Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-05-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/5/2006
  • [02] Σύγκρουση F-16
  • [03] Έκθεση ΟΟΣΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/5/2006

    Η σύγκρουση των δύο μαχητικών F-16, της Ελλάδος και της Τουρκίας, στο Αιγαίο είναι το θέμα που κυριαρχεί σήμερα στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θρίλερ πάνω από το Αιγαίο, ενώ ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος αναχαίτιζε τουρκικό... Συγκρούστηκαν και έπεσαν στη θάλασσα!...

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Προμελετημένο έγκλημα στο Αιγαίο. Συγκρούστηκαν στον αέρα δύο μαχητικά F-16 κατά τη διάρκεια αερομαχίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στο παρά 5' αποφύγαμε τη σύρραξη. Πρωτοφανής αερομαχία στο Αιγαίο με σύγκρουση ελληνικού και τουρκικού μαχητικού.

    Η ΑΥΓΗ: Προαναγγελθείσα τραγωδία. Αγνοείται Έλληνας πιλότος ύστερα από σύγκρουση με τουρκικό μαχητικό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προβοκάτσια των στρατηγών με στόχο τον Ερντογάν η αερομαχία στο Αιγαίο. Η ψύχραιμη ελληνική στάση απέτρεψε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σύγκρουση στον αέρα, ψυχραιμία στο έδαφος. Ελληνοτουρκική "αερομαχία" στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Αθήνα και Άγκυρα υποβαθμίζουν το συμβάν.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πρόκληση και τραγωδία στο Αιγαίο. Στο "παρά ένα" ενός θερμού επεισοδίου μας έφεραν τα επικίνδυνα παιχνίδια των Τούρκων στρατηγών.

    ΕΘΝΟΣ: Έβγαλε πιστόλι η Άγκυρα στο Αιγαίο. Τραγωδία στον αέρα: αγνοείται Έλληνας πιλότος και η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σύγκρουση και συντριβή στον -μπάτε σκύλοι αλέστε- εναέριο χώρο του Αιγαίου, Ελληνικού και Τουρκικού F-16 κατά την αναχαίτιση και ..."κάτι" πετάει στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο. Το χειρότερο επεισόδιο μετά την κρίση στις βραχονησίδες Ίμια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η σύγκρουση δεν έφερε κρίση. Το χρονικό μιας αναμενόμενης τραγωδίας με F-16 στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πολεμικό θρίλερ για 30'. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος επεισοδίου. Πώς αποσοβήθηκε μια νέα μεγάλη κρίση.

    ΕΣΤΙΑ: Τι προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την οικονομία. Η εξαμηνιαία έκθεσις με τις εκτιμήσεις για το 2006 και 2007.

    ESPRESSO: Η ιστορία-σοκ των δίδυμων τραβεστί. Η "Έλενα", η "Κορίνα" και οι καταθέσεις για το φόνο του Κούρδου εραστή.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φονική εμπλοκή στο Αιγαίο. Χάθηκε Έλληνας πιλότος σε σύγκρουση αντίπαλων F-16. Απέφυγαν τη μεγάλη κρίση Αθήνα και Άγκυρα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Limit down στο Αιγαίο. Σύγκρουση ελληνικού F-16 με τουρκικό μαχητικό νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τσαμπουκάς Τούρκων με μήνυμα. Θέλουν "γκρίζες ζώνες" και στη διάσωση.

    Η ΝΙΚΗ: Επικίνδυνη υποχωρητικότητα. "Πολιτική κατευνασμού" ακολουθεί ο Καραμανλής.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παιχνίδια με τη φωτιά στο Αιγαίο... Σύγκρουση πολεμικών αεροσκαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

    TRAFFIC NEWS: Υπόθεση Watergate στο γραφείο Ρουσόπουλου. Υπάλληλος έκλεβε απόρρητα έγγραφα του υπουργού.

    Η ΧΩΡΑ: Ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης. Διασώθηκε ο Τούρκος πιλότος, αγνοείται ο Έλληνας.

    City Press: Μετωπική στο Αιγαίο.

    Μetro: Ατύχημα από... πρόκληση. Απότομος ελιγμός τουρκικού F-16 έφερε σύγκρουση με ελληνικό μαχητικό στο Αιγαίο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παιχνίδια με τη φωτιά. Σύγκρουση στο Αιγαίο ελληνικού με τουρκικό F-16.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Χάνουν το ΕΚΑΣ όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 6.500 ευρώ. Οι αυξήσεις που δόθηκαν στις συντάξεις στερούν το ειδικό επίδομα από 4 στους 10 δικαιούχους.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ιδού η φιλία! Βάφτισαν την τραγωδία "ατύχημα". Η κοινή ανακοίνωση ατιμάζει τον αεροπόρο μας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ζητείται κοινή εθνική εξωτερική πολιτική. Μετά τη δραματική πτώση των δύο μαχητικών αεροσκαφών.

    [02] Σύγκρουση F-16

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "το επικίνδυνο ελληνοτουρκικό παιχνίδι με τη φωτιά, υπό την ομπρέλα της εναπόθεσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον "αυτόματο πιλότο" του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο κατά το χθεσινό σοβαρότατο επεισόδιο στο ελληνικό FIR στο Αιγαίο, όπου δύο "F-16", ένα τουρκικό και ένα ελληνικό, συγκρούστηκαν στον αέρα, με αποτέλεσμα το θάνατο του Έλληνα πιλότου".

    Η City Press γράφει ότι "ο Τούρκος πιλότος εκτοξεύτηκε έγκαιρα και επέζησε. Αρνήθηκε όμως να επιβιβαστεί σε ελληνικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης. Προσπάθεια Αθήνας και Άγκυρας να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης. Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο κλιμακώνονται, παρά τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τις μεγάλης κλίμακας επενδύσεις. Η κριτική στην υποψηφιότητα Καραχασάν δείχνει πλέον άνιση και υποκριτική".

    Η METRO σημειώνει ότι "μια "συνήθης" δραστηριότητα στο Αιγαίο, μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, κατέληξε χθες σε σύγκρουση δύο οπλισμένων F-16, 20 μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Οι Τούρκοι είχαν βγει για την... καθιερωμένη πια πρόκλησή τους, τη μηνιαία πτήση φωτογραφικού αεροσκάφους με κατεύθυνση την Κρήτη, το οποίο -όπως πάντα- συνοδευόταν από δύο οπλισμένα τουρκικά μαχητικά τύπου F-16".

    Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "η ελληνοτουρκική αερομαχία στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο δεν εξελίχθη σε "θερμό επεισόδιο". Μετά τις πρώτες εν θερμώ αντιδράσεις και κατόπιν επικοινωνίας της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών επικράτησε ψυχραιμία και εκατέρωθεν αυτοσυγκράτηση. Η Αθήνα και η Άγκυρα εξέφρασαν τη λύπη τους για το μοιραίο συμβάν και συμφώνησαν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την πορεία προσέγγισης. Η σύγκρουση των δύο μαχητικών στοίχισε τη ζωή του Έλληνα πιλότου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "η σύγκρουση δύο πολεμικών F-16 της ελληνικής και τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που είχε ως συνέπεια την απώλεια του Έλληνα πιλότου σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, αποτελεί σοβαρότατο γεγονός, αποκαλυπτικό του κινδύνου που εκπηγάζει από την εμμονή της Τουρκίας να αναπτύσσει εντονότατη στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, δίχως να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας εναερίου κυκλοφορίας. Τα Γενικά Επιτελεία και οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Τουρκίας ανέλαβαν μία κοινή προσπάθεια διαχειρίσεως της κρίσεως, με στόχο να αποφευχθεί κλιμάκωση της μεγάλης εντάσεως, που απειλείτο, ώστε να μη διαταραχθούν οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "ένας χειριστής μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης, αγνοείται έπειτα από σύγκρουση ενός ελληνικού και ενός τουρκικού F-16 χθες το μεσημέρι νοτιοανατολικά της Καρπάθου, εντός του FIR Αθηνών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και τα δύο αεροσκάφη να καταπέσουν στη θάλασσα. Πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη, που πιθανολογείτο καθώς καθημερινά ελληνικά και τουρκικά αεροσκάφη αναμετρώνται στον ουρανό του Αιγαίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, συγκρούστηκαν στον αέρα, δέκα λεπτά πριν τη 1 χθες το μεσημέρι, ένα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 και ένα τουρκικό, στη διάρκεια ελιγμών αναχαίτισης, 15 μίλια ΝΑ της Καρπάθου. Άγνωστη παραμένει, μέχρι στιγμής, η τύχη του Έλληνα πιλότου. Στην Αθήνα επέστρεψε εσπευσμένα η υπουργός Εξωτερικών, Ν. Μπακογιάννη με την οποία επικοινώνησε ο τούρκος ομόλογός της Α. Γκιούλ και κατά τη συνομιλία τους "οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να διαλευκανθεί η υπόθεση και να μην επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις".

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υπογραμμίζει ότι "τραγική κατάληξη είχε χθες η "συνηθισμένη" παράνομη δραστηριότητα τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Ελληνικό μαχητικό F-16 BLOCK 52+ συγκρούστηκε στον αέρα με τουρκικό μαχητικό ίδιου τύπου, με αποτέλεσμα τη συντριβή τους. Παρά τη γιγαντιαία επιχείρηση των ελληνικών σωστικών μέσων, μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν εντοπίστηκε ο Έλληνας πιλότος. Και μάλλον, έχει χάσει τη ζωή του. Πρόκειται για τον Σμηναγό Ηλιάκη Κωνσταντίνο, 35 ετών, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "σε "παιχνίδια πολέμου" στο Αιγαίο επιδίδεται η 'Αγκυρα, φέρνοντας πιο κοντά από ποτέ τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου. Η επικίνδυνη εμμονή του στρατιωτικού κατεστημένου της γείτονος στη "διπλωματία των κανονιών" είχε ως συνέπεια τη χθεσινή σύγκρουση δύο μαχητικών αεροσκαφών- ενός ελληνικού και ενός τουρκικού- με συνέπεια να αγνοείται έως αργά χθες το βράδυ ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης, πατέρας δύο παιδιών, από τα Χανιά, με περίπου 1.000 ώρες στον συγκεκριμένο τύπο του αεροσκάφους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο έφερε τη χθεσινή σύγκρουση των F-16 και ανέδειξε τα ουσιαστικά προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ευτυχώς η Αθήνα, με Καραμανλή στο Παρίσι, Ντόρα στη Φινλανδία και Μεϊμαράκη στο Πεντάγωνο, αντέδρασε ψύχραιμα και η δοκιμασία μάλλον ξεπερνιέται. Υποκριτική και ανεύθυνη η στάση Παπανδρέου".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "με "τσαμπουκά" ρισκάροντας ακόμη και θερμό επεισόδιο, η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει και εμπράκτως όλο το φάσμα των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο, υπολογίζοντας στις "ελαστικές" αντιδράσεις της Αθήνας. Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ανταλλαγή έντονων διαβημάτων μεταξύ Αθήνας και 'Αγκυρας με αφορμή τη διεκδίκηση εκ μέρους της Τουρκίας της ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση (SAR) μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό, στο μέσο του Αιγαίου ήρθε...συμπτωματικά το χθεσινό τραγικό επεισόδιο, με την απώλεια ενός Έλληνα πιλότου, που προκάλεσε η παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας, ώστε να τεθεί και εμπράκτως το ζήτημα της ευθύνης SAR".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "για 30 λεπτά κινήθηκαν στα όρια της κρίσης Ελλάδα και Τουρκία, με αφορμή τη σύγκρουση δύο μαχητικών αεροσκαφών 21 μίλια ΝΔ της Καρπάθου. Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο κρατών σταμάτησαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε την κλιμάκωση της έντασης, που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγούσε. Στον ακήρυχτο όμως πόλεμο έχασε τη ζωή του ένας Έλληνας πιλότος. Ο Τούρκος αεροπόρος διασώθηκε και παρελήφθη από τουρκικό ελικόπτερο".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι " γκρίζες ζώνες" στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο επιδιώκει να καταγράψει η Άγκυρα με τη στάση που τήρησε μετά τη σύγκρουση των δύο F-16".

    H ESPRESSO ισχυρίζεται ότι "μια πτήση "ρουτίνας" - κατά το γενικό επιτελείο της Άγκυρας - από ένα τουρκικό σχηματισμό δύο μαχητικών F-16 και ενός RF-4 (φωτογραφικό Φάντομ), που μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, χωρίς νααγγελία πτήσεις και δύο ελληνικών F-16, που απογειώθηκαν για να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν ήταν το ευρύτερο σκηνικό στο Κρητικό πέλαγος και στο νότιο Αιγαίο, χθες το μεσημέρι".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "τα όσα συνέβησαν από χθες το μεσημέρι στα στενά της Καρπάθου έφεραν στα πρόθυρα κρίσης Ελλάδα και Τουρκία. Η ένταση αποκλιμακώθηκε χάρη στην ψυχραιμία και τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Δυστυχώς, όμως, το παιχνίδι της έντασης που δημιουργήθηκε με ευθύνη των Τούρκων στρατηγών, έχει για την ώρα έναν Έλληνα αξιωματικό της Αεροπορίας αγνοούμενο καθώς οι έρευνες για την ανεύρεσή του μέχρι χθες το βράδυ ήταν άκαρπες".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "απίστευτο θρίλερ χθες στο Αιγαίο. Δύο μαχητικά F-16 ένα ελληνικό και ένα τουρκικό , συγκρούστηκαν στον αέρα με αποτέλεσμα να πέσουν νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Αγνοείται ο Έλληνας πιλότος, έχει βρεθεί μόνο το κράνος του".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "η τραγική κατάληξη του χθεσινού τραγικού συμβάντος, λόγω της ψύχραιμης αντιμετώπισης της Αθήνας δεν αποτέλεσε αφορμή να εξελιχθεί η νέα αυτή αναμέτρηση για το Αιγαίο σε αυτό που μάθαμε ν΄αποκαλούμε θερμό επεισόδιο. Και αυτό γιατί αμέσως μετά το συμβάν και από την ελληνική και από την τουρκική πλευρά απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία επέστρεψαν χωρίς να εμπλακούν στις βάσεις τους μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αρχηγών ΓΕΕΘΑ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "στο παρά πέντε απεφεύχθη χθες πρωτοφανής κρίση στο Αιγαίο, ύστερα από σύγκρουση στον αέρα ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους με τουρκικό, νότια της Καρπάθου, κατά τη διάρκεια αναχαίτισης. Το τραγικό περιστατικό ήταν αιτία να σημάνει συναγερμός στα κυβερνητικά επιτελεία, ενώ ο πρωθυπουργός έδινε εντολές από το Παρίσι, όπου προήδρευσε στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ. Η Αθήνα προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ η Άγκυρα έσπευσε αμέσως μετά το συμβάν να προβεί σε κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "με ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους και γνώμονα το εθνικό συμφέρον χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση τη χθεσινή αεροπορική σύγκρουση νοτίως της Καρπάθου μεταξύ ελληνικού και τουρκικού μαχητικού".

    [03] Έκθεση ΟΟΣΑ

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "ουδείς παραγνωρίζει τα θετικά στοιχεία που αναφέρει η έκθεσις του ΟΟΣΑ, τόσο για την ίδια την ελληνική οικονομία, όσο και για την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνησις. Όμως ο στόχος πρέπει πάντοτε να είναι το καλύτερο. Και με πληθωρισμό σχεδόν διπλάσιο του αντιστοίχου της Ευρωζώνης και με σχεδόν 1 στους 10 Έλληνες άνεργο, ουδείς μπορεί να είναι ευχαριστημένος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 24 May 2006 - 16:19:41 UTC