Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-02-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 3/2/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Εκκλησία- Δημοσιογράφοι- Αγροτικό
  • [04] Οικονομία
  • [05] ΠΑΣΟΚ
  • [06] Υπουργός Εθνικής Άμυνας
  • [07] ΕΛΑΣ
  • [08] Ασφαλιστικό-Εργασιακό
  • [09] Επίδομα του ΟΓΑ
  • [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] Ασφαλιστικό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 3/2/2005

    Τα σκάνδαλα στους κόλπους της Δικαιοσύνης και της Εκκλησίας, το Ασφαλιστικό, το εργασιακό και η οικονομία της χώρας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κόλαση σε Δικαιοσύνη, Εκκλησία. Κασέτα - φωτιά καίει και τον Αττικής.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέα ανοιχτή συνάντηση Ρουσόπουλου - ΕΣΗΕΑ στο Ζάππειο. Για να δοθούν εκατέρωθεν εξηγήσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πάρτε κεφάλια σήμερα, Μακαριώτατε. Έφθασε η ώρα της κρίσεως. Κλήρος και λαός περιμένουν την απόφαση της Συνόδου.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: "Δώρο" 3.500 ευρώ στους πολύτεκνους και σε γονείς με 3 παιδιά. Επιστρέφεται αναδρομικά το επίδομα του ΟΓΑ.

    Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση ανοίγει το ασφαλιστικό. Ο Γ. Αλογοσκούφης ζήτησε χθες "κοινωνικό διάλογο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η μαύρη λίστα των "46" δημοσιογράφων της ΕΥΠ. Τους προσέλαβαν ως αναλυτές στο ...ευαγές ίδρυμα της Κατεχάκη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Ημέρα της Κρίσεως για την Εκκλησία της Ελλάδος. Αδέκαστος ανακριτής και προσωρινή αργία. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλείται σήμερα να λάβει γενναίες αποφάσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυξήσεις 140 -200 ευρώ στην ΕΛ. ΑΣ. Ικανοποιούνται πάγια αιτήματα του αστυνομικού προσωπικού.

    ΕΘΝΟΣ: Ναυάγιο της οικονομικής πολιτικής. "Εξώδικο" Βρυξελλών στην κυβέρνηση. Προθεσμία μέχρι τον Απρίλιο από Κομισιόν για "διορθωτικά μέτρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αρχιερείς εξέλθετε, Εξέλθετε Αρχιερείς". Η Ιερά Σύνοδος "παύει τα σκάνδαλα" και επιτάσσει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γυρίζουν την πλάτη στον Γ. Παπανδρέου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έτοιμη να σπάσει αβγά η κυβέρνηση. Οικονομία: Αρχίζει διάλογος για τα μεγάλα προβλήματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προφητεύουν σεισμούς - τσουνάμι. Οι "Άγιοι" Ζακύνθου και Καλαβρύτων για τον ιερό μύλο.

    ΕΣΤΙΑ: Η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2004.

    ESPRESSO: Μπλέκουν σε οικονομικό σκάνδαλο τον δισέγγονο του Βενιζέλου. Ο Γιάννης Βενιζέλος, γιος του προέδρου των Φιλελευθέρων Νικήτα, κατηγορείται.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποφασίστηκε ταχεία επίλυση Ασφαλιστικού των τραπεζικών. Τέλος διαλόγου εντός του μηνός.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ο κύβος ερρίφθη" από την κυβέρνηση. Δεν θα αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης. Γ. Αλογοσκούφης: "Ο διάλογος για το ασφαλιστικό πρέπει να ξεκινήσει".

    ΤΑ ΝΕΑ: Ομολογούν ναυάγιο στην οικονομία. Η κυβέρνηση πήρε πίσω το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

    Η ΝΙΚΗ: Δεν έχουν το ....θεό τους. Επιβεβαιώνεται η διαπλοκή ιερωμένων - Δικαστικών. "Τσουνάμι" κατά Χριστόδουλου προβλέπει ο Ζακύνθου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευρωπαϊκή Ένωση: Προαναγγέλλουν νέα επέλαση σε βάρος των εργαζομένων.

    TRAFFIC NEWS: Με εκβίαζε η Λαμπίρη. Κι άλλο... ξεκατίνιασμα στην τηλεόραση. "Τι σου έκανα και σε πείραξα Ανδρέα;"

    Η ΧΩΡΑ: Θρίλερ με τη σύλληψη του Γιοσάκη. Το πρωί τον άφησε ελεύθερο η ανακρίτρια και το απόγευμα εξέδωσε ένταλμα.

    City Press: Κυβερνητική στροφή 180 μοιρών στην οικονομία.

    Μetro: Πρόσθετα μέτρα για την οικονομία. Σε αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη διετία 2006-2007 προχωρά η κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βόρεια Ελλάδα: Κλοιός χιονιού, έξαρση ιώσεων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ήρθαν ....άσπρες μέρες. Επιβεβαιώθηκε η ΕΜΥ!!!

    [03] Εκκλησία- Δημοσιογράφοι- Αγροτικό

    Η ESPRESSO γράφει ότι "το αγροτικό ζήτημα με την αποχώρηση των αγροτών από το "οχυρό" τους τα Τέμπη έχει εκτονωθεί και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μπασιάκος διαβεβαιώνει ότι πριν από τον Ιούνιο θα πάρουν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί την επιστροφή συνυπευθυνότητας τη "δεύτερη δόση" της επιδότησης δηλαδή που θα είναι κατά 15 δραχμές το κιλό υψηλότερο από όσο αρχικά είχε υπολογιστεί. Οι αγρότες αντιλαμβάνονται μέρα με τη μέρα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω ΕΕ η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και συμβιβάζονται με την πραγματικότητα".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "μαύρη λίστα στην οποία συμπεριλαμβάνονται 46 ονόματα δημοσιογράφων που είχαν προσληφθεί ως αναλυτές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κυκλοφορεί στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "εκείνο που πρέπει πρωτίστως να ερευνηθή δεν είναι η κάλυψις των δημοσιογραφικών θέσεων του δημοσίου τομέως αλλά η δημιουργία τους. Διότι από εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Πόσες είναι οι δημόσιες θέσεις δημοσιογράφων; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Πότε δημιουργήθηκαν οι θέσεις αυτές από ποιο πολιτικό κέντρο εξουσίας και για ποιο σκοπό. Αυτή είναι η πρώτη σειρά ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν μέσα από μία διαδικασία γενικής και ειλικρινούς καταγραφής, κάθε περιπτώσεις δημοσίας δημοσιογραφικής θέσεως".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "ο κ. Ρουσόπουλος διαχώρισε χθες για άλλη μια φορά τη θέση του από την απόφαση της ΕΣΗΕΑ να δημοσιοποιήσει τη λίστα με τα ονόματα όλων των δημοσιογράφων που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, λέγοντας "ήμουν και είμαι εναντίον της ισοπέδωσης".

    H TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "παφλασμοί δημοσιογραφικής οργής "έσκαγαν " από χθες το πρωί στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, ύστερα από την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τους δημοσιογράφους που εργάζονται στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητες τις τελευταίες ημέρες δεν μπορεί παρά να προκαλούν θλίψη και πόνο στους πιστούς χριστιανούς. Ο προαναγγελθείς σεισμός επήλθε. Τα τραύματα στην Εκκλησία από τη στάση κάποιων ιεραρχών είναι πολλά. Πρέπει να αρχίσουν να επουλώνονται από σήμερα με την καυτηριασμό τους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Μήτση) προσθέτει ότι "το "σεισμό" των πολλών Ρίχτερ που κλυδωνίζει τις τελευταίες ημέρες τον εκκλησιαστικό χώρο, συνοδεύουν πλέον φωνές ιεραρχών που δεν αποκλείουν ακόμα και παραιτήσεις μητροπολιτών στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και της αποκατάστασης του κύρους της Εκκλησίας".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Εκκλησία της Ελλάδος, που συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις για φαινόμενα σήψης έφθασε".

    Κατά τη ΝΙΚΗ "ανοίγουν ολοένα και περισσότερο οι πύλες του εκκλησιαστικού παρασκηνίου, αποκαλύπτοντας πληθώρα περιπτώσεων εμπλοκής με παραδικαστικά κυκλώματα και ύποπτες συναλλαγές".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "απόλυτο σκοτάδι επικρατεί γύρω από την υπόθεση του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη ο οποίος μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε συλληφθεί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σεισμός στην Ιεραρχία της Εκκλησίας προκαλούν κασέτες με εμπλοκή ιεράρχη σε δικαστικά σκάνδαλα, καθώς και οι δηλώσεις κορυφαίων μητροπολιτών".

    [04] Οικονομία

    Η Metro τονίζει ότι "ανοιχτά μένουν όλα τα ενδεχόμενα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην οικονομία, από το 2006 μετά την αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη διετία 2006-2007 που θα υποβάλει η κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με την City Press "η κυβέρνηση δεν πιστεύει πια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδοποίησε επισήμως ότι θα καταθέσει αναθεωρημένο πρόγραμμα. Άκαιρο χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες το ισχύον Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αυστηρότερη γίνεται η εισοδηματική πολιτική υπό την πίεση των αρνητικών δημοσιονομικών εξελίξεων. Θα είναι πολύ πιο σφιχτή από εκείνη που εφαρμόστηκε το 2004".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "συνέβη και αυτό. Πληροφορρούμενα εκ Βρυξελλών - όχι εξ Αθηνών - την απόσυρση του Προγράμματος Σταθερότητας που είχε υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής ομολόγησε χθες η κυβέρνηση, αποσύροντας ύστερα από υπόδειξη των Βρυξελλών το Πρόγραμμα Σταθερότητας που είχε καταθέσει πριν από έναν μήνα για να το ξαναγράψει σε πιο ρεαλιστική βάση".

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο πηγαίνει το κόμμα προς το Συνένδριό του. Μετά τη Βάσω και τον Βερελή, προβληματισμό φέρεται να εκφράζουν και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως οι κκ Πάγκαλος, Ευθυμίου και Τσοχατζόπουλος. Ο Γ. Παπανδρέου επιμένει πεισματικά να παραμένει στην καρέκλα του και κατηγορείται ότι έχει οδηγήσει το κόμμα σε αδιέξοδο".

    [06] Υπουργός Εθνικής Άμυνας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται ότι "τη λυσσαλέα επίθεση που γίνεται κατά της κυβέρνησης από τα μεγάλα συμφέροντα της διαπλοκής που τα προηγούμενα χρόνια λυμαίνονταν ανενόχλητα τον χώρο προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων κατήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος από τη Ροδόπολη Σερρών, όπου βρέθηκε χθες το πρωί".

    [07] ΕΛΑΣ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "οι αλλαγές που μελετούν η πολιτική και η φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ μεταφράζονται σε αύξηση στο μισθό του αστυνομικού προσωπικού από 140 έως 200 ευρώ".

    [08] Ασφαλιστικό-Εργασιακό

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "παραβιάζοντας άλλη μια προεκλογική δέσμευσή της, η κυβέρνηση ανακινεί θέμα ασφαλιστικού".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "η κυβέρνηση με τον πλέον επίσημο τρόπο, άνοιξε τη συζήτηση για το ασφαλιστικό. "Ο διάλογος για το Ασφαλιστικό και το εργασιακό πρέπει να ξεκινήσει" δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης για την ανταγωνιστικότητα. Συγκεκριμένες θέσεις ζητούν από την κυβέρνηση τα συνδικάτα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "έτοιμη να προχωρήσει στις ρήξεις που επιβάλλονται χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος δηλώνει η κυβέρνηση, η οποία ανοίγει και θέματα - "ταμπού", όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "επιταχύνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζικών. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης αιφνιδίασε χθες ανακοινώνοντας τη σύσταση επιτροπής τραπεζών και τραπεζοϋπαλλήλων η οποία, υπό την εποπτεία της κυβέρνησης, θα καταλήξει σε κοινή και συγκεκριμένη πρόταση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "την απόφαση του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του να επιταχυνθεί η επέλαση σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με στόχο να γίνει πιο ανταγωνιστικό το κεφάλαιο, προανήγγειλε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά του προέδρου της Μ. Μπαρόζο".

    [09] Επίδομα του ΟΓΑ

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "μποναμά έως 3.500 ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση για 60.000 πολύτεκνους και γονείς με 3 παιδιά, στους οποίους διεκόπη την περίοδο 1997-2001 το σχετικό επίδομα που χορηγεί το ΟΓΑ".

    [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανατροπή των στόχων. Σε νέα αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας προχωρεί η κυβέρνηση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Τελεσίγραφο για μέτρα. Για πρώτη φορά η Κομισιόν επιστρέφει, ως ανεπαρκές, Πρόγραμμα Σταθερότητας".

    ΚΕΡΔΟΣ: " Πρόβλημα αξιοπιστία για την ελληνική οικονομία. Νέα αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Ανοίγει ο διάλογος για ασφαλιστικό - εργασιακά. Πρόσκληση Αλογοσκούφη στους κοινωνικούς εταίρους".

    [11] Ασφαλιστικό

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "έναρξη διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις, εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, εισπράττοντας ένα ...χλιαρό "ναι" -υπό αυστηρά περιοριστικούς όρους - εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 3 February 2005 - 21:03:33 UTC