Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 05/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σαντέρ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Νέα τουρκική πρόκληση
  • [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [5] Συνάντηση Κλίντον - Ομογενών
  • [6] Τουρκία - βανδαλισμοί σε ελληνικό νεκροταφείο
  • [7] Τουρκία - Μουσουλμανική μειονότητα
  • [8] Ερευνες για πετρέλαιο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/06/1996 (ΑΠΕ)

    Η νέα τουρκική πρόκληση και η ελληνική αντίδραση, η στάση της Ε. Επιτροπής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα περιοριστικά μέτρα για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Καζίνο Λουτρακίου: 8 βρόμικοι αριθμοί. 'Η μπίλια που πετούσε' και προσγειωνόταν στους αριθμούς που ήθελαν".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φθηνά ΙΧ λόγω Ευρώπης. Αλλάζει το καθεστώς για τα αυτοκίνητα".

    Η ΑΥΓΗ: "Πίεση για Χάγη στον Γιλμάζ από Βρυξέλλες στη χθεσινή συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Ζ. Σαντέρ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Διπλασιάζονται οι μικρές συντάξεις. Αποφασισμένος ο πρωθυπουργός να δώσει ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους".

    ΕΘΝΟΣ: "Φωτιά στα ΙΧ και φρένο στα δάνεια. Κλείνουν οι στρόφιγγες από την Τράπεζα της Ελλάδος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σύμφωνα με δηλώσεις του Κόκκαλη, χτυπάνε... στο μεδούλι του ΟΤΕ οι ξένοι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εκλεισαν τις 'στρόφιγγες'. 'Μαχαίρι' στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μπλόκο στα δάνεια. Ακριβά και με το σταγονόμετρο τα Στεγαστικά. Στεγνώνουν την αγορά με τις περικοπές στα καταναλωτικά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "4 φρένα στα δάνεια. Οροι για καταναλωτικά, προσωπικά, στεγαστικά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιβάλλεται περιορισμός των δανείων. Καταναλωτικά: μόνο ένα κάθε χρόνο. Στεγαστικά: προς αύξηση επιτοκίων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πάση θυσία η ενότητα. Το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα στη Χαριλάου Τρικούπη. Ανυποχώρητοι Σημίτης και Ακης - Στο... 'ακουστικό' ο Λαλιώτης".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Παγώνει πάλι η αγορά ΙΧ-Στέγης".

    ΝΙΚΗ: "Εβγαλαν ξίφη.... Βαρδινογιάννης και Κόκκαλης. Στη μάχη των ψηφιακών οι δύο 'μεγάλοι'."

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ολέθριος κλοιός του κεφαλαίου στο περιβάλλον. Σήμερα η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος".

    [2] Σαντέρ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "διήμερη επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποιεί από χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλμάζ αλλά η πολιτική κρίση στην Αγκυρα επεσκίασε τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Ζάκ Σαντέρ και άλλους κοινοτικούς αξιωματούχους οι οποίοι παρουσιάστηκαν επιφυλακτικοί έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων τόσο για τα ελληνοτουρκικά όσο και για την πορεία των σχέσεων Ε.Ε-Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "οι προκλητικές απαιτήσεις και ενέργειες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα δεν βρήκαν χθες ανταπόκριση στο πρόσωπο του προέδρου της Ε. Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ ο οποίος φρόντισε να στείλει τα απαραίτητα πολιτικά μηνύματα στην Αγκυρα".

    "Οσο περισσότερες είναι αριθμητικά οι διεκδικήσεις της Τουρκίας από την Ελλάδα τόσο απομακρύνεται χρονικά η ικανοποίηση των όσων έχει συμφωνήσει η ίδια με την Κοινότητα (χρηματοδοτήσεις κλπ) στο πλαίσιο της Τελωνειακής ένωσης μαζί της. Αυτό ήταν ένα, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, από τα βασικά συμπεράσματα της ιδιαίτερης συνάντησης του Τούρκου πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ με τον πρόεδρο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Ζ. Σαντέρ που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση αυτή έγινε ευρύτατη ανασκόπηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων και των δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα για τη βελτίωσή τους. Κοινή διαπίστωση των δύο συνομιλητών ήταν ότι τα βασικά εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη των τουρκοκοινοτικών σχέσεων προκαλούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ," την τακτική της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών 'βήμα προς βήμα' συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη Χάγη, υπέδειξε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζάκ Σαντέρ στον Τούρκο πρωθυπουργό Μ. Γιλμάζ με τον οποίο συναντήθηκε επί δύο ώρες χθες στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αγκυρα άρχισε η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης μομφής. Ο πρόεδρος της κομισιόν κατέστησε σαφές ότι η εμμονή της Αγκυρας να προσεγγίζει σφαιρικά τις διαφορές της με την Ελλάδα στο Αιγαίο και να επιδιώκει την επίλυσή τους στο πλαίσιο ενός συνολικού 'πακέτου' επιβαρύνει πολιτικά της ευρωτουρκικές σχέσεις και συνεπώς απομακρύνει χρονικά την άρση του σημερινού αδιεξόδου τονίζοντας παρά ταύτα (σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης) πως ο ευρωτουρκικός διάλογος πρέπει να 'ενισχυθεί πολιτικά'."

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Την 'πάτησε' ο Γιλμάζ" γράφει ότι "αμετακίνητος στη θέση του οτι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι η Τουρκία οφείλει να λύσει τις διαφορές με την Αθήνα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ήταν και χθες ο πρόεδρος της Ε. Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ, ο οποίος τόνισε στον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ ότι η εμμονή της τουρκικής κυβέρνησης να θέλει λύσεις 'εφ'όλης της ύλης' με την Αθήνα είναι αντιπαραγωγική".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ έχει τίτλο "Ο πρόεδρος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ 'έκοψε τη φόρα' του Γιλμάζ, ο οποίος δεν βρήκε την ανταπόκριση που επιθυμούσε στις θέσεις της χώρας του για τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο".

    [3] Νέα τουρκική πρόκληση

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πλέον τα εκβιαστικά σχέδια της Αγκυρας που αποσκοπούν μέσω των συνεχών αμφισβητήσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο, στην έναρξη 'εφόλης της ύλης' ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η άνευ προηγουμένου θρασύτατη αξίωση της τουρκικής πλευράς να μην συμπεριληφθεί η Γαύδος στο σχεδιασμό της ΝΑΤΟϊκής άσκησης 'Νταϊνάμικ Μιξτ' διότι αποτελεί δήθεν αμφισβητούμενη περιοχή" προοιωνίζεται νέες θρασύτατες προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε αστραπιαία στη νέα τουρκική πρόκληση με σειρά διαβημάτων προς την ηγεσία του ΝΑΤΟ, η οποίας όμως απέφυγε ως αυτή τη στιγμή να καταδικάσει την τακτική της Αγκυρας".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει την "αστραπιαία αντίδραση της κυβέρνησης στην ιταμή τουρκική πρόκληση η οποία προκάλεσε και την έντονη αντίδραση των αντιπροσώπων και των υπολοίπων χωρων-μελών του ΝΑΤΟ. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνουν ότι η νέα αυτή κίνηση της Αγκυρας αποδεικνύει ότι και η ίδια η τουρκική πλευρά αδυνατεί να καθορίσει τι ακριβώς εννοεί λέγοντας "γκρίζες ζώνες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "βήμα προς βήμα υλοποιεί τα εκβιαστικά της σχέδια η Αγκυρα, η οποία, όπως αποδεικνύει η άνευ προηγουμένου αξίωσή της να χαρακτηρισθούν όχι μόνο η Γαύδος αλλά και όλα τα νησιά που περιβάλλουν την Κρήτη ως 'αμφισβητούμενες περιοχές' αμφισβητεί ολοκληρωτικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας αποσκοπώντας στην έναρξη 'εφ'όλης της ύλης' διμερούς διαλόγου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος αντέδρασε έντονα στη νέα τουρκική πρόκληση, χαρακτηρίζοντας ως 'άκρον άωτον' τους τουρκικούς ισχυρισμούς και τόνισε ότι "αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι πρώτον να οργανώσουμε την άμυνά μας και δεύτερον να ζητήσουμε από όλους τους εταίρους μας να πάρουν θέση".

    "Στην υποβάθμιση της στρατηγικής σημασίας της Ελλάδος στον 'ευαίσθητο' γεωπολιτικό χώρο της ΝΑ Μεσογείου στόχευε σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ, απο το Συμμαχικό Στρατηγείο (AFSOUTH) η εκ μέρους της Αγκυρας θρασύτατη αμφισβήτηση της ελληνικότητας της νήσου Γαύδου - στο πλαίσιο της άσκησης επί χάρτου DYNAMIC MIXED - η οποία θεωρείται από στρατιωτικές αναλυτές ως "ακροπύργιο του ΝΑΤΟ". Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η Γαύδος είναι πολύ σημαντική για το ΝΑΤΟ γιατί είναι στο Λιβυκό πέλαγος (έναντι της Λιβύης) η οποία στα σύγχρονα σενάρια του ΝΑΤΟ εκλαμβάνεται ως μεταξύ των κύριων απειλών για την ασφάλεια της Ελλάδος και της Ιταλίας, λόγω του πυραυλικού και χημικού της οπλοστασίου".

    "Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κύκλων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, η αμφισβήτηση του καθεστώτος της Γαύδου αποτελεί προσχεδιασμένη ενέργεια με τρεις στόχους. Πρώτον τη συντήρηση του κλίματος έντασης, δεύτερον την επανάληψη της τουρκικής επιχειρηματολογίας για το καθεστώς βράχων και νησίδων που - σύμφωνα με την άποψη της Αγκυρας - δεν είναι ξεκαθαρισμένο από διεθνή κείμενα και τρίτον την έναρξη μιας συζήτησης για τις τουρκικές αξιώσεις μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ότι οι τουρκικές αξιώσεις όσο παράλογες κι αν εμφανίζονται, καταγράφονται - τελικά - ως ελληνοτουρκικές διαφορές και εμπλουτίζουν την ατζέντα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών που κάποια στιγμή σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων κύκλων θα ξεκινήσει".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "πέρα από τη φαιδρότητα της κίνησης αυτής όμως η Αγκυρα είναι σαφές ότι εφαρμόζει κατά γράμμα το σχέδιο συστηματικών παρενοχλήσεων της Ελλάδας στο νησιωτικό και εναέριο χώρο με σαφέστατους πλέον τους απώτερους στόχους της: Την ανατροπή της ισχύουσας Συνθήκης της Λοζάννης που δεν τη 'βολεύει' πλέον αφού κατά την άποψή της δεν αντιπροσωπεύει η Συνθήκη το συσχετισμό ισχύος στο Αιγαίο και τώρα επιθυμεί η Αγκυρα. Την αποτροπή πάση δυνάμει της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. δημιουργώντας πλέγμα 'προβλημάτων' και 'κρίσεων' στα υπάρχοντα 6 νμ χωρικών υδάτων. Με την κίνησή της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η Τουρκία (σ.σ. πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 όταν δημιούργησε θέμα αποκλεισμού της Λήμνου) επιχειρεί να αποκλείσει από σχεδιασμό ΝΑΤΟϊκής άσκησης ελληνικό έδαφος, τη νήσο Γαύδο - κατοικημένη περιοχή 300 ατόμων με δήμο - αμφισβητώντας καθαρά την ελληνική κυριαρχία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στο ελληνικό Πεντάγωνο καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενορχηστρωμένη προσπάθεια των στρατοκρατών της Αγκυρας για τη δημιουργία τεχνητής έντασης τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο. Οπως εκτιμάται μακροπρόθεσμος στόχος της Αγκυρας είναι να σύρει την Ελλάδα σε εφ'όλης της ύλης διάλογο για την αλλαγή του 'στάτους κβο' στο Αιγαίο υπό τη διαιτησία των ΗΠΑ, ενώ μεσοπρόθεσμα η Τουρκία προσπαθεί να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον ελληνικό Τουρισμό, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας με στόχο τους ξένους που επισκέπτονται τα νησιά του Αιγαίου".

    Στο σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν μεταξύ άλλων "προφανής απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι το να θέτει θέματα για συζήτηση που να οδηγούν σε μελλοντικά - όπως προσδοκά - παζαρέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η νέα αμφισβήτηση ελληνικού νησιού έγινε με γραπτό κείμενο... και με διατύπωση ανάλογη αυτής που χρησιμοποιήθηκε για τα Ιμια. Γεγονός που επιβεβαιώνει την εντύπωση πως το σχέδιο που ετέθη σε εφαρμογή στο Αιγαίο τον περασμένο Ιανουάριο ούτε αποσύρθηκε ούτε ανασκευάσθηκε, παρά καθ'οδόν 'εμπλουτίζεται' με νέες διεκδικήσεις που εν καιρώ θα προβληθούν ως εκκρεμότητες υπό διαπραγμάτευση, που σημαίνει ότι η εγρήγορση της ελληνικής πλευράς δεν επιτρέπεται να χαλαρώσει".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο τουρκικός ισχυρισμός "είναι αποκαλυπτικός διότι καταδεικνύει πέραν πάσης αμφισβήτησης τη μακροπρόθεσμη πολιτική της Αγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Μετά και τη Γαύδο όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς από την τουρκική θρασύτητα και προκλητικότητα. Ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία βυθίζεται για μια ακόμη φορά στο βάλτο της ακυβερνησίας. Εχει και τη θετική - υπό την έννοια ότι κατέστη πλέον αυταπόδεικτο πως κανένας διάλογος και καμιά προσπάθεια οικοδόμησης ΜΟΕ δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με τους εκπροσώπους του στρατιωτικοπολιτικού κατεστημένου της Τουρκίας. Και η μεν ελληνική αντίδραση απέδειξε ότι έχει συνειδητοποιηθεί πια η πραγματικότητα αυτή αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει να το καταλάβουν επιτέλους και οι διάφοροι προστάτες της Αγκυρας στον ευρωπαϊκό, αλλά και τον υπερατλαντικό χώρο. Η οργισμένη αντίδραση του Γερμανού αντιπροσώπου στη διάρκεια του σχεδιασμού της νατοϊκής άσκησης αποδεικνύει ότι το έργο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ευχερέστερο από άλλοτε".

    [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "οι Σκοπιανοί αδιαφορούν πλέον για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία με την Ελλάδα και δεν διστάζουν να το κάνουν φανερό με τον πιο προκλητικό τρόπο. Η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση στη Νέα Υόρκη των αντιπροσώπων των δύο χωρών υπό την αιγίδα του αντιπροσώπου του ΟΗΕ κ. Σάιρους Βάνς αναβλήθηκε. Ως πρόσχημα για την αναβολή χρησιμοποιήθηκε η συμμετοχή του Σκοπιανού αντιπροσώπου σε υποεπιτροπή του ΟΗΕ. Ωστόσο το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της διάθεσης με την οποία αντιμετωπίζουν τα Σκόπια την διαπραγμάτευση με την Αθήνα για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για το όνομα".

    "Στο μεταξύ, αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος μιλώντας στο Βερολίνο στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ επέρριψε ευθύνες στα Σκόπια για την καθυστέρηση των συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας και ανέφερε ότι η Ελλάδα από την πλευρά της τηρεί σε ο,τι αφορά την ενδιάμεση συμφωνία. Ακόμα, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι όσο τα Σκόπια υποστηρίζουν οτι η μόνη ονομασία που συζητούν είναι αυτή της 'Μακεδονίας' τότε τα περιθώρια διαπραγμάτευσης περιορίζονται σημαντικά".

    [5] Συνάντηση Κλίντον - Ομογενών

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι κατά την προχθεσινή τους συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον οι ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας του έθεσαν "τη συνεχιζόμενη πολιτική απειλών και προκλήσεων της Αγκυρας εναντίον της Ελλάδας που είναι σε απόλυτη αντίθεση με τις δημόσιες εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου για αποφυγή τέτοιων ενεργειών, την άσχημη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων που επιδεινώθηκε μετά την κρίση στην Ιμια και τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Ζήτησαν απο τον κ. Κλίντον να ασκήσει πίεση στους Τούρκους για να αποδεχθούν και να προχωρήσουν στο πρώτο βήμα για μείωση της έντασης στο Αιγαίο, παραπέμποντας το θέμα της Ιμιας και της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το Κυπριακό για το οποίο ζήτησαν από τον κ. Κλίντον να στηρίξει προσωπικά την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και να συμβάλει στην αποστρατιωτικοποίηση του νησιού. Και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τις τουρκικές αρχές"

    [6] Τουρκία - βανδαλισμοί σε ελληνικό νεκροταφείο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "την Παρασκευή άγνωστοι, για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα, βεβήλωσαν το ελληνικό νεκροταφείο της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη, σπάζοντας σταυρούς, ανοίγοντας τάφους και σκορπίζοντας οστά νεκρών".

    [7] Τουρκία - Μουσουλμανική μειονότητα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ΤΟΥΡΚΙΓΕ σύμφωνα με το οποίο "27 βουλευτές της τουρκικής εθνοσυνέλευσης δήλωσαν συμμετοχή στην Ομάδα Υποστήριξης Δυτικής Θράκης της εθνοσυνέλευσης που συστάθηκε εκ μέρους του Συνδέσμου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ των βουλευτών αυτών υπάρχουν και οι υπουργοί Υγείας, Εθνικής Παιδείας και Οικονομικών".

    [8] Ερευνες για πετρέλαιο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "εξαιρετικά πιθανή θεωρούν οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου στη δυτική Ελλάδα όπως αποδεικνύει η απροσδόκητα μεγάλη ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του ελληνικού δημοσίου να συμμετάσχουν σε πετρελαϊκές έρευνες στην περιοχή. Δέκα διεθνείς εταιρίες - ορισμένες συνασπισμένες σε κοινοπραξίες - υπέβαλαν προτάσεις για τη διεξαγωγή χερσαίων και υποθαλάσσιων ερευνών στη δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού που διενήργησε η χώρα μας. Οι περιοχές των Ιωαννίνων και της ΒΔ Πελοποννήσου συγκέντρωσαν ρεκόρ προτιμήσεων". Οι συνολικές επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν θα ανέλθουν σε 9 έως 14 δις δολάρια σε κάθε περιοχή ενώ ανακαλυφθεί εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα υπολογίζονται σε 600 εκατομμύρια δολάρια για την περίοδο εκμετάλλευσης. Οι περιοχές είναι ο Πατραϊκός Κόλπος, το Κατάκωλο, η δυτική Πελοπόννησος, Πάξοι-Πάργα, Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 5 June 1996 - 10:24:40