Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 06/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 6.6.96


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [3] ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/06/1996 (ΑΠΕ)

    Η νέα τουρκική πρόκληση και η ελληνική αντίδραση, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία και οι αναμενόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ασφυξία στην αγορά. Σβήνει το όνειρο για αυτοκίνητο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Νέο σοκ από τη ΔΕΗ. Ερχονται εξοντωτικοί λογαριασμοί".

    Η ΑΥΓΗ: "Στάσιμοι 4.000 πανεπιστημιακοί. Τροπολογία νυκτός αναστατώνει τα ΑΕΙ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εμφραγμα στην αγορά. Τσακίζει εμπόρους και καταναλωτές το 'ψαλίδι' στα δάνεια".

    ΕΘΝΟΣ: "Ξυπνήστε. Η τρέλα Γιλμάζ είναι σοβαρή. Η Τουρκία χτυπάει Γαύδο για να ρίξει άγκυρα στο Αιγαίο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Για... Γαύρο πέρασαν την Γαύδο οι Τούρκοι ενώ σε λίγο θα ζητήσουν και την... Πελοπόννησο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Νερό στο μύλο της τουρκικής προπαγάνδας, ενώ ο Αρσένης καταγγέλλει οργανωμένο σχέδιο συρρίκνωσης του ελληνισμού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ντροπή δυο ταχυτήτων με τις συντάξεις. Ούτε δραχμή σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 100.000 το μήνα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τεντώνει το σχοινί η Αγκυρα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η Γαύδος παραμένει νοτίως της Κρήτης. Εβερτ: κάθε υποχωρητικότητα είναι πλέον επικίνδυνη. Πάγκαλος: Σε παραφροσύνη η πολιτική της Τουρκίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αντίσταση στο Αιγαίο. Στις εξωφρενικές απαιτήσεις των Τούρκων απαντούμε με ανάπτυξη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Στο μάτι των Τούρκων όλες οι νησίδες. Ο Γιλμάζ τραβάει το σχοινί".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Προκλήσεις με τη σφραγίδα των ΗΠΑ. Εμμένει στο θέμα 'Γαύδου' η τουρκική κυβέρνηση".

    [2] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "κάθε όριο προκλητικότητας ξεπέρασε χθες η Αγκυρα, η οποία έφθασε στο σημείο να αμφισβητήσει και να ζητήσει επανεξέταση του νομικού καθεστώτος που διέπει ουσιαστικά όλες τις νησίδες και βραχονησίδες του Αρχιπελάγους. Μετά την Ιμια και τη Γαύδο - για το νομικό καθεστώς της οποίας ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μ. Γιλμάζ είπε ότι αποτελεί 'αντικείμενο πολιτικής διένεξης' - η Αγκυρα ανακάλυψε χθες κενά και ασάφειες 'και σε πολλές ακόμα συμφωνίες', οι οποίες κατοχυρώνουν την εθνική κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Ομέρ Ακμπέλ, δήλωσε προκλητικότατα ότι το καθεστώς του Αιγαίου, που όπως είπε, δεν το ορίζουν μόνο οι συμφωνίες για τα Δωδεκάνησα, "πρέπει να εξετασθεί από την άποψη της κάθε συμφωνίας. Αναφέρθηκε δε ειδικά σε "παλαιότερες συμφωνίες για την Κρήτη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Αθηνών-Αγκυρας καθώς ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του τουρκικού επιτελείου και υποστήριξε ότι το νομικό καθεστώς της Γαύδου αποτελεί 'αντικείμενο πολιτικής διενέξεως'. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος επεσήμανε ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει φθάσει σε σημείο 'παραφροσύνης' και πρόσθεσε ότι 'έπειτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει κανένας λόγος για καμιά χρηματοδότηση της Τουρκίας σε κανένα ευρωπαϊκό χώρο και κανένας λόγος για καμιά συμμετοχή της Τουρκίας σε διαδικασίες που μπορεί να έχουν σχέση με την περιοχή'. Η νέα πρόκληση της Αγκυρας και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για τη σταθερότητα της περιοχής θα εξετασθούν σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, στην οποία θα μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρά τις τουρκικές απειλές, οι οποίες εκφράζονται ολοκληρωμένα σε νομικό πλέον επίπεδο. Η Τουρκία μας απειλεί πολιτικά, μας απειλεί στρατιωτικά και τώρα ολοκληρώνει και τη νομική 'απειλή' της. Με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη Γαύδο, προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο για να συζητηθεί, ακόμα και στο Δικαστήριο της Χάγης το σύνολο των διαφορών. Τα Ιμια, αν και ήταν η αρχή, αποτελεί πλέον ένα μικρό επεισόδιο του παρελθόντος. Η καθολική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο που εκφράστηκε και χθες από τον Μεσούτ Γιλμάζ, με αφορμή τη Γαύδο, δείχνει ότι όλα τα σενάρια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πλέον ανοιχτά. Οι Τούρκοι με κάθε ευκαιρία θα αμφισβητήσουν κάθε περιοχή που βρίσκεται έξω από τα 6ν.μ. ακόμα και αν είναι ανοιχτά του Παγασητικού Κόλπου, κάτι που επίσης είναι 'τρελή' και 'γελοία' αμφισβήτηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "προκλητικός εμφανίστηκε χθες στις Βρυξέλλες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, που ισχυρίστηκε ότι η αμφισβήτηση της Γαύδου 'αποτελεί πολιτική διένεξη', ενώ αντίθετα το υπουργείο Εξωτερικών της Αγκυρας επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, δηλώνοντας ότι 'πρόκειται για νομική διαφορά'. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να διευκρινίσει αν η Γαύδος ανήκει στις 'γκρίζες ζώνες', προσθέτοντας ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω... διερεύνησης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αποκαλύπτει ότι "όλα τα νησιά και τις βραχονησίδες γύρω από την Κρήτη, δηλαδή ως το Ιόνιο Πέλαγος, αμφισβητούν οι Τούρκοι, όπως αποκαλύπτεται από την πρόταση που είχε υποβάλει ο Τούρκος αξιωματικός στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, Χουσεγκίν Τσιφτσί. Ο Τούρκος αξιωματικός αναφέρει: "η νήσος Γαύδος δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις ασκήσεις TMD ή άλλες επιχειρήσεις αυτής της άσκησης, επειδή το καθεστώς της αμφισβητείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες. Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της άσκησης, άλλα νησιά ή βραχονησίδες που περιβάλλουν την Κρήτη, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν στον προγραμματισμό και στις επιχειρήσεις της άσκησης. Συμπερασματικά, θα ήταν προτιμότερο, σαν στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας, η CINCSOUTH, (η Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ), να απέχει από το να αναμιγνύεται σε αυτή τη διένεξη".

    "Ο Ελληνισμός θα υπάρχει, θα δημιουργεί και θα αντιστέκεται στις όποιες προκλήσεις των Τούρκων, τόνισε χθες, ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, γράφει ο ΛΟΓΟΣ, απευθύνοντας σαφή προειδοποίηση στην Αγκυρα, να σταματήσει τις εξωφρενικές απαιτήσεις της. Το υπουργικό Συμβούλιο χθες αποφάσισε πακέτο μέτρων ανάπτυξης των νησιών του Αιγαίου, που θα χρηματοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα μέτρα αφορούν: προγράμματα κατοικίας, φορολογικές απαλλαγές, ενίσχυση γεωργίας, κτηνοτροφίας, βιοτεχνίας, τουρισμού. Σύσσωμο το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβερνητική πολιτική σε εθνικά θέματα, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι η Αγκυρα ξεπέρασε κάθε όριο και τόνισε με έμφαση "δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα".

    "Εξωφρενική χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας, η οποία ευθέως αμφισβήτησε την ελληνικότητα της νήσου Γαύδου, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Γεράσιμος Αρσένης", γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, "επισημαίνοντας ότι οι παράγοντες του ΝΑΤΟ έχουν κατανοήσει πως η στάση αυτή δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Παράλληλα, ο Γεράσιμος Αρσένης καυτηρίασε την 'πολιτική στρουθοκαμήλου' που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις απέναντι στα τουρκικά σχέδια για τη συρρίκνωση του Ελληνισμού, απέρριψε την αμερικανική διαιτησία μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας και τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να αποφύγει τον διάλογο με τη γείτονα, που θα οδηγήσει στον ολισθηρό δρόμο της υποχώρησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Καταγέλαστοι και επικίνδυνοι έχουν γίνει οι νεοσουλτάνοι της Αγκυρας που συντηρούν το καθεστώς της τρομοκρατίας στην περιοχή και έφθασαν να αμφισβητούν την ελληνικότητα της νήσου Γαύδου. Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Η γεωπολιτική θέσι της Γαύδου το επιβάλλει. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος έχει αντιδράσει έντονα και περιμένει από τον 'τρελλό' Τούρκο αξιωματικό να ανακαλέση. Βέβαια ανάκλησις δεν πρόκειται να υπάρξη αφού αυτή είναι η πάγια πολιτική ιμπεριαλιστικού περιοχομένου της Αγκυρας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και αξιώσεων, πριν καν συμπληρωθούν δύο μήνες από την επίσκεψη Σημίτη στις ΗΠΑ, είναι προφανές πως γίνονται με την ανοχή και σε κάθε περίπτωση τροφοδοτούνται από την πολιτική που προωθεί η Ουάσιγκτον στην περιοχή. Μια πολιτική που εκμεταλλεύεται τις όποιες ελληνοτουρκικές διαφορές και διεκδικεί την όλο και μεγαλύτερη επιδιαιτησία και παρέμβαση, για να ενισχύει συνεχώς τις δικές της θέσεις στην περιοχή και την ομηρία των δύο χωρών".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "στη σύνοδο της επιτροπής των Μονίμων Διπλωματικών Αντιπροσώπων των χωρών-μελών (ΚΟΡΕΠΕΡ) που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφασίστηκε να μην τεθεί προς συζήτηση στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της προσεχούς Δευτέρας η προοπτική σύγκλησις Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Αντίθετα, και παρά τις ελληνικές αντιρρήσεις, η ιταλική προεδρία επέμεινε και έτσι οι 15 ΥΠΕΞ θα συζητήσουν για μιαν ακόμη φορά τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο την έγκριση ή όχι του προγράμματος οικονομικής ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA. Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει χρηματοδοτήσεις ύψους 3 δις 425 εκατ. ECU για τα πέντε επόμενα χρόνια σε 12 μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, η οποία ελπίζει ότι θα εισπράξει υπό μορφή δάνεια από το MEDA πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ECU. Στην έγκριση του MEDA, για την οποία απαιτείται ομοφωνία, εναντιώνεται η Ελλάδα".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει μεταξύ άλλων ότι "είναι ευθεία η τουρκική πρόκληση και προς το ΝΑΤΟ και προς τις ΗΠΑ και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την οποία συζητάει την 'πλήρη ένταξή της' και την αξιώνει. Τι κάνουν, λοιπόν, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση του τρομοκράτη και ταραξία. Δεν έχουν λοιπόν παρά να σκεφθούν οι Ευρωπαίοι την παραπέρα στάση τους και να φανταστούν πως θα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση με ισότιμο εταίρο την Τουρκία. Εχουν ήδη δείγμα από τη συμπεριφορά της Αγκυρας μέσα στο ΝΑΤΟ και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα με τη στάση της και στο Κυπριακό. Διάλογος με τον τρομοκράτη, που δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο, τις συνθήκες και τις συμφωνίες, δεν μπορεί να γίνει".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "πανεθνική εξωτερική πολιτική" στο σχόλιό της, γράφει μεταξύ άλλων ότι "η Ελλάς και η Τουρκία είναι δύο χώρες που αναγκαστικά πρέπει να συμβιώσουν ειρηνικά. Από την άλλη πλευρά, ο δεδομένος και αυταπόδεικτος τουρκικός επεκτατισμός εις βάρος της Ελλάδας πρέπει να ανακοπεί οριστικά και να εγκαταλειφθεί εκ μέρους της Αγκυρας. Αυτά είναι τα δύο στοιχεία περί τα οποία πρέπει να χτισθεί προσεκτικά και να εφαρμοσθεί με συνέπεια, σοβαρότητα και σταθερότητα μια δική μας μακροπρόθεσμη στρατηγική που να διέπει την έναντι της Τουρκίας πολιτική μας. Είναι η ώρα να σφυρηλατήσουμε την εθνική ενότητα. Οχι με λόγια, αλλά με έργα. Και το καλύτερο έργο στην περίπτωση αυτή είναι η χάραξη διακομματικής, διαχρονικής, μόνιμης πολιτικής έναντι της Τουρκίας".

    [3] ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ

    "Τη συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών στην παραγωγή υψηλής τεχνολογίας μέσω του υπό ίδρυση Κέντρου Μπράουν της Θεσσαλονίκης θα εξαγγείλει αύριο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος φθάνει σήμερα το απόγευμα στην συμπρωτεύουσα για διήμερη επίσκεψη. Η εξαγγελία αυτή θεωρείται υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη της Μακεδονίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Υλοποιείται, δε, μετά από συμφωνία του με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον στη συνάντηση που είχαν πριν δύο μήνες στην Ουάσιγκτον", γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ.
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 6 June 1996 - 9:58:19