Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-11-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/11/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Συνέντευξη Παπακωνσταντίνου
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [6] ΗΠΑ - Βαλκάνια

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/11/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, το Κυπριακό, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ολοι εναντίον Εβερτ. Βάση, Νομαρχιακές και βουλευτές, ζητούν να φύγει..".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η αλήθεια για τον Μητσοτάκη. Γιάννης Βαρβιτσιώτης: Η 'Απογευματινή' ποτέ δεν κατέφυγε σε υποβολιμαίες ειδήσεις".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανατροπή Εβερτ μέσα στο Νοέμβριο. Μεταβατικός πρόεδρος ο Βαρβιτσιώτης".

    ΕΘΝΟΣ: "Εχασε τα... 'κουκιά'. Αρχίζει τώρα η συλλογή υπογραφών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Παραμένει επιμένει και... προσμένει, ενώ διαψεύδει τα σενάρια περί 'αποστρατείας' του, ο Ψηλός..."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εβερτ: Ιδού ο ένοχος της ήττας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τελευταία ευκαιρία για τη ΝΔ. Ποιοί όροι τίθενται για "συνάντηση ειρήνης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κάντε εμπόριο, όχι πόλεμο". Σύμβουλος του Λευκού Οίκου αναλύει το σχέδιο ΗΠΑ-Ευρ. Ενωσης για την οικονομία των Βαλκανίων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Τι αλλάζει για τους υπαλλήλους του δημοσίου. Ολόκληρος ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Απέραντο... φρενοκομείο η ΝΔ".

    ΝΙΚΗ: "Ξηλώνουν τον Εβερτ. Αιφνίδια αλλαγή σκηνικού στη ΝΔ".

    [2] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "εβδομάδα σημαντικών διεργασιών στο Κυπριακό αρχίζει σήμερα με την άφιξη στη Λευκωσία του υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, ενώ την Τρίτη αναμένεται ο διευθυντής του τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό υφυπουργείο Εξωτερικών Κάρυ Κάβανο. Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Ροζάκη θα είναι ο συντονισμός της στρατηγικής στο Κυπριακό υπό το πρίσμα των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται και η πορεία εντάξεως της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "κοινό μυστικό είναι πάντως οτι η αποστολή του υφυπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θα συνοδεύεται και από τον κυπριακής καταγωγής ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Κρανιδιώτη, έχει στόχο να συντονίσει την αποδοχή της αμερικανικής μεσολάβησης που αναμένεται να εκδηλωθεί μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι την αύριο, ημέρα των αμερικανικών εκλογών, καταφθάνει στην Κύπρο ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα, Κέρι Κάβανο, "με σκέψεις και εισηγήσεις σχετικά με τον αμοιβαίο αφοπλισμό στο νησί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "κοινή τακτική ως προς την ουσία αλλά και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αναζητούν η Αθήνα και η Λευκωσία με τις σημερινές συνομιλίες του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Χρήστου Ροζάκη στη Μεγαλόνησο. Η επαναχάραξη της στρατηγικής κρίνεται απαραίτητη εν όψει της "πρωτοβουλίας προπαρασκευής" που αναλαμβάνει ο διευθυντής Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Κ. Κάβανο, αλλά και με δεδομένη - την πρωτοφανή για την τελευταία δεκαετία - ανάμιξη και της βρετανικής διπλωματίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει παράλληλη διαδικασία διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 'Η ώρα για συζήτηση της λύσης είναι τώρα', τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και πάλι στο ενδεχόμενο ραγδαίων εξελίξεων και είπε ότι μετά την προεργασία που έχει γίνει, Λευκωσία και Αθήνα θα προχωρήσουν σε ουσιαστικότερες διαβουλεύσεις".

    [3] Συνέντευξη Παπακωνσταντίνου

    "Θερμό" διπλωματικό χειμώνα προβλέπει, μιλώντας στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Μιχάλης Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκθέτει τις απόψεις του για τα εθνικά θέματα και τις διαφορές με την Τουρκία, προειδοποιώντας ότι θα συρθούμε από τους "κηδεμόνες" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν συνεχιστεί η ίδια τακτική εκ μέρους της Ελλάδος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να πάρουν την ίδια τροπή με το Σκοπιανό. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις τουρκικές "γκρίζες περιοχές " και η εξωτερική μας πολιτική να γίνει επιθετική. Ο πρώην υπουργός εξάλλου χαρακτηρίζει αναπόφευκτους τους χειρισμούς στην Ιμια, ενώ πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία για διάφορα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "απευθείας διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή και τριμερή (με τη συμμετοχή των ΗΠΑ) προτείνει η έκθεση του παγκοσμίου κύρους αμερικανικού ιδρύματος Κάρνεγκι για το Αιγαίο. Μέσα από 17 σελίδες το "Φόρουμ για το Αιγαίο" του Κάρνεγκι παρουσιάζει ένα μενού Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για τα ελληνοτουρκικά σε όλους τους τομείς (πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, ενεργειακό και οικολογικό). Η έκθεση θεωρεί την Τουρκία ως στρατιωτικά ισχυρότερη της Ελλάδος, ενώ η "τελευταία υπερτερεί πολιτικά λόγω Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "την ίδρυση μόνιμου μηχανισμού ειρηνικής επίλυσης διαφορών που προκύπτουν μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", ο κ. Πάγκαλος διατυπώνει την πρότασή του σε επιστολή του προς το γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Χαβιέρ Σολάνα. Στην εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών, που μελετάται από τη νομική υπηρεσία του ΝΑΤΟ, γίνεται και ειδική αναφορά στη δημιουργία συγκεκριμένου μηχανισμού παραπομπής των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ,"το θέμα εξετάζεται ήδη από τη Νομική Υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ενώ γεννά ερωτηματικά σε χώρες-μέλη, όπως η Γαλλία, ιδιαίτερα ως προς το ενδεχόμενο εμπλοκής του Διεθνούς Δικαστηρίου στα εσωτερικά του ΝΑΤΟ. Ηδη ζητήθηκαν διευκρινίσεις από το μόνιμο εκπρόσωπό μας στο ΝΑΤΟ, τον πρέσβη κ. Σαββαϊδη, ο οποίος και τις μετέφερε στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών. Στην Αθήνα, τώρα, δημιουργείται το ερώτημα αν εγκαταλείπεται η πάγια ελληνική θέση να μην εμπλέκεται η Συμμαχία σε διαφορές. Επισημαίνεται παράλληλα μεταξύ των κρατών - μελών της ότι στην πρόταση Πάγκαλου δεν διευκρινίζεται ποιός θα ορίζει την ουσία της διαφοράς".

    [5] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "τα Σκόπια υποστηρίζουν την ιδέα να ηγηθεί η Ελλάδα της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή, διότι είναι "η μοναδική βαλκανική χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει αυτό το δικαίωμα". Την άποψη αυτή προβάλλει και ο πρόεδρος της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Νάσα Μπόρμπα" του Βελιγραδίου. Τονίζει ακόμη ότι η ενδιάμεση συμφωνία, που υπεγράφη από τις δύο χώρες, είναι ιστορικής σημασίας διότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη της ΠΓΔΜ και παραδέχεται ότι τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είναι διεθνώς καθορισμένα και απαραβίαστα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "καθοριστική σημασία για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει η νέα και ενδεχομένως τελευταία συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη οι κ.κ. Βάνς, Ζαχαράκις και Τοσέφσκι. Πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού των εξωτερικών της FYROM αναφέρουν ότι τα Σκόπια θα επιμείνουν στην πρότασή τους για υιοθέτηση της ονομασίας Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    [6] ΗΠΑ - Βαλκάνια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "διαβαλκανική πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία στενών οικονομικών δεσμών μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ελλάδας, ώστε να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι σύγκρουσης, προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με συνέντευξη ανώτατου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου στην τουρκική εφημερίδα "Τέρκις Ντέιλι Νιούς". Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία αφορά την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βοσνία, τη Σερβία και τη Σλοβενία, στηρίζεται στην αρχή ότι "οι γείτονες που κάνουν μεταξύ τους εμπόριο, δεν πολεμούν" ενώ αντιμετωπίζονται ακανθώδη προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Οπως λέει στην τουρκική εφημερίδα ο πρέσβης Ρίτσαρντ Σίφτερ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, το πρόγραμμα 'πρωτοβουλία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης' θα ξεκινήσει επισήμως μετά τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και θα έχει ως βασικό στόχο την κατάργηση των "φυσικών και γραφειοκρατικών φραγμών στο εμπόριο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 4 November 1996 - 10:04:48