επιβατηγού - πυραυλακάτου
  • [9] ΕΕ - Ελληνική οικονομία
  • [10] Εκλογές ΗΠΑ - Ελλάδα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/11/1996 (ΑΠΕ)

    Τα αίτια για τη σύγκρουση του οχηματαγωγού "Σάμαινα" με την πυραυλάκατο 'Κωστάκος', που είχε ως αποτέλεσμα και τη βύθισή της, η έκθεση διεθνούς επιτροπής για τα Βαλκάνια, οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ελληνική οικονομία, οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και οι αποκαλύψεις στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σημεία και τέρατα φοροδιαφυγής. Αποκαλύψεις-σόκ στη Βουλή".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ευθύνες κορυφής για την τραγωδία".

    Η ΑΥΓΗ: "Βουλιάζουν" τις ευθύνες. "Ναυμαχία" μεταξύ πολεμικού και εμπορικού ναυτικού για τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σβήνει τα ίχνη η μαφία των καζίνο. Κινδυνεύουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο μεγάλο σκάνδαλο".

    ΕΘΝΟΣ: "Η κόλαση απείχε μόλις 100 εκατοστά. Τα πυρομαχικά θα τίναζαν στον αέρα τα δύο πλοία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Νέα ρίγη αύριο στη Ρηγίλλης, αν δεν εμφανιστούν ψηλός και Σουφλιάς στο Πολιτικό Συμβούλιο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αρχίζουν τα δύσκολα. Η εκλογή Κλίντον δρομολογεί απαράδεκτες εξελίξεις στα εθνικά θέματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "400 γιοτ πνίγουν τον Σημίτη. Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει προστασία λαθρεμπόρων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κομπίνες δισεκατομμυρίων εχόντων και κατεχόντων. 2,2 τρισεκατομμύρια τα βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Η Ευρώπη μας διώχνει κι εμείς πνιγόμαστε. Δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα δύο εκθέσεις-καταπέλτης της ΚΟΜΙΣΙΟΝ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αμεση απειλή για διακοπή των κοινοτικών κονδυλίων, αν δεν μειωθούν τα ελλείμματα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πόλεμος στους λαθρέμπορους. Ο Δρυς αποκαλύπτει 105 τρανταχτά ονόματα φοροφυγάδων".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Είχαν ραντάρ για τα μάτια του κόσμου. Ευθύνες και στους δύο καπετάνιους".

    ΝΙΚΗ: "Παιχνίδια για 4 στήνει η Βάσω. Βολιδοσκοπήσεις σε Ακη, Λαλιώτη, Σκανδαλίδη. Πρόβα για το μετά-Σημιτικό ΠΑΣΟΚ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Προκλητικότητα αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή. Η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής".

    [2] Υπουργός Οικονομικών - Αποκαλύψεις

    "Ομολογία-σόκ του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ χθες στη βουλή για 2,2 τρις βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο. (Μόλις 100 δις αναμένεται να εισπραχθούν την επόμενη διετία). Ο υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα λίστα ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής που υποτιμολογήθηκαν. Φέσι στο Δημόσιο και απο τις αποσύρσεις ΙΧ. Θύελλα αντιδράσεων στη βουλή", αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "για πρώτη φορά, με τέτοια ωμότητα, υπουργός των Οικονομικών αποκαλύπτει στη Βουλή τα τεράστια κυκλώματα των λαθρεμπόρων και των φοροφυγάδων και ζητά τη στήριξη όλων των πτερύγων της Βουλής για να μπει φρένο στο όργιο της φοροδιαφυγής. Από το αστρονομικό ποσό των 2,2 τρις δραχμών, που ανέρχονται σήμερα τα χρέη ιδιωτών και ΔΕΚΟ προς το Δημόσιο, επιδιώκεται η άμεση είσπραξη των 100 δις δραχμών, με σειρά διατάξεων στον Τελωνειακό Κώδικα. Τα χρέη αυτά στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν λαθρεμπόριο στα καύσιμα, στα σκάφη αναψυχής και στα πολυτελή αυτοκίνητα. Μόνο στην εισαγωγή θαλαμηγών έχουν διαπιστωθεί 400 περιπτώσεις υποτιμολογήσεων ανάμεσα στις οποίες εμπλέκονται τρανταχτά ονόματα της ελληνικής κοινωνίας".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, όμως, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Δρυς "επιχείρησε σε μια προσπάθεια να εξοφλήσει τα προεκλογικά γραμμάτια του ΠΑΣΟΚ. Δυναμική αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ξεσκέπασε την πολιτική απάτη του ΠΑΣΟΚ. Θύελλα όμως και απο το ΠΑΣΟΚ. Οχι χαριστικές πράξεις, κύριε υπουργέ, σε αυτούς που κατέχουν πραγματικά, απάντησαν εξίσου δυναμικά 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ".

    [3] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "προσπάθεια να εξευρεθεί λυτρωτική λύση για τη Νέα Δημοκρατία καταβάλλουν τα ιστορικά στελέχη της παράταξης και πιέζουν ασφυκτικά τον Μιλτιάδη Εβερτ ακόμη και με την... απειλή της εκπαραθύρωσης, προκειμένου να συμφωνήσει σε μια συναινετική λύση. Την ίδια ώρα, προσπάθεια - για να εξευρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει το κόμμα - καταβάλλει και ο Γιώργος Σουφλιάς με μια σειρά συναντήσεων με τα κορυφαία στελέχη που είχε χθες".

    Σύμφωνα όμως με ΤΑ ΝΕΑ, "ο κ. Εβερτ διέψευσε τις ελπίδες κάποιων οτι, μπροστά στις ομαδικές επιθέσεις που δέχεται, θα βάλει νερό στο κρασί του και εμφανίστηκε χθες αμετακίνητος απο τις αρχικές του θέσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "το σχέδιο "Μιλτοκράτης" τίθεται σε εφαρμογή! Παρά τις παραινέσεις των ηγετικών στελεχών για άμεση παραίτησή του και διοργάνωση του συνεδρίου με άψογες διαδικασίες, ο Μ. Εβερτ και οι συνεργάτες του προχωρούν βάσει σχεδίου στην παγίδευση της οργανωμένης βάσης με στόχο τον έλεγχο των εξελίξεων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επιστρατεύονται γι αυτό όλα τα 'μεγάλα μέσα' (όπως δείπνα και γεύματα σε πολυτελή ξενοδοχεία για τα κομματικά στελέχη...)".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "στην πραγματοποίηση του συνεδρίου του κόμματος τον Απρίλιο προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ, εκφράζοντας έτσι τη σταθερή του πεποίθηση και επιθυμία για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτάχυνση των διαδικασιών. Ηδη, στενοί του συνεργάτες επεξεργάζονται το πρόγραμμα και οι ημερομηνίες που θεωρούνται πιθανές για τη διεξαγωγή του είναι απο τις 18 έως τις 20 Απριλίου ή στην καλύτερη περίπτωση απο τις 11 έως τις 13 του ίδιου μήνα".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "τριάντα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 προέβησαν χθες σε παράβαση του FIR Αθηνών και παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, ανεβάζοντας έτσι και πάλι το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο, μεταξύ των δύο χωρών".

    [5] Εκθεση Διεθνούς Επιτροπής

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "με πρωτοφανή κυνισμό, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγγέλλουν την επικείμενη πολιτική και στρατιωτική αμερικανοΝΑΤΟϊκή επέμβαση στα Βαλκάνια. Εκθεση 'Διεθνούς Επιτροπής', η οποία χρηματοδοτείται απο 'ιδρύματα' των ΗΠΑ και στην οποία συμμετέχουν 'γνωστές' προσωπικότητες απο την Αμερική και την Ευρώπη, συστήνει να τεθεί η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων υπό την 'εγγύηση ισχύος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ'. Ανάμεσα στις εστίες έντασης, η έκθεση προσδιορίζει τη Βοσνία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τη 'Δυτική Μακεδονία'! Το μέγεθος της νέας ιμπεριαλιστικής απειλής γίνεται αντιληπτό απο το γεγονός οτι ο Κοινοτικός Επίτροπος Βάν ντεν Μπρούκ, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση, δήλωσε πως 'η Ευρωπαϊκή Ενωση αυτονόητα υιοθετεί την ανάλυση και τις συστάσεις' της Επιτροπής".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "αρνητικές θέσεις για τη μειονοτική πολιτική της Ελλάδας περιέχει η έκθεση της ανεξάρτητης 'Διεθνούς Επιτροπής για τα Βαλκάνια', καθώς σε αυτήν γίνεται λόγος για 'μη αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας', και για άρνηση του δικαιώματος των μουσουλμάνων να αυτοπροσδιορίζονται ως 'Τούρκοι'. Η στάση αυτή του Βάν ντεν Μπρούκ προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του επιτρόπου Χρήστου Παπουτσή, όσο και Ελλήνων ευρωβουλευτών, οι οποίοι επεσήμαναν οτι η επιφανειακή αντιμετώπιση, τόσο πολύπλοκων και σοβαρών θεμάτων μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ένταση στην περιοχή".

    Για "ιταμή πρόκληση Βάν ντεν Μπρούκ" κάνει λόγο η ΑΥΡΙΑΝΗ, ενώ ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Προβοκάτορας ο Βάν ντεν Μπρούκ" αναφέρουν οτι "ο γνωστός για τα φιλοτουρκικά του αισθήματα Ολλανδός επίτροπος κατέβαλε ακόμη μια φορά απαράδεκτη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εις βάρος της Ελλάδας. Επιχείρησε να θέσει υπό την αιγίδα της Ε. Επιτροπής προκλητική έκθεση-αμερικανικών συμφερόντων- που μιλάει για την ύπαρξη 'τουρκικής' και 'μακεδονικής' μειονότητας στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας παράλληλα οτι τα δικαιώματα των δύο αυτών μειονοτήτων δεν αναγνωρίζονται απο τις ελληνικές αρχές!".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "διαστάσεις ελληνο-ευρωπαϊκού πολιτικού σκανδάλου τείνει να πάρει η παρουσίαση χθες της έκθεσης μιας αυτοαποκαλούμενης διεθνούς επιτροπής προσωπικοτήτων για τα Βαλκάνια με τίτλο 'Η ανολοκλήρωτη ειρήνη' σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Κομισιόν και παρουσία του αρμόδιου επίτροπου Χάνς βαν ντεν Μπρούκ".

    [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "επαναλαμβάνονται σήμερα, υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Σάιρους Βάνς, οι απευθείας διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Σκοπίων για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τηρεί 'σιγή ιχθύος' ως προς τις προσδοκίες του απο τη σημερινή συνάντηση, αλλά πηγές της μόνιμης αντιπροσωπείας μας στον ΟΗΕ τόνιζαν ανεπίσημα πως "το θέμα του διαλόγου εξαντλείται και όλα θα εξαρτηθούν απο την απάντηση που θα δώσει ο Σκοπιανός πρέσβης κ. Ι. Τοσέφσκι στο θέμα της διεθνούς ονομασίας".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι "την παραμονή του διαλόγου ωστόσο επέλεξε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Λ. Φρτσκόφσκι, για να 'δυναμιτίσει' το υπάρχον καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Μιλώντας για το όνομα, εμφανώς ειρωνευόμενος όμως τις ελληνικές απόψεις, τόνισε σε ομιλία που πραγματοποίησε στην πόλη Κουμάνοβο, οτι 'δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για την αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος' της ΠΓΔΜ. Στον κυβερνητικό χώρο ωστόσο διαφαίνεται πλέον ένα περισσότερο ρεαλιστικό πνεύμα, που δεν δείχνει να συμφωνεί με τις απόψεις Φρτσκόφσκι".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ,"εάν σήμερα δεν σημειωθεί ουσιαστική εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, θα πρέπει να αναμένεται οτι θα καταθέσει ο Σάιρους Βάνς την εντολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο και θα αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία του ζητήματος".

    [7] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "στον πλήρη προσδιορισμό θέσεων, καταστάσεων και προοπτικών αποσκοπεί η υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης στις συνομιλίες της με την κυπριακή κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν οτι για πρώτη φορά τίθεται επί τάπητος το θέμα των συγκεκριμένων προϋποθέσεων υπό τις οποίες η ελληνική πλευρά θα προσέλθει σε έναν απ'ευθείας διάλογο με την τουρκική για την επίλυση του Κυπριακού. Η διαμόρφωση των προϋποθέσεων αυτών επιδιώκεται εν όψει της ανάπτυξης απο την πλευρά των Βρετανών συγκεκριμένων εναλλακτικών προτάσεων, κυρίως για θέματα ασφάλειας και τη συνταγματική πτυχή του Κυπριακού, αλλά και εν όψει της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Για πρώτη φορά τέθηκε επίσης επί τάπητος κατά τις συνομιλίες του κ. Ροζάκη στη Λευκωσία, η συγκεκριμενοποίηση του ζητούμενου 'κοινού εδάφους' προκειμένου να καταστεί δυνατή η έναρξη απ'ευθείας διαπραγματεύσεων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "στην έναρξη μιας έντονης διπλωματικής εκστρατείας, με βασικό άξονα την αναζήτηση ενός ευρύτερου πλαισίου συμφωνίας, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας, συμφωνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα και η Λευκωσία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι το τουρκικό περιοδικό "Ακτουέλ" ξεσκεπάζει τα ψέματα της Αγκυρας και του Ντενκτάς για τις δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων και επισημαίνει οτι οι τουρκοκυπριακές αρχές "είναι αναποφάσιστες στη διενέργεια έρευνας, ενώ το θέμα ετοιμάζεται να θέσει στη ψευδοβουλή ο γενικός γραμματέας του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Φερντί Σαμπίτ, ο οποίος είπε τα εξής: "ακούσαμε οτι λίγες μέρες μετά το επεισόδιο ο Ακίν τριγυρνούσε στην εκλογική του περιφέρεια και καυχιόταν οτι σκότωσε τον Σολωμού. Το γνωστοποιήσαμε στον πρόεδρο και στον πρωθυπουργό".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "κλίμα έντασης δημιουργούν πάλι οι Τούρκοι με την άσκηση "Τόρος" ("Ταύρος") που άρχισε χθες κι επεκτείνεται και στο κατεχόμενο τμήμα με τη συμμετοχή και των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας. Στις τουρκοκρατούμενες περιοχές παρατηρήθηκαν μετακινήσεις στρατευμάτων, ενώ αναμένονται νέες παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κύπρου. Στο πλαίσιο της άσκησης, θα καταπλεύσουν σήμερα στα κατεχόμενα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου 3 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού".

    [8] Σύγκρουση επιβατηγού - πυραυλακάτου

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ, όπως και άλλες εφημερίδες γράφουν οτι "σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ατύχημα του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου "Σάμαινα" με την πυραυλάκατο "Κωστάκος", ένα ναυτικό μίλι ανοικτά της Σάμου, με αποτέλεσμα τη βύθιση του πολεμικού πλοιαρίου του Πολεμικού Ναυτικού".

    Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ "Πορεία τραγικών λαθών". Επισημαίνει "πόλεμο μεταξύ Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού για τις ευθύνες και οτι δίδονται θολές απαντήσεις σε κύρια ερωτήματα".

    Κατά την ΑΥΓΗ, "σοβαρά ερωτήματα για το εάν θα διαλευκανθεί πλήρως η προχθεσινή ναυτική τραγωδία στα ανοιχτά της Σάμου εγείρονται απο δύο εξελίξεις. Πρώτον, η δικαστική διερεύνηση δεν είναι ενιαία, αλλά κινείται εκ παραλλήλου απο την πολιτική και τη στρατιωτική Δικαιοσύνη με διαφορετικούς ρυθμούς και διαφοροποιημένο αντικείμενο. Δεύτερο, οι φόβοι αυτοί ενισχύονται απο την υφέρπουσα διαμάχη, στη βάση συντεχνιακής αλληλεγγύης μεταξύ στελεχών του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού όπως διεφάνη απο τις χθεσινές ακριτομυθίες, διαρροές και δηλώσεις. Η κοινή γνώμη απαιτεί να χυθεί φως στην τραγωδία, που ανέδειξε κρίσιμες πλευρές για την ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αλλά και το ανθρώπινο, κυρίως κόστος του ακήρυχτου ελληνοτουρκικού πολέμου στο Αιγαίο".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "ένα μέτρο απο την κόλαση βρέθηκαν οι επιβαίνοντες στο "Σάμαινα" και στην πυραυλάκατο! Τόσο απέχει το σημείο, στο οποίο χτυπήθηκε το πολεμικό απο τον χώρο των πυρομαχικών! Αν το οχηματαγωγό είχε εμβολίσει το "Κωστάκος" ένα μέτρο πιο πίσω, οι εκρήξεις των πυραύλων θα δημιουργούσαν αληθινή κόλαση και θα παρέσερναν όλους στον όλεθρο".

    [9] ΕΕ - Ελληνική οικονομία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "η ελληνική οικονομία παρά τα αναμφισβήτητα βήματα προόδου εξακολουθεί να απέχει απο την επίτευξη των στόχων που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για τη συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται απο την Εκθεση που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία των οικονομιών των κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η Ελλάδα αντιμετωπίζει ευθέως πια τον κίνδυνο δίκοπης της χρηματοδότησής της απο το κοινοτικό Ταμείο Συνοχής, εξαιτίας των υπερβάσεων που διαπιστώνονται στο έλλειμμα του Δημοσίου απο τις αρχικές προβλέψεις του τρέχοντος προϋπολογισμού. Σήμερα αναμένεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απευθύνει επίσημη προειδοποίηση στην κυβέρνηση οτι θα διακόψει την παροχή κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής, αν ως την άνοιξη του 1997 δεν γίνουν οι απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις για τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σύγκλισης. Προειδοποίηση-ανάλογη θα απευθυνθεί και στην Ισπανία".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο σχόλιό της σημειώνει οτι "οι εκθέσεις- καταπέλτης της Κομισιόν, που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν δυστυχώς εκείνο που εθεωρείτο αναμενόμενο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης: οτι δηλαδή οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επιχειρούν να αποβάλουν ως "μαύρο πρόβατο" την Ελλάδα απο την κοινή διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και εκτιμούν πως μας αρμόζει να συνοδοιπορήσουμε μόνο με χώρες της ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται ήδη σε τροχιά ένταξης".

    [10] Εκλογές ΗΠΑ - Ελλάδα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του γράφει οτι "η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας δεν αλλάζει με τις προεδρικές εκλογές, αυτό που πρέπει ν' αλλάξει είναι η πολιτική της Ελλάδας έναντι των ΗΠΑ. Για να αρχίσουν να μας παίρνουν οι Αμερικανοί στα σοβαρά, θα πρέπει να βάλουμε σε τάξη την οικονομία και την εθνική άμυνα, να ενισχύσουμε τη συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη, να δώσουμε δυναμικό "παρών" στα Βαλκάνια και να στείλουμε μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία. Εάν τα κάνουμε όλα αυτά, η Ελλάδα θα μπει ξανά στο χάρτη των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ απο τον οποίο διαγράφτηκε με την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού" και την επικράτηση της νέας τάξης πραγμάτων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 6 November 1996 - 10:43:42