Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-07-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 5/7/2005
  • [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [03] Ωράριο καταστημάτων
  • [04] Οικονομία
  • [05] Εργασιακές σχέσεις
  • [06] Προσλήψεις
  • [07] Πετρέλαιο θέρμανσης
  • [08] Εφορία
  • [09] ΚΝΕ
  • [10] Ακίνητα-Αλλαγές
  • [11] Ινστιτούτα ομορφιάς
  • [12] Καταγγελία "Αυριανής"
  • [13] Γεωτρήσεις για πετρέλαιο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 5/7/2005

    Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που προωθεί η κυβέρνηση, ο διάλογος που ξεκινά για τις εργασιακές σχέσεις και η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βεντάλια ρυθμίσεων στο εργασιακό. Παραμένει ακλόνητο το οχτάωρο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ύποπτα Ινστιτούτα Αισθητικής και Αδυνατίσματος, Γυμναστήρια κλπ. Αρνήθηκαν έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Διάλογος για το εργασιακό νομοσχέδιο. Συνάντηση με τους συνδικαλιστές ο υπουργός.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γεωτρήσεις για πετρέλαιο στην Ελλάδα. Το Δημόσιο ανάβει το πράσινο φως για "νέες έρευνες".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 8 αλλαγές στα ακίνητα. Μέσα στον Ιούλιο τα νέα μέτρα.

    Η ΑΥΓΗ: Μέτωπο για το ωράριο. Μαζί αύριο μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και υπάλληλοι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σε ποιον εργατοπατέρα ανήκει αυτό το ανάκτορο! Ενώ οι πραγματικοί εργάτες πεινάνε, οι περισσότεροι από τους συνδικαλιστές, που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους, ζουν σαν... βιομήχανοι.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ωράριο και Εργασιακό πυροδοτούν νέες συγκρούσεις. Αποκλεισμό της εθνικής οδού σε τρία σημεία ετοιμάζουν οι έμποροι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ώρα αποφάσεων για ωράριο, εργασιακό. Αταλάντευτη η κυβέρνηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

    ΕΘΝΟΣ: Μεγάλο κόλπο με το πετρέλαιο θέρμανσης. Εισηγήσεις για μερική επιστροφή του αυξημένου φόρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ η κυβέρνηση βλέπει νέες θέσεις εργασίας, ΓΣΕΒΕ και εμποροϋπάλληλοι αντιδρούν με διαμαρτυρίες και απεργία σήμερα για... Ωράριο λάστιχο - Ζωή ποδήλατο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα καυτά μέτωπα για την κυβέρνηση. Απεργιακά τελεσίγραφα των συνδικάτων προαναγγέλλουν αναταραχή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 8864 θέσεις σε υπουργεία, δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στο πόδι για ωράριο-8ωρο. Τριχοτόμηση της χώρας προτείνει η ΓΣΕΒΕ - Πορείες, στάσεις αύριο.

    ΕΣΤΙΑ: Αντιδράσεις για το ωράριο. Κινητοποιούνται από αύριο οι εμποροϋπάλληλοι.

    ESPRESSO: Πιάσαμε τον Πάρη και την Πάρις στην Αθήνα. Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο καυτός Ιούλιος της οικονομίας. Υπό τη σκιά δυσοίωνων εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ εξελίσσονται εργασιακό, ωράριο, προϋπολογισμός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ώρα Εφορίας για τη... μισή Ελλάδα. Στόχος, τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.

    Η ΝΙΚΗ: "Πάσα" από τον ΟΟΣΑ και επιχειρηματίες. Προλειαίνει το έδαφος για πιο σκληρά μέτρα η κυβέρνηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 14ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ: Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο.

    TRAFFIC NEWS: Τελεσίγραφο της Νικολούλη στην ΕΛΑΣ: Θα βγάλω τα στοιχεία για την τραγωδία της καλλονής από τη Βέροια.

    Η ΧΩΡΑ: Ανοικτές και το απόγευμα οι δημόσιες υπηρεσίες. Χωρίς να θιγεί το οκτάωρο.

    City Press: Έκθεση ΟΟΣΑ: Σκληρά μέτρα για να σωθεί η ελληνική οικονομία.

    METRO: Διχάζει το ωράριο. Κινητοποιήσεις εξήγγειλαν έμποροι και υπάλληλοι.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Από κόσκινο τα επιδόματα. Πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξεταστούν από μηδενική βάση.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Τους έδινε τα... φώτα του. Στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης έστειλε η ΔΕΗ 10 υποθέσεις πλαστών αδειών ηλεκτροδότησης που εξέδιδε 83χρονος για νοικοκυριά σε Μηχανιώνα, Επανωμή και Αγγελοχώρι.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανεβαίνει τουριστικά η Βόρεια Ελλάδα. Στο Β' Εθνικό Τουριστικό Συνέδριο ο υπουργός Τουρισμού κ. Δ. Αβραμόπουλος εντυπωσίασε. Επίκεντρο η Θεσσαλονίκη για τη μεγάλη νέα τουριστική ανάπτυξη.

    Σημείωση: Η εφημερίδα Ο ΛΟΓΟΣ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Ωράριο καταστημάτων

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "μετά τις μονομερείς αποφάσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζών, η κυβέρνηση προχωρεί σε νέα επίδειξη αυταρχισμού. Προωθεί, μέσα στο καλοκαίρι, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ικανοποιώντας την αξίωση μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων".

    Το METRO τονίζει ότι "θέσεις μάχης λαμβάνουν κυβέρνηση, εμπορικός κόσμος και εμποροϋπάλληλοι, με πεδίο αντιπαράθεσης τη νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που κατατίθεται μεθαύριο, Πέμπτη στη Βουλή".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "όσο και αν κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, η Κυβέρνησις δεν πρέπει να υποχωρήση. Σε μία εποχή που η μόνη λύσις για την οικονομία είναι η απελευθέρωσις των αγορών, είναι αδιανόητο να αντιδρούν οι καταστηματάρχες και οι εμποροϋπάλληλοι για μία ώρα ημερησίως!".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης - Εμποροϋπαλλήλων, ξέσπασε με αφορμή το ωράριο. Η πρώτη, βλέπει και υπόσχεται νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι μικροί έμποροι και εμποροϋπάλληλοι, το αντιμετωπίζουν ως λάστιχο ωράριο και θα τους γίνει η ζωή ... ποδήλατο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "κλείσιμο Τεμπών, Ισθμού και Ρίου-Αντιρρίου προτείνουν για τις 13 Ιουλίου οι επαγγελματοβιοτέχνες που αρχίζουν κινητοποιήσεις για το ωράριο. Αλληλέγγυοι με στάση εργασίας οι τραπεζικοί".

    [04] Οικονομία

    Η City Press γράφει ότι ο ΟΟΣΑ προτείνει "λιτότητα στους μισθούς και στις συντάξεις του Δημοσίου, περιορισμό των συντάξεων το πολύ στο 100% του τελευταίου μισθού, κατάργηση κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση. "Μαχαίρι' στα επιδόματα. Μείωση επιδοτήσεων στο ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Μείωση επιδοτήσεων στις ΔΕΚΟ, με ανάλογη αύξηση των τιμολογίων τους".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "με πολιτικό άλλοθι τις αυστηρές συστάσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών και εκπροσώπων εγχώριων επιχειρηματικών κλάδων, η κυβέρνηση Καραμανλή προλειαίνει το έδαφος για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης της θερινής αντιλαϊκής επιδρομής, την απορύθμιση του οχταώρου με "διευθυντικό δικαίωμα" και τη μείωση του κόστους των υπερωριών".

    [05] Εργασιακές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "σε θερμό μήνα για την οικονομία αναδεικνύεται ο Ιούλιος, στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση προτίθεται να διευθετήσει μεγάλα θέματα τα οποία ήδη προκαλούν ένταση. Την Πέμπτη, ανοίγει επισήμως ο διάλογος για την αναμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος, στον οποίο θα κληθούν όλοι οι κοινωνικοί φορείς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των θέσεων εργασίας ξεκινά ο διάλογος κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων για τις εργασιακές σχέσεις. Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αποστέλλει σήμερα την πρόσκληση διαλόγου προς τους κοινωνικούς εταίρους, τόνισε χθες ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται το 8ωρο να αποτελέσει αντικείμενο του διαλόγου".

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι "επί τάπητος τα πλέον σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση με ελαστικό οκτάωρο. Ένα άλλο θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι για να συζητηθεί είναι η μείωση του κόστους των υπερωριών, ώστε και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντέξουν στον ανταγωνισμό και οι εργαζόμενοι να έχουν δουλειά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "με απεργιακό τελεσίγραφο απαντούν τα συνδικάτα στην πρόθεση της κυβέρνησης να ανακινήσει εντός των ημερών τρία μεγάλα ζητήματα: Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το μεγάλο μέτωπο των δημόσιων υπαλλήλων για το νέο μισθολόγιο, το βαθμολόγιο και την καθιέρωση των βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "στο φουλ οι μηχανές της κυβέρνησης για την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία. Μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό των τραπεζών και την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με το νομοσχέδιο που καταθέτει αύριο στη Βουλή καθώς και σε αναγκαίες αναπροσαρμογές στις εργασιακές σχέσεις, μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους".

    Η Espresso υπογραμμίζει "να σφίξει το ζωνάρι μέχρι εκεί που δεν... παίρνει συστήνει ο ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση. Η εμπιστευτική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μιλάει για την άμεση λήψη μέτρων, για να συγκρατηθούν τα δημόσια ελλείμματα".

    Η Traffic News ισχυρίζεται ότι "το εργασιακό και το ασφαλιστικό φαίνεται να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, καθώς στοχεύει στην εξασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για την επίτευξη των αλλαγών".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "ριζικές αλλαγές στο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων επιδιώκει η κυβέρνηση με τη συναίνεση των κοινωνικών φορέων. Κρίσιμες συνομιλίες από αύριο για το "διευθυντικό δικαίωμα" και τις υπερωρίες. Από την επόμενη εβδομάδα ο διάλογος με ΑΔΕΔΥ".

    Το ΒΗΜΑ τονίζει ότι "η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία. Η επιμήκυνση του χρόνου εργασίας με "διευθυντικό δικαίωμα" και η μείωση του κόστους των υπερωριών τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι".

    [06] Προσλήψεις

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "τρέχουν οι προθεσμίες καταβολής αιτήσεων για την κάλυψη 7.922 θέσεων μονίμων και 606 εποχικών σε υπουργεία, δήμους, ΔΕΚΟ και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εγκρίθηκαν, εν τω μεταξύ, 185 νέες θέσεις τακτικού προσωπικού και 151 μερικής απασχόλησης".

    [07] Πετρέλαιο θέρμανσης

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "διπλάσια η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης λόγω της εξομοίωσής του με το κίνησης. Δύο σενάρια για επιστροφή φόρου επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το πρώτο φέρνει πλήγμα σε οικογένειες με μεγάλα ακίνητα. Το δεύτερο προβλέπει επίδομα θέρμανσης ανάλογα με το εισόδημα".

    [08] Εφορία

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "από το ταμείο της Εφορίας θα περάσουν τους επόμενους μήνες εκατομμύρια φορολογούμενοι. Πρόκειται για μικρομεσαίους, ιδιοκτήτες ακινήτων, κατόχους Ι.Χ. και επιχειρήσεις που θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τον λογαριασμό από τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα, τις ρυθμίσεις που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση για το κλείσιμο βιβλίων, εκκρεμών υποθέσεων ακινήτων αλλά και από τον φόρο εισοδήματος".

    [09] ΚΝΕ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σχολιάζει ότι "κόκκινες νεανικές κατασκηνώσεις, πολύμορφες εκδηλώσεις για ηρωικές σελίδες της ιστορίας του λαού μας και μαχητικές διαδηλώσεις πραγματοποίησαν οι νέοι της ΚΝΕ σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της χώρας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, τιμώντας τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη και δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, μαζί με το λαό".

    [10] Ακίνητα-Αλλαγές

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και την αντιπαροχή, ηλεκτρονικό μητρώο των κατασκευαστικών εταιρειών, αλλά και αύξηση αφορολόγητων ορίων και χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές είναι μερικά από τα όπλα της κυβέρνησης για την αποκάλυψη της παραοικονομίας, που ευθύνεται για τις μεγάλες στρεβλώσεις στις τιμές των ακινήτων. Οι οκτώ αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες".

    [11] Ινστιτούτα ομορφιάς

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι " ΄ύποπτη΄ χαρακτηρίζεται η στάση των περισσότερων γυμναστηρίων, ινστιτούτων ομορφιάς, πολυχώρων παροχής υπηρεσιών αισθητικής και αδυνατίσματος της χώρα μας, καθώς αρνούνται τη συνεργασία με την Ε.Ε. για την αξιολόγηση των υπηρεσιών και των διαφημίσεών τους!".

    [12] Καταγγελία "Αυριανής"

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "η νομενκλατούρα των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών που δήθεν κόπτεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων ζει μέσα στα πλούτη που εξασφάλισε μέσω των λεγόμενων προνομίων και τις περίεργες διαπλοκές με το κράτος και τα κόμματα. Η "ΑΥΡΙΑΝΗ" δημοσιεύει σήμερα τη φωτογραφία ενός υπερπολυτελούς ανακτόρου, το οποίο ανήκει σε γνωστό εργατοπατέρα".

    [13] Γεωτρήσεις για πετρέλαιο

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "έρευνες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Κατάκολο και φυσικού αερίου στην Επανομή αποφασίζει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο στόχος; Να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τον εισαγόμενο "μαύρο χρυσό". Η εξέλιξη αυτή έρχεται δύο μέρες μετά την τελετή έναρξης της κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 5 July 2005 - 21:29:08 UTC