Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-07-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/7/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κεντρική Επιτροπή ΝΔ
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [06] Ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων
  • [07] Υπερδανεισμός νοικοκυριών
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Νοικοκυριά-Δάνεια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/7/2004

    Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ για την εκλογή του νέου πολιτικού συμβουλίου, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το θέμα του υπερδανεισμού των νοικοκυριών, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πως θα υπολογίσετε τη σύνταξη που θα πάρετε. Νέα εγκύκλιος των ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αφανίζουν τα ελληνόπουλα ηρωίνη, κόκα και έκσταση. Στοιχεία -σοκ του υπουργείου Δημ. Τάξης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι 3+3 όροι για τους συμβασιούχους σε ΔΕΚΟ-ιδιωτικό τομέα. Οι ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος Παναγιωτόπουλου.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΕΙ-ΤΕΙ: Ποιοι μπαίνουν και με τι βαθμούς. Οι τελευταίες ακριβείς εκτιμήσεις για όλες τις σχολές.

    Η ΑΥΓΗ: Θύμα της τρομοϋστερίας το στρατηγείο του ΝΑΤΟ! 60 ώρες συναγερμός στις Βρυξέλλες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 15 τρισ. τα χρέη των νοικοκυριών στις Τράπεζες. Με καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ζουν οι περισσότεροι Έλληνες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πάνω-κάτω τα ακίνητα. Μείωση των τιμών στην Αθήνα κατά 2,6% τον Απρίλιο. Τι δείχνουν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για αγορές και κατασκευές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γενναία αύξηση έως 5.000 ευρώ στο εφάπαξ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού από το νέο έτος.

    ΕΘΝΟΣ: "Πράσινο" για το διαγωνισμό πρόσληψης εκπαιδευτικών. Τον Δεκέμβριο στη μάχη 90.000 υποψήφιοι για 11.000 θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χωρίς φόβο και πάθος προς την φίλτατη υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου: Καταργήσατε τις εξετάσεις σε μια "καταργημένη" ΠΑΙΔΕΙΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα μυστικά για τη σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση. Επαγγελματοβιοτεχνών-εμπόρων και αυτοκινητιστών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μόνιμοι οι συμβασιούχοι και των ΔΕΚΟ. Υπ. Απασχόλησης: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον ιδιωτικό τομέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κέρδη-ζημίες από τα ολυμπιακά έργα. Έρευνα "Ε": Ανάσα στις συγκοινωνίες αλλά το πράσινο...

    ΕΣΤΙΑ: Τεράστια πρόοδος στην ασφάλεια. Υπό την πίεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    ESPRESSO: Οι επιθυμίες της Ρένας (Βλαχοπούλου) στις δύσκολες ώρες. Οι γιατροί έχασαν κάθε ελπίδα για τη ζωή της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υποχωρούν οι τιμές των ακινήτων στην Αττική. Σταθερή πτωτική τάση το α' 4μηνο καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Στα όπλα" εν όψει Ολυμπιάδας. Σε ετοιμότητα χιλιάδες άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χρέη θηλιά για επιχειρήσεις, νοικοκυριά. Ωρολογιακή βόμβα ο υπερδανεισμός.

    Η ΝΙΚΗ: Νέα έκρηξη δανεισμού. Στα 109 δισ. ευρώ τα χρέη των νοικοκυριών στις Τράπεζες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντιδράσεις για το φακέλωμα. Απαράδεκτο και επικίνδυνο καθεστώς.

    TRAFFIC NEWS: Ο Ανδρέας θα σπρώξει το δελτίο του Νίκου. Σε "ειδικό ρόλο" Ο Μικρούτσικος στον ALPHA. Στόχος η πρώτη θέση στις ειδήσεις.

    Η ΧΩΡΑ: Τα δάνεια πνίγουν τα νοικοκυριά. Υπερχρεωμένοι στις τράπεζες ιδιώτες και επιχειρήσεις.

    Press: Τράπεζα της Ελλάδος: Νέο ρεκόρ δανεισμού των νοικοκυριών.

    METRO: Στο κόκκινο ο δανεισμός. Η υπερχρέωση των Ελλήνων τείνει να ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ευρω-δίπλωμα εργασίας και σπουδών. Για χιλιάδες παλιούς και νέους αποφοίτους ΙΕΚ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πέφτουν οι τιμές ακινήτων. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χαρμόσυνο μήνυμα Καραμανλή. Προς τη διεθνή κοινή γνώμη.

    [03] Κεντρική Επιτροπή ΝΔ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "ο εσωκομματικός συσχετισμός δυνάμεων που προέκυψε από το συνέδριο, δηλαδή την "απόλυτη κυριαρχία" του Κ. Καραμανλή, και η "εκπροσώπηση" της Ντ. Μπακογιάννη αναμένεται να αποτυπωθούν, εκτός απροόπτου, και στο Πολιτικό Συμβούλιο, που εκλέγεται αύριο από τη νέα Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ".

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "ρόλο ουσιαστικού καθοδηγητικού οργάνου αποκτά το υποβαθμισμένο μέχρι σήμερα Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, σύμφωνα με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ενώ στο παρασκήνιο η ηγετική ομάδα προωθεί τα στελέχη της επιλογής της".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "σκληρή μάχη θα δώσουν οι υποψήφιοι για μια θέση στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ. Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης -ως μόνος υποψήφιος- αναμένεται να εκλεγεί γραμματέας του κόμματος δια βοής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "οριστικοποίησε χθες την υποψηφιότητά της για μία εκ των επτά εξωκοινοβουλευτικών θέσεων στο Πολιτικό Συμβούλιο η Ντόρα Μπακογιάννη. Σήμερα το απόγεμα λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της Νέας Δημοκρατίας, για το οποίο κόμμα και κυβέρνηση επιδιώκουν την πλήρη ανανέωσή του".

    H City Press εκτιμά ότι "με την απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να διεκδικήσει μια θέση στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ αποκτά μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του καθοδηγητικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "με κομματικές πρακτικές που ουδόλως συμπλέουν "με την πολιτική συμπεριφορά την οποία υπαγορεύει το σύγχρονο κοινωνικό κέντρο", στο οποίο ο Κ. Καραμανλής τοποθετεί τη ΝΔ, οδεύει το κυβερνών κόμμα στην εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου του".

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "στην αντεπίθεση πέρασε το ΠΑΣΟΚ, τόσο για το θέμα της "καταιγίδας" άσχετων τροπολογιών που προωθεί άρον-άρον η κυβέρνηση, όσο και για το θέμα της παύσης των διευθυντών και προϊσταμένων γραφείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τα καθήκοντά τους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "το διάλογο για την Πολιτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή άνοιξαν οι συντονιστές της Ομάδας Εργασίας για τη Διακήρυξη, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κώστας Καρτάλης, Χάρης Παμπούκης, η οποία έχει συσταθεί εν όψει του συνεδρίου του κόμματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι "να επιδείξουν έργο, τη στιγμή που στο ΠΑΣΟΚ... δεν κουνιέται φύλλο", και να κινητοποιήσουν τα κομματικά στελέχη για να ασχοληθούν με την πολυσυζητημένη ανασυγκρότηση, που εξελίσσεται πάντως σε ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, προσπάθησαν, χθες, ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο Χ. Καρτάλης και ο Χ. Παμπούκης, που είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τη νέα Πολιτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ".

    [05] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Το ΒΗΜΑ τονίζει ότι "σε κινητοποιήσεις οδηγεί δασκάλους και καθηγητές η απόφαση της κυβέρνησης για την απομάκρυνση των παλαιών επί θητεία στελεχών της εκπαίδευσης και η μονιμοποίηση των νέων. Το θέμα της παύσης των 600 στελεχών της εκπαίδευσης αποτέλεσε το αντικείμενο χθεσινής συζήτησης στην Κυβερνητική Επιτροπή".

    Σύμφωνα με την METRO "σε άμεση αλλαγή των διευθυντών και προϊστάμενων των διευθύνσεων Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης προχωρά η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "οι βασικές κατευθύνσεις του εθνικού διαλόγου για την παιδεία που θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο συζητήθηκαν χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή, με στόχο το "νέο σχολείο" έτσι όπως θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο του 2005".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "στο "ξήλωμα" των περιφερειακών διευθυντών στον χώρο της εκπαίδευσης, προχωράει η κυβέρνηση, θέτοντας αντικειμενικά κριτήρια για τον διορισμό τους. Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, χθες, χαρακτήρισε "πολιτικές επιλογές" τα συγκεκριμένα ανώτερα κλιμάκια".

    [06] Ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διοργανώσει ασφαλείς και απόλυτα επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες εξέφρασε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας μάλιστα ότι δεν ανησυχεί για τρομοκρατικό χτύπημα".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "σε πλήρη ανάπτυξη τέθηκε από χθες το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάμερες, ελικόπτερα, αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί, το αερόπλοιο Ζέπελιν και το ηλεκτρονικό σύστημα C41 συνθέτουν, μεταξύ άλλων, την Ολυμπιακή 'ομπρέλα' ασφαλείας".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "σε κατάσταση συγκρατημένου πανικού, η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει όπως όπως, δύο μόλις εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις δεκάδες εκκρεμότητες σε όλους τους τομείς. Ακόμη περισσότερο όμως αγωνιά για το πολύ χαμηλό ηθικό και την αδιαφορία που επικρατούν υπονομεύουν το ήδη φορτισμένο αρνητικά κλίμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "με δύο συνεντεύξεις που φιλοξενήθηκαν χθες στην ιταλική εφημερίδα 'Κοριέρε ντε λα Σέρα', αλλά και στην εφημερίδα 'Metro', ο Κώστας Καραμανλής έδωσε το στίγμα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των προετοιμασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και γα τα μέτρα ασφαλείας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "και ξάφνου από το ... κρύο μπήκαμε στη ... ζέστη. Τα θετικά δημοσιεύματα και τα σχόλια διεθνούς ενδιαφέροντος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μας χθες διαδέχθηκαν τα αρνητικά των τελευταίων ημερών".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "τη ρητή διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι καθ΄όλα έτοιμη για να διοργανώσει πετυχημένους και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες, δίνει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, σε συνεντεύξεις του σε εφημερίδες της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "όλοι μιλούν για τις ατέλειες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά κανένας δεν φαίνεται να συνειδητοποιή την τεράστια πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, στον τομέα της ασφαλείας".

    Η TRAFFIC υπογραμμίζει ότι "την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες, που 'έστω και την τελευταία στιγμή' παραδίδουν τα έργα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρονγκ σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα 'Haagsche Dourant', που τον χαρακτηρίζει 'Μάστορα των ολυμπιακών κύκλων, βασιλιά χωρίς κράτος' ".

    [07] Υπερδανεισμός νοικοκυριών

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "εκρηκτική αύξηση κατά 61,9% παρουσιάζουν τα προσωπικά δάνεια, τα οποία κατά τα φαινόμενα καλύπτουν τις υπερβάσεις των πιστωτικών καρτών, καταδεικνύοντας έντονες τάσεις υπερχρέωσης μερίδας των νοικοκυριών με περιορισμένες εισοδηματικές δυνατότητες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "υπερχρεωμένα εμφανίζονται τα ελληνικά νοικοκυριά, το ταμείο των οποίων βαρύνεται με 15 τρισ. δρχ. Το μέγεθος του προβλήματος του δανεισμού της αγοράς καταμαρτυρούν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος".

    Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "ωρολογιακή βόμβα αποτελεί ο υπερδανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Πάνω από 50 επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου είναι υπερχρεωμένες, ενώ τα χρέη των νοικοκυριών από προσωπικά δάνεια έφθασαν τον Μάιο στο 61,9%".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Αύξηση 31% έως 34% στα κέρδη των τραπεζών.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Η υπερχρέωση αρχίζει να πιέζει τα νοικοκυριά. Πυκνώνουν τα κρούσματα αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Δανείζονται ακατάπαυστα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η αύξηση των προσωπικών δανείων ανήλθε το Μάιο στο 61,9%".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Επιταχύνεται ο ρυθμός δανεισμού νοικοκυριών. Λελογισμένος ο ρυθμός αύξησης των επιχειρηματικών πιστώσεων".

    [09] Νοικοκυριά-Δάνεια

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Με επιταχυνόμενο ρυθμό συνεχίστηκε και το Μάιο η αύξηση του δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών, κυρίως των τελευταίων. Η οφειλή του ιδιωτικού τομέα έφθασε τα 108,83 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 66,7% του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος και είναι αυξημένο κατά 17,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2003".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 28 July 2004 - 19:18:22 UTC