Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-12-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/12/2004
  • [02] Τιτλοι Εφημερίδων
  • [03] Νοτιοανατολική Ασία-Σεισμός-Τσουνάμι
  • [04] Υπουργείο Ανάπτυξης-Φθηνότερο ρεύμα
  • [05] Φοιτητικό επίδομα
  • [06] Συντάξεις-Ασφαλιστικό
  • [07] ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [09] "ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ"

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/12/2004

    Η τραγωδία στον Ινδικό Ωκεανό, ο "βασικός μέτοχος" και θέματα που αφορούν την οικονομία του τόπου είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τιτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σε περισσότερους φοιτητές το επίδομα. Όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα 1.000 ευρώ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):1.000 ευρώ το φοιτητικό επίδομα. Μέσα στο α' τρίμηνο του 2005 οι αιτήσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Νέο τοπίο μετά την καταστροφή. Η τραγωδία στον Ινδικό αλλάζει την αντίληψή μας για τον κόσμο.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Τα 50 φορο-δώρα για μισθωτούς συνταξιούχους επιχειρηματίες. Σημαντικά οφέλη για όλους φέρνει το 2005.

    Η ΑΥΓΗ:Αλληλεγγύη τώρα! Τουλάχιστον 125.000 οι νεκροί- 5,5 εκατομμύρια οι άστεγοι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οργή Θεού χτύπησε τους παιδεραστές στην ....καθιερωμένη συνάντησή τους στα αμαρτωλά νησιά. Το τσουνάμι μαζί με τα αθώα θύματα κατάπιε και χιλιάδες εκμεταλλευτές φτωχών και ανήλικων παιδιών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Ψαλιδισμένες θα είναι οι αυξήσεις για το 2005. Πλήττονται όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 14.000 ευρώ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Γενναίες επιδοτήσεις για μικρές και ατομικές επιχειρήσεις. Όλα τα προγράμματα με τα οποία η κυβέρνηση θα ενισχύσει τους μικρομεσαίους.

    ΕΘΝΟΣ:2004 Οι λαμπρές και οι ζοφερές σελίδες και τα πρόσωπα της χρονιάς που φεύγει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Ο Σουφλιάς ετοιμάζει την "επανάστασή του". Θα το φέρει ο Βλάχος το τυρί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Κόντρα Τάσσου-Ερντογάν. Μετά την προκλητική συμπεριφορά του Τούρκου πρωθυπουργού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Συντάξεις: Οι 12 αλλαγές που φέρνει το 2005.Ασφαλιστικό: Τα νέα όρια ηλικίας για όλα τα Ταμεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:2004 :Φεύγει κι αφήνει πίσω του συντρίμμια. ο Παράδεισος έγινε κόλαση.

    ΕΣΤΙΑ:Πιο ανθρώπινη η Αθήνα προ 100 ετών. Το 1904 σε κυκλοφορία μόλις 4 ιδιωτικά αυτοκίνητα!

    ESPRESSO: Νεκρός ο άνθρωπος - κλειδί στην υπόθεση του Σινούκ. Τι καταγγέλλουν οι συγγενείς του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Χρονιά του ευρώ το 2004. Άνοδος 8,5% έναντι του δολαρίου-Πως επηρεάζεται η οικονομία μας.

    στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου:Τι τράβηξαν το 2004 συνταξιούχοι και μισθωτοί. Αλλιώτικη ανασκόπηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Χρωστάμε 50 δισ. ευρώ. Στο 30% του ΑΕΠ σκαρφαλώνει ο δανεισμός των νοικοκυριών!

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κρυφή " λίστα με Έλληνες αγνοούμενους. Ενώ οι νεκροί αγγίζουν τους 150.000.

    Η ΝΙΚΗ:"Ψίχουλα" στους πληγέντες. Κωφεύουν ΗΠΑ, ΕΕ και οι υπόλοιπες πλούσιες χώρες. Αντιδράσεις για τη συμπεριφορά Μπους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλέκα Παπαρήγα: Αντισεισμική θωράκιση άμεση ανάγκη της χώρας.

    TRAFFIC NEWS: Δεν ξέρουμε πόσοι Έλληνες χάθηκαν στην "κόλαση". Στις Μαλδίβες παραμένουν με δική τους πρωτοβουλία 30 παραθεριστές.

    Η ΧΩΡΑ:Και 2η λίστα με Έλληνες που είναι αγνοούμενοι. Μακραίνει ο κατάλογος της αγωνίας πέρα από τους εννέα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:ΑΣΕΠ: Χαμός με 80.000 αιτήσεις. Διαγωνισμός των εκπαιδευτικών για 5.949 θέσεις. Σήμερα λήγει η προθεσμία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Η Γη αποσταθεροποιημένη χρόνια κινδυνεύει από πολλά ενδεχόμενα. Πείτε την αλήθεια στο λαό.

    [03] Νοτιοανατολική Ασία-Σεισμός-Τσουνάμι

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "εκατοντάδες είναι οι νεκροί ξένοι τουρίστες, ενώ χιλιάδες ήσαν ακόμη αγνοούμενοι...Υπάρχουν φόβοι για χίλιους Σουηδούς που αγνοούνται, ενώ παρεμφερής είναι και ο αριθμός των αγνοούμενων Γερμανών. Στο μέτωπο της διεθνούς αρωγής, πέραν των προσπαθειών του ΟΗΕ, ο Γάλλος πρόεδρος προτείνει μορατόριουμ χρεών ενώ η ΕΕ πιέζει για μια διάσκεψη διεθνών δωρητών".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "λίγο πιο γενναιόδωρες, αλλά μακριά από τις πραγματικές ανάγκες, εμφανίζονται οι ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βρετανία) ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει και η γενικότερη αδιαφορία του Τζορτζ Μπους ο οποίος έμεινε απαθής στο ράντσο του και μόνο κατόπιν σφοδρών αντιδράσεων και μέσα στη χώρα του προέβη σε μια τυπική δήλωση για το τραγικό συμβάν που έπληξε τις χώρες του Ινδικού Ωκεανού".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "και χιλιάδες παιδεραστές, πελάτης της βιομηχανίας πορνείας ανηλίκων της νοτιοανατολικής Ασίας, "κατάπιαν" τα γιγάντια φονικά κύματα στην Ινδονησία. Η εξακρίβωσης της ταυτοπροσωπίας ατόμων για τα οποία στο παρελθόν έχουν προκύψει συγκεκριμένα ποινικά αξιολογήσιμα- στοιχεία που αφορούν τον παιδεραστικό βίο τους σε συνδυασμό με τις περιπλοκές της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων έχει προκαλέσει αφόρητη αμηχανία στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "τα εφιαλτικά σενάρια για μεγάλο αριθμό Ελλήνων αγνοούμενων φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται μετά τις χθεσινές αναφορές από το υπ. Εξωτερικών για 2η λίστα τουριστών, οι οποίοι δεν έχουν επικοινωνήσει με τις οκογένειές τους".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "δεύτερη "κρυφή " λίστα κυκλοφορεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα η αγωνία για τους 9 επισήμως αγνοουμένους Έλληνες κορυφώνεται. Στο μεταξύ ο αριθμός των θυμάτων από τα τσουνάμι ξεπερνά τους 130 χιλιάδες και πολλοί πιστεύουν ότι θα αγγίξει τους 150 χιλιάδες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "οι επιπτώσεις της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Νοτιοανατολική Ασία δεν περιορίζονται στις 9 χώρες που έπληξε το τσουνάμι. Όλος ο κόσμος με τη μία ή την άλλη μορφή γίνεται μέρος της τραγωδίας. Ήδη 43 χώρες μετρούν νεκρούς και αγνοούμενους ενώ η παγκοσμιότητα της τηλεοπτικής εικόνας παγκοσμιοποιεί την αλληλεγγύη των πολιτών του κόσμου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι " το 2004 φεύγει, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια και όλεθρο, βαριά κληρονομιά για τη χρονιά που έρχεται. Πάνω από 120.000 νεκροί στη ΝΑ Ασία πρωτοφανής οικολογική καταστροφή, θρήνος και οδυρμός συνθέτουν το σκηνικό της τραγωδίας με την οποία μας αφήνει το 2004"

    H TRAFFIC NEWS εκτιμά ότι "αντίθετα απ΄ό,τι περίμενε κανείς, η τεράστια καταστροφή και οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί δεν έριξαν αλλά "απογείωσαν" τα χρηματιστήρια της Ινδονησίας και της Ινδίας , τα οποία σπάνε ρεκόρ"

    [04] Υπουργείο Ανάπτυξης-Φθηνότερο ρεύμα

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "φθηνότερο ρεύμα θα καταναλώνουν από την 1η Ιανουαρίου 2005 οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και δη οι πολύτεκνες οικογένειες, καθώς δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα με την οποία αναπροσαρμόζονται ριζικά τα όρια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, στα οποία ισχύει η ειδική μειωμένη χρέωση των τιμολογίων κατά 43% για όλες τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω".

    [05] Φοιτητικό επίδομα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι " στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2005 μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση του φοιτητικού επιδόματος που ανέρχεται στα 1.000 ευρώ όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Όπως προκύπτει από την απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Παιδείας, ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι μεγαλύτερο το 2005".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2005, ενώ το επίδομα θα χορηγείται μόνο σε φοιτητές Έλληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ και η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με τους γονείς ή κηδεμόνες του".

    [06] Συντάξεις-Ασφαλιστικό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "αυξήσεις άνω του 4% στις συντάξεις και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού, στα όρια ηλικίας, στη χορήγηση του ΕΚΑΣ , στον τρόπο διακανονισμού των οφειλών προς το ΙΚΑ, στις συντάξεις χηρείας και στον κανονισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων φέρνει το νέο έτος".

    [07] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει: "Άν δεν υπογράψει για την Κύπρο τότε δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις λέει ο Τ. Παπαδόπουλος και προετοιμάζει το έδαφος για βέτο τον Οκτώβριο. Ξεσάλωσε και Γκιουλ που θέλει να βάλει περιορισμούς για την εγκατάσταση ξένων υπηκόων στην Τουρκία".

    [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι:"Το 2004 αποδεικνύεται χρονιά του ευρώ. καθώς ξεπέρασε την ισοτιμία του 1,36 δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο τουλάχιστον 8,5%. Σε αντίθεση με την ασθενή εισαγωγή του, το 1999, το ευρώ εμφανίζεται πλέον ισχυρό, καθώς απομυθοποιείται το δολάριο ως το μοναδικό "παγκόσμιο" νόμισμα."

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει: " Η εφορία θα "ψαλιδίσει" το νέο έτος τις αυξήσεις που θα δοθούν στους μισθούς και στις συντάξεις και θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά. Οι απώλειες θα είναι περίπου μία ποσοστιαία μονάδα λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου."

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει: "Καταιγίδα" αυξήσεων ενέκρινε η κυβέρνηση και ισχύουν από την πρώτη κιόλας μέρα του 2005. Οι ανατιμήσεις αφορούν στα τιμολόγια του ΟΤΕ, στα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ και τα κόμιστρα ταξί."

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο ο δανεισμός των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ξεπέρασε τα 48,9 δισ. ευρώ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει υπερβεί τα 49 δισ. ευρώ (30% του ΑΕΠ). Το 1998 το χρέος των νοικοκυριών άγγιζε τα 9,8 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας τα 8,9% του ΑΕΠ. Δηλαδή στη διάρκεια των ετών αυτών το χρέος των νοικοκυριών υπερτριπλασιάστηκε."

    [09] "ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ"

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι:" Είναι τουλάχιστον φαρισαϊκός ο τρόπος με τον οποίο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως προσπαθεί να εκμεταλλευθή πολιτικά την διαφαινόμενη εμπλοκή της ρυθμίσεως για τον βασικό μέτοχο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επίμαχη επιστολή της Κομμισσιόν, που επισημαίνει αποκλίσεις από την κοινοτική νομοθεσία, δεν αφορά μόνον το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η σημερινή Κυβέρνησις, αλλά και τον νόμο που είχε ψηφίσει το 2002 η Κυβέρνησις Σημίτη. Και βεβαίως, επισημαίνει ότι στην κοινοτική νομοθεσία προσκρούει πρωτίστως η συνταγματική διάταξις που επίσης ψηφίστηκε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει:¨Ποιος τον πιάνει τώρα τον Σουφλιά? Έλεγε ότι θα συνεχίσει την κριτική του μετά τις γιορτές, αλλά μετά την επιστολή της Επιτροπής για το "πόνημα" του βασικού μετόχου δηλώνει δικαιωμένος κι αφήνει, χρονιάρες μέρες, αιχμές κατά Ρουσόπουλου και Παυλόπουλου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι: " Έχουμε λησμονήσει ότι είμεθα, από χρόνια, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Κοινοτικό Δίκαιο κατισχύει του Εθνικού, ακόμη και του Συντάγματος. Αυτά φαίνεται δεν τα γνώριζαν στην Κυβέρνηση, όταν συνέτασσαν τον νόμο περί "Βασικού Μετόχου". Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή της στην ελληνική Κυβέρνηση, για το θέμα του νομοσχεδίου του "Βασικού Μετόχου", επισυνάπτει και τρεις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με τις οποίες αναγνωρίζεται ότι το Κοινοτικό Δίκαιο κατισχύει του Εθνικού και ακόμη και του Συντάγματος."

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι:"Εντείνονται στο ΠΑΣΟΚ οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον "Βασικό Μέτοχο". Ο κ. Ευ. Βενιζέλος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, ενώ ο κ. Α. Λοβέρδος τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες μας εκθέτουν έξω από τα σύνορα."

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει:"Ταυτισμένος με τις πολιτικές και τις θέσεις της κυβέρνησης εμφανίσθηκε χθες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στα μέλη του διαγραμματειακού οργάνου της ΝΔ".

    H ESPRESSO αναφέρει ότι:" Άλλο πράγμα η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και άλλο οι βουλές της κυβέρνησης Καραμανλή. Η προερχόμενη από την Κομισιόν επιστολή, με την οποία κάποιοι στις Βρυξέλλες προσπαθούν να βάλουν φρένο στο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, προκάλεσε προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά μέχρι εκεί."


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Saturday, 1 January 2005 - 1:21:08 UTC