Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-07-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/7/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Προσλήψεις
  • [04] Ολυμπιακή Ασφάλεια και έργα
  • [05] Προσέλκυση κεφαλαίων
  • [06] Κυβέρνηση-Παιδεία
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Καύσιμα-Ποιότητα
  • [09] Τουρισμός
  • [10] Εξαγωγές
  • [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] Εισροές-ΕΕ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/7/2004

    Οι προσλήψεις, τα ολυμπιακά έργα και η ασφάλεια και η προσέλκυση κεφαλαίων, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις: Νέος γύρος για μικρομεσαίους. Τρίτη προκήρυξη με επιχορηγήσεις 40%.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις: 20.000 για μερική απασχόληση. Τι περιλαμβάνει η εγκύκλιος του Πρ. Παυλόπουλου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καταιγίδα τροπολογιών. Η κυβέρνηση κατέθεσε επειγόντως στη Βουλή 11 νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 23.728 νέες θέσεις στο Δημόσιο. Το κείμενο της εγκυκλίου για τις προσλήψεις μερικής απασχόλησης.

    Η ΑΥΓΗ: Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα. Έντονη ανησυχία για τους Ολυμπιακούς της καταστολής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μεγάλη ανατροπή στη δίκη του ΕΛΑ. Μετά τις αποκαλύψεις της "Αυριανής". Έκθετο αφήνει η αντιτρομοκρατική τον αρχηγό της ΕΛΑΣ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Συγχωροχάρτι 20 δισ. ευρώ. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης τόλμησε ό,τι δεν μπόρεσε ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης. Οι εκτιμήσεις για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 20.000 προσλήψεις μερικής απασχόλησης σε Δημόσιο και ΟΤΑ. Απεστάλη στους φορείς η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.

    ΕΘΝΟΣ: 1.086 νέες θέσεις μονίμων και εποχικών. Έδωσαν "πράσινο φως" για 20.000 προσλήψεις μερικής απασχόλησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σκοτεινοί μουσουλμανικοί κύκλοι βρήκαν την ευκαιρία, εν όψει της Ολυμπιάδας, για φονταμενταλιστικούς στόχους, να γίνει η ασφάλεια των Αγώνων μοχλός... πίεσης για το τέμενος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τορπίλη στην εικόνα της χώρας. Από σύμβουλο του Παπανδρέου. Ο ρόλος του Αλεξ Ροντου σε επικριτικό δημοσίευμα εναντίον της Ελλάδας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ομπρέλα από "Πάτριοτ" για τους Ολυμπιακούς. Αποκάλυψη: Αντιαεροπορική ασπίδα σε Τατόι και άλλες βάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ψυχραιμία: 17 και γλιτώνουμε! Ολυμπιακός μαραθώνιος για να προλάβουμε.

    ΕΣΤΙΑ: Γενναίες τομές στην Παιδεία. Ώστε να μην παράγουμε "άνεργους πτυχιούχους".

    ESPRESSO: Απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει: Κύκλωμα μαστροπών "λάδωνε" αστυνομικούς.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καλοδεχούμενα τα κεφάλαια. Ο επαναπατρισμός τους θα συνοδευτεί από ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: SOS στον Τουρισμό. Μείωση έως 10% στην τουριστική κίνηση προβλέπει η ΠΟΕΤ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Έρευνα του Πολυτεχνείου: Σούπερ νοθεία και ακρίβεια στα καύσιμα.

    Η ΝΙΚΗ: Οι τουριστικοί πράκτορες στο "παρά πέντε" των Αγώνων καταθέτουν μήνυση κατά του "2004".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Φερμποτεν" σε εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα. Ξαναζούν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

    TRAFFIC NEWS: Μάχη Αλιάγα-Τατιάνας για τον αντι-Ανδρέα. Ποιος θα παρουσιάσει το νέο Fame Story;

    Η ΧΩΡΑ: "Πεθαίνουμε". Κραυγή αγωνίας από 800.000 μικρομεσαίους. Χιλιάδες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Πληγή το παραεμπόριο και οι πολυεθνικές.

    City Press: Πρώτες αλλαγές στην ενέργεια. Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδη ραγίζει το σύστημα του θεσμοθετημένου μεσάζοντα στην εμπορία καυσίμων.

    METRO: Είμαστε απόλυτα έτοιμοι. Μήνυμα Καραμανλή μέσω της "Metro" για την Ολυμπιάδα της Αθήνας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Άδειασαν τη Θ' Εφορία. Θεσσαλονίκη: "ποντικοί" χτύπησαν το Σαββατοκύριακο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Προσλήψεις για μερική απασχόληση. Οδηγίες για 20.000 θέσεις εργασίας σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Από το συνέδριο της ΝΔ εξελέγη ισχυρή νέα κεντρική επιτροπή.

    [03] Προσλήψεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "το "πράσινο" φως για τη διενέργεια 20.000 προσλήψεων, μερικής απασχόλησης, στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, στις περιφέρειες, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στα υπουργεία δόθηκε με την εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, με την οποία εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διενέργειά τους".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "τις 1.086 φτάνουν οι θέσεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού που έχουν προκηρυχθεί. Αφορούν 114 δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες και οργανισμούς. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σπεύσουν για την κατάθεση δικαιολογητικών. Οι προθεσμίες λήγουν για τις μόνιμες θέσεις στις αρχές Αυγούστου και τις εποχικές στο τέλος της εβδομάδας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "τονωτική ένεση στην αγορά εργασίας, ο χάρτης της οποίας αλλάζει προς την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, αποτελεί η απόφαση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Προκόπη Παυλόπουλου να υλοποιηθεί άμεσα και στο σύνολό του το μέτρο της μερικής απασχόλησης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "μακροχρόνια άνεργοι, μητέρες με ανήλικα τέκνα, αλλά και άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω των 50% θα προτιμηθούν για την κάλυψη των θέσεων μερικής απασχόλησης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "στην πρόσληψη 734 θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα προχωράει η κυβέρνηση. Πρόκειται για 136 θέσεις μόνιμου προσωπικού, 16 αορίστου χρόνου και 582 ορισμένου χρόνου".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι "ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την πρόσληψη 23.728 υπαλλήλων μερικής απασχόλησης. Μέχρι τις 7 Αυγούστου πρέπει να προκηρυχθούν οι πρώτες θέσεις στο Δημόσιο και σε δήμους. Με το νέο νόμο οι άνεργοι θα απασχοληθούν για 18 μήνες, έχοντας κανονική ασφάλιση. Πρόκειται επίσης να προσληφθούν άλλοι 728 σε υπουργεία.

    [04] Ολυμπιακή Ασφάλεια και έργα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "τα περίεργα δημοσιεύματα συνεχίζονται με την "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν" χθες να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η Ελληνική Αστυνομία ανησυχεί για το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος από εν υπνώσει πυρήνα Αράβων. Οι μονάδες αντιμετώπισης βιολογικού πολέμου έφτασαν ήδη. Και εμείς πρέπει να οπλιστούμε με ψυχραιμία".

    Η METRO ισχυρίζεται ότι "ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο τοπίο που θα επικρατήσει στη χώρα μετά τους Αγώνες, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Διαψεύδοντας όλους όσους εκτιμούν ότι η οικονομία της χώρας θα έχει προβλήματα μετά τους Αγώνες, ο πρωθυπουργός τόνισε: "Η Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι μια πιο έμπειρη, πιο σίγουρη για τον εαυτό της, πιο φιλόδοξη χώρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "αντιαεροπορική "ομπρέλα" έχει ήδη αναπτυχθεί πάνω από την Αθήνα για την προστασία των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ο "ΕΤ" φωτογράφισε τους "Πάτριοτ" που έχουν πάρει θέση μάχης στο αεροδρόμιο του Τατοϊου.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "νέο χτύπημα δέχθηκε η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεκαοκτώ ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων, η μεγάλη σε κυκλοφορία εφημερίδα "International Herald Tribune" καλλιέργησε τον κίνδυνο χτυπήματος της Αλ Κάιντα στην Αθήνα επικαλούμενη τον μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων και Αράβων που διαβιούν στη χώρα μας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "σημαντική παρέμβαση στο κλίμα που καλλιεργείται και στα μέτρα ασφαλείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί η κοινή δήλωση μη κυβερνητικών οργανώσεων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Με κεντρική θέση ότι "Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα" εκφράζουν την ανησυχία τους για σοβαρές επιπτώσεις στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "όπως δείχνουν τα πράγματα, σκοτεινοί μουσουλμανικοί κύκλοι, εκμεταλλεύθηκαν την ασφάλεια της Ολυμπιάδας και για φονταμενταλιστικούς στόχους άσκησαν πίεση με όπλο την ασφάλεια, για να εξασφαλίσουν την άδεια ανέγερσης του τεμένους. Δεν είναι απλό τζαμί".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "νενικήκαμεν"! Με αυτήν τη φράση του Φειδιππίδη, του πρώτου μαραθωνοδρόμου που έτρεξε για να φέρει το μήνυμα της νίκης μετά τη μάχη του Μαραθώνα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς "έκοψε την κορδέλα" στη Μαραθώνια Διαδρομή, κερδίζοντας το στοίχημα που είχε βάλει από τις 7 Μαρτίου".

    [05] Προσέλκυση κεφαλαίων

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "στην προσέλκυση του συσσωρευμένου από δεκαετίες πλούτου των Ελλήνων στο εξωτερικό, ύψους 70-80 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, στοχεύει η κυβέρνηση με τα προωθούμενα κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων. Όπως εξηγούσε στην "Κ" ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, η πολιτική που εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ευκαιριακό χαρακτήρα λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας, αλλά είναι ενταγμένη σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανάδειξης της χώρας σε κέντρο χρηματοπιστωτικό και σε μια προηγμένη αγορά όπου τα κεφάλαια είναι καλοδεχούμενα για τοποθετήσεις και επενδύσεις".

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης κάλεσε όσους έχουν χρήματα στο εξωτερικό να τα φέρουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο 3%. Εγγυήθηκε ότι δεν θα υποστούν στο μέλλον καμία άλλη φορολογική επιβάρυνση για τα συγκεκριμένα κεφάλαια".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "με φοροαπαλλαγές και άλλα 'δωράκια' προς τις τράπεζες, συνόδευσε η κυβέρνηση την τελική ρύθμιση για τα πανωτόκια. Παράλληλα, κατέθεσε και ειδική τροπολογία-πρόσκληση προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών που θα ... επαναπατρίσουν τα φυγαδευμένα στο εξωτερικό κεφάλαια".

    [06] Κυβέρνηση-Παιδεία

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "ο κ. Καραμανλής έδωσε στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας σαφές στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήση. Ανεφέρθη διεξοδικώς στην οικονομία και στις τομές που δρομολογούνται στην δημόσια διοίκηση, προκειμένου να επιτευχθή η "επανίδρυσις του κράτους". Ανεφέρθη όμως και στην Παιδεία. Είπε ότι η νέα γενιά πρέπει να μορφώνεται και να εκπαιδεύεται με την σιγουριά ότι οι κόποι στα θρανία πιάνουν τόπο. Και ετόνισε με έμφαση: "Να μην παράγουμε άνεργους πτυχιούχους".

    [07] Κυπριακό

    Η Espresso σημειώνει ότι "το Κυπριακό είναι από τα θέματα που Έλληνες και Κύπριοι έχουν θέσει στον υποψήφιο για την προεδρία Τζον Κέρι. Οι ίδιοι δείχνουν εντυπωσιασμένοι από το ότι ο συνομιλητής τους δεν τους είπε ένα εύκολο "ναι" στα όσα άκουσε να του εκθέτουν, κάτι που τον διαφοροποιεί από τους προηγούμενους υποψήφιους προέδρους, οι οποίοι πάντα ήθελαν να είναι "ευχάριστοι" στους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους".

    [08] Καύσιμα-Ποιότητα

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "λαθρεμπόριο δισεκατομμυρίων ευρώ και άγρια νοθεία στα καύσιμα αποκαλύπτει έρευνα-σοκ του Πολυτεχνείου: οι διαφυγόντες δασμοί ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ καταγράφεται και ένα σημαντικό ποσοστό πρατηρίων βενζίνης που πωλούν νοθευμένα καύσιμα".

    [09] Τουρισμός

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "τα στοιχεία των αφίξεων στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για σοβαρή μείωση του εισερχόμενου τουρισμού στην χώρα τη φετινή περίοδο, η οποία κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 6-10%. Σε επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλο και τον υφυπουργό Α. Λιάσκο η ΠΟΕΤ υπολογίζει ότι η μείωση των εσόδων θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το ποσοστό της μείωσης των αφίξεων, λόγω των συνεχών μειώσεων και προσφορών των επιχειρήσεων προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "μηνυτήρια αναφορά 'κατά παντός υπευθύνου' αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση 'στην τελική ευθεία' πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στρεφόμενος ευθέως κατά της σύμβασης που έχει υπογράψει η Οργανωτική Επιτροπή 'Αθήνα 2004', με μεγάλο τουριστικό γραφείο των ΗΠΑ".

    Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS "μεταξύ άλλων η ΠΟΕΤ ζητά από την κυβέρνηση να μελετήσει και να βρει τους τρόπους για τη γρηγορότερη δυνατή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, η μείωση της οποίας αποτελεί και τον βασικότερο παράγοντα της σημερινής κρίσης".

    Η CITY PRESS εκτιμά ότι "στα ύψη έχουν φτάσει οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες σε όλες σχεδόν τις τουριστικές περιοχές της χώρας, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης".

    [10] Εξαγωγές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι "την έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην επίσημη ομιλία του στο κλείσιμο του συνεδρίου της ΝΔ για 'επανάσταση ποιότητας' χρησιμοποίησε και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, δίνοντας το ΄στίγμα της πολιτικής στον τομέα των εξαγωγών".

    [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Κοινοτικοί πόροι Γ' ΚΠΣ: Επαναρχίζουν οι εισροές. Υποβλήθηκε αίτημα 1 δισ. ευρώ για προγράμματα που έχουν εκτελεσθεί".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Έξι αυστηροί όροι για την εισαγωγή στη Σοφοκλέους. "Πιστοποιητικό καταλληλότητας" της εταιρείας θα καταθέτουν οι ανάδοχοι".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Υψηλές προσδοκίες εισροής κεφαλαίων. Ευεργετικές οι επιδράσεις στην ανάπτυξη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Νέα διαδικασία εισαγωγής εταιρειών στη Σοφοκλέους. Αλλάζει το περιεχόμενο των φακέλων της αίτησης".

    [12] Εισροές-ΕΕ

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Αιτήματα πληρωμών που αντιστοιχούν σε εισροή κοινοτικών πόρων περίπου 1 δισ. ευρώ έχει υποβάλει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τα αιτήματα αυτά ζητείται η κοινοτική συνδρομή για την κάλυψη δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί σε έργα ενταγμένα στα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 27 July 2004 - 19:43:51 UTC