Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-08-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/08/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ- Σχέδιο αλλαγών
  • [04] Νέα Δημοκρατία- Κινήσεις
  • [05] Ολυμπιακοί Αγώνες- Ασφάλεια- Έργα
  • [06] ΕΕ-Τουρκία - Κατεχόμενα
  • [07] Δίκη 17Ν
  • [08] Κυβέρνηση-Παροχές
  • [09] Δημοσιονομική πολιτική-Φόροι
  • [10] Λευκάδα-Σεισμόπληκτοι
  • [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/08/2003
  • [12] Παροχές

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/08/2003

    Τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές στη δομή του κόμματος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η ασφάλεια και τα έργα τους, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι παροχές προς τους εργαζόμενους, η Νέα Δημοκρατία και οι κινήσεις της και η δίκη της 17Ν είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τα πάνω κάτω στην ασφάλιση των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Χιλιάδες συμβασιούχοι μπορούν να πάρουν πίσω τις εισφορές τους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το αίσχος των αποκρατικοποιήσεων. Σκορπούν την κρατική περιουσία στους πέντε ανέμους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τζόγος 1,5 δις ευρώ με μετοχές του δημοσίου. Η κυβέρνηση ''επενδύει'' προεκλογικά ξανά στη Σοφοκλέους.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Προσλήψεις: Ανοίγουν οι ...πίσω πόρτες. Παραμερίζουν το ΑΣΕΠ για να διορίσουν ''ημέτερους''.

    Η ΑΥΓΗ: Μακελειό στη Βαγδάτη. Αυτοκίνητο-βόμβα ισοπέδωσε τα γραφεία του ΟΗΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαϊμού διαγωνισμός στο υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με καταγγελία αγανακτισμένου αξιωματικού.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μακελειό στη Βαγδάτη. Δεκάδες οι νεκροί. Αυτοκίνητο-βόμβα κατά των γραφείων του ΟΗΕ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Παιδεία: Οι πέντε αλλαγές στο εξεταστικό του Λυκείου. Ιδού η νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Αυξήσεις 5% στους μισθούς, 3% στα τιμολόγια. ΔΕΚΟ: Τι αποφασίζει η κυβέρνηση για τη νέα χρονιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θανατική ''ποινή'' στον ΟΗΕ από Ιρακινούς στην Βαγδάτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ασκήσεις εκλογικής ετοιμότητας. Ολόκληρος ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ επί ποδός πολέμου από σήμερα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο πόλεμος των καμικάζι. Βαγδάτη: Μακελειό στο κτίριο του ΟΗΕ με δεκάδες νεκρούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η κόλαση της ''ελευθερίας''. Ιράκ: Φουντώνει το αντάρτικο μετά τη ''νίκη'' των ΗΠΑ.

    ΕΣΤΙΑ: Τώρα τρέχουν για το Στάδιο! Είχαν ξεχάσει την ''καρδιά'' των Αγώνων.

    Espresso: Σε βίντεο οι ερωτικές περιπτύξεις πλούσιας Αθηναίας. Την παγίδεψε ο εραστής της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βαρύ χτύπημα στον ΟΗΕ. Κόλαση βομβών σε Βαγδάτη-Ιερουσαλήμ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναδιοργάνωση εκ βάθρων στο ΠΑΣΟΚ. Ο νέος Γραμματέας αλλάζει τα πάντα στη Χαριλάου Τρικούπη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κατήφορος στην κόλαση. Πάγωσε η ανθρωπότητα από τα δύο χτυπήματα.

    ΝΙΚΗ: Τρόμος στη Βαγδάτη. Πολύνεκρη επίθεση στο κτίριο του ΟΗΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δίνουν τζάμπα εργάτες στους βιομηχάνους.

    Traffic News: Τα μεγάλα σχέδια του Νίκου για τον ALPHA. Μάχη για να πάρει την πρώτη θέση από τα άλλα κανάλια με ιταλική συνταγή.

    Η ΧΩΡΑ: Ταφόπλακα στο ΠΑΣΟΚ βάζει ο Σημίτης. Ο επικήδειος θα εκφωνηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δημόσιοι υπάλληλοι: Θα πληρώνουν από την τσέπη τους. Απόφαση -σταθμός του Εφετείου Θεσσαλονίκης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πτυχιούχοι ''στον πάγο'' για 41 μήνες. Στοιχεία-σοκ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αντίθεση κυβέρνησης-δήμων. Μαύρες σημαίες υψώνουν οι γαλάζιοι δήμοι στη Θεσσαλονίκη.

    [03] ΠΑΣΟΚ- Σχέδιο αλλαγών

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι ''έξι μεγάλες τομές περιλαμβάνει το σχέδιο αλλαγών του ΠΑΣΟΚ της ''νέας εποχής'', που φιλοδοξεί να διαμορφώσει η νέα ηγεσία του κόμματος. Αυτές αφορούν : τον καθορισμό ιδιότητας του μέλους, τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, τη δικτύωση του κόμματος με την κοινωνία, το ''ψηφιακό κόμμα'', το ''κόμμα-σχολείο'' και τις ''δεξαμενές εγκεφάλων'' και ΙΣΤΑΜΕ''.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''εντατικοί ρυθμοί επικρατούν στο ΠΑΣΟΚ και θα ενταθούν περισσότερο το φθινόπωρο εντός του οποίου θα αποσαφηνιστεί η μεγάλη αλλαγή που φέρνει στις ''δομές '' του κινήματος ο νέος γραμματέας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης''.

    Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS, ''γύρω από τον άξονα της δημιουργίας ενός νέου ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι περιστρέφονται το τελευταίο διάστημα οι σκέψεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, ο οποίος επεξεργάζεται με τους στενούς συνεργάτες του τις αλλαγές που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''από την κεντρική διοίκηση του ΠΑΣΟΚ τονίζουν με έμφαση ότι υπάρχει μεγάλη αποδοχή στο ''άνοιγμα'' που επιχειρείται από διάφορες προσωπικότητες του κεντροδεξιού και κεντροαριστερού χώρου γεγονός που ενισχύει τις περαιτέρω κινήσεις του νέου γραμματέα''.

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι ''αποφασισμένος να βάλει οριστικά ταφόπλακα στο ΠΑΣΟΚ , να παροπλίσει όλα τα παλαιά στελέχη του και να αποκτήσει ένα ''νέο '' κόμμα ''εκσυγχρονιστών'' που θα βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχό του, ο κ. Σημίτης προωθεί την υλοποίηση σχεδίου που είχε καταστρώσει το 1996. ''Αιχμές'' του δόρατός του ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης και η Άννα Διαμαντοπούλου που ετοιμάζουν νέο καταστατικό''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει ότι "το ''νέο ΠΑΣΟΚ'' ..θα λανσάρει στις 3 Σεπτεμβρίου ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με αλλαγές στη φυσιογνωμία του και στον τρόπο λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού''.

    [04] Νέα Δημοκρατία- Κινήσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι ''το ασφυκτικό πρέσινγκ στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον κ. Κ. Σημίτη εκτός και εντός Βουλής μπαίνει στην ημερήσια διάταξη της ΝΔ που άρχισε να επιστρέφει από τις διακοπές της''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ''σύνθημα διαρκούς ετοιμότητας προς όλα τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος έστειλε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ. Στην πρωινή σύσκεψη στη Ρηγίλλης ο κ. Καραμανλής και οι στενοί του συνεργάτες χάραξαν τη στρατηγική του κόμματος μέχρι το τέλος του έτους αλλά το κεντρικό μήνυμα ήταν ένα : ότι η ΝΔ πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα ακόμη και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών''.

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, ''τα επόμενα βήματα του κόμματος συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη κορυφής στη Ρηγίλλης. Επίσης, τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών''.

    [05] Ολυμπιακοί Αγώνες- Ασφάλεια- Έργα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ''απάντηση στο μπαράζ δημοσιευμάτων που μιλούν για κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα μας δίνει η έκθεση ''Παγκόσμιος Δείκτης Τρομοκρατίας 2003-2004'' βρετανικού ινστιτούτου που δείχνει ότι η Ελλάδα απουσιάζει ακόμα και από τον κατάλογο με τις χώρες μεσαίου κινδύνου. Στη σχετική λίστα με τις 186 χώρες ξεχωρίζουν οι ΗΠΑ καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση από πλευράς κινδύνου εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας και η Βρετανία που βρίσκεται στη 10η θέση. Στην πρώτη θέση είναι η Κολομβία και ακολουθούν το Ισραήλ και το Πακιστάν. Το ινστιτούτο World Markets Research Center θεωρεί ότι ο κίνδυνος να εκδηλωθεί στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους 12 μήνες ένα τρομοκρατικό χτύπημα είναι ''χαμηλός έως μεσαίος''. Η αξιολόγηση αυτή φέρνει την Ελλάδα στην 70η θέση''.

    Σύμφωνα με την ESPRESSO, ''ο Ντένις Όσβαλντ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε πεπεισμένος ότι η Αθήνα μπορεί να διοργανώσει ''μαγικούς'' Ολυμπιακούς Αγώνες, ο δε εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ Ζιλμπέρ Φελί είπε ''πρέπει να είσαστε υπερήφανοι οι Έλληνες για τις δοκιμαστικές διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ''κατά την επιθεώρηση των Ολυμπιακών έργων στο Φάληρο ο πρωθυπουργός εδήλωσε: ''Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι τέλεια. Κάθε άλλο μάλιστα''! Όμως πίσω από την δήλωση αυτή κρύβεται κάτι πολύ σοβαρώτερο: Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα έργα στο ίδιο το Ολυμπιακό Στάδιο! Το στέγαστρο του Καλατράβα και η αναβάθμισης όλων των εγκαταστάσεων''.

    [06] ΕΕ-Τουρκία - Κατεχόμενα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι ''έμπλεξε για τα καλά η Τουρκία με τη Δικαιοσύνης καθώς οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της αποδεικνύονται εντελώς ασύμβατες με τον ρόλο του ταραχοποιού που εξακολουθεί να διαδραματίζει. Η αφετηρία των νομικών της περιπετειών είναι η Κύπρος καθώς χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει εξηγήσεις από την Άγκυρα για τη συμφωνία ''τελωνειακής ένωσης' που έχει συνάψει με το ψευδοκράτος''.

    [07] Δίκη 17Ν

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''μετά από 11ήμερη διακοπή λόγω θέρους συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ''17 Νοέμβρη''.

    [08] Κυβέρνηση-Παροχές

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "στο 5% θα φτάσουν το 2004 οι αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς . Το ανώτατο όριο για τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων θα οριστεί στο 3%. Πρόκειται για προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού που η κατάρτισή του βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Άρχισε η διαδικασία οριστικοποίησης των μεγεθών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε αύξηση των επιδομάτων ανεργίας κατά 7% προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προωθώντας ταυτόχρονα ρύθμιση στο Κοινοβούλιο με την οποία θα επιχειρηθεί ενίσχυση και σύνδεση της μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας με τους ανέργους που καλύπτει ο ΟΑΕΔ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "το χαρτί της Σοφοκλέους ξαναπαίζει η κυβέρνηση. Από την αρχή του χρόνου έχει εισπράξει 1,5 δις ευρώ πουλώντας μετοχές του Δημοσίου".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "οι ``διαρροές`` προς τον Τύπο άρχισαν. Η κυβέρνηση ετοιμάζει, λένε, νέα ``πακέτα παροχών``. Θα εξασφαλιστούν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζόμενων στο Δημόσιο, αυξήσεις στις συντάξεις, προσλήψεις εργαζομένων σε τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, αυξήσεις σε επιδόματα, φορολογικές απαλλαγές και άλλα τόσα. Τι τρέχει, λοιπόν; Άλλαξαν τα μυαλά των κυβερνώντων και τροποποιούν τη ρότα της πολιτικής τους, ή μήπως κάτω από τον πανικό της επερχόμενης εκλογικής ήττας αποφάσισαν να...κλείσουν το μάτι και στον εργάτη αυτής της χώρας;"

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "το πακέτο κοινωνικών μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, έστω και εάν δεν διακρίνεται για την υπέρμετρη γενναιότητά του, είναι προφανές ότι θα προσφέρει μία ανάσα σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους, καθώς και σε διάφορες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες".

    [09] Δημοσιονομική πολιτική-Φόροι

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "την απόφαση να ``παγώσουν`` για το 2004 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τα τέλη κυκλοφορίας και διάφοροι φόροι έλαβε χθες το οικονομικό επιτελείο, σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη με αντικείμενο την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού και την εξεύρεση εσόδων που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του Δημοσίου για το 2004-χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων και εκλογών. Παράλληλα , αποφασίστηκε να παραμείνουν σταθεροί οι συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και στα ποτά, όπου η επιβάρυνση προκύπτει ως ποσοστό επί της τιμής του προϊόντος".

    Κατά την ΑΥΓΗ, "πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις τα προεκλογικά δωράκια προσαρμόζονται στην προκρούστια κλίνη της Κομισιόν, καθώς οι τεράστιες αποκλίσεις που σημειώνονται στα μεγέθη του φετινού προϋπολογισμού αναγκάζουν την κυβέρνηση να βάλει φρένο στις παροχές και τις προεκλογικές υποσχέσεις".

    [10] Λευκάδα-Σεισμόπληκτοι

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΎΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "αναξιόπιστη αποδεικνύεται η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά. Οι δεσμεύσεις της δια στόματος κ. Σημίτη στους σεισμοπαθείς της Λευκάδας για άμεση καταβολή των επιδομάτων, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν να ``ορθοποδήσουν `` μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου, ήταν...φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι τους ζητούσαν περισσότερα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να επικρατήσει εκνευρισμός στους σεισμοπαθείς, οι οποίοι περίμεναν ως ``μάνα εξ ουρανού`` τα χρήματα για να...ανασάνουν από τη συμφορά που τους βρήκε".

    [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/08/2003

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Δεν ''βγαίνουν'' οι παροχές. Λόγω της μεγάλης υπέρβασης των δημοσίων δαπανών''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Έξτρα κίνητρα στις εταιρίες για προσλήψεις. Στην αγορά εργασίας 130.000 άνεργοι''.

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Νέα κίνητρα για προσλήψεις. ΟΑΕΔ και επιχειρήσεις μοιράζονται το κόστος εργασίας''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Μεγαλώνουν τα προεκλογικά ελλείμματα προϋπολογισμού''.

    [12] Παροχές

    Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι "απαγορευτικά για οποιαδήποτε ουσιαστική πολιτική παροχών το 2004 είναι τόσο τα μεγέθη του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού όσο και κατ΄ επέκταση η δημοσιονομική βάση για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του επομένου έτους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 20 August 2003 - 16:57:57 UTC