Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-06-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/6/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δικαιοσύνη - Εκβιαστές
  • [04] Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος
  • [05] Αντικειμενικές αξίες - Ακίνητα
  • [06] Τιμή πετρελαίου - Επιπτώσεις
  • [07] Σάββας Ξηρός
  • [08] ΟΣΕ
  • [09] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ
  • [10] Απεργιακές κινητοποιήσεις-Εργασιακές σχέσεις
  • [11] Προσλήψεις
  • [12] Συνέντευξη Αλογοσκούφη
  • [13] Κυβέρνηση - μισθοί - επιδόματα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/6/2005

    Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη συνεχιζόμενη αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, οι αλλαγές που προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ευκαιρίες στέγης πριν τις αυξήσεις. Αντικειμενικές και ΦΠΑ απογειώνουν τα ακίνητα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Απεργιακός καύσωνας. Με στημένες αποφάσεις ΠΑΣΟΚ και εργατοπατέρων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τρέχει" με 100 δολάρια το πετρέλαιο. Εφιαλτικά σενάρια για την τιμή του "μαύρου χρυσού".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τι αλλάζει σε μισθούς και επιδόματα. Αρχές Ιουλίου ο διάλογος της κυβέρνησης με την ΑΔΕΔΥ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συμμορία εκβιαστών σπιλώνει κορυφαίους δικαστές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μαύρος χρυσός" προς 60 δολάρια το βαρέλι. "Φωτιά" στις τσέπες μας βάζει το ξέφρενο ράλι του πετρελαίου.

    ΕΘΝΟΣ: Νέο κύμα κερδοσκοπίας. Φουντώνουν την ακρίβεια πετρέλαιο και πτώση του ευρώ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Χριστόδουλος χτύπησε τις καμπάνες σε Πολιτεία και Ε.Ε. Στο κήρυγμά του, χθες, με την ευκαιρία της Εορτής του Αγίου Πνεύματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο. Από μηδενική βάση όλα τα επιδόματα. Καταρτίζεται νέο μισθολόγιο από τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 6.972 θέσεις είναι "ανοιχτές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απειλούνται εισοδήματα περιφερειών και αγρότες. Μετά το ναυάγιο στην Ε.Ε. και την ισχυροποίηση Μπλερ.

    ΕΣΤΙΑ: Πολλαπλά εργασιακά μέτωπα. Τεράστιες αδικίες απαιτούν εξορθολογισμό.

    ESPRESSO: "Έσπασε" στη φυλακή ο Σάββας Ξηρός. Τζάμπα μάγκας ο εκτελεστής της "17Ν".

    ΤΑ ΝΕΑ: Προσλαμβάνεστε χωρίς...ωράριο και ασφάλιση. Οδοιπορικό των "ΝΕΩΝ" στην αγορά εργασίας.

    TRAFFIC NEWS: Σήκωσαν ελικόπτερο για την ασφάλεια Δέσποινας και Ντέμη. Σαράντα "γορίλες" στη βάφτιση της μικρής Μελίνας, που θύμιζε...βασιλικές τελετές.

    Η ΧΩΡΑ: 80% πάνω οι αντικειμενικές. Θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2006.

    City Press: "Εκτροχιασμός" στα οικονομικά του ΟΣΕ.

    Μetro: "Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους". Μήνυμα του Γιώργου Αλογοσκούφη μέσω της "metro" σε κόμματα και φορείς.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: SOS εκπέμπει το Αριστοτέλειο. Κραυγή αγωνίας για το ΑΠΘ που ασφυκτιά.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η "σφαγή" των υποψηφίων. Πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής.

    [03] Δικαιοσύνη - Εκβιαστές

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "με προμετωπίδα καμένα χαρτιά του υποκόσμου και ανδρείκελα των φυλακών επιχειρούν συμμορίες εκβιαστών και του οργανωμένου εγκλήματος να χειραγωγήσουν δικαστές και εισαγγελείς σε όλη τη χώρα, εφαρμόζοντας το παλιό κόλπο των βρώμικων διαρροών προς εφημερίδες και κανάλια με κίβδηλα στοιχεία για εμπλοκή δικαστικών λειτουργών σε υποθέσεις διαφθοράς".

    [04] Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "σκληρή απάντηση του Αρχιεπισκόπου στους επικριτές της Ορθοδοξίας και στους οπαδούς του λαϊκού Κράτους. Ο Σταυρός και οι εικόνες του Χριστού, πρέπει να υπάρχουν στα Σχολεία, στα Δικαστήρια, στο Στρατό και στις αίθουσες των Δημοσίων καταστημάτων".

    [05] Αντικειμενικές αξίες - Ακίνητα

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "τεράστιες διαφοροποιήσεις στην αγορά ακινήτων σε όλη την Ελλάδα θα προκαλέσουν οι αλλαγές στη φορολόγηση ακινήτων που θα τεθούν σε ισχύ το αργότερο έως το τέλος του έτους".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "μεγάλες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έρχονται από το 2006. Αμετάβλητες οι τιμές στις περισσότερες περιοχές, ενώ θα αυξηθούν αρκετά σε όσες οι αξίες βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει έκρηξη στις αγοραίες αξίες. Σε ισχύ κανονικά και η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα από το νέο έτος με βάση την κοινοτική οδηγία".

    [06] Τιμή πετρελαίου - Επιπτώσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "πέρα από κάθε πρόβλεψη κινούνται πλέον οι τιμές του αργού πετρελαίου διεθνώς. Σύμφωνα με -ακραίες- εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται, κάποια στιγμή, να "σπάσουν" ακόμη και το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι. Ακόμη και τώρα όμως, οι αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία που συνεπάγεται η διαμόρφωση της τιμής στα 60 δολάρια είναι πολλές. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο φετινός προϋπολογισμός συντάχθηκε στη "βάση" των 45 δολαρίων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σχολιάζει ότι "νέο σοκ στις διεθνείς αγορές από την απότομη, όσο και αναίτια εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου. Άμεσες αναμένονται οι επιπτώσεις στις μεταφορές, τα είδη πρώτης ανάγκης, τα καύσιμα, τα αγροτικά προϊόντα, κλπ. Σε συναγερμό και πάλι οι υπηρεσίες Εμπορίου και Ανάπτυξης για να προληφθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στην Αγορά. Συνεργεία θα πραγματοποιήσουν από σήμερα δειγματοληπτικούς ελέγχους".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "εκρηκτικός συνδυασμός ακρίβειας και αισχροκέρδειας, που ενισχύεται από την κυβερνητική αδυναμία για την προστασία των καταναλωτών καιει την αγορά λίγο πριν ξεκινήσουν τα "μπάνια του λαού". Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης φθάνει στα 90 λεπτά το λίτρο. Η εκτόξευση των τιμών του αργού πετρελαίου και το αυξημένο κόστος των μεταφορών στρώνει το "χαλί" για περαιτέρω αυξήσεις σε σειρά προϊόντων με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή".

    [07] Σάββας Ξηρός

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι "ο αρχιμακελάρης της "17 Νοέμβρη", ο Σάββας Ξηρός, δεν άντεξε ούτε δύο χρόνια μέσα στη φυλακή! Ένας από τους πλέον αδίστακτους τρομοκράτες που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα κατέθεσε ήδη αίτηση αποφυλάκισης ισχυριζόμενος ότι μέσα στη φυλακή αργοπεθαίνει. Μια αίτηση που μόνο ερωτήματα δημιουργεί, αφού αφορά ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά στελέχη της εγχώριας τρομοκρατίας, που μέχρι πριν από λίγο καιρό δήλωνε ότι προτιμά να πεθάνει μέσα στη φυλακή και ότι δεν πρόκειται να κάνει ποτέ έφεση".

    [08] ΟΣΕ

    Η CITY PRESS σημειώνει ότι "η ετήσια ζημιά έφτασε τα 576 εκατ. ευρώ, με τάση παραπέρα ανόδου. Κίνδυνος αλυσιδωτής κατάπτωσης των εγγυήσεων του Δημοσίου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί σχέδιο δραστικής εξυγίανσης του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών, στο οποίο φαίνεται να αντιδρά η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, με τη λογική του πολιτικού κόστους".

    [09] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    Η TRAFFIC υπογραμμίζει ότι "παράταση αγωνίας παίρνει η συζήτηση του προϋπολογισμού για την επταετία 2007-2013, καθώς οι "25" δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, αφήνοντας στον αέρα το θέμα των κονδυλιών και του Ευρωσυντάγματος. Τα περιθώρια αισιοδοξίας μειώνονται δραματικά και εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη Βρετανία, η οποία μέσω του κ. Τόνι Μπλερ πρωτοστάτησε στο "ναυάγιο" των Βρυξελλών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "μείωση των εισοδημάτων και των αγροτικών επιδοτήσεων στην ελληνική περιφέρεια απειλεί να προκαλέσει η αποτυχία της συνόδου κορυφής της ΕΕ. "Πάμε" μόνο για 14-15 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 20 δισ) από το Δ' ΚΠΣ. Η αναβολή της συζήτησης θα θέσει εκτός κοινοτικών κονδυλίων πολλές από τις ελληνικές μη ανεπτυγμένες σήμερα περιφέρειες, που θα περάσουν συν τω χρόνο τον πήχη του 75% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος".

    [10] Απεργιακές κινητοποιήσεις-Εργασιακές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "άρον σέρνουν τον χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων τα συνδικάτα. Στόχος των ηγεσιών τους είναι να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις μέχρι και την Παρασκευή, ώστε να δημιουργηθεί η γέφυρα που θα ενώσει τις κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων με την πανελλαδική απεργία που αποφάσισαν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ χρησιμοποιώντας , όπως καταγγέλλει η ΔΑΚΕ τη σφραγίδα της ΓΣΕΕ για να εξυπηρετήσουν κυρίως κομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "οι σημερινές συγκρούσεις για το εργασιακό και το ασφαλιστικό δεν περιορίζονται σε ένα μέτωπο που περιλαμβάνει όλους τους εργαζομένους. Τώρα που η Κυβέρνησης απεφάσισε να προχωρήσει σε τομές και μεταρρυθμίσεις, αναδεικνύονται πολλά εργασιακά μέτωπα αλλά και σαφής σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής: "την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά στην απορύθμιση της αγοράς εργασίας και υιοθετεί το ελαστικό ωράριο υπακούοντας στα κελεύσματα του ΣΕΒ...Η πραγματικότητα που ζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι, όπως την κατέγραψε το οδοιπορικό των "ΝΕΩΝ", δείχνει ότι τα ουσιαστικά προβλήματα αποζητούν μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση. Γιατί βέβαια στον χώρο ιδίως του εμπορίου και των μικρών επιχειρήσεων όπου οι έλεγχοι είναι από ανύπαρκτοι ως υποτυπώδεις το ζητούμενο δεν είναι η πρόσθετη "απελευθέρωση" αλλά αντιθέτως η στοιχειώδης προστασία βασικών δικαιωμάτων".

    [11] Προσλήψεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "σε εξέλιξη βρίσκονται 6.972 θέσεις τακτικού και έκτακτου προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έως και σήμερα θα κατατίθενται οι αιτήσεις για τις 50 θέσεις στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ως προς το εποχικό προσωπικό, υπάρχουν κενές 552 θέσεις εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν διδακτικό προσωπικό σε στρατιωτικές σχολές".

    [12] Συνέντευξη Αλογοσκούφη

    "Σαφέστατο μήνυμα προς κόμματα και κοινωνικούς φορείς για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και τις αντιδράσεις που αυτές προκαλούν" στέλνει μέσω της "metro" ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Σχολιάζοντας το απεργιακό κύμα που έχει ξεσπάσει για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, ο κ. Αλογοσκούφης καταγγέλλει τις κινητοποιήσεις ως κομματικά υποκινούμενες και καλεί κόμματα και κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αναφερόμενος στις γενικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, ο υπουργός Οικονομίας στέλνει μέσω της "metro" πρόσκληση συνεννόησης σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς".

    [13] Κυβέρνηση - μισθοί - επιδόματα

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "πέντε αλλαγές φέρνουν τα πάνω κάτω στο δημόσιο τομέα. Το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις, με βάση τις οποίες ο δημόσιος τομέας ιδρύεται ξανά και απαλλάσσεται από τη δυσκαμψία του παρελθόντος. Οι βασικές αλλαγές αφορούν το μισθολόγιο, την ενεργοποίηση των εθελοντικών μετατάξεων, την καθιέρωση νέου τρόπου κρίσης των δημοσίων υπαλλήλων, την καθιέρωση της αξιοκρατίας και την επιμόρφωση των εργαζομένων στο Δημόσιο. Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την ΑΔΕΔΥ για τις διαρθρωτικές αλλαγές στα επιδόματα και τους μισθούς αρχίσουν μόλις μπει ο Ιούλιος".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται αποφασισμένος να γκρεμίσει το σαθρό και αναποτελεσματικό σημερινό σύστημα εγκαθιδρύοντας νέες σύγχρονες δομές για μια αξιόπιστη Δημόσια Διοίκηση. Η Δημόσια Διοίκηση είναι σήμερα αναποτελεσματική, γραφειοκρατική με πολλές ανισότητες που αποτελούν τροχοπέδη στο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και να είναι, κυρίως φιλική προς τον πολίτη".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 22 June 2005 - 7:38:19 UTC