Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-07-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4/7/2005
  • [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [03] Ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου
  • [04] Δάνεια
  • [05] Ασφαλιστικό
  • [06] Αποφάσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου-Συνταξιούχοι
  • [07] Χρηματιστήριο
  • [08] Οικονομία
  • [09] Πρωθυπουργός-Επενδύσεις
  • [10] Πανελλαδικές εξετάσεις-Βάσεις
  • [11] Φτώχεια-Συναυλίες
  • [12] Συνέντευξη Δήμα
  • [13] Ελληνικά λιμάνια-Κινέζικα προϊόντα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4/7/2005

    Τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου χθες στον Έβρο από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, το ασφαλιστικό και οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συνταξιούχους, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αγωγός φιλίας για Ελλάδα-Τουρκία. Ανάπτυξη τώρα για Μακεδονία-Θράκη με το φυσικό αέριο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Αγωγός φιλίας και συνεργασίας. Σταθμός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα εγκαίνια του Αγωγού Φυσικού Αερίου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Άδειες διαρκείας στις γυναίκες. Πρόταση-έκπληξη του Σταύρου Δήμα που συνδέει το δημογραφικό με το ασφαλιστικό.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Φθηνά δάνεια για 40 χρόνια. Τι προσφέρουν οι τράπεζες στα νέα ζευγάρια για αγορά σπιτιού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγοράζουν λιμάνι στην Ελλάδα οι Κινέζοι. Επιχειρηματίες από το Πεκίνο δημιουργούν στην χώρα μας ένα τεράστιο κέντρο για να εξαγάγουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι βάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ. Αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμήσεις για τα μόρια εισαγωγής.

    ΕΘΝΟΣ: Οδοστρωτήρας σε μισθούς-συντάξεις. Έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι 4 άξονες για αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Καμιά ανατροπή στα βασικά δικαιώματα μέχρι το τέλος της τετραετίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κάτι τρέχει (ανοδικά) στη Σοφοκλέους. Ανάλυση: Τι δείχνουν τα στοιχεία του α' εξαμήνου 2005.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εργασιακό προτάσσει τώρα η κυβέρνηση και κάνει σχεδιασμούς για... Ασφαλιστικό με σαλαμοποίηση.

    ΕΣΤΙΑ: Η κοινωνία θέλει περισσότερες τομές. Τι απέδειξαν συμφωνία ΟΤΕ και ασφαλιστικό τραπεζών.

    ESPRESSO: Αθηνά-Αλβάρο: Παντρεύονται σαν Ωνάσηδες. Όλες οι λεπτομέρειες για την τελετή, το κτήμα της χλιδής και η λίστα των προσκεκλημένων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στοπ Εβερτ (και) για το Ασφαλιστικό. Κλιμακώνει την κόντρα με Αλογοσκούφη.

    TRAFFIC NEWS: Πριγκιπικά βαφτίσια από Κούγια και Βατίδου. Μπομπονιέρες από φύλλα Σβαρόφσκι.

    Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις: Ποιοι δικαιούνται 1.200 ευρώ αναδρομικά. Άνοιξε ο δρόμος για προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων.

    City Press: LIVE 8: 9+1 συναυλίες. "Κάντε τη φτώχεια παρελθόν".

    METRO: Αγωγός συνεργασίας. Πανηγυρικό κλίμα στα ιστορικά εγκαίνια από Καραμανλή-Ερντογάν.

    [03] Ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "μία νέα σελίδα στην οικονομική διπλωματία και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας εγκαινίασαν χθες οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Τ. Ερντογάν στον Έβρο. Σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς, οι δύο πρωθυπουργοί εγκαινίασαν στη Γέφυρα των Κήπων την έναρξη κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού Φυσικού Αερίου 'ανοίγοντας' νέους δρόμους συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών, καθώς επίσης και νέες οικονομικές προοπτικές για τη Β. Ελλάδα".

    Η TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι "μηνύματα συνεργασίας και συμφιλίωσης απέστειλαν από τον Έβρο οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινιάζοντας το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών. Το έργο πνοής για την περιοχή θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και για τις δύο γειτονικές χώρες, ενώ ο συμβολικός χαρακτήρας που προσδίδεται στο έργο για τις σχέσεις των δύο κρατών υπογραμμίστηκε τόσο από τον Έλληνα όσο και από τον Τούρκο πρωθυπουργό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει ότι "μέσα από την οικονομική συνεργασία ευελπιστούν ότι θα περάσει η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, η ενίσχυση της συνεργασίας και της σταθερότητας, καθώς και η περαιτέρω προσέγγιση των δύο λαών, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, οι οποίοι χθες στη γέφυρα των Κήπων, στον Έβρο, εγκαινίασαν από κοινού την έναρξη κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου".

    Το METRO προσθέτει ότι "μεγάλης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας θεωρείται ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος, μαζί με τον αντίστοιχο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Θράκης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, ενώ παράλληλα συσφίγγει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας αλλά και πολιτικής".

    [04] Δάνεια

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "φθηνά δάνεια, με διάρκεια αποπληρωμής έως και 40 χρόνια, χορηγούν τώρα οι τράπεζες. Τα δάνεια αυτά προσφέρονται κυρίως στα νέα ζευγάρια για την απόκτηση σπιτιού. Τα νέα ζευγάρια θα πληρώνουν τόκους "για μια ζωή" και θα εξοφλήσουν το κεφάλαιο μετά τη συνταξιοδότησή τους".

    [05] Ασφαλιστικό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "την τακτική της βήμα προς προσέγγιση επέλεξε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, επιμένοντας στη διεξαγωγή διαλόγου "μακράς πνοής" με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα, διαβεβαιώνοντας ότι έως το τέλος της τετραετίας δεν θα θιγούν βασικά ασφαλιστικά δικαιώματα. Ωστόσο, όπως εκτιμάται θα αντιμετωπιστούν μεσοπρόθεσμα τέσσερα θέματα, τα οποία αφορούν την ένταξη στο ΙΚΑ, των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την επανεξέταση του συστήματος χορήγησης αναπηρικών συντάξεων και την κατάρτιση νέου καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "τους φόβους των ασφαλισμένων επιχειρεί να διασκεδάσει η κυβέρνηση με τη νεότερη δήλωσε Αλογοσκούφη ότι δεν θα νομοθετηθεί γενική αλλαγή του Ασφαλιστικού ως τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. Γέννησε, όμως, υπόνοιες ότι θα επιχειρηθεί "σαλαμοποίηση" με παρεμβάσεις στα Ειδικά Ταμεία. Ο υπ. Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος θέλησε να απαλύνει τη βαριά ατμόσφαιρα από το μίγμα Ασφαλιστικό-Εργασιακό-Ωράριο και μίλησε για κατώτερη σύνταξη, υποκρύπτοντας όμως κατάργηση του ΕΚΑΣ".

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο κ. Μ. Έβερτ, μετά την τροπολογία για τις τράπεζες: με τη συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" δηλώνει αντίθετος με το επιχειρούμενο άνοιγμα του Ασφαλιστικού".

    [06] Αποφάσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου-Συνταξιούχοι

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "το πράσινο φως για ευρύτερες διεκδικήσεις αναδρομικών καταβολών, πρόσθετων αμοιβών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων δίνει με την απόφασή της τη Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι του Δημοσίου ετοιμάζονται να προσφύγουν και να λάβουν μέχρι το τέλος του έτους αναδρομικά έως και 20 ετών. Η "Χ' παρουσιάζει αναλυτικά τη νομολογία και τα άρθρα επί των οποίων ελήφθησαν οι οριστικές δικαστικές αποφάσεις".

    [07] Χρηματιστήριο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σημαντικά κέρδη παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών την εβδομάδα που πέρασε, ενώ και ο Ιούνιος ήταν ένας καλός μήνας για όσους είχαν τοποθετηθεί στις περισσότερες μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες εξακολουθούν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον ξένων αλλά και Ελλήνων επενδυτών. Η κινητικότητα της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της επίλυσης κρίσιμων προβλημάτων, όπως το ασφαλιστικό των τραπεζών, δημιούργησε όλο το τελευταίο διάστημα θετικό αντίκτυπο στη Σοφοκλέους".

    [08] Οικονομία

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "καταπέλτης για την πορεία της οικονομίας η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που προοιωνίζεται νέα φορολογικά μέτρα. "Τα περιθώρια για ελιγμούς στενεύουν δραματικά" αναφέρει η έκθεση υπό το πρίσμα των αρνητικών αποτελεσμάτων της κυβερνητικής διαχείρισης στην οικονομία".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "η κοινωνία έχει πλέον επίγνωση των αιτιών που έχουν δημιουργήσει τα τεράστια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και ζητεί την άρση τους. Απαιτεί τον περιορισμό του δημοσίου τομέως. Απαιτεί την κατάργηση των προνομίων των εργαζομένων σε αυτόν. Απαιτεί την κατοχύρωση του υγιούς ανταγωνισμού. Απαιτεί πολύ περισσότερες τομές".

    [09] Πρωθυπουργός-Επενδύσεις

    Η Espressο τονίζει ότι "νέο γύρο επαφών με επιχειρηματίες, στο Μαξίμου και όχι μόνο, ξεκινά ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μια προσπάθεια να τονώσει τον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων. Παράλληλα δείχνει αποφασισμένος να ανοίξει ακόμη περισσότερο το παιχνίδι και σε "παίκτες", οι οποίοι για το έναν ή τον άλλο λόγο βρίσκονταν στη μαύρη λίστα της προηγούμενης κυβέρνησης".

    [10] Πανελλαδικές εξετάσεις-Βάσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "πτωτική είναι και φέτος η γενική εικόνα των βάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως προκύπτει από το σύνολο των στατιστικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας για τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων. Πάντως οι βάσεις εισαγωγής δεν θα παρουσιάσουν ιδιαίτερες εκπλήξεις στις περιζήτητες ιατρικές και νομικές σχολές".

    [11] Φτώχεια-Συναυλίες

    Η CITY PRESS αναφέρει ότι "από το Λονδίνο μέχρι τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, από τις Βερσαλλίες μέχρι το Τόκιο, η μουσική στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Το Live 8 απάντηση στη στείρα, τεχνοκρατική λογική του G8 (Συνόδου Κορυφής των Οκτώ ισχυρότερων χωρών του πλανήτη).".

    [12] Συνέντευξη Δήμα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "η λύση για το πρόβλημα του ασφαλιστικού 'περνάει' μέσα από τη λύση του δημογραφικού, τονίζει στη σημερινή του συνέντευξη στην 'Α' ο Έλληνας επίτροπος. Και προτείνει την υιοθέτηση του φινλανδικού μοντέλου από τη χώρα μας, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση αδειών διαρκείας στις εργαζόμενες μητέρες".

    [13] Ελληνικά λιμάνια-Κινέζικα προϊόντα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι " 'Απόβαση' των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά και στην Κρήτη είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες καθώς δύο επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν βάλει στο 'στόχαστρό' τους ελληνικά λιμάνια τα οποία θα χρησιμοποιήσουν ως διαμετακομιστικούς σταθμούς για τη διακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων κοντέινερ με κινέζικα εμπορεύματα που 'πλημμυρίζουν' όλη την Ευρώπη. Η δημιουργία κινεζικού λιμανιού στην Κρήτη και σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά απ΄όπου θα διακινούνται τα κινεζικά προϊόντα, εξετάστηκε πριν από δύο εβδομάδες κατά την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη στο Πεκίνο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 4 July 2005 - 21:31:28 UTC