Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-04-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4/4/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4/4/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης στην ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία και η πρόσκληση προς τη γείτονα χώρα για τη συνέχιση του διαλόγου και την εξεύρεση λύσης.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Με την Ελλάδα οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης. Η επόμενη μέρα της επιτυχούς διπλωματικής μάχης".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "πρόσκληση στα Σκόπια να συνεχισθούν οι συνομιλίες ώστε να επιλυθεί η διαφορά στο θέμα της ονομασίας και να μπορέσει η γειτονική χώρα να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ, απηύθυνε χθες το βράδυ από το Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του είπε ότι "στόχος της Ελλάδας δεν είναι να ταπεινώσει τους Σκοπιανούς, αλλά να τους ενισχύσει. Στην υπόθεση αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "¶ξιος της πατρίδας και του λαού. Ο Καραμανλής ευχαρίστησε με το διάγγελμά του τους Έλληνες για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αξιοπιστία στο εξωτερικό, ενότητα στο εσωτερικό είναι οι δύο προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να πετυχαίνει πάντα τους στόχους της, όπως και στο Βουκουρέστι, τόνισε σε μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής".

    Η ΑΥΓΗ: "Σύνοδος αποτυχίας του Μπους. Μένουν στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ Ουκρανία και Γεωργία".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "λήγει σήμερα η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και οι επιδιώξεις του Αμερικανού προέδρου Μπους προσέκρουσαν σε αρνήσεις, απροθυμία και διαφωνίες αρκετών συμμάχων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Από την στιγμή που οι Αμερικανοί μας φέρονται, χρόνια τώρα, μπαμπέσικα... Να σταματήσει ο Καραμανλής να αγοράζει πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ.

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "το αίμα μας έχουν πιει τα τελευταία πενήντα χρόνια οι "φίλοι" μας οι Αμερικανοί -που για χάρη τους ο ελληνικός λαός έχει χύσει ποτάμια αίματος- με τα παλιοσιδερικά, παλιοκάραβα, και λοιπές σακαράκες, περασμένης τεχνολογίας αεροπλάνα που μας μοσχοπουλάνε και μας φορτώνουν με ό,τι άχρηστο και ληγμένο σιδερικό, σφαίρες, οβίδες, βόμβες και ψευτοπυραύλους".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πώς έχασε ο Μπους τα Σκόπια, την Ουκρανία και τη Γεωργία. Το "βέτο Καραμανλή" - ολόκληρο το δραματικό παρασκήνιο".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "κλειστός παραμένει ο δρόμος που οδηγεί στην ένταξη στο ΝΑΤΟ τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Ουκρανία και τη Γεωργία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ενωμένοι πετυχαίνουμε. Βαρυσήμαντο μήνυμα Καραμανλή μετά την εθνική επιτυχία στο Βουκουρέστι".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "λιτός αλλά και εκφραστικός, συγκρατημένα υπερήφανος -και γι' αυτό πειστικός- ο πρωθυπουργός, έδωσε χθες το βράδυ από το Βουκουρέστι, όχι μόνο την πραγματική διάσταση της μεγάλης προχθεσινής ελληνικής επιτυχίας, αλλά και το στίγμα όσων μπορεί να ακολουθήσουν".

    ΕΘΝΟΣ: "Βέρτιγκο στα Σκόπια μετά το βέτο. Πρώτα λύση στην ονομασία και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε νέα βάση τίθεται, πλέον, το Σκοπιανό, μετά το ελληνικό βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς για πρώτη φορά η λύση του ζητήματος της ονομασίας συνιστά προϋπόθεση για την ατλαντική πορεία της χώρας και συγχρόνως καθίσταται σαφές στα Σκόπια ότι η συνέχιση της αδιαλλαξίας θα έχει χειροπιαστό κόστος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ικανοποίησε το Βέτο, πολιτικούς και πολίτες, αλλά όλοι εκτιμούν ότι ...Βγάλαμε την θηλιά αλλά έχουμε δουλειά".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δεν χρειάζονται θριαμβολογίες και διθύραμβοι. Τώρα αρχίζει ένας επίπονος δρόμος όπου επιβάλλεται σύνεση, προγραμματισμός και μεθοδικότητα. Οι καιροί είναι πονηροί και απαιτούν εγρήγορση. Με την σωστή και αταλάντευτη στάση μας, τραυματίσαμε το γόητρο του Πλανητάρχη. Είμαστε βέβαιοι ότι όσο του περνάει από το χέρι θα μας το ανταποδώσει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φόβοι για αντίποινα μετά το Βουκουρέστι. Ενόχλησε τους Αμερικανούς η ελληνική στάση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ενθουσιασμό στην κοινή γνώμη αλλά και φόβους για "αντίποινα" προκαλεί σε διπλωματικούς κύκλους το ελληνικό βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, να μην υπέκυψε τελικά στις πιέσεις, όμως στην Αθήνα έχουν αρχίσει τώρα να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Διπλό μήνυμα μετά το βέτο. Ο Κ. Καραμανλής μίλησε για εθνική αυτοπεποίθηση και συναίνεση, ενώ κάλεσε τα Σκόπια σε συνεννόηση για την εξεύρεση λύσης".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα μετά από Σύνοδο Κορυφής και το έκανε χθες βράδυ από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι για να πει σε πρώτο ενικό ότι "έπραξα αυτό που είχα πει... έβαλα βέτο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τρία φράγματα για τα Σκόπια. Η FYROM μετά το βέτο έχει μπροστά της ΟΗΕ, ΕΕ και τώρα το ΝΑΤΟ".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η επιτυχία της Ελλάδας να αναβληθεί επ' αόριστον η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ φέρει πλέον τα Σκόπια σε δυσκολότερη θέση. Πρέπει να ξεπεράσουν τρεις διεθνείς φραγμούς και να καλύψουν τους όρους του ΟΗΕ, της ΕΕ, αλλά και του ΝΑΤΟ πλέον, στο θέμα της ονομασίας".

    ΕΣΤΙΑ: "Ταχεία λύσις του Σκοπιανού. Να αξιοποιηθή η ευνοϊκή συγκυρία".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "τώρα το Σκοπιανό πρέπει να λυθή το ταχύτερον. Η θεωρία ότι εφεξής ο χρόνος θα λειτουργή υπέρ της Ελλάδος και εις βάρος των Σκοπιανών, διότι εκείνοι επείγονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ευσταθεί".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Διπλό μήνυμα Καραμανλή μετά το βέτο. Στα Σκόπια: Όχι ταπεινωτική λύση. Στο εσωτερικό: Ανάγκη συναίνεσης".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μία ημέρα μετά την άσκηση βέτο κατά της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εμφανώς ενισχυμένος από την επικράτηση των ελληνικών θέσεων στους κόλπους της Συμμαχίας, απέστειλε διπλό μήνυμα προς τη γείτονα και το εσωτερικό της χώρας".

    Ο ΛΟΓΟΣ: " Νέα πρόσκληση για διάλογο στα Σκόπια. Καραμανλής: Μόνο με λύση είναι δυνατή η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "κάθε λόγο έχει πλέον η ελληνική κυβέρνηση να είναι ικανοποιημένη αφού κατάφερε να υπερασπιστεί μέχρι τελευταίας στιγμής τα εθνικά της συμφέροντα. "Δόθηκε μία επιτυχημένη μάχη", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής χθες το απόγευμα, απευθύνοντας όμως ταυτόχρονα μία νέα πρόσκληση στα Σκόπια για διάλογο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, καθορίζοντας τον εθνικό στόχο που είναι η εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Επίθεση φιλίας στα Σκόπια μετά το βέτο. Ανησυχεί η Αθήνα για "ψυχροπολεμικό κλίμα".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "γέφυρες στήνει τώρα η κυβέρνηση με τα Σκόπια, την επόμενη μέρα του επιτυχημένου ελληνικού βέτο. Την ίδια στιγμή ο κ. Γ. Παπανδρέου δηλώνει έτοιμος για νέες πρωτοβουλίες".

    Η ΝΙΚΗ: "Μισθοί πείνας στο Δημόσιο ,ενώ η ακρίβεια καλπάζει και τα νοικοκυριά στενάζουν".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "ψίχουλα" οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που ανακοίνωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, προκαλώντας τις οξύτατες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της ΑΔΕΔΥ. Ο υπουργός Οικονομίας επέλεξε την ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ να ανακοινώσει αυξήσεις, οι οποίες δεν υπερβαίνουν τον πληθωρισμό".

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13:"ΟΧΙ στους εκβιασμούς. Βατερλό Μπους. Η Ευρώπη -αν και διχασμένη- αντιστέκεται".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "η σταθερή απόφαση του Καραμανλή να πει ΟΧΙ στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλάζει τα δεδομένα τόσο στα εξωτερικά θέματα όσο και στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Το βέτο του Καραμανλή προκαλεί εντύπωση σε πολλούς οι οποίοι ακόμα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει και το "όχι".

    ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ:"ΒΕΤΟ διαρκείας. Σε νέα βάση οι διαπραγματεύσεις -το μπαλάκι στα Σκόπια".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "η επιτυχία της χώρας μας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν μεγάλη και αποδεκτή από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Η κυβέρνηση κινήθηκε με σοβαρότητα και με γνώση ότι ο ρόλος της είναι να καλλιεργεί και να αναπτύσσει την καλή γειτονία, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων, μακριά και πέρα από μικροσυμφέροντα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: πειθήνια η κυβέρνηση σε όλες τις ΝΑΤΟϊκές αποφάσεις".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "είναι εμφανής η διαμάχη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που δε διαφέρει από τη διαμάχη στο πλαίσιο της ΕΕ, η οποία γίνεται για τα μερίδια της αγοράς και μέσα στην ΕΕ, αλλά και σε Ανατολική Ευρώπη, Ασία, Νοτιοανατολική Ασία, Αραβικές χώρες και άλλες περιοχές".

    Η ΧΩΡΑ: "Η Ελλάδα μπορεί να λέει όχι. Όλος ο ευρωπαϊκός Τύπος μιλάει για πολλαπλή ήττα του Μπους".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η αυτοπεποίθηση, η ομοψυχία και η οργανωμένη πολύμηνη προσπάθεια έστεψαν με απόλυτη επιτυχία την ελληνική αποστολή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κέρδισε τους συμμάχους και δικαίωσε την ελληνική θέση για το Σκοπιανό".

    City Press: "Γ. Αλογοσκούφης: Μείωση προσδοκιών για την οικονομία".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα " τον πήχη των προσδοκιών - που η ίδια η κυβέρνηση φρόντισε να καλλιεργήσει- για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έσπευσε χθες να χαμηλώσει ο Γ. Αλογοσκούφης, υπό τη σκιά των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο".

    Metro: " Τελεσίγραφο στα Σκόπια. Νέα δεδομένα δημιουργεί το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου του ΝΑΤΟ".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "τις προϋποθέσεις για λύση του Σκοπιανού δημιουργούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών και πολιτικών παραγόντων, τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι".

    Metropolis: "Χάσμα στους μισθούς".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "διευρύνεται η ανισότητα στους μισθούς μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μετά την χθεσινή ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής για το 2008".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " Κλειδοκράτορας η Ελλάδα για τα Σκόπια. Στο ΝΑΤΟ μόνο με επίλυση της ονομασίας".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: " Η οικονομία κινείται στα όρια αντοχής της. Οποιαδήποτε νέα επιβάρυνση, λόγω της κρίσης, πρέπει να αντιμετωπιστεί με μέτρα".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με την αναθεώρηση του συνόλου σχεδόν των μακροοικονομικών μεγεθών, που δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, η ελληνική οικονομία προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν η χρηματοπιστωτική κρίση και οι συνεχείς ανατιμήσεις του πετρελαίου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αλλαγή τοπίου σε ΔΕΗ-ΟΤΕ. Συμφωνία - εξπρές με Deutsche Telekom".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αλλαγή σκηνικού στις μεγαλύτερες ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση βρίσκεται στο "παρά πέντε" της οριστικοποίησης της συμφωνίας με τη Deutsche Telekom για "συνδιοίκηση" στον ΟΤΕ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στο 1 δισ. ευρώ το κόστος της κρίσης στην οικονομία. Διετία χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "πληθωρισμός και ανάπτυξη είναι τα πρώτα θύματα της διεθνούς ύφεσης, η οποία κτύπησε πλέον και την πόρτα της χώρας μας, "κλέβοντας " πόρους ενός δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έσπευσε χθες να αναθεωρήσει τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, αυξάνοντας την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό από 2,8% στο 3,5% και μειώνοντας την αντίστοιχη για την ανάπτυξη από το 4% στο 3,6%".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αυστηρή εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο. Η συνολική μισθολογική δαπάνη του κράτους διογκώνεται όμως κατά 8,9%".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "υπολείπονται του πληθωρισμού οι εισοδηματικές αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά η συνολική μισθολογική δαπάνη, που επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αυξάνεται κατά 8,9% ή 1,9 δισ. ευρώ, λόγω υλοποίησης προεκλογικών υποσχέσεων".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 4 April 2008 - 21:27:08 UTC