Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-08-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/08/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Αγορά-Τιμές
  • [04] ΚΕΔΚΕ-Οικονομία
  • [05] Κτηματολόγιο
  • [06] Σχολεία - Μαθητές
  • [07] Επιχείρηση ''σκουπίδια''- Τέλος
  • [08] Δημογραφικό
  • [09] Ελλάδα-ΟΗΕ-Ιράκ
  • [10] Δίκη 17Ν
  • [11] Αυθαίρετα
  • [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] Αποκρατικοποιήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/08/2003

    Η αγορά και οι εκτιμήσεις για ανατιμήσεις, τα οικονομικά των ΟΤΑ, η θέση της Ελλάδας ως προς την κρίση του Ιράκ, τα αυθαίρετα και η αντιμετώπισή τους και η υπογεννητικότητα είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 8.800 νέες θέσεις σε δημόσιο και ΟΤΑ. Με χθεσινή απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η κυβέρνηση ''κλέβει'' τους πόρους των Δήμων. Ανοιχτή καταγγελία του Κ. Καραμανλή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Απάτες με τα ενοίκια. Ο πρόεδρος των μεσιτών καταγγέλλει κυκλώματα αετονύχηδων.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αυθαίρετα: Πως θα γίνουν νόμιμα. Όλο το προεκλογικό πακέτο για τα πρόστιμα με εκπτώσεις και ευκολίες πληρωμής.

    Η ΑΥΓΗ: Πυρά Κ. Ανάν κατά ΗΠΑ. Μετά την προχθεσινή σφαγή στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μας πάει για διχασμό ο Πατριάρχης. Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Στον αέρα οι τίτλοι του Κτηματολογίου. Θα δίνονται ''μισοί'' και ακριβότεροι από τις αρχές του 2004.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα: Ποιοι παίρνουν συγχωροχάρτι από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και 80% η μείωση στα πρόστιμα.

    ΕΘΝΟΣ: Φθινοπωρινός πόλεμος για τις τιμές. Οι 5 απειλές για την τσέπη μας- Τα αντίμετρα που παίρνει η κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΔΕΘ-έλουμε να γίνουμε αναξιόπιστοι! Δεν θα πάμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με λογικές παροχολογίας, δηλώνει ο Κ. Καραμανλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι 3 εφιάλτες της Οικονομίας. Η κυβέρνηση έχασε κυριολεκτικά τον έλεγχο της καταστάσεως.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΕΛ.ΑΣ. σε εμφύλιο. Κυβέρνηση: Τα προεκλογικά παιχνίδια διχάζουν Αστυνομία και συνοριοφύλακες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επιχείρηση ''σκουπίδια τέλος''. Τρεις ΧΥΤΑ σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα.

    ΕΣΤΙΑ: Η Ευρώπη συρρικνούται. Η υπογεννητικότης γονατίζει τις οικονομίες.

    Espresso: Οργανώνουν ανταλλαγές συντρόφων στο Καστελόριζο. Μπλόκο στους Ευρωπαίους από τους εξοργισμένους κατοίκους του νησιού.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 5.200 ολοήμερα και δεν φθάνουν. Διαγκωνισμός μαθητών για μία από τις 300.000 σχολικές θέσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μέτρα ανακούφισης για τους σεισμόπληκτους. Στη Λευκάδα ο Κώστας Σκανδαλίδης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επιστρέφουν και οι ...ανατιμήσεις. Συναγερμός στην κυβέρνηση για νέο κύμα ακρίβειας.

    ΝΙΚΗ: Υποκρισία Καραμανλή. Όψιμος υπερασπιστής της αυτοδιοίκησης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στήνουν σκηνικό εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων.

    Traffic News: Η πρώτη βόμβα στον ALPHA. Παραιτήθηκε ο Θεοδωράκης μετά την άφιξη του Χατζηνικολάου, γιατί τον υποβίβασαν και του πήραν τη γενική διεύθυνση Ειδήσεων.

    Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα: Ποια νομιμοποιούνται με ρεύμα και νερό. Απλοποιούνται οι διαδικασίες για ένταξη στα σχέδια πόλεως.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επιστρέφει χρήματα ο Δήμος! Εντοπίστηκαν λάθη σε δημοτικά τέλη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εκτός ανάπτυξης η Κεντρική Μακεδονία. ΣΒΒΕ: Σε βάρος της Περιφέρειας λειτουργεί το ''2004''.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν θα ωφεληθεί η περιφέρεια της Β. Ελλάδας. Οι βιομήχανοι (ΣΒΒΕ) αντίθετοι με το νομοσχέδιο.

    [03] Αγορά-Τιμές

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι ''νέες ανατιμήσεις έρχονται από τον Σεπτέμβριο. Με την επιστροφή των παραθεριστών επιστρέφουν και οι αυξήσεις σε υπηρεσίες (τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων) και προϊόντα (τρόφιμα συγκεκριμένων κατηγοριών στα σούπερ μάρκετ)''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι ''με σειρά μέτρων απαντά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο κύμα ακρίβειας που έχει εκδηλωθεί και απειλεί με κορύφωση το Φθινόπωρο. Κηρύσσει πόλεμο στην κερδοσκοπία, εντατικοποιεί τους ελέγχους, παραπέμπει στον εισαγγελέα τους παραβάτες και επιδιώκει συνεννόηση με τους παράγοντες της αγοράς''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ''πληθωρισμός: ο δεύτερος υψηλότερος της Ευρώπης. Έλλειμμα: αυξημένο κατά 80% έναντι στόχου για πλεόνασμα. Εκτινάχθηκε στα ύψη και το χρέος σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία. Απαγορευτική η πορεία της οικονομίας''.

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι '' δεν θα διευρυνθεί το μέτρο της επιβολής ενδεικτικών τιμών σε άλλα είδη τροφίμων και ποτών, εκτός των νερών και των αναψυκτικών, δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά τη σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών τροφίμων και των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι ''σκηνικό προεκλογικής εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, με αποκλειστικό στόχο την υφαρπαγή της ψήφου, στήνουν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί, συνεπικουρούμενοι από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Γεύση από την επιχείρηση αποπροσανατολισμού και το όργιο της πρόκλησης, που θα ακολουθήσει όλο το επόμενο διάστημα, παίρνουν οι εργαζόμενοι αυτές τις μέρες, με το ένα δήθεν φιλολαϊκό ''πακέτο'' να διαδέχεται το άλλο''.

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι ''μέσα στον Σεπτέμβριο θα εκδηλωθεί και νέο κύμα αυξήσεων. Θα ακριβύνουν και άλλο τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ενώ η ΔΕΗ θα αυξήσει κατά 3% έως 4% τα τιμολόγιά της''.

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ''μαϊμού''- μεσίτες εκμεταλλεύονται το άγχος των φοιτητών για στέγη και ενοικιάζουν ανύπαρκτα διαμερίσματα ή ''πουλάνε'' έναντι 60 ευρώ, καλές πληροφορίες για φθηνά σπίτια. Με ένα...τηλεφώνημα''.

    [04] ΚΕΔΚΕ-Οικονομία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι ''την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του κυβερνητικούς εκπροσώπου κ. Χρ. Πρωτόπαπα με τις οποίες επέκρινε τον κ. Καραμανλή για τα όσα ανέφερε μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''η καταβολή των θεσμοθετημένων πόρων προς την Αυτοδιοίκηση και η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας είναι η αμετακίνητη θέση της ΝΔ για την στήριξη του θεσμού. Ο κ. Καραμανλής μετά τη χθεσινή συνάντησή του με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ εμπιστεύεται τους αιρετούς άρχοντες της Αυτοδιοίκησης χωρίς να εξετάζει την κομματική τους προέλευση''.

    Σύμφωνα με την ESPRESSO, ''το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας οδήγησε χθες το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ στην πόρτα του Κώστα Καραμανλή από τον οποίο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το κόμμα του θα καταβάλει στους Οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης τους θεσμοθετημένους πόρους και θα εφαρμόσει κατά γράμμα τη νομοθεσία για τα οικονομικά τους''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι ''την τακτική της κυβέρνησης να υπεξαιρεί θεσμοθετημένους πόρους από την Αυτοδιοίκηση κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής επισημαίνοντας τη δέσμευση του κόμματός του να εφαρμόσει πλήρως την κείμενη νομοθεσία για τα οικονομικά των δήμων''.

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι ''η υποκριτική στάση του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή πυροδότησε χθες την πρώτη μετά τις θερινές διακοπές έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα με επίκεντρο τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε χθες μετά τη συνάντησή του με την δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη καθώς και με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ''υπεξαιρεί θεσμοθετημένους πόρους από την ΤΑ'', προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος υπενθύμισε στον κ. Καραμανλή ότι οι πόροι από την Αυτοδιοίκηση περικόπηκαν το 1992 με νόμο της τότε κυβέρνησης της ΝΔ''.

    [05] Κτηματολόγιο

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι '' τρεις φορές μεγαλύτερη θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα με βάση τις δηλώσεις ιδιοκτησιών που έχουν κατατεθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η αναγραφή του πραγματικού εμβαδού στους τίτλους ιδιοκτησίας που θα αρχίσουν να εκδίδονται από τις αρχές του 2004 καθίσταται πλέον αδύνατη. Η νέα εμπλοκή ανοίγει νέο κύκλο ταλαιπωρίας για τους πολίτες οι οποίοι και ''μισούς'' τίτλους θα παραλάβουν και θα τους πληρώνουν ακριβότερα αφού βαίνουμε προς αναπροσαρμογή και του επονομαζόμενου ''Κτηματόσημου''. Τα τετραγωνικά των διαμφισβητούμενων οικοπέδων που δεν κατέστη δυνατόν να αποτυπωθούν από τα κτηματολογικά γραφεία, αναλαμβάνει να ...μετρήσει τώρα ο Κτηματολογικός Δικαστής''.

    [06] Σχολεία - Μαθητές

    H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι ''μέχρι 20% αυξήθηκαν φέτος οι αιτήσεις γονέων για την ένταξη μαθητών σε ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, διεκδικώντας μία από τις 300.000 θέσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η αυξημένη ζήτηση, που αντανακλά τις κοινωνικές μεταβολές και τις νέες ανάγκες των εργαζομένων, δεν καλύπτεται παρά τη φιλότιμη προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που φέτος προχώρησε σε σημαντική επέκταση του θεσμού''.

    [07] Επιχείρηση ''σκουπίδια''- Τέλος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''αίσιο τέλος αισιοδοξεί το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δίνεται στη μακρόχρονη διαμάχη δήμων και κυβέρνησης για τους περιβόητους χώρους υγειονομικής ταφής ( ΧΥΤΑ) των απορριμμάτων. Γραμματικό ( θέση Μαύρο Βουνό) , Κερατέα και Φυλή επελέγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αττική και τον Σεπτέμβριο αρχίζει η εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης. Ως το τέλος του 2005 θα είναι παρελθόν η χωματερή Άνω Λιοσίων και οι 20 παράνομοι σκουπιδότοποι. Σταθμοί προεργασίας θα γίνουν στον Ελαιώνα, στην Ελευσίνα, στο Ελληνικό και στα Λιόσια. Αύριο, πάντως, λήγει η προθεσμία των περιφερειών για να ενταχθούν στις πλεονεκτικές χρηματοδοτήσεις των ΧΥΤΑ, που φθάνουν τα 350 εκ. ευρώ. Χάνουν το τρένο Στερεά, Ημαθία, Λευκάδα, Νάξος, Άνδρος και Σάμος, που δεν συμφώνησαν''.

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι ''μπροστά στον κίνδυνο και νέας απώλειας κοινοτικών πόρων ύψους 2,25 δισ ευρώ βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς αύριο λήγουν οι προθεσμίες για έργα ύψους 126 εκατ ευρώ που αφορούν την ύδρευση και τη διαχείριση απορριμμάτων και τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί δεν ικανοποιούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας''.

    [08] Δημογραφικό

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι ''στη χώρα μας , το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και της συνεχούς μειώσεως του εγχώριου εργατικού δυναμικού αντιμετωπίσθηκε τα τελευταία χρόνια με την μαζική είσοδο ξένων μεταναστών. Και πέραν των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που έχουν ήδη δημιουργηθεί, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν αποτελεί λύση για το μέλλον''.

    [09] Ελλάδα-ΟΗΕ-Ιράκ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ''τη λύπη του και τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη. Ο Κώστας Σημίτης εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Ιράκ''.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, ''η Ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε `` με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις απαράδεκτες τρομοκρατικές επιθέσεις`` που έγιναν τόσο στο Ιράκ όσο και στην Ιερουσαλήμ''.

    [10] Δίκη 17Ν

    Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι ''όχι μόνο αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη αλλά δήλωσε και ''τροτσκιστής που δεν υποστηρίζει τις απόψεις αλλά ούτε και την πρακτική της 17Ν''. Ο λόγος για τον Θεολόγο Ψαραδέλλη ο οποίος ξεκίνησε την απολογία του χθες πρώτη μέρα της επανάληψης της δίκης των υπόπτων της 17 Νοέμβρη μετά την ολιγοήμερη διακοπή της λόγω θέρους''.

    [11] Αυθαίρετα

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι ''επανέρχεται στο θέμα που καίει 200.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων η Βάσω Παπανδρέου, η οποία με νέες της δηλώσεις ``τάζει`` και πάλι, ότι θα δοθεί άμεσα νερό και ρεύμα σε αυθαίρετα, έπειτα από 15 χρόνια αναμονής. Το σχετικό νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της υπουργού, όλες τις πολεοδομικές εκκρεμότητες πήρε το δρόμο για τη Βουλή''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι ''με προεδρικό διάταγμα θα εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση και θα συνδεθούν με ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, αλλά και ΟΤΕ . Η κυβέρνηση προσανατολίζεται τώρα σε ...χαριστική ρύθμιση για να αλιεύσει ψήφους''.

    [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Δεν μαζεύεται το χρέος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Α΄ εξαμήνου''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' 2,6 δισ. ευρώ σε 4 μήνες από μετοχοποιήσεις. Δέκα νέες αποκρατικοποιήσεις έως τέλους 2003''.

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Όχι'' από τη Θεσσαλονίκη στο νέο αναπτυξιακό''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Στα 175,8 δισ. ευρώ έφθασε το δημόσιο χρέος τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση ελπίζει σε μείωση προς το τέλος του έτους''.

    [13] Αποκρατικοποιήσεις

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "επιταγχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους αλλά και τη χρηματοδότηση μέρους του κοινωνικού πακέτου. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι έως το τέλος του έτους θα έχει προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις που θα αποφέρουν έσοδα ρεκόρ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 21 August 2003 - 22:20:53 UTC