Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-01-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/1/2007
  • [02] Παιδεία
  • [03] Φτώχεια
  • [04] Ανεξάρτητες αρχές
  • [05] Κοντομηνάς-Χατζηνικολάου
  • [06] Οικονομία
  • [07] Συνήγορος του Πολίτη
  • [08] "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ"
  • [09] ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/1/2007

    Το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, που ανοίγει η κυβέρνηση μετά τα προχθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, το οποίο εξετάζεται επίσης από την κυβέρνηση είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Σταδιακή αύξηση με ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Το άσυλο μπαίνει πάλι στο τραπέζι. Τα απαράδεκτα επεισόδια δρομολογούν άμεσες αλλαγές στην Παιδεία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ενισχύονται οι φτωχοί με 2 δισ. ευρώ επιπλέον. Πακέτο κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των χαμηλών εισοδηματικών ομάδων.

    Η ΑΥΓΗ: Προεκλογικό κοκτέιλ. Η Παιδεία στο βωμό των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέος νόμος καταργεί το άσυλο στα πανεπιστήμια. Τι προβλέπει η επίμαχη διάταξη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Στήνουν παγίδα εκλογών. Τα σχέδια του Μαξίμου. Στρατηγική έντασης και κορύφωσης της πολιτικής κρίσης με όπλο τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πόλεμος στη φτώχεια. Πακέτο μέτρων εξήγγειλε ο Γ. Αλογοσκούφης.

    ΕΘΝΟΣ: Μολότοφ από το Μαξίμου. Επισπεύδεται η κατάθεση του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: 100 προσωπικότητες για τα γενέθλια της "Ε.Ω". Προχωράμε όπως αρχίσαμε: Ανεξάρτητοι, ελεύθεροι και μακριά από τα κόμματα και τα ταμεία τους και τις παροχές κεφαλαίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τερματίζεται η ασυλία αναρχικών-κουκουλοφόρων στα πανεπιστήμια. Ρουσόπουλος: Προκάλυμμα για εγκληματικές ενέργειες το άσυλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αναδιανομή υπέρ αδυνάτων. Με εισοδηματικά κριτήρια τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγριεύει η μάχη της Παιδείας. Το άσυλο στο επίκεντρο λόγω των επεισοδίων.

    ΕΣΤΙΑ: Ρεσιτάλ υποκρισίας με τις ανεξάρτητες Αρχές. Χρησιμοποιούνται ως "άλλοθι" από τους πολιτικούς.

    ESPRESSO: Μπραντ Πιτ από την Ηλιούπολη. Ο απόλυτος σωσίας του Αμερικανού σταρ λέγεται Άρης Κόντος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ποιον ωφελεί η βία στα ΑΕΙ. Απορία γιατί δεν έγινε ούτε μία σύλληψη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Άσυλο" στο νομοσχέδιο για τη Παιδεία. "Επιθετική" στάση επιλέγει η κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Φωτιά στο άσυλο με άλλοθι τις μολότοφ. Επισπεύδουν τον νόμο για τα ΑΕΙ.

    Η ΝΙΚΗ: Παιχνίδια με το άσυλο. Αντιπερισπασμός με δούρειο ίππο τους κουκουλοφόρους.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Νίκος προς Κοντομηνά: Αχαριστία, Αδικία, Αγνωμοσύνη. Όλα όσα είπε ο Ν. Χατζηνικολάου στους συνεργάτες του.

    ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Ατμομηχανή τα μεγάλα τραπεζικά deal. Φουλ τις μηχανές για ανάπτυξη - επενδύσεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κλιμακώνεται η επίθεση στην Παιδεία με στόχο τώρα το ακαδημαϊκό άσυλο.

    ΧΩΡΑ: Ευνοϊκά μέτρα για συντάξεις σε μητέρες. Οι προϋποθέσεις και οι όροι από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    TRAFFIC NEWS: "Αιμορραγώ για σένα..." Το τραγούδι που αφιέρωσε στον Παναγιώτη Ψωμιάδη η Βέρα Λάμπρου.

    City Press: Επιτάχυνση μεταρρύθμισης στην Παιδεία. Θ. Ρουσόπουλος: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έληξε ο σχετικός δημόσιος διάλογος.

    Metro: Ψάχνουν το φάρμακο για τη φτώχεια. Σε εφαρμογή σχέδιο του υπ. Οικονομικών.

    Metropolis: Έλλειμμα αξιοπιστίας στις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ντροπή! Υπ. Οικονομικών: Η φτώχεια μαστίζει την Ελλάδα.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Μπλοκάρουν και αδειάζουν τις... "Ιθάκες". Το δικαίωμα στην εκπαίδευση στερούνται εκατοντάδες πρώην τοξικομανείς με τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ και των θεραπευτικών κοινοτήτων επειδή το υπ. Οικονομικών δεν ενεργοποιεί νόμο του... υπ. Εσωτερικών για προσλήψεις εκπαιδευτικών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ημέρα κρίσης σήμερα σε ΑΠΘ, Μακεδονίας, μετά την απόφαση να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στα ΑΕΙ. Τι αποφασίζουν οι φοιτητικές συνελεύσεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τι γίνεται πάλι δίπλα μας; Σοβαρή η χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ.

    [02] Παιδεία

    H Traffic News γράφει ότι "σοβαρά επεισόδια χθες στην Αθήνα, κυρίως μετά το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Τα ιδιαίτερης έντασης και σκληρότητας επεισόδια θύμισαν άλλες εποχές καθώς έπειτα από πολύ καιρό υπήρξαν αρκετοί τραυματίες, έστω και ελαφρά, από την πλευρά των αστυνομικών, σημαντικές φθορές σε οχήματα και συνεχής ρίψη μολότοφ. Το πρώτο έκτροπο σημειώθηκε λίγο πριν το συλλαλητήριο, όταν γύρω στα 3 άτομα εκτόξευσαν μολότοφ εναντίον αστυνομικών της ομάδας "Ζ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "φρένο στην κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση αψηφώντας τις αντιδράσεις στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας, αφού πρώτα εξέτασε τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών, αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα στο θεσμικό πλαίσιο του ασύλου, υιοθετώντας πιο "υπεύθυνες" διαδικασίες, κίνηση που σύμφωνα με το περιβάλλον της Μαριέττας Γιαννάκου, βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία της κοινής γνώμης".

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σημειώνει ότι "το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου φέρεται αποφασισμένη να ανοίξει η κυβέρνηση, μετά και τα όσα συνέβησαν με τα πρόσφατα επεισόδια στο Πολυτεχνείο".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "το κλίμα που δημιουργήθηκε με τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, εκτιμάται από την κυβέρνηση ως ευνοϊκό για να προωθηθεί ο νόμος - πλαίσιο και να επανεξετασθούν τα ισχύοντα για το πανεπιστημιακό άσυλο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των πανεπιστημιακών, που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, καθώς και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στο κέντρο της Αθήνας με πρωταγωνιστές αστυνομικούς και κουκουλοφόρους που βρίσκουν καταφύγιο μέσα σε σχολές, επαναφέρουν στο προσκήνιο το μέγα θέμα του ασύλου και δίνουν αφορμή στην κυβέρνηση να επισπεύσει, κατά το δυνατόν, την κατάθεση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά τα επεισόδια των τελευταίων 24ωρων, τις βόμβες μολότοφ, μέσα στο Πολυτεχνείο, το τύλιγμα στις φλόγες αστυνομικών από βόμβες μολότοφ, τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών με μολότοφ , τις καταστροφές αυτοκινήτων και καταστημάτων και την καθημερινή παράλυση του κέντρου της Αθήνας".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "φωτιά στο πανεπιστημιακό άσυλο βάζει τώρα η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει διάταξη που οδηγεί στον περιορισμό του".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ο αντιεξουσιαστικός χώρος κλιμακώνει τη βιαιότητα των ενεργειών του με στόχο όχι μόνο την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και την πρόκληση γενικότερης αναταραχής στο χώρο των πανεπιστημίων. Όπως φάνηκε από τη συμπεριφορά τους στα προχθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, η ηγεσία των "αγνώστων" αναρχικών επιδιώκει μετωπική σύγκρουση με την αστυνομία, με οποιοδήποτε κόστος".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει "απαντώντας στις επικρίσεις με αφορμή τα επεισόδια της Τετάρτης στο Πολυτεχνείο, η κυβέρνηση προωθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία, που περιλαμβάνουν και το πανεπιστημιακό άσυλο, για το οποίο επισημαίνει ότι "παρατηρείται κατάχρηση".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "πολιτικό αντιπερισπασμό επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας την υπόθεση του πανεπιστημιακού ασύλου για να προωθήσει τις αλλαγές που έχει προαποφασίσει για τα ΑΕΙ".

    H City Press παραθέτει απόσπασμα της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία: "Θ. Ρουσόπουλος: .....Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έληξε ο σχετικός δημόσιος διάλογος. Θα προωθήσει στο άμεσο μέλλον το νόμο- πλαίσιο. Έντονη αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστών του φοιτητικού και πανεπιστημιακού χώρου. Βαδίζουμε σε περίοδο πολιτικής έντασης γύρω από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση..."

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "με πρόσχημα τα προχθεσινά επεισόδια στο Πολυτεχνείο και με φόντο το τηλεοπτικό "θέαμα " τις φωτιές η κυβέρνηση επιτίθεται στο πανεπιστημιακό άσυλο και επαναφέρει τις επίμαχες διατάξεις για τις μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ, κλιμακώνοντας την πολιτική αντιπαράθεση. Στόχος της είναι, εκμεταλλευόμενη τον εγκλωβισμό του ΠΑΣΟΚ στη συναινετική αναθεώρηση του άρθρου 16, να εκβιάσει τη "συναίνεσή " του και για την "εκκρεμότητα" των μεταρρυθμίσεων που έχουν προκαλέσει αναστάτωση διαρκείας στα ΑΕΙ".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "η επίθεση της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας, προκειμένου να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του κόσμου οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, εντείνεται. Μετά την αντιλαϊκή ομοφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, για την πλήρη εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Παιδείας με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, σειρά παίρνει το πανεπιστημιακό άσυλο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση ανήγγειλε χθες δια στόματος Θ. Ρουσόπουλου ότι θα φέρει, το αργότερο ως τις 15 Μαρτίου, στη Βουλή το νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Κρίνει ότι ευνοείται από τη συναίνεση που εξασφάλισε για το άρθρο 16 και από τη δυσαρέσκεια που προκαλούν στην κοινωνία οι συνεχείς ταραχές. Έτσι επιλέγει τη σύγκρουση με τους φοιτητές τώρα. Υπολογίζει ότι θα εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ σε νέα διλήμματα και θα το οδηγήσει διχασμένο σε πρόωρες κάλπες".

    [03] Φτώχεια

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού και ανακατανομή των υφιστάμενων κοινωνικών δαπανών ετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι οι κοινωνικές δαπάνες που καταβάλλονται σήμερα έχουν ελάχιστη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της φτώχειας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "ενίσχυση στους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους προετοιμάζει η κυβέρνηση για την επόμενη πενταετία. Στόχος της η καταπολέμηση της φτώχειας, που πλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ, αφορά το 20% του ελληνικού πληθυσμού".

    Η Metro επισημαίνει ότι "κινητοποιούν την κυβέρνηση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα εισοδήματα και τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων, από τα οποία προκύπτει ότι το 2004 ένα στα πέντε νοικοκυριά της χώρας ζούσε στα όρια της φτώχειας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "σχέδιο για την ενίσχυση των φτωχών νοικοκυριών επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με πρόσθετα κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία και θέσπιση εθνικής σύνταξης, που θα προέλθει από την σταδιακή αύξηση των κατώτατων συντάξεων και την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης παρουσίασε χθες έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα επίπεδα της φτώχειας στην Ελλάδα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα "βρίσκεται στον πάτο" ως προς την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "στη σταδιακή αύξηση των κοινωνικών δαπανών, προκειμένου να ξεφύγουν από το όριο της φτώχειας τα ελληνικά νοικοκυριά, θα προχωρήσει την επόμενη 5ετία η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης".

    [04] Ανεξάρτητες αρχές

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "η υποκρισία και ο εμπαιγμός δεν έχουν όρια. Οι πολιτικοί έχουν επινοήσει τον θεσμό των ανεξαρτήτων Αρχών. Κάποιες έχουν κατοχυρωθή και συνταγματικώς. Και μέσω αυτών, οι πολιτικοί προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη της λήψεως αποφάσεων, που συνεπάγονται πολιτικό κόστος για τους ιδίους. Αυτή είναι η αλήθεια".

    Η Espresso προσθέτει ότι "έρχονται... μεταρρυθμίσεις στις Ανεξάρτητες Αρχές, αλλά και στο ΑΣΕΠ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ουσιαστικά προανήγγειλε αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας τους, με το επιχείρημα ότι όλοι... κρίνονται".

    [05] Κοντομηνάς-Χατζηνικολάου

    Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 αναφέρει ότι "κεραυνός εν αιθρία είναι οι εξελίξεις στο τηλεοπτικό κανάλι του ALPHA, μετά την ξαφνική απόφαση του κ. Δημήτρη Κοντομηνά να "τα σπάσει" εντελώς με τον πιο κορυφαίο συνεργάτη του και με τον άνθρωπο που ο ίδιος αποκαλούσε "Μεσσία" για το κανάλι του! Αιτία, όπως φαίνεται, είναι το οικονομικό και οι κινήσεις που θέλει να κάνει στο κανάλι ο από χθες πρόεδρός του κ. Δ. Κοντομηνάς".

    [06] Οικονομία

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης τονίζει στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ότι "το 2007 είναι έτος συνέχισης, εφαρμογής και απόδοσης του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος. Είναι ένα έτος προώθησης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ. Υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε και αναλαμβάνουμε νέες πρωτοβουλίες".

    [07] Συνήγορος του Πολίτη

    Η Metropolis σημειώνει ότι "οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις και ρυθμίσεις και η απουσία ενιαίου φορέα εποπτείας έχουν προκαλέσει την καχυποψία των πολιτών για τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Τη σύνταξη ενός Κώδικα Πρόσληψης Προσωπικού προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη".

    [08] "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ"

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "με πανιά την πίστη, την αισιοδοξία, την θέληση βασισμένα πάνω στην ελπίδα πριν 27 χρόνια ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, σαν σήμερα, έριχνε στην θάλασσα της πληροφόρησης το "Καραβάκι Ε.Ω.". Μέσα από συμπληγάδες, διώξεις, επιτυχίες, μάχες και νίκες έμεινε στον αφρό και συνεχίζει το ταξίδι της. Απόκτησε φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς. Οι πρώτοι την αγάπησαν, οι δεύτεροι την πετροβόλησαν, άλλωστε αυτό συμβαίνει με τα δέντρα που βγάζουν καρπούς".

    [09] ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για χιλιάδες μητέρες ανακοίνωσε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υλοποιώντας σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 19 January 2007 - 22:18:47 UTC