Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-05-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/05/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Παγκόσμια Οικονομία
  • [04] Βουλή-Συζήτηση για την οικονομία
  • [05] Φοιτητικές εκλογές
  • [06] Ελληνική Εκκλησία - Οικ. Πατριαρχείο
  • [07] Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [08] ΓΣΕΕ-Εργοδοτικές οργανώσεις
  • [09] Συντάξεις-Αυξήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/05/2004

    Η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την κατάσταση της οικονομίας δεσπόζει στην ειδησεογραφία του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ευκαιρίες για φθηνή στέγη σε καλές περιοχές. Αναβαθμισμένα προάστια κρύβουν ''εκπλήξεις''.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Όργιο ληστείας και κακοδιαχείρισης! Συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις του Κ. Καραμανλή για την κυβέρνηση Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Έως 50% πάνω οι συντάξεις των αποστράτων. Η κυβέρνηση υλοποιεί ακόμη μία προεκλογική δέσμευσή της.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αναδρομικά μέχρι και 4.500 ευρώ στους συνταξιούχους! Δούκας: Με νομοθετική ρύθμιση (και όχι με δικαστήρια) η επιστροφή χρημάτων.

    Η ΑΥΓΗ: Μέτρα λιτότητας στον ορίζοντα. Αν και δεν το ομολογεί η κυβέρνηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κίνδυνος μπλακ άουτ στους Ολυμπιακούς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Βρόχος πετρελαίου για τα επιτόκια και τις μετοχές. Σταθερά πάνω από τα 37 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ.

    Η ΒΡΑΔΙΝΗ: Αυξήσεις και αναδρομικά στους απόστρατους. Έως και 50% πάνω οι αποδοχές.

    ΕΘΝΟΣ: Έριξε το γάντι στην κυβέρνηση. Γιώργος: Ανοίξτε επιτέλους τα χαρτιά σας, πείτε μας πώς θα κυβερνήσετε και πόσο θα κοστίσει στον λαό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δραματική η κατάσταση της Οικονομίας. Αποκάλυψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν. Βουλή: Ο Καραμανλής αποκάλυψε την πραγματική εικόνα της οικονομίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βρήκε τον Παπανδρέου του. Αιφνιδιάστηκε ο Καραμανλής χθες από τον Γιώργο στη Βουλή.

    ΕΣΤΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ αποθρασύνεται. Κατηγορεί την κυβέρνηση για την οικονομία!

    Espresso: Ζεν Πρεμιέ έπεσε σε κώμα από ναρκωτικά!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποκαλυπτήρια της οικονομίας στο Κοινοβούλιο. Καταιγιστικά στοιχεία Καραμανλή για σπατάλη. Μελετημένος ο Παπανδρέου επεχείρησε να αμυνθεί.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Διώξεις για όσους ευθύνονται. Κ. Καραμανλής: Η προηγούμενη κυβέρνηση διαστρέβλωνε τα πραγματικά στοιχεία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κολλημένος με την ...αντιπολίτευση. Καταγγελίες και προεκλογική ομιλία από Καραμανλή.

    ΝΙΚΗ: Άλλοθι για λιτότητα. ''Στρίβειν δια της απογραφής'' ο Καραμανλής.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προετοιμάζονται σκληρότερα μέτρα σε βάρος του λαού. Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την οικονομία.

    Traffic News: Τέλος η Άννα από τον ALPHA. Το χρονικό της κόντρας και γιατί ξεχείλισε το ποτήρι.

    Η ΧΩΡΑ: Αυξήσεις 50% σε 90.000 αποστράτους. Η κυβέρνηση κάνει πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

    City Press:Βουλή :Αναμέτρηση με φόντο τη λιτότητα.

    MetroRAMA: Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για την οικονομία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κομπίνα σε τράπεζα. Σε υποκαταστήματα της EUROBANK στη Θεσσαλονίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ανένδοτος κατά της διαπλοκής. Συμφωνία κυρίων μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Καραμανλής απογύμνωσε τον Παπανδρέου στη Βουλή! Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την οικονομία.

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Παγκόσμια Οικονομία

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''φόβους για επικείμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας εκφράζουν οι αναλυτές βλέποντας την άνοδο των πετρελαϊκών τιμών να ''περνάει τη θηλιά'' στα επιτόκια και στις μετοχές πιέζοντας τις αγορές χρήματος διεθνώς και υποδαυλίζοντας τον πληθωρισμό''.

    [04] Βουλή-Συζήτηση για την οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι ''σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και την ανάπτυξη''.

    Η City Press αναφέρει ότι '' η χθεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και την ανάπτυξη που έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακές πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά και σύγκλιση σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαπλοκής και της διαφθοράς''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι ''η πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του, η εμφανής ''περίοδος χάριτος'' που του παρέχεται επιβεβαιώθηκαν για μία ακόμη φορά χθες το βράδυ στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση πουέγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία και κατά την οποία αναδείχθηκαν με τεκμηριωμένο τρόπο τα μεγάλα βάρη της διακυβέρνησης του κ. Σημίτη''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ''σφυροκόπημα και από την κυβέρνηση και από τα κόμματα της Αριστεράς δέχθηκαν χθες το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου, καθώς όλες οι πτέρυγες της Βουλής συνυπέγραψαν ουσιαστικά την τοποθέτηση Καραμανλή για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα έργα και τις παραλείψεις της κυβέρνησης Σημίτη. Ο πρωθυπουργός προχώρησε χθες σε μια πλήρη αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης και των δημόσιων οικονομικών αποκαλύπτοντας με συγκεκριμένα στοιχεία ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στρεβλώνουν την εικόνα προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι λόγοι και οι τρόποι δημιουργίας των τεράστιων ελλειμμάτων''.

    Η ΒΡΑΔΙΝΗ σημειώνει ότι ''παλάτι στην άμμο αποδείχθηκε η ''ισχυρή'' οικονομία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αφού με το πρώτο κούνημα του φακέλου της δημοσιονομικής απογραφής που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σκόρπισε στους πέντε ανέμους''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι ''τη ''μαύρη βίβλο'' των διαχειριστικών εγκλημάτων που διέπραξε το ΠΑΣΟΚ εις βάρος της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, βγάζοντας στη φόρα τα ...απόλυτα των λογιστικών και άλλων αλχημειών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν σε μαύρες τρύπες και κρυφά ελλείμματα''.

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι ''σε συζήτηση προεκλογικού κλίματος, που όμως ανέδειξε ότι η πίεση των δημοσιονομικών προβλημάτων θα οδηγήσει σε νέα, σκληρότερη λιτότητα το φθινόπωρο, εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την οικονομία''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι ''ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε:1) Χτίσουμε τίμιο κράτος, νοικοκυρεύουμε τη χώρα, 2)Πλαστοί προϋπολογισμοί του ΠΑΣΟΚ , 3) Η κυβέρνηση στηρίζει τη Δικαιοσύνη στις έρευνες για τις προμήθειες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 4)Σεβόμαστε τη συμφωνία τιμής με τους πολίτες,5) Οδηγούμε τη χώρα στην ανάπτυξη , 6)Θα κερδίσουμε το στοίχημα''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''δυο ακριβώς μήνες μετά την ήττα του στις εκλογές , το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είναι κόμμα αμετανόητων δημαγωγών. Τα όσα είπε χθες στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου για την οικονομία ήταν απαράδεκτα. Όχι μόνον δεν απήντησε στην σειρά στοιχείων που παρέθεσε ο πρωθυπουργός για την δραματική κατάσταση στην οποία παρέλαβε την οικονομία, αλλά έφθασε στο σημείο να κατηγορεί τον κ. Καραμανλή επειδή είπε την αλήθεια!

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''έντονη κριτική από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε η χθεσινή εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός παρέμεινε προσκολλημένος σε καθαρά προεκλογικό ύφος, εκτοξεύοντας καταγγελίες. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε πολιτική λιτότητας ενώ πριν από τη συζήτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε προαναγγείλει διώξεις για το Χρηματιστήριο''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι ''το γάντι στην κυβέρνηση έριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χθες στη Βουλή. Ο Γ. Παπανδρέου στην εφ΄όλης της ύλης αντιπαράθεση κάλεσε τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να ανοίξει τα χαρτιά του και να πει στον λαό πώς θα κυβερνήσει''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι 'με μια εντυπωσιακά δυναμική εμφάνιση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατάφερε όχι μόνον να αποκρούσει τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού για την οικονομία αλλά και να τον εκνευρίσει. Ο Καραμανλής βρήκε τον Παπανδρέου του, έλεγαν στους διαδρόμους. Θερμή η ατμόσφαιρα, με τα συχνά και πυκνά χειροκροτήματα των βουλευτών τους, πιπεράτα υπονοούμενα, αλμυρά επιχειρήματα και καταγγελίες για εκατέρωθεν κρυφά μαγειρέματα, ζωντάνεψαν τη συζήτηση στη Βουλή''.

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, ''την ενδόμυχη πολιτική διάθεση για την επιβολή πολιτικής λιτότητας από το φθινόπωρο και για τη μετάθεση της υλοποίησης των προεκλογικών υποσχέσεων στο απώτερο μέλλον αποκάλυψε χθες ο πρωθυπουργός κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι ''είναι δικαίωμα της νέας κυβέρνησης να κάνει την απογραφή των δημοσίων οικονομικών και να παρουσιάσει την όποια εικόνα τους αλλά υπάρχει και σκοπιμότητα, σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη χτεσινή της παρέμβαση στη Βουλή''.

    [05] Φοιτητικές εκλογές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει οτι "πρόκριμα για τις ευρωεκλογές θεωρείται η μεγάλη νίκη της φοιτητικής παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ. Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ αύξησε τη δύναμή της, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για τη μεγάλη διείσδυση του κυβερνώντος κόμματος στη νεολαία".

    [06] Ελληνική Εκκλησία - Οικ. Πατριαρχείο

    Η Traffic news αναφέρει οτι "προειδοποίηση προς τους μητροπολίτες εκείνους των Νέων Χωρών και συγκεκριμένα προς τους Διδυμοτείχου, Μυτιλήνης, Βέροιας και Γουμενίσσης απηύθυνε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της και προκειμένου να γίνει σαφές οτι αν συνεχιστεί η τακτική αποχής τους θα εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ακόμη και την αντικατάστασή τους".

    [07] Ολυμπιακοί Αγώνες

    Η Espresso σημειώνει οτι "φιλελληνικό "κρεσέντο" από τον Ντένις Οσβαλντ, κατά την τελευταία -πριν από τους Αγώνες- συνάντησή του με τους εκπροσώπους του ελληνικού και διεθνούς Τύπου. Ο άλλοτε "γκρινιάρης" πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ από τη μια εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την πορεία των ολυμπιακών έργων και από την άλλη έδωσε μια απάντηση-χαστούκι στην Αυστραλία, για την προχθεσινή ανθελληνική της ταξιδιωτική οδηγία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "σήμα κινδύνου για την διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων είχε εκπέμψει πριν δύο χρόνια από επίσημο έγγραφο της η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απευθυνόμενη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και επισημαίνοντας το ενδεχόμενο να μείνουμε από ρεύμα το καλοκαίρι του 2004".

    [08] ΓΣΕΕ-Εργοδοτικές οργανώσεις

    Το Metrorama γράφει οτι "θέμα ωρών είναι, απ' ό,τι φαίνεται, η επίτευξη συμφωνίας για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και των εργαζομένων. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν οτι οι αυξήσεις θα προσεγγίζουν το 6,5% έως 7% για τους άγαμους εργαζόμενους, χωρίς προϋπηρεσία, οι οποίοι αμείβονται με τα κατώτερα ημερομίσθια, ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες η αύξηση 2004 θα κυμαίνεται από 4,7% έως 4,9%".

    [09] Συντάξεις-Αυξήσεις

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ επισημαίνει οτι "αναδρομικά από το 2001 θα πάρουν οι συνταξιούχοι μετά την κατάργηση της εισφοράς υπέρ του Λογαριασμού Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδοτήσει θετικά. Δύο ακόμη δώρα ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους απόστρατους αξιωματικούς και για περίπου 400.000 ανασφάλιστους αγρότες".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει οτι "η κυβέρνηση στηρίζει στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Έτσι ένα ακόμη πρόβλημα που απασχολεί 90.000 περίπου απόστρατους αξιωματικούς του Στρατού (πριν από τον Ιούλιο του 2000) θα βρει τη λύση του από τον νέο χρόνο. Το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει στην αύξηση των συντάξεων έως και 50%. Οι εν λόγω αξιωματικοί αν και προήχθησαν δεν είχαν λάβει την αύξηση που αναλογούσε στον μεγαλύτερο βαθμό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "στην αποκατάσταση της αδικίας με τις συντάξεις των αποστράτων στρατιωτικών προχωράει η κυβέρνηση. Υλοποιώντας την προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, ανακοίνωσε οτι προωθούνται αυξήσεις, οι οποίες θα φτάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις σε ποσοστό έως και το 50%".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 13 May 2004 - 20:45:36 UTC