Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-06-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/6/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Πανελλαδικές εξετάσεις
  • [04] Δίκη ΕΛΑ
  • [05] Δημόσιο χρέος
  • [06] Δωρεάν διακοπές
  • [07] ΝΔ
  • [08] Κυβέρνηση
  • [09] ΠΑΣΟΚ
  • [10] Κυπριακό
  • [11] Παραεμπόριο
  • [12] Ελληνική ναυτιλία
  • [13] Ευρωεκλογές-Μικρά κόμματα
  • [14] Προετοιμασία Ολυμπιακών Αγώνων
  • [15] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [16] Δημοσιονομικό χρέος

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/6/2004

    Οι διεργασίες στα κόμματα μετά τις ευρωεκλογές και το κυβερνητικό έργο είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φοροδιαφυγή Made in China. "Πνίγει" την εθνική μας οικονομία το παραεμπόριο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 2.500 ευρώ επίδομα για 60.000 ένστολους. Αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες. Σε 3 δόσεις το Ολυμπιακό "μπόνους".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυξήσεις και επιδόματα για ένστολους. Από το 2005 οι νέοι μισθοί στους στρατιωτικούς.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Διακοπές 7 ημερών σχεδόν δωρεάν . Το θερινό πρόγραμμα για τον κοινωνικό τουρισμό.

    Η ΑΥΓΗ: Αστυνομία χωρίς σύνορα, πολίτες χωρίς προστασία. Με νομοσχέδιο και στην Ελλάδα το "ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα πήρε στο κρανίο και ο Πάγκαλος. Για 1,5 ώρα έστησε ο Γιώργος τα 6 κορυφαία στελέχη του Συντονιστικού Οργάνου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Προάγγελος λιτότητας το υπέρογκο δημόσιο χρέος. Ο δανεισμός του Δημοσίου θα ξεπεράσει εφέτος τα 36 δις. ευρώ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κινέζικη βόμβα στην αγορά ρούχων. Η "Β " ανοίγει το φάκελο του παραεμπορίου.

    ΕΘΝΟΣ: Καθοδικές οι βάσεις σε 258 τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ. Πανελλαδικές: Τι δείχνει έως τώρα η αξιολόγηση των γραπτών από τα βαθμολογικά κέντρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προσπάθεια Τουρκίας και Αννάν στην Ισλαμική Διάσκεψη να δώσουν.....Σήμερα το όνομα αύριο τη ...χάρη στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα βρόντηξε ο Πάγκαλος. Έφυγε από τη σύσκεψη των συντονιστών επειδή τους έστησε ο Γ. Παπανδρέου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δεσμεύσεις για επιδόματα και συντάξεις. Υπ. Οικονομικών: Σε 2 ή 3 δόσεις το ολυμπιακό πριμ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εν ονόματι της τρομοφοβίας. Νέος τρομονόμος απειλεί ατομικά δικαιώματα.

    ΕΣΤΙΑ: Πανσπερμία κομμάτων.18 μικρά κόμματα έλαβαν 317 χιλιάδες ψήφους!

    ESPRESSO: Οι δύο γυναίκες του Ανδρέα και οι δίαιτές τους. Μαργαρίτα Παπανδρέου. Τα μυστικά της δίαιτας που άλλαξαν τη ζωή μου. Έτσι έχασε 25 κιλά η Δήμητρα. Μιλάει η διαιτολόγος της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Έτος υπερδανεισμού το 2004. Στα 36 δις. ευρώ αντί των 29 το δανειακό πρόγραμμα, λόγω της σπατάλης των Ολυμπιακών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ναυμαχία " Υπουργού - Εφοπλιστών. Πλαφόν ζητά το ΠΑΣΟΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αποθήκες ανθρώπων λόγων 2004! Για ζητιάνους, τοξικομανείς, λαθρομετανάστες.

    Η ΝΙΚΗ: Πολιτικός εμπαιγμός. Η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα που ισχύουν προ πολλού. Άγνοια ή παιχνίδι εντυπώσεων από τους υπουργούς;

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευρωπαϊκό ένταλμα κατά των λαϊκών δικαιωμάτων. Νέο τρομο-νομοσχέδιο στη Βουλή.

    TRAFFIC NEWS: Καυτά φιλιά και δώρα. Ρουσλάνα-Σάκης. Όλο το παρασκήνιο και πλούσιο φωτορεπορτάζ από τη θερμή συνάντηση.

    Η ΧΩΡΑ: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα για την Ολυμπιάδα. Ούτε ευρώ δεν είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό.

    City Press: Ψαλίδι στις αυξήσεις των στρατιωτικών. Ετεροχρονίζονται οι αυξήσεις στους μισθούς των αξιωματικών που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η ΝΔ.

    Μetro: Ολυμπιακό επίδομα για 60.000 ένστολους. Θα λάβουν έως και 2.500 ευρώ για τις πρόσθετες υπηρεσίες κατά τους Αγώνες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Άρχισε η μεταφορά συντελεστή δόμησης. Σε πέντε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αλλάζουν ριζικά οι ένοπλες δυνάμεις. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

    [03] Πανελλαδικές εξετάσεις

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι " η μέχρι τώρα αξιολόγηση των γραπτών από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνει καθοδική τάση για 258 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ".

    [04] Δίκη ΕΛΑ

    Η TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι " για πρώτη φορά δικαστήριο έκανε δεκτά τα αρχεία μυστικών υπηρεσιών ως αποδεικτικά στοιχεία της διαδικασίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της υπεράσπισης. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αποφάσισε χθες να θεωρήσει αναγνωστέα όσα στοιχεία από τα έγγραφα της Στάζι έφτασαν στην Ελλάδα μέσω δικαστικής συνδρομής, στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα".

    [05] Δημόσιο χρέος

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "σε απροσπέλαστο τείχος που δυσχεραίνει τις κινήσεις της κυβέρνησης αναδεικνύεται η εκτόξευση του δημοσίου χρέους. Όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ Π. Δούκας, το δανειακό πρόγραμμα του έτους θα υπερκαλυφθεί, αφού η χώρα θα δανειστεί 36 δις. ευρώ, ενώ ο προβλεπόμενος στόχος με βάση τον προϋπολογισμό, ήταν 29 δις".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι " τα εντυπωσιακά στοιχεία για τον υπέρογκο δανεισμό του Δημοσίου - ακόμη και το τελευταίο δίμηνο!- και την έκρηξη του δημοσίου χρέους, που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας, προαναγγέλλουν μέτρα λιτότητας. Η Ελλάδα, με δημόσιο χρέος που έφθασε τα 193,4 δις. ευρώ στο τέλος Μαΐου γίνεται έτσι η πλέον υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα υποχρεωθεί σύντομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής".

    [06] Δωρεάν διακοπές

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι " από σήμερα θα διατίθενται τα δελτία κοινωνικού τουρισμού στους δικαιούχους. Πρόκειται για φθηνές διακοπές μιας εβδομάδας, με όρους και προϋποθέσεις. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου, μισθωτοί, άνεργοι με ενημερωμένη κάρτα από τον ΟΑΕΔ και άτομα με αναπηρίες, ανεξαρτήτως φορολογητέου εισοδήματος".

    [07] ΝΔ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως νίκη εμπιστοσύνης, ενώ αναφερόμενος στο συνέδριο και την ημερομηνία διεξαγωγής του, είπε ότι επελέγη μια κορυφαία ημέρα συμβολισμού της Δημοκρατίας, αφού στις 24 Ιουλίου συμπληρώνονται 30 χρόνια από την αποκατάστασή της".

    [08] Κυβέρνηση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι " αυξήσεις στους μισθούς των στρατιωτικών και στις συντάξεις των αποστράτων θα δώσει η κυβέρνηση από το 2005, ενώ ενέκρινε και τη χορήγηση του ολυμπιακού επιδόματος σε περίπου 60.000 άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι " πάνω από 60.000 εργαζόμενοι, κυρίως σε Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις θα λάβουν το ειδικό Ολυμπιακό επίδομα ύψους 2.500 ευρώ. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Μ. Ρεγκούζας οι υπόλοιποι υπάλληλοι του Δημοσίου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα θα λάβουν κανονικά τις προκύπτουσες εκείνο το διάστημα υπερωρίες. Την ίδια ώρα το υπ. Οικονομίας προσανατολίζεται στην καταβολή των αναδρομικών για τους απόστρατους σε δόσεις, όπως του οικογενειακού επιδόματος".

    Σύμφωνα με το Metro " το ολυμπιακό επίδομα προβλέπεται για 60.000 ένστολους δικαιούχους (αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς) και θα δοθεί διαδοχικά. Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 2.500 ευρώ κατά περίπτωση και θα εξοφληθεί έως και σε τρεις δόσεις στη διάρκεια του έτους".

    Η City Press αναφέρει ότι "ετεροχρονίζονται οι αυξήσεις στους μισθούς των αξιωματικών που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η ΝΔ. Ο συνδυασμός υψηλού ελλείμματος και υψηλού εκλογικού ποσοστού αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ψαλίδισμα των προεκλογικών υποσχέσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι " αντιτρομοκρατική καταιγίδα με το σχ. ν. που κατετέθη χθες στη Βουλή για να ψηφιστεί άρον άρον. Εν ονόματι της τρομοφοβίας πλήττονται ατομικές ελευθερίες και με την καθιέρωση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης επιτρέπεται, έστω και με προϋποθέσεις, η έκδοση Ελλήνων υπόπτων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές πράξεις και τελούμενες από ένα και μόνον άτομο. Αοριστία στον ορισμό της τρομοκρατίας".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι " με πρόσχημα την τρομοκρατία και επικαλούμενη την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η κυβέρνηση σπεύδει να ψηφίσει το νέο τρομονόμο. Χθες δημοσιεύθηκε το νομοσχέδιο, το οποίο αύριο θα συζητηθεί στην επιτροπή της Βουλής".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "η τρομο-επέλαση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων εντείνεται. Η κυβέρνηση παρουσίασε χτες το νομοσχέδιο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Με απόλυτη ωριμότητα, ο όρος "τρομοκρατία" αποδίδεται σ΄αυτό ακριβώς που θεωρεί η άρχουσα τάξη ότι την τρομοκρατεί: Την έκφραση της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής δράσης".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι " στην εξαγγελία μέτρων και δράσεων που εφαρμόζονται ήδη, με βάση νομοσχέδια που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, προχωρά η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις και παράλληλα να αντικρούσει τις κατηγορίες που δέχεται για ακυβερνησία".

    [09] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "τα βρόντηξε κι έφυγε από τη σύσκεψη των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, χθες, ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος, αρνούμενος να περιμένει τον πρόεδρο του κινήματος κ. Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να ξεκινήσει η συνεδρίαση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "τα πήρε στο κρανίο και ο Πάγκαλος με τα καμώματα του Γιώργου, ο οποίος για 1,5 ώρα έστησε στην Χαριλάου Τρικούπη τα στελέχη που συμμετέχουν στο συντονιστικό όργανο. Εκνευρισμένος ο Θόδωρος Πάγκαλος αποχώρησε από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, αρνούμενος να δεχθεί πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές προσβάλλουν κορυφαία στελέχη και ακυρώνουν κάθε έννοια πολιτικού πολιτισμού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "με ένταση άρχισαν να εκδηλώνονται χθες οι πρώτοι κλυδωνισμοί στο ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της νέας εκλογικής συντριβής του κόμματος στις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου, δέχθηκε το πρώτο κύμα συντονισμένης αμφισβήτησης μετά τις εκλογές με σφοδρότερη την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Χρήστος Βερελής".

    Η Espresso γράφει ότι "γκρίνια και εσωστρέφεια κυριαρχούν στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα πρωτοκλασάτα στελέχη του δείχνουν αδυναμία να ικανοποιηθούν με το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα".

    [10] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "σε διπλωματική αντεπίθεση εντυπώσεων προχωρά η Άγκυρα, εξασφαλίζοντας έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους από την Ισλαμική Διάσκεψη και προαναγγέλλοντας απόσυρση κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν με ενδιαφέρον το προσεχές Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, στο οποίο θα συζητηθεί και η σχέση της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "στην διάσκεψη του Ισλαμικού Οργανισμού που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική κυβέρνηση και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, ρίχνουν το βάρος της προσπάθειάς τους για έξοδο από τη διεθνή απομόνωση του ψευδοκράτους του Ραούφ Ντενκτάς. Αυτό το δημιούργημα της τουρκικής εισβολής του 1974, που προσπάθησε να του δώσει κρατική υπόσταση, αναγνωρίσιμη από την διεθνή κοινότητα, ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης, μέχρι σήμερα, τυγχάνει της διεθνούς απαξίας".

    [11] Παραεμπόριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι "διαστάσεις μάστιγας για την οικονομία μας παίρνει το παραεμπόριο των κινέζικων προϊόντων, το οποίο έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα κυκλώματα που διακινούν παράνομα προϊόντα επιτυγχάνουν τζίρο πάνω από 1,2 δις. ευρώ ετησίως! Το παραεμπόριο έχει οδηγήσει στην απόγνωση χιλιάδες Έλληνες επαγγελματίες, κυρίως εκείνους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ενδύματος".

    [12] Ελληνική ναυτιλία

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "με αντικείμενο τα προβλήματα και τις προοπτικές της ναυτιλίας συνεδρίασε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο στόλος ελληνικών συμφερόντων αριθμεί αυτή τη στιγμή 3.400 πλοία, δηλαδή το 16% του παγκόσμιου συνόλου σκαφών".

    [13] Ευρωεκλογές-Μικρά κόμματα

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "κομματική πανσπερμία θα μπορούσε να χαρακτηρισθή το φαινόμενο της συμμετοχής στις ελληνικές ευρωεκλογές 23 συνολικώς κομμάτων. Πέραν των 5 κομμάτων που υπερέβησαν το όριο του 3% και έλαβαν έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Συνασπισμός, ΛΑΟΣ), στις εκλογές συμμετέσχον 18 ακόμη μικρά κόμματα τα οποία συγκέντρωσαν συνολικώς ποσοστό 5,2%".

    [14] Προετοιμασία Ολυμπιακών Αγώνων

    Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "επιχείρηση-σκούπα αρχίζει από την 1η Ιουλίου για να "καθαρίσουν" οι δρόμοι της Αθήνας από ζητιάνους, τοξικομανείς και λαθρομετανάστες. Προβλέπεται να συγκεντρωθούν και να στοιβαχτούν σε πραγματικές.... αποθήκες ανθρώπων στην πρώην αμερικανική βάση στο Θριάσιο Πεδίο, που ήδη ετοιμάζεται γι' αυτό".

    [15] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: " Ρεκόρ (ολυμπιακού) χρέους! Διαμορφώθηκε στα 193,4 δις. στο τέλος Μαΐου έναντι 177,8 πέρυσι".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Κλείνει η συμφωνία της ΔΕΠΑ με τους Ισπανούς. Αίσιο τέλος προεξοφλούν τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το Δημόσιο έχει χρήμα μόνο για 45 ημέρες! Καταβάλλεται προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Έκρηξη δημοσίου χρέους ύψους 15,6 δις. ευρώ φέτος. Απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία".

    [16] Δημοσιονομικό χρέος

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "σε μείζον πρόβλημα για την οικονομία εξελίσσεται το δημόσιο χρέος. Στο πρώτο πεντάμηνο φέτος κατέγραψε εκκριτική αύξηση".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 16 June 2004 - 15:07:43 UTC