Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-04-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/4/2006
  • [02] Επίσκεψη Ράις
  • [03] Ισραήλ - Πατριαρχείο
  • [04] Επίσκεψη Αθηνάς Ωνάση
  • [05] Επιδόματα ΙΚΑ
  • [06] Κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/4/2006

    Οι συνομιλίες της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζας Ράις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κυριαρχούν στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Ιράν: Πρώτα η διπλωματική οδός... Αποκαλυπτική η Κοντολίζα για τα μεγάλα θέματα.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Η Ελλάδα υπερασπίζει την ειρήνη. "Όχι" της κυβέρνησης στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ στο Ιράν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3.775 νέες προσλήψεις. Όλες οι προθεσμίες, οι ειδικότητες και τα προσόντα.

    Η ΑΥΓΗ: Οι Έλληνες λένε ΟΧΙ στη Ράις και τον πόλεμο. 74,8% δημοσκόπηση δικαιώνει τις διαδηλώσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξεχάστε την Κύπρο όχι αέριο από Ρωσία και στήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των αμερικανικών θέσεων για το Ιράν. Έχουν εξοργίσει τον Καραμανλή οι προκλητικές απαιτήσεις της Κ. Ράις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ζήτησε την ψήφο μας για τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Σκληρή γλώσσα για το Κυπριακό από την κυρία Κοντολίζα Ράις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φωτιές σε 3 μέτωπα ανάβει η Ράις. Εύθραυστες ισορροπίες για την ελληνική διπλωματία.

    ΕΘΝΟΣ: Πρόθυμοι για ...όλα. Η Κοντολίζα καθάρισε σε 12 ώρες για Ιράν, Κύπρο, Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Υπουργός Ιεροσολύμων κ. Τσάχι Ανέγκμπι προς τον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο: "Για το Ισραήλ είσθε ο νόμιμος Πατριάρχης...".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ( Η Ράις ) Μεταφέρει μήνυμα στην Τουρκία. Κυοφορούνται εξελίξεις σε ελληνοτουρκικά- ευρωτουρκικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πήρε (και έστειλε) μηνύματα. Επίσκεψη Ράις: Αναβάθμιση της χώρας μας στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα 3 "Θέλω" της γερακίνας. Κοντολίζα ευγενής, αλλά σκληρή και απαιτητική.

    ΕΣΤΙΑ: Πολιτικές ευθύνες για τα έκτροπα. Το πεζοδρόμιο παρεμβαίνει στην εξωτερική πολιτική.

    ESPRESSO: Το "καυτό" 12ωρο Αθηνάς και Αλβάρο στον Αστέρα. Όλη η αλήθεια για το ταξίδι- έκπληξη του "χρυσού" κοριτσιού.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συνομιλίες Ελλάδας - ΗΠΑ για ενέργεια, Ιράν, Κυπριακό. Επίσκεψη Ράις στην Αθήνα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τι ζήτησε τι δώσαμε..."Σοκ" από την αναφορά σε...."Βόρεια Κύπρο". Τα αιτήματα της Κοντολίζα Ράις στην ελληνική κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ρουκέτες Ράις για Κύπρο, τρομοκρατία. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στα "ΝΕΑ".

    Η ΝΙΚΗ: Αναπάντητη η πρόκληση. Ανοιχτά υπέρ της Τουρκίας η Ράις.

    PRESS time: Νέο κύκλωμα με επώνυμους αρχαιοκάπηλους. Τρεις στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υπόσχεση έντασης της αντιιμπεριαλιστικής δράσης. Περήφανη η απάντηση στη μεγάλη διαδήλωση που διοργάνωσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

    TRAFFIC NEWS: Η περιουσία του παππού με έφερε στην Ελλάδα. Αθηνά Ωνάση και Αλβάρο στην Αθήνα.

    Η ΧΩΡΑ: Αυξήσεις και νέα επιδόματα από ΙΚΑ. Γενναίες αναπροσαρμογές σε ευπαθείς ομάδες. Τι αλλάζει στον κλάδο ασθένειας.

    City Press: Καθαρές κουβέντες από Κοντολίζα και Ντόρα. Συμφωνία για άσκηση πολιτικής πίεσης μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Τεχεράνη.

    Μetro: Ανίχνευση προθέσεων. Ποιο στόχο είχε η χθεσινή επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Βιομηχανία " πλαστών βεβαιώσεων. 'Ερευνα σε νοσοκομείο και κέντρο υγείας.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Δημόσια κτίρια χωρίς πυρασφάλεια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης το κόστος εφαρμογής της λειτουργεί αποτρεπτικά εις βάρος της ασφάλειας των πολιτών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αποδοκιμάστηκε η Ράις στην Αθήνα κατά την ολιγόωρη επίσκεψή της.

    [02] Επίσκεψη Ράις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο κύριο άρθρο του γράφει μεταξύ άλλων τα εξής: "η σύντομη επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα και οι συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών επιβεβαίωσαν τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην Ελλάδα η αμερικανική διπλωματία αλλά και την ξεκάθαρη θέση της ελληνικής διπλωματίας σε όλα τα ανοιχτά θέματα. Ο τελικός απολογισμός της επίσκεψης της κ. Ράις στην Ελλάδα είναι θετικός αφενός γιατί επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της χώρας και αφετέρου γιατί αναδεικνύει τις καθαρές θέσεις της ελληνικής διπλωματίας που στα μεγάλα θέματα ταυτίζονται με τις θέσεις της Ε.Ε.".

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ προσθέτει ότι " επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών, κατά τη χθεσινή επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η Ντόρα Μπακογιάννη , παρούσης της Αμερικανίδας ομολόγου της, έστειλε καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία, ως προς την ευρωπαϊκή της πορεία, τονίζοντας τη σαφή ελληνική θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ - μετά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον - υποδηλώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων κάτι που σχολίασαν και οι δύο υπουργοί".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "σύμπτωση στόχων "σε μεγάλο βαθμό" δίχως όμως ταύτιση ως προς τον τρόπο επιτεύξεώς τους, χαρακτήρισε την ολιγόωρη επίσκεψη στην Αθήνα της Αμερικανίδος υπουργού Εξωτερικών κ. Κοντολίζα Ράις, που είχε συνομιλίες με την ομόλογό της κ. Ντόρα Μπακογιάννη και εν συνεχεία με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Το κλίμα των συναντήσεων ήταν θετικό και φιλικό, παρά τις κάποιες βίαιες αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην Αθήνα ενώ η αναφορά της κ. Ράις στη "Βόρειο Κύπρο" και όχι στους Τουρκοκυπρίους επικρίθηκε από την αντιπολίτευση".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "η επίσκεψη της Ράις στην Αθήνα, δεν άφησε την γεύση που οι περισσότεροι ανέμεναν. Βοήθησε σε αυτό το χαμήλωμα των τόνων της αμερικανικής διπλωματίας για το Ιράν. Προς το παρόν τουλάχιστον. Αυτό που ενόχλησε, ήταν η αναφορά της στην Κύπρο με την υπόδειξη ότι πρέπει να συμβάλει στο να καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας η Τουρκία και να συναινέσει στην άρση της απομόνωσης των Κατεχομένων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ζήτησε συμπαράταξη της Ελλάδας στο Συμβ. Ασφαλείας για το Ιράν, ενίσχυση της δυνάμεώς της στο Αφγανιστάν και μελλοντικά στρατιωτική παρουσία στο Σουδάν. Τάχθηκε υπέρ ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και ζήτησε από την Κύπρο να άρει ουσιαστικά "τον αποκλεισμό της Β. Κύπρου" όπως ονόμασε τα κατεχόμενα. Ήταν ένα δώρο προς την Άγκυρα, λίγο πριν την επισκεφθεί".

    ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Χάλκης έθεσε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη προς την Αμερικανίδα ομόλογό της. Μήνυμα στην κυπριακή κυβέρνηση να εγκαταλείψει τυχόν σκέψεις για υποβολή βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έστειλε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ "τελεσίγραφο στη Λευκωσία να μην εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας. Απαίτηση για στήριξη στον ΟΗΕ και στρατιωτικές διευκολύνσεις στον νέο πόλεμο του Μπους. Και συστάσεις να ...απεξαρτηθούμε ενεργειακά από τη Μόσχα".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "τη στήριξη της Τουρκίας, ακόμη κι αν δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της έναντι της Κύπρου και της Ένωσης, ζήτησε η Κοντολίζα Ράις. Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει διασύνδεση εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας".

    H CITY PRESS γράφει: "η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι πρέπει να διευκολυνθεί η Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία, παρά τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την Άγκυρα. Σε διαφορετικό τόνο η απάντηση της κ. Μπακογιάννη, η οποία επέμεινε στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία".

    H METRO ισχυρίζεται ότι " με κύριο στόχο την ανίχνευση των ελληνικών προθέσεων για την κατάσταση στο Ιράν, αλλά και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις βρέθηκε χθες για δώδεκα ώρες στην Αθήνα".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "προϋποθέσεις για σοβαρές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε. δημιουργεί η χθεσινή επίσκεψη της Κοντολίζας Ράις στην Αθήνα και οι επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι " η επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα ανέδειξε τρία καυτά μέτωπα για την ελληνική διπλωματία που απαιτούν ιδιαίτερα λεπτούς και ευαίσθητους χειρισμούς το αμέσως προσεχές διάστημα. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ζήτησε την πλήρη στήριξη και συμπόρευση της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα του Ιράν, ενώ προέβη σε ανοίκειες δηλώσεις για το Κυπριακό, για να εισπράξει αργότερα τις ευχαριστίες του Τούρκου ομολόγου της. Ανησυχία εξάλλου, προκαλούν και οι προθέσεις των ΗΠΑ για την περιοχή των Βαλκανίων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "προκλητική τοποθέτησή της για Βόρειο Κύπρο . Οι ΗΠΑ περιμένouν τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιρανικό. Δεν τέθηκε θέμα διευκολύνσεων από την Ελλάδα σε περίπτωση επέμβαση στο Ιράν".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "σάρκα και οστά " έλαβαν, με τη χθεσινή επίσκεψη - αστραπή της Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα, οι πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα αναφορικά με το Κυπριακό, τα ευρωτουρκικά και το Ιράν".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η ολιγόωρη επίσκεψη της Κοντολίζας Ράις στην Αθήνα, όχι μόνο δεν σηματοδότησε κάτι θετικό για τη χώρα μας, αλλά πολλαπλασίασε τις ανησυχίες για την πορεία των εθνικών θεμάτων και ιδιαίτερα για το Κυπριακό".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «η κλιμακούμενη αμερικανική επιθετικότητα στην κρίση με το Ιράν επλανάτο κατά τη χθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα. Η κ. Ράις ανακίνησε και θέμα κατ΄ουσίαν αναγνώρισης των Τουρκοκυπρίων, δεν έκρυψε τη συνηγορία της υπέρ της Τουρκίας για τα ευρωπαϊκά, ενώ πίεσε ανοιχτά για να σταματήσει η ελληνορωσική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Αμήχανη η Ντ. Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή τους που κράτησε 45 λεπτά, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν και διαφωνίες, ωστόσο δεν διευκρίνισε ποια στάση θα κρατήσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    0 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι «χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την αστυνομοκρατία και ύψωσαν αγωνιστική φωνή κατά της εκπροσώπου των ΗΠΑ, τόσο με την ανάρτηση του τεράστιου αεροπλάνο δίπλα στην αμερικάνικη πρεσβεία και την πικετοφορία τη Δευτέρα το απόγευμα, όσο και με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στα Προπύλαια και στην πορεία την Τρίτη το πρωί, αλλά και το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ».

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι «δεν είναι δυνατόν η εξωτερική πολιτική της χώρας να υπαγορεύεται από το πεζοδρόμιο. Ούτε να κρέμονται τα εθνικά μας συμφέροντα από τις επιταγές του ΚΚΕ. Κάποιοι δεν διστάζουν να διακυβεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα με τον πλέον επικίνδυνο τρόπο. Και δυστυχώς, το πράττουν με την ανοχή της Κυβερνήσεως».

    [03] Ισραήλ - Πατριαρχείο

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ «για το Ισραηλινό κράτος δεν υπάρχει θέμα Πατριάρχου. Αναγνωρίζουν ρητά και κατηγορηματικά ως νόμιμο και κανονικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων τον κ. Ειρηναίο. Όπως του αναφέρει εγγράφως και ενυπογράφως ο υπουργός Ιεροσολύμων της Ισραηλινής Κυβέρνησης τον στηρίζουν και τον αναγνωρίζουν».

    [04] Επίσκεψη Αθηνάς Ωνάση

    Η TRAFFIC γράφει ότι «στην Αθήνα βρίσκεται από χθες το μεσημέρι η Αθηνά Ωνάση μαζί με το σύζυγό της, Αλβάρο Ντε Μιράντα Νέτο. Με άκρα μυστικότητα, χωρίς κανείς να γνωρίζει για την ξαφνική επίσκεψη στη χώρα μας, το ζευγάρι μας αιφνιδίασε για μια ακόμη φορά μετά τον πολυσυζητημένο και αναπάντεχο γάμο του».

    Η ESPRESSO προσθέτει ότι «δεν θα είναι το τελευταίο, λένε οι καλά γνωρίζοντες, καθώς η νεαρή κληρονόμος σκοπεύει να πραγματοποιήσει και άλλα, σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα, θέλοντας να αποδείξει ότι πάνω απ΄όλα είναι Ελληνίδα. Κάτι που για την ίδια έχει τεράστια σημασία, αφού διεκδικεί την προεδρία του κοινωφελούς ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης"».

    [05] Επιδόματα ΙΚΑ

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι «αναπροσαρμόστηκαν τα ποσά των επιδομάτων που χορηγούνται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους ασφαλισμένους του οργανισμού. Τα συγκεκριμένα επιδόματα αφορούν στη χρησιμοποίηση αποκλειστικής αδελφής, στο επίδομα ασθενείας και μητρότητας, αλλά και στο ημερήσιο επίδομα λουτροθεραπείας. Η αναπροσαρμογή των επιδομάτων γίνεται ανάλογα με την αύξηση των συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ισχύουν από την 1-1-2006».

    [06] Κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

    Η PRESS TIME επισημαίνει ότι «δύο καραβιές αρχαία, αμύθητης αξίας, μεταφέρθηκαν από τη Σχοινούσα στην Ιταλία, απ΄όπου διοχετεύθηκαν σε ιδιωτικές συλλογές προσωπικοτήτων διεθνούς επιπέδου! Την καταγγελία-βόμβα έκανε στην "PRESS Time" ο κ. Γεώργιος Πάλμος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Ελληνοαραβικού Πολιτισμού, που αποκάλυψε ότι το όργιο αρχαιοκαπηλίας είναι γνωστό στον πρωθυπουργό και στο υπουργείο Πολιτισμού εδώ και 19 μήνες, με αναφορά που υπέβαλε ο ίδιος στις 29 Σεπτεμβρίου 2004!».
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 26 April 2006 - 19:12:44 UTC