Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 01/10/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νέα Δημοκρατία
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Κύπρος-Επίσκεψη Σημίτη
  • [5] Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα
  • [6] Νέα Υόρκη-Τριμερής συνάντηση
  • [7] Πατριαρχείο- Βομβιστική επίθεση
  • [8] Εγγραφο τουρκικού ΥΠΕΞ
  • [9] ΠΓΔΜ
  • [10] Εθνικά θέματα
  • [11] Αλβανία-ελληνική μειονότητα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/10/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, η βομβιστική επίθεση εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Κύπρο και η αναμενόμενη πρωτοβουλία των ΗΠΑ για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δίχασαν και τους Καραμανλικούς! Ο κόσμος της ΝΔ απαιτεί τίμιες και όχι στημένες διαδικασίες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η μάχη των σταυρών. Με 120 ψήφους ξεκινά ο Εβερτ. Αισιοδοξεί και ο Σουφλιάς".

    Η ΑΥΓΗ: "Ωρα για ... "κουκιά". Ελλειμμα πολιτικής στη ΝΔ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σουφλιάς ή διάσπαση. Βουλευτές και εκλέκτορες θα τη σκάσουν στον Εβερτ, αηδιασμένοι απ'τις πιέσεις που δέχονται".

    ΕΘΝΟΣ: "Βράζουν στα ... κουκιά τους! Βαθαίνει το ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία. Μαγειρεία με βουλευτές και εκλέκτορες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Εβερτ είναι ο πιθανότερος αρχηγός, αφού .... Σουφλιάς και Σία τραβάνε από ... 31".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σπάει τη σιωπή του ο Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η βάση δείχνει τον αρχηγό. 68 στις 75 νομαρχιακές υπέρ του Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πόλεμος των κουκιών στη Νέα Δημοκρατία. Οργιο παρασκηνίου. Σήμερα οι 76 εκλέκτορες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αναζητούνται 500 δις. Η κυβέρνηση μελετά να εφαρμόσει το μέτρο ρυθμίσεως φορολογικών υποθέσεων και για τις μετά το 1993 εκκρεμότητες".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σε κώμα το κόμμα. Ο Μητσοτάκης θέλει να ΣΟΥΦΛΙσει τον Εβερτ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ψάχνουν 25 βουλευτές-φαντάσματα".

    ΝΙΚΗ: "Στο σφυρί η ΔΕΗ. Ο Σημίτης στα βήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Θα πληρώσει πάλι ο λαός τη "νύφη". "Τρύπα" 1,2 τρις στα δημόσια οικονομικά".

    [2] Νέα Δημοκρατία

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "ιδιαίτερη αισιοδοξία επικρατεί στη Ρηγίλλης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Εβερτ έχει ήδη εξασφαλίσει την πλειοψηφία βουλευτών και ευρωβουλευτών και αναμένουν θριαμβευτικά αποτελέσματα από τις ΝΟΔΕ. Αλλά και από το μέτωπο Σουφλιά επισημαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη δυναμική".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "η τακτική της μετωπικής σύγκρουσης που καλλιεργεί με την υποψηφιότητά του ο κ. Εβερτ δίχασε τους Καραμανλικούς της Νέας Δημοκρατίας και προωθεί την υποψηφιότητα του Γ. Σουφλιά. Με την ενωτική πρόταση του Γιώργου Σουφλιά μετά τον κ. Μάνο, ο οποίος διετέλεσε υπουργός στις κυβερνήσεις Καραμανλή συμπαρατάσσονται πολλοί από τους Καραμανλικούς της ΝΔ. Ο διχασμός των λεγόμενων Καραμανλικών, σε συνδυασμό με την υποστήριξη που δίνουν στο πρόσωπο του Γιώργου Σουφλιά, η Ντόρα Μπακογιάννη που απέσυρε την υποψηφιότητά της για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ΝΔ μακριά από το τεχνικό πρόβλημα των συγκρούσεων αλλάζουν τα δεδομένα μέρα με τη μέρα στη διαδικασία εκλογής της ηγεσίας της ΝΔ"

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "ο κ. Εβερτ και ο κ. Σουφλιάς ανήκουν στην πλειοψηφική πολιτική τάση της ΝΔ. Είναι καραμανλογενείς πολιτικοί που στηρίζουν τη στρατηγική της λαϊκής κεντροδεξιάς. Ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης Εβερτ-Σουφλιά, ένα είναι το βέβαιο. Η ΝΔ πρέπει να συνεχίσει το άνοιγμα στις λαϊκές τάξεις. Ο Γιώργος Σουφλιάς έχει σωστές απόψεις υποστηρίζεται όμως από πολιτικούς και τάσεις που κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση. Ουσιαστικά δεν ελέγχει την αντι-Εβερτ ομάδα που έχει σχηματισθεί είναι ταυτόχρονα φιλοξενούμενος και αιχμάλωτός της".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "χρειάσθηκε να κάνουν την καρδιά τους "πέτρα" οι τρεις "σωματοφύλακες" που διεκδικούν την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στον κίνδυνο να επανεκλεγεί ο Μιλτιάδης Εβερτ στην προεδρία του κόμματος. Οι κακές προσωπικές σχέσεις μεταξύ τους ήταν το σοβαρότερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας της Ντόρας Μπακογιάννη, του Στέφανου Μάνου και του Γιώργου Σουφλιά ώστε να προωθηθεί η υποψηφιότητα του τελευταίου και να παραιτηθούν οι δύο πρώτοι. Το ότι παραμέρισαν αυτές τις σχέσεις αλλά και στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα τους, είναι ίσως από μόνο του κάποιο όφελος σε αυτή την ιστορία".

    Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο "Συνυπόλογοι" τονίζει ότι "οι εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά το τελευταίο 48ωρο στη ΝΔ δεν δίδουν την εντύπωση ότι επιδιώκεται "ενωτική λύση" στο πρόβλημα ηγεσίας αλλά αντίθετα εξωθούν σε μια μετωπική ρήξη το στελεχικό της δυναμικό. Διότι, ως πόλοι αυτής της συγκρούσεως εμφανίζονται η "αποτυχούσα" ηγεσία του κ. Εβερτ και η "επιτυχούσα" εσωτερική αντιπολίτευση! Η λύση στο πρόβλημα της ηγεσίας και ανασυγκροτήσεως της ΝΔ δεν θα δοθεί βεβαίως από άσπονδους αντιπάλους ούτε θα προκύψει από μια θανάσιμη σύγκρουση των έως σήμερα "εμπολέμων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "στελέχη της ΝΔ επιμένουν στην εισήγησή τους να σπάσει ο Μιλτιάδης Εβερτ τη σιωπή του και να μιλήσει για τα βαθύτερα αίτια της "κακοδαιμονίας" του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Εβερτ δείχνει αποφασισμένος να σπάσει τη σιωπή του και να υπενθυμίσει σε ποια κατάσταση ήταν η Νέα Δημοκρατία όταν ανέλαβε την ηγεσία της και σε ποια βρίσκεται σήμερα. Πέρα από τα τεράστια χρέη ο κ. Εβερτ θα υπενθυμίσει το δυσμενές κλίμα και την πρωτόγνωρη απώλεια του 25% των δυνάμεών της στην τριετία 1990-1993. Επίμονες ωστόσο εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Εβερτ ζητούν να είναι περισσότερο συγκεκριμένος και αποκαλυπτικός. Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί και η πολιτική υποστήριξη που παρέχει στην ομάδα των "3" η εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ".

    "Διάσπαση ή Σουφλιάς. Τα γεγονότα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας απέκτησαν, πλέον μια ιλιγγιώδη δυναμική. Η πόλωση έφτασε στο κατακόρυφο αν και όλα τα στελέχη του κόμματος επικαλούνται την ενότητα. Ο Εβερτ έχει ήδη απειλήσει με διαγραφές. Οι προσκείμενοι σε αυτόν βουλευτές ισχυρίζονταν χθες στο περιστύλιο της Βουλής και στους πέριξ της Ρηγίλλης χώρους ότι "ο πρώτος που θα διαγραφεί θα'ναι ο Μητσοτάκης".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι είναι "ορατό πλέον το ενδεχόμενο της διάσπασης στο κόμμα της ΝΔ τώρα ή στο συνέδριο του Απρίλη".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "η διάσπαση είναι αναπόφευκτη αφού όποιος χάσει φεύγει από το κόμμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "οι Εβερτικοί είναι αισιόδοξοι και οι λοιποί προβλέπουν σύντομα διάσπαση στη ΝΔ".

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "δεν είναι απλώς κρίσιμα είναι και καθοριστικά για το μέλλον της συντηρητικής παράταξης, τα ελάχιστα 24ωρα που απομένουν για την εκλογή της νέας ηγεσίας της. Και είναι αργά πια για να συστήσει ή και να ευχηθεί κανείς μετριοπάθεια και σύνεση στη μία ή την άλλη πλευρά. Γιατί οι εξελίξεις φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί. Και κανείς δεν δείχνει τη διάθεση να τις αντιστρέψει. Η Νέα Δημοκρατία οδεύει μοιρολατρικά προς την κορύφωση του δράματός της".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "απίθανο φαντάζει για τη ΝΔ να βρει διέξοδο από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει μετά την πρόσφατη εκλογική ήττα. Η αναζήτηση της χαμένης πολιτικής ταυτότητας σε συνδυασμό με το πρόβλημα ηγεσίας είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τα "κουκιά" των εκλεκτόρων της Παρασκευής".

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταίρας ΚΑΠΑ ΡΙΣΕΡΤΣ που δημοσιεύει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "το 60,4% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την προτίμησή τους για τον κ. Σουφλιά και μόλις το 21,5% για τον κ. Εβερτ. Το 18,1% δεν διατύπωσε γνώμη".

    [3] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η ανάδειξη και επιβεβαίωση του Κυπριακού ως υψίστης εθνικής προτεραιότητες θέματος καθώς και επανεξέταση των στοιχείων εκείνων τα οποία πρέπει να χαρακτηρίζουν την κοινή στρατηγική Ελλάδας - Κύπρου, "στρατηγική για τον Ελληνισμό" όπως τη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Ρέππας αποτελούν τους στόχους της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αναμένεται σήμερα το πρωί στη Λευκωσία, όπου θα δεχθεί μαζί με τον Πρόεδρο Κληρίδη το χαιρετισμό στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας και να συζητήσει με τον Κύπριο Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία τις διαγραφόμενες προοπτικές και ιδιαίτερα τη διατυμπανιζόμενη από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αμερικανική πρωτοβουλία ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας εκτιμά ότι οι Αμερικανοί τροχιοδρομούν μυστικές συνομιλίες για "λύση" του Κυπριακού".

    "Τη δημιουργία ήπιου κλίματος, μέσω του οποίου θα είναι δυνατόν να οδηγηθούμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις στις αρχές του 1997 ζήτησαν από τον πρόεδρο Κληρίδη οι διάφοροι συνομιλητές με τους οποίους συναντήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη", επισημαίνει το ΕΘΝΟΣ και προσθέτει ότι "όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε κατά τη χθεσινή επιστροφή του στην Κύπρο από τις ΗΠΑ, οι συνομιλητές του συνέστησαν όπως καταβληθεί από όλους προσπάθεια για να υπάρξει ήρεμο πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα γίνουν απευθείας διαβουλεύσεις το 1997, νοουμένου, διευκρίνισε ότι θα υπάρξει το κοινό έδαφος ".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "διπλή πρωτοβουλία για την επέκταση της "ζώνης απαγκίστρωσης" και για την απαγόρευση των βαρέων όπλων στην "πράσινη γραμμή" της Λευκωσίας αναλαμβάνουν ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ ταυτόχρονα με τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη στην Κύπρο".

    [4] Κύπρος-Επίσκεψη Σημίτη

    "Προσπάθεια συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας για τη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής του Ελληνισμού στο θέμα της Κύπρου καταβάλλουν σήμερα οι κ.κ. Σημίτης και Κληρίδης. Θα συζητηθούν τρόποι για την ενδυνάμωση της άμυνας της Κύπρου , στο πλαίσιο του Ενιαίου ΑΜυντικού Δόγματος, οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναληφθούν από τις ΗΠΑ, ενώ οι δύο πλευρές θα συντονίσουν και τις ενέργειές τους ενόψει των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ", αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού γράφει ότι "για πρώτη φορά οι σκλαβωμένοι Κύπριοι αισθάνονται τη Μητέρα Πατρίδα να στέκεται δίπλα τους".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις για το εθνικό θέμα αναμένεται να είναι η διήμερη επίσκεψη του κ. Σημίτη".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "νέα οπλικά συστήματα και τα ρωσικά άρματα μάχης Τ-80 που παραλήφθηκαν πρόσφατα από την κυπριακή Εθνική Φρουρά, αναμένεται ότι θα επιδειχθούν στη σημερινή στρατιωτική παρέλαση για την 36η επέτειο της ανακήρυξης της κυπριακής Δημοκρατίας, τον χαιρετισμό της οποίας θα δεχθούν από κοινού ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η σημερινή θα είναι και η πρώτη στην ιστορία παρουσία Ελληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο κατά την Ημέρα της Ανεξαρτησίας που εορτάζεται έτσι με κάθε λαμπρότητα, και βεβαίως η πρώτη σε παρέλαση του κυπριακού στρατεύματος".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "Αθήνα και Λευκωσία αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο, ενόψει της αναμενόμενης εκδήλωσης της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό".

    [5] Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ναρκοθετούν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος- Κύπρου οι στρατοκράτες της Αγκυρας. Εντονες πιέσεις από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ αναμένεται ότι θα δεχθεί ο Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης, για "πάγωμα" ή περιορισμό της κοινής ελληνοκυπριακής στρατιωτικής άσκησης που θα αρχίσει την Παρασκευή. Η αρνητική στάση της Ουάσιγκτον για τη διεξαγωγή της άσκησης αυτής έχει τις βάσεις της στην έντονη δυσφορία της Τουρκίας, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι θα παρενοχλήσει τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις. Ηδη, η κοινή άσκηση ("ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ" Κύπρου - "ΤΟΞΟΤΗΣ" Ελλάδος)που θα αρχίσει στις 4 και θα ολοκληρωθεί στις 8 Οκτωβρίου, η πρώτη διακλαδική μεγάλης κλίμακας βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας της, ενώ από τις 18 Σεπτεμβρίου έχει εγκατασταθεί στη μαρτυρική Μεγαλόνησο ένα τάγμα Ελλήνων στρατιωτών. Ομως, τις έντονες αντιδράσεις των Τούρκων έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προβλέπει μεταξύ άλλων πτήσεις ελληνικών μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών (MIRAZ, F-16 και C-130) πάνω από την ελεύθερη Κύπρο".

    [6] Νέα Υόρκη-Τριμερής συνάντηση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "έντονους προβληματισμούς έχει προκαλέσει σε πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους της Αγκυρας, η νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Αρμενίας-Ιράν που πρόκειται να γίνει αύριο στη Νέα Υόρκη σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών (από πλευράς Αρμενίας και Ιράν) και με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη κ. Γεωργίου".

    [7] Πατριαρχείο-Βομβιστική επίθεση

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "την καταδίκη της πρωτοφανούς επίθεσης με χειροβομβίδα στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση η Αθήνα απαιτώντας παράλληλα την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα ελληνικά ιδρύματα της πόλης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "το πιο αισχρό του πρόσωπο έδειξε για άλλη μια φορά ο ισλαμο-ακροδεξιός φανατισμός που εκδηλώθηκε με την άνανδρη επίθεση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η χειροβομβίδα που εκτοξεύθηκε κατά του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου μπορεί να προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές προκαλεί όμως και έντονη ανησυχία καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανθελληνικών ενεργειών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ γράφει ότι "πρόκληση με στόχο τη ναρκοθέτηση κάθε προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τη νέα βομβιστική επίθεση που δέχτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "με τη βοήθεια της Αγκυρας ισλαμιστές καίνε το Πατριαρχείο".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "ανησυχία και αγανάκτηση σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο προκαλεί η τρομοκρατική επίθεση στην Πόλη. Οι φανατικοί ισλαμιστές ετοίμαζαν τρία χρόνια την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησαν χθες τα ξημερώματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα "Χουριέτ" άγνωστος άνδρας που τηλεφώνησε λίγο μετά την έκρηξη εκ μέρους του Ισλαμικού Μετώπου των Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "ο τύπος του μηχανισμού που εξερράγη ήταν επιθετική χειροβομβίδα . Η φύλαξη που παρέχεται από τις αστυνομικές αρχές είναι ανεπαρκής και δεν έχει γίνει δεκτή η πρόταση για απαγόρευση της κυκλοφορίας μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και πρόκειται για την ίδια οργάνωση που είχε τοποθετήσει βόμβα στο βόρειο μέρος του Πατριαρχικού Οίκου το 1994 και είχε απειλήσει με προκήρυξη τη ζωή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ενώ εμπλέκεται και σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον Τούρκων φιλελεύθερων διανοουμένων".

    [8] Εγγραφο τουρκικού ΥΠΕΞ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "έγγραφο με το οποίο η Τουρκία στερεί από τους Ελληνες υπηκόους τα κληρονομικά και κατ'επέκταση τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους στη γείτονα χώρα, έστειλε σε όλα τα δικαστήρια το υπουργείο Εξωτερικών της Αγκυρας. το έγγραφο, που έχει ημερομηνία 18 Μαϊου και υπογράφεται εξ ονόματος του υπουργού Εξωτερικών από τον Τουργκούν Αϊντίν αποκάλυψε στις 9 Αυγούστου το "ΕΘΝΟΣ" και σήμερα το παρουσιάζουν σε συνέντευξη Τύπου ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος και η δικηγόρος των Ελλήνων που διεκδικούν περιουσίες στη Τουρκία, Ελπίδα Φραγκιοπούλου. Οπως καταγγέλλουν στην Τουρκία υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις που βασίζονται στο έγγραφο αυτό, βάσει του οποίου ουσιαστικά δημεύονται οι ελληνικές περιουσίες και επανέρχεται σε ισχύ το μυστικό νομοδιάταγμα του 1964. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχωρά στη νέα πρόκληση επικαλούμενο, έρευνα διπλωματών του στην Ελλάδα".

    [9] ΠΓΔΜ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "στα τέλη Οκτωβρίου τοποθετεί ο Κίρο Γκλιγκόροφ την επανάληψη των συνομιλιών για το όνομα των Σκοπίων, διευκρίνισε πάντως ότι δεν αναμένει ταχεία λύση των ζητημάτων που εκκρεμούν. Υποστήριξε δε ότι θα "χρειαστεί καιρός για να κατευνασθούν τα εθνικιστικά πάθη στην Ελλάδα και να ακουστούν τα επιχειρήματα της Μακεδονίας ..." και επανέλαβε ότι ... επιτρέπει στην Αθήνα να χρησιμοποιεί για τη χώρα του "όποιο όνομα τη βολεύει".

    "Τη διπλή ονομασία έφερε και πάλι στην επιφάνεια ο πρόεδρος Γκλιγκόροφ, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ", επισημαίνει το ΕΘΝΟΣ και προσθέτει ότι "ο κ. Γκλιγκόροφ προτείνει η Ελλάδα να επιτρέψει στα Σκόπια να χρησιμοποιούν το όνομα "Μακεδονία" και η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιεί όποιο όνομα επιθυμεί".

    [10] Εθνικά θέματα

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "η σαφής προσήλωση στη "βήμα προς βήμα" προσέγγιση με την Τουρκία που περιλαμβάνει την προσφυγή της τελευταίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των Ιμια αποτελεί την "αιχμή του δόρατος" της τακτικής που θ'ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση έναντι της γείτονος. Την κρυστάλλινη αυτή θέση την οποία σαφώς συμμερίζονται στην πλειοψηφία τους οι Δυτικοί σύμμαχοι, αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων όσον αφορά τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος πως οι ελληνικές θέσεις κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος από εξωτερικό και έχουν συμβάλλει δραστικά στη μεταστροφή της στάσης που έως τώρα κρατούσαν οι Δυτικοί έναντι των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται και από το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος με Αμερικανούς Αξιωματούχους οι οποίοι του επανέλαβαν πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά την ελληνική πρωτοβουλία και έχει κατ'επανάληψη διαμηνύσει την Αγκυρα πως πρέπει να εγκαταλείψει τις απειλές περί χρήσης βίας κατά της Ελλάδος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ο Νίκολας Μπέρνς εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως στη συνάντηση Κρίστοφερ-Πάγκαλου στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, συμφωνήθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο".

    [11] Αλβανία-ελληνική μειονότητα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "στη μαρτυρική Βόρειο Ηπειρο και συγκεκριμένα στο Αργυρόκαστρο, στο Δέλβινο και στους Αγίους Σαράντα, άρχισαν χθες τα μαθήματα στην ελληνική στα σχολεία της μειονότητας για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Οπως είναι γνωστό, το 1992 η κυβέρνηση Μπερίσα είχε κλείσει τα μειονοτικά σχολεία, αφού είχε αφαιρέσει από τους ελληνικής καταγωγής νομάρχες των τριών πόλεων την αρμοδιότητα να χειρίζονται τα εκπαιδευτικά θέματα".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "η "Ομόνοια" που αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπο ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, φαίνεται να αλλάζει πολιτική μετά την εκλογή στην ηγεσία της οργάνωσης του Γιώργου Λαμποβητιάδη. Ο νέος πρόεδρος, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ από το Αργυρόκαστρο δεν έχει σχέσεις με διαφόρους "κύκλους" του εξωτερικού που καθοδηγούσαν τις έως τώρα ηγετικές ομάδες της "Ομόνοιας" και καθόριζαν την πολιτική της οργάνωσης. Ταυτόχρονα, η εκλογή του Λαμποβητιάδη θεωρείται κατάλληλη για την ενότητα των "παρατάξεων" που κινούνται στο εσωτερικό της "Ομόνοιας".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 1 October 1996 - 11:13:54