Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-04-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 3/4/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 3/4/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Το βέτο που προέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, καθώς και οι εκτιμήσεις του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ύφεση στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωζώνης.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αναβολή ένταξης για τα Σκόπια. Μετά τη σθεναρή στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η σθεναρή στάση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή απέναντι στους 25 ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ κατά το χθεσινοβραδινό γεύμα στο Βουκουρέστι οδήγησε στην αναβολή ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θρίαμβος Καραμανλή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός με την απειλή του "βέτο" εξουδετέρωσε το φιλοσκοπιανό μπλοκ".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τελικά η παροιμία "η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί" διαψεύσθηκε στο Βουκουρέστι. Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε για τους Σκοπιανούς με τον πρόεδρο Μπους να δηλώνει αγέρωχα ότι θα μπουν τα Σκόπια και έκλεισε με το πέρας του γεύματος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων όπου αποφασίσθηκε να μην ενταχθούν σ' αυτή τη φάση και στην ουσία για όσον καιρό δεν δημιουργούν συνθήκες καλής γειτονίας με την παραδοσιακή σύμμαχο του ΝΑΤΟ Ελλάδα".

    Η ΑΥΓΗ: "Μακεδονικό: Αναβολή, αλλά στην παγίδα του ΝΑΤΟ. Παρά την ανοιχτή πίεση Μπους, δεν απευθύνεται τώρα πρόσκληση στα Σκόπια".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "απώλειες μετρά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία για τελευταία φορά συμμετέχει. Η στάση της Γερμανίας εμπόδισε τα σχέδιά του για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, που είχαν προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Δεν περνάει ο εκβιασμός του Μπους. Ανυποχώρητη η Ελλάδα".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "το ελληνικό "ΟΧΙ" στην απόπειρα των ΗΠΑ να μπάσουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ από την πίσω πόρτα στην κυριολεξία χαλάει τα σχέδια της συμμορίας του Μπους να ελέγξουν -υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα- και στρατιωτικά τα Βαλκάνια".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ελληνικό βέτο για τα Σκόπια. Αναβάλλεται επ' αόριστον η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Έντονο παρασκήνιο και ανατροπές στο χθεσινοβραδινό δείπνο των ηγετών".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η ελληνική κυβέρνηση είπε "όχι" χθες στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με τον Πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών να καταθέτουν το ελληνικό βέτο στα δείπνα των ηγετών και των υπουργών Εξωτερικών στα οποία συμμετείχαν αντιστοίχως".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Το μεγάλο "όχι" του Καραμανλή. Τα Σκόπια δεν προσκαλούνται στο ΝΑΤΟ, "πράσινο φως" για Κροατία και Αλβανία".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ήταν μια μεγάλη ώρα για την Ελλάδα η χθεσινή νύχτα στο Βουκουρέστι. Αλλά ήταν επίσης μεγάλη για τον πρωθυπουργό της. Απέναντι σε μια συνασπισμένη και προβληματικά εχθρική ομάδα άλλων ηγετών, μεγάλων και πολύ μεγάλων κρατών, υψώθηκαν το δίκαιο, η τιμή και η υπερηφάνεια ενός λαού".

    ΕΘΝΟΣ: "Εκτός ΝΑΤΟ τα Σκόπια μέχρι νεωτέρας. Βέτο Καραμανλή και ολονύχτιο θρίλερ στο Βουκουρέστι".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έξω από την Ατλαντική Συμμαχία μένουν τα Σκόπια, μετά το ελληνικό βέτο, που άσκησε, χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο δείπνο των ηγετών της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Έχασαν τον Μπούςουλα οι Σκοπιανοί. Αναβλήθηκε η πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αναβάλλεται η πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ξεκαθάρισε τη θέση της Ελλάδας, στη διάρκεια του επίσημου δείπνου των ηγετών της Συμμαχίας χθες το βράδυ, ότι δεν μπορεί να συναινέσει εφόσον δεν έχει βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σχέδιο Β' από τον Μπους για Σκόπια, μετά το βέτο Καραμανλή στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το βέτο της Ελλάδας για την πρόσκληση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι από χθες το βράδυ γεγονός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι τρεις ώρες που έφεραν το βέτο. Μέσα σε κλίμα αντιπαράθεσης και με τον Τζ. Μπους να απαιτεί μέχρι τέλους την ένταξη των Σκοπίων, ο Κ. Καραμανλής επέμεινε στη μη πρόσκληση".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η χθεσινή νύχτα στο Βουκουρέστι ανήκει πλέον στην υστεροφημία του κ. Κώστα Καραμανλή και στην ιστορία του ΝΑΤΟ που, ειδικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, μετρά κάποιες υποσημειώσεις, αρνήσεις και αστερίσκους, αλλά όχι βέτο σε στρατηγικούς σχεδιασμούς, όπως η διεύρυνση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Είπε το βέτο. Τα Σκόπια δεν προσκαλούνται στο ΝΑΤΟ μετά τη σθεναρή στάση της Ελλάδας".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε καθαρό βέτο, χωρίς χρονοδιαγράμματα, για να ξαναπροσκληθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ πριν την εξεύρεση λύσης για την ονομασία τους προχώρησε χθες η Ελλάδα".

    ΕΣΤΙΑ: "Αναβάλλεται η πρόσκλησις. Παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "ουδέποτε στην πρόσφατη ιστορία της βρέθηκε η Ελλάς υπό τόσο ασφυκτικές συνθήκες, όσο κατά την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα Σκόπια έμειναν εκτός ΝΑΤΟ. Το ελληνικό βέτο απέτρεψε την ένταξη. Ολονυκτία για το ανακοινωθέν. Θερμή στήριξη της Αθήνας από τον Σαρκοζί".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε αναβολή οδηγήθηκε, παρά τις ισχυρές πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ έως την τελευταία στιγμή, η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επέμεινε στη γραμμή του βέτο".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "ΒΕΤΟ στις "ορέξεις" του Μπους. Εξαντλητικές διαβουλεύσεις στο γεύμα των ηγετών για την πΓΔΜ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "άρχισε χθες το απόγευμα η κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι με τη διεύρυνση της Συμμαχίας προς τα Βαλκάνια να βρίσκεται υπό αίρεση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Οκτάμηνο θρίλερ μετά το πρώτο βέτο. Ολονύχτιο παζάρι για τις διατυπώσεις".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ένα οκτάμηνο θρίλερ διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων αρχίζει μετά το χθεσινό βέτο Καραμανλή στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ".

    Η ΝΙΚΗ: "Άγριο παζάρι όλη τη νύχτα. Θρίλερ με πιέσεις και εκβιασμούς από ΗΠΑ".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "ολονύκτιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και αφόρητες πολιτικές πιέσεις προς τη χώρα μας από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στο Βουκουρέστι, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις και να περιληφθεί η ΠΓΔΜ στο εγχείρημα της διεύρυνσης".

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "VETO στις...ΜΠουστιές. Κρας τεστ για Καραμανλή, που έχει όλους τους άσους για να αποφύγουμε μια νέα ήττα".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η πρώτη μέρα - για την ακρίβεια η πρώτη νύχτα- της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι δεν επρόκειτο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έως την ώρα που πηγαίναμε στο τυπογραφείο, να προσθέσει κάτι ιδιαίτερο σε όσα γνωρίζαμε για το μεγάλο θέμα της τελικής ονομασίας της ΠΓΔΜ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σύνοδος κρατών - μελών του ΝΑΤΟ: Διεύρυνση επιθετικότητας με τραγικές συνέπειες για του λαούς".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μπορεί χτες να μην απευθύνθηκε πρόσκληση στη FYROM για ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω της μη λύσης του ζητήματος της ονομασίας, αλλά η ουσία της εμπλοκής του στις ευρωατλαντικές δομές παραμένει. Το ΚΚΕ έχει εκφράσει, από την αρχή της δημιουργίας του προβλήματος, τη θέση για ονομασία που να προσδιορίζει γεωγραφικό όρο".

    Η ΧΩΡΑ: " Δεν πέρασε ο εκβιασμός. Απέδωσε η σταθερή στάση Καραμανλή για το ενιαίο εθνικό μέτωπο".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σθεναρό ομόθυμο και αποφασιστικό βέτο έθεσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο κρίσιμο δείπνο των 26 ηγετών του ΝΑΤΟ, επιτυγχάνοντας την αναβολή της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, κερδίζοντας τη συμπαράσταση των ισχυρότερων κρατών της Ε.Ε.".

    City Press: " Σκοπιανό. Αναγκαστική παράταση".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "καμία κίνηση της τελευταίας στιγμής δεν εκδηλώθηκε προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ".

    Metro: " Δεν τους έσωσε ο "θείος Σάμ". Έθεσε βέτο για την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "γκρεμίστηκαν χθες τα όνειρα που είχαν χτίσει οι Σκοπιανοί, λόγω των διαβεβαιώσεων που τους είχαν δώσει οι Αμερικανοί, για πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, παρά τις ελληνικές αντιρρήσεις".

    Metropolis: "Καθαρό το βέτο παρά τις πιέσεις".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν προηγουμένως δεν βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, ξεκαθάρισε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στους ηγέτες της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Βέτο! στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ενωμένη Ελλάδα για δίκαιο στην εθνική μάχη στο Βουκουρέστι".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανατροπή των στόχων για ΑΕΠ-πληθωρισμό. Η διεθνής κρίση υπαγορεύει στην κυβέρνηση αυστηρότερη οικονομική πολιτική".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε πιο "δύσβατο δρόμο" κινείται πλέον η ελληνική οικονομία, καθώς τουλάχιστον τρία βασικά μεγέθη ανατρέπονται από τη διεθνή κρίση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τριπλό σοκ στην οικονομία . Αλλαγή στόχων για ΑΕΠ, τιμές, ανεργία".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την αναθεώρηση των προβλέψεων του κρατικού προϋπολογισμού για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σε ταμειακό αδιέξοδο εργολάβοι και προμηθευτές. Η συνεχιζόμενη απεργία στην ΤτΕ προκαλεί τεράστια προβλήματα".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η ώρα της αλήθειας είναι η ώρα του ταμείου", λένε συχνά οι εργολάβοι μεταξύ τους, όταν μιλούν για τα χρήματα που έχουν να λάβουν από το Δημόσιο για έργα που έχουν εκτελέσει".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το ΔΝΤ "βλέπει" πιο κοντά σε ύφεση ΗΠΑ και Ευρωζώνη. Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει αισθητά ταχύτητα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,7% το 2008 έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάπτυξη 4,1%".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 4 April 2008 - 7:15:14 UTC