Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-01-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/01/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κακοκαιρία
  • [04] Δημοσκόπηση
  • [05] ΠΑΣΟΚ
  • [06] Κατάρτηση πανελλαδικών εξετάσεων
  • [07] Κυπριακό
  • [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [09] Ολυμπιακά έργα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/01/2004

    Τα σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία, το Κυπριακό, η πρόταση για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, η δημοσκόπηση της OPINION και οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ λόγω των επικείμενων εκλογών είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αλλαγή σελίδας. Νέος 'άνεμος' στη ΝΔ ε την επιστροφή Αβραμόπουλου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σφαγή στο Εκτελεστικό. Βέτο Σημίτη για τις υποψηφιότητες. Νέο γκάλοπ: Αλμα της ΝΔ παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σταθερά πρώτη με 3% η ΝΔ. Νέο γκάλοπ ξεκαθαρίζει το προεκλογικό τοπίο.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 3% σταθερά μπροστά η ΝΔ. Δημοσκόπηση 'επάνω' στον προπαγανδιστικό ορυμαγδό δείχνει το μη αναστρέψιμο προβάδισμα.

    Η ΑΥΓΗ: Κοροϊδεύουν τους νέους για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Με τη... 'βόμβα Παπανδρέου'.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ενας είναι αρχηγός ο Γιώργος. Να το καταλάβουν επιτέλους όλοι πριν είναι αργά.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κυκλώνας στο Αιγαίο παραλύει όλη τη χώρα. Ως την Αίγυπτο επεκτάθηκε η κακοκαιρία. Ανεμοι εντάσεως 12 μποφόρ και χιόνι στο κέντρο της Αθήνας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δημήτρη καλώς ήρθες και καλό αγώνα. Ενωμένη καλπάζει προς τη νίκη η Νέα Δημοκρατία.

    ΕΘΝΟΣ: Καταργούνται οι Πανελλαδικές το 2005. Αυξάνονται οι εισακτέοι για φέτος. Τι περιλαμβάνει το πακέτο αλλαγών του Γ. Παπανδρέου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ελλιμενίσθη στο κόλπο της Ρηγίλλης. Ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την επιστροφή του Δημ. Αβραμόπουλου στην ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αφησε την ύποπτη σιωπή και πάρε θέση κ. Παπανδρέου. Σκληρή επίθεση Καραμανλή εναντίον της διπλής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπροστά 3 μονάδες στην κρίσιμη... στροφή. Γκάλοπ OPINION-MEGA: Παγιώνεται η διαφορά υπέρ της ΝΔ με δυναμική διεύρυνσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σκηνικό εκλογών 2000. Γκάλοπ: Καλά κρατεί το 'θρίλερ του δικομματισμού'.

    ΕΣΤΙΑ: Καταψηφίζει η Νέα Δημοκρατία. Τον εκλογικό νόμο για λόγους αρχής.

    Espresso: Συνελήφθη ο χρυσοδάκτυλος που 'έφαγε' 1 δις. από επωνύμους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εξυπηρετούν τους φίλους, ευτελίζουν και τη Βουλή. Σκανδαλώδης ρύθμιση Πάχτα υπέρ κατασκευαστή. Μείζον ηθικό θέμα για κυβέρνηση και βουλευτές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στο 3% η διαφορά... Σταθεροποίηση δείχνει το νέο γκάλοπ της OPINION.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κλείνει πληγές με αγρότες, μικρομεσαίους. Παρέμβαση Γιώργου για τους μη προνομιούχους.

    ΝΙΚΗ: 'Βγαίνουμε πέρα από τα όρια του κόμματος'. Απόφαση της βάσης οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δέσμη προτάσεων του ΚΚΕ για τις γυναίκες. Αμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα.

    Traffic News: Καραμπόλα Ρούλας, Ελένης, Λάτσιου. Ψιθυρίζονται αφιξο-αναχωρήσεις στα πρωινάδικα των ALPHA, ΑΝΤ1.

    Η ΧΩΡΑ: 3% μπροστά η Νέα Δημοκρατία. Γκάλοπ: ΝΔ 39,9%, ΠΑΣΟΚ 36,9%. Παγιώνεται η διαφορά. Μεγαλώνει και η παράσταση νίκης.

    City Press: Ελεύθερη εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΤΕΙ. Ο Γιώργος Παπανδρέου κοντά στην υιοθέτηση της πρότασης του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπαμπινιώτη.

    MetroRAMA: Προβληματισμός για το 'μπαράζ' νομοσχεδίων. Ο Κ. Καραμανλής 'προκάλεσε' τον Γ. Παπανδρέου να πάρει θέση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κύκλωμα για τις ιθαγένειες. Συνελήφθη υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μπροστά η ΝΔ αλλά... Εύθραυστη ακόμη η δυναμική της Νέας Δημοκρατίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σπάζει κόκαλα η δυαρχία στο ΠΑΣΟΚ. Σημαντικές εξελίξεις.

    [03] Κακοκαιρία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι 'τα χιόνια έπεσαν μέσα στην Αθήνα, αλλά η κακοκαιρία που πλήττει από χθες τη χώρα -και με ιδιαίτερη ένταση τη Βόρειο Ελλάδα- αναμένεται να παρουσιάσει σχετική ύφεση από σήμερα'.

    Το Metrorama αναφέρει οτι 'στην... κατάψυξη βρίσκεται από χθες ολόκληρη η χώρα και οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για φαινόμενο 'μετεωρολογικής βόμβας' που προκαλεί χιόνια, πολικό κρύο, ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους'.

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει οτι 'στον ύπνο η κρατική μηχανή. Οξύτατα προβλήματα σε όλο το δίκτυο, μεγάλες οι καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους και καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα'.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει οτι 'όλα τα είχε η χθεσινή μέρα. Χιόνια - ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας- πολικό ψύχος, σφοδρές καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους έως και 11 μποφόρ, ακόμα και... μίνι κυκλώνα στο Αιγαίο'.

    Σύμφωνα με την Traffic news 'στα λευκά ντύθηκε ολόκληρη η χώρα, καθώς οι νιφάδες χιονιού έπεφταν ασταμάτητα! Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για το φαινόμενο της 'μετεωρολογικής βόμβας', που προκαλεί χιόνια, πολικό κρύο, ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους'.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει οτι 'την πιο μεγάλη επιδρομή του χιονιά δέχεται από χθες η χώρα. Το κράτος, όμως, πιάστηκε πάλι στον ύπνο, αν και η Μετεωρολογική είχε από μέρες προειδοποιήσει. Πολλές περιοχές μένουν ακόμη στο σκοτάδι'.

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει οτι 'ένα ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο -μια 'μετεωρολογική βόμβα', όπως λένε οι ειδικοί- 'χτύπησε' στο Αιγαίο με ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά και με ανέμους εντάσεως 12 μποφόρ'.

    [04] Δημοσκόπηση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι 'επανάληψη του σκηνικού των εκλογών του 2000 δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Τα στοιχεία από τη χθεσινή του Mega (Opinion) δείχνουν οτι διατηρείται το 3% υπέρ της ΝΔ, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να έχει προβάδισμα έναντι του Κ. Καραμανλή ως 'καταλληλότερος πρωθυπουργός'.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι 'παγιώνεται στις 3 μονάδες η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει κι από το χθεσινό γκάλοπ της Opinion. Μια προσεκτικότερη ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας, όμως, αποδεικνύει πως οι πόντοι που κερδίζει τόσο ο κ. Κ. Καραμανλής όσο και το κόμμα του είναι πολύ περισσότεροι. Στο ΠΑΣΟΚ, το 'φαινόμενο Γιώργος' ξεφουσκώνει'.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι 'το τελευταίο γκάλοπ δείχνει οτι εξαντλήθηκε η δυναμική της επικοινωνιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής βελτιώνουν την εκλογική προοπτική νίκης της ΝΔ'.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι 'με σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ μπαίνει στην προεκλογική μάχη η Νέα Δημοκρατία, όπως κατέγραψε η έρευνα της εταιρείας OPINION η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 16-21 Ιανουαρίου πανελλαδικά για λογαριασμό του MEGA'.

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι 'σταθεροποιείται με τάση μειώσεως η δυναμική που προσέδωσε στο ΠΑΣΟΚ η αλλαγή ηγεσίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο κ. Καραμανλής παγιώνουν και βελτιώνουν την θέση τους'.

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι 'σταθερή παραμένει η διαφορά της Νέας; Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 16 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, μόλις μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας'.

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Η ESPRESSO γράφει ότι ''σαν βόμβα μεγατόνων έπεσε στο ΠΑΣΟΚ η αιφνίδια χθεσινή δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου από το Λονδίνο, με την οποία δεν απέκλειε να αλλάξει ακόμη και το όνομα του κόμματος σε μια προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστικό''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι ''στην Δημοκρατική Παράταξη υπάρχει ένας αρχηγός, ο Γιώργος Παπανδρέου και ένα κέντρο πολιτικών αποφάσεων. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουν επιτέλους όλοι οι σημερινοί υπουργοί οι περισσότεροι από τους οποίους θα πάνε σπίτι τους μετά τις εκλογές και τα στελέχη του κόμματος''.

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ '''βγαίνουμε πέρα από τα όρια του κόμματος, κάτι που είναι πρωτόγνωρο και θα επηρεάσει όχι μόνο το κόμμα, αλλά και την πολιτική του τόπου μας στο μέλλον'. Αυτό δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος άφησε ουσιαστικά ανοικτό και το θέμα, της αλλαγής του ονόματος του ΠΑΣΟΚ''.

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι '''σβήσε-γράψε' ήταν για αρκετούς υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η χθεσινή διαδικασία για το κλείσιμο των τελευταίων 26 θέσεων στα ψηφοδέλτια του κόμματος, που συνοδεύτηκε από εντάσεις, τόσο για παλαιά όσο και νέα ονόματα''.

    [06] Κατάρτηση πανελλαδικών εξετάσεων

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι ''η κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων από το 2005 περιλαμβάνεται στο πακέτο αλλαγών για την Παιδεία, που επεξεργάζεται ο Γ. Παπανδρέου και το επιτελείο του. Για φέτος προβλέπεται αύξηση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τους 80.000''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι ''αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσαν οι ανεπίσημες διαρροές σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προτίθεται στις 6 Φεβρουαρίου, στις προγραμματικές θέσεις που θα ανακοινώσει για την Παιδεία, να προτείνει μεταξύ άλλων και την κατάργηση των πανελλαδικών...''.

    Η CITY PRESS υπογραμμίζει ότι ''σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του βρίσκονται κοντά στην υιοθέτηση της πρότασης Μπαμπινιώτη για ελεύθερη εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλων των ενδιαφερόμενων αποφοίτων Λυκείου''.

    Η ΑΥΓΗ σχολιάζει ότι ''η... βόμβα Παπανδρέου για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων για ΑΕΙ-ΤΕΙ που 'έσκασε' χθες μέσω του φιλοκυβερνητικού Τύπου αποδείχθηκε σε λίγες ώρες ψηφοθηρική μεθόδευση. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να τοποθετηθεί''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι ''ένα ΠΑΣΟΚ που ακόμη και οι ίδιοι οι υπουργοί και βουλευτές του δεν αναγνωρίζουν, συνιστούν οι τελευταίες πληροφορίες για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση''.

    [07] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι ''ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ζητήσει το Σάββατο από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν, την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ''κινήσεις από πλευράς της Τουρκίας αναμένονται το επόμενο διάστημα στο Κυπριακό, μετά τη συνάντηση Μπους-Ερντογάν στα τέλη Γενάρη''.

    [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Υπέρβαση 1 δις. ευρώ. Από τα ολυμπιακά έργα στο ΠΔΕ του 2003".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Οργή δύο υπουργών για τροπολογία - σκάνδαλο. Ν. Χριστοδουλάκης, Β. Παπανδρέου: Θα ακυρωθεί με το πρώτο νομοσχέδιο".

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Επτά νέες επενδύσεις αλλάζουν τον τουρισμό. Συνολικά 2 δις ευρώ θα επενδύσουν Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' 750 εκατομμύρια ευρώ για έργα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων".

    [09] Ολυμπιακά έργα

    Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι "νέες υπερβάσεις στο κόστος και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, σπεύδει να προλάβει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετά την υπέρβαση ύψους περίπου 1 δις. ευρώ, η οποία σημειώθηκε το 2003 και προκύπτει επισήμως από στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το ίδιο το υπουργείο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 23 January 2004 - 21:38:03 UTC