Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-08-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/08/2003
  • [02] Χάρτα Σύγκλισης
  • [03] Αναδιάρθρωση - Εκλογικός νόμος
  • [04] Γλυπτά Παρθενώνα
  • [05] Δημοσκόπηση
  • [06] Σχέσεις ΝΔ- ΔΑΚ- ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
  • [07] Υποψήφιοι ΑΕΙ- ΤΕΙ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/08/2003

    Η διοικητική αναδιάρθρωση και ο εκλογικός νόμος, η Χάρτα Σύγκλισης και οι αντιδράσεις, η πορεία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, δημοσκόπηση για ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα μόρια υποψηφίων για ΑΕΙ- ΤΕΙ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αντιπαροχές μέχρι 60% στην Αττική. Ποιές περιοχές μπορούν να χαρακτηριστούν ''χρυσές''.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Και ο Ευ. Βενιζέλος εναντίον Σημίτη. Ευρύνεται ο κύκλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αζήτητα τα δάνεια. Για κάρτες, καταναλωτικά, προσωπικά.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κάλπες εντός του 2003 λόγω του 2004. Τελεσίγραφο στον Κ. Σημίτη από τον Ζακ Ρόγκ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 4 μονάδες μπροστά ο Σημίτης. 5,5 μονάδες πίσω το ΠΑΣΟΚ. Τι δείχνει η τελευταία κρίσιμη δημοσκόπηση.

    ΕΘΝΟΣ: Άνοδος έως 900 μόρια στις περιζήτητες σχολές. Βάσεις: Οι προβλέψεις μετά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με αρκετά...κουνηματάκια ξανάρχεται ο Εγκέλαδος. Συχνή σεισμική δραστηριότητα, από τα μέσα της εβδομάδος, ''βλέπει'' ο ερευνητής Ηλίας Τσιάπας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρελός χορός προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Δεν πτοούνται από τα αδιέξοδα και την κατάρρευση της οικονομίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παροχές δισ στα μεγάλα συμφέροντα. Κυβέρνηση: Συμβολικός φόρος για τις μεταβιβάσεις ανωνύμων εταιριών σε συγγενείς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πωλούνται νεφρά με 30.000 ευρώ. Ανατριχιαστικό: Από Ιρακινούς πρόσφυγες στην Ελλάδα.

    ΕΣΤΙΑ: Το ψέμα έγινε θεσμός. Το ΠΑΣΟΚ υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ούτε δανεικά δεν επιστρέφουν τα Μάρμαρα. Ενώ συνεχίζεται ο διάλογος με το Βρετανικό Μουσείο.

    Traffic News: Παζάρι για να φύγει ο Νίκος. Στα 200 εκ. δραχμές η διαφορά του με το MEGA.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ : Υπηρεσία- Φάντασμα με γραφεία και υπαλλήλους. Ο απόλυτος παραλογισμός του ελληνικού δημοσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τι σχεδιάζουν οι αντάρτες του ΠΑΣΟΚ. Οι αιτίες της σύγκρουσης και τα προβλεπόμενα σενάρια.

    Σημείωση: Οι εφημερίδες Η ΒΡΑΔΥΝΗ, Espresso και η ΧΩΡΑ δεν είχαν φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [02] Χάρτα Σύγκλισης

    Η ''Χάρτα Σύγκλισης δεν είναι πυροτέχνημα'' δηλώνει με συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο υπουργός είπε ότι '' ο χαμηλοσυνταξιούχος , ο αγρότης, ο μισθωτός, όλοι αυτοί θα έχουν ταυτότητα μέσα στη Χάρτα Σύγκλισης που είναι ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός ως το 2008. Δεν είναι μια συγκυριακή προεκλογική εξαγγελία'' . Τόνισε ακόμη ότι ''κοινωνική πολιτική με ψεύτικες επιταγές δεν γίνεται και τάχθηκε κατά της παροχολογίας. Αλλά αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάρει τρία νέα μέτρα κατά της ακρίβειας: ενδεικτικές τιμές στα προϊόντα, ανάρτηση καταλόγου τιμών σε όλα τα καταστήματα και ενημέρωση των Αρχών για τις μεταβολές τιμών''. Ο κ. Χριστοδουλάκης κατέληξε ότι ''δεν κάναμε όλη αυτή τη δουλειά της σταθεροποίησης τα τελευταία έξι χρόνια, για να φθάσουμε σήμερα να πούμε ότι τα αναποδογυρίζουμε ή ξαναρχίζουμε τα αποτυχημένα πειράματα του παρελθόντος''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι '' σύμφωνα με δημοσίευμα του ''Έθνους της Κυριακής'' τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη ''Χάρτα της πραγματικής σύγκλισης'' αφορούν : Εισοδηματικές ενισχύσεις για περίπου δύο εκα. πολίτες, μεταξύ των οποίων αυξήσεις 20-30 ευρώ από 1/1/2004 για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, αυξήσεις μέχρι 50% ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης των χαμηλοσυνταξιούχων του ΙΚΑ και αυξήσεις 4-5% στους υπόλοιπους συνταξιούχους του ΙΚΑ''.

    Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι ''ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε πλήρη εκτροπή και η κυβέρνηση καταφεύγει σε λογιστικές αλχημείες για την ωραιοποίηση της πραγματικότητας '' δήλωσε χθες στον ΑΝΤ1 ο γγ της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κ. Δημήτρης Σιούφας. ''Οι δαπάνες , είπε ο κ. Σιούφας, έχουν πάρει μια δραματική αύξηση. Κινούνται σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τον προϋπολογισθέντα ενώ τα έσοδα υστερούν σημαντικά. Το έλλειμμα έχει πάρει μια αυτοκρατορική μορφή. Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες αυξάνονται με ρυθμό περίπου 12,6% έναντι 5,2% της κυβερνητικής πρόβλεψης. Έχουμε μια ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών που πρέπει να προκαλεί τρομακτικές ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Υπενθυμίζω ότι κατά το πρώτο 5μηνο του χρόνου είχαμε δανειστεί 21 δισ ευρώ έναντι προϋπολογισθέντος ελλείμματος για ολόκληρο το χρόνο 27 δισ ευρώ. Την ίδια στιγμή τα έσοδα βρίσκονται στο μισό των προϋπολογισθέντων''.

    [03] Αναδιάρθρωση - Εκλογικός νόμος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι ''να πραγματοποιήσει πρώτα τη συζήτηση για την αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας (διοικητική αναδιάρθρωση - νέα διοικητική διαίρεση σε επίπεδο περιφέρειας) και μετά να αλλάξει τον εκλογικό νόμο εξετάζει η κυβέρνηση. Το θέμα πρότειναν χθες με δηλώσεις τους στην 'Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία' οι υπουργοί Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και Εργασίας Δημ. Ρέππας. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι συμφωνεί. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση, να προηγηθεί δηλαδή η διοικητική αναδιάρθρωση, ίσως βοηθήσει να εκτονωθούν οι αντιδράσεις βουλευτών και άλλων πολιτικών για την καθιέρωση λίστας σε επίπεδο περιφέρειας, τονίζουν όμως ότι δεν θα καθυστερήσει πέραν του καθορισμένου χρόνου (τέλη φθινοπώρου) η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι ''όνειρο θερινής νυκτός αποδείχθηκαν οι προσδοκίες του Κώστα Σημίτη να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, καθώς οι σοβαρές διαφωνίες που εκφράζουν υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη επί του εκλογικού νόμου και του 'πόθεν έσχες' ακυρώνουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες του και δημιουργούν προϋποθέσεις κυβερνητικής κρίσης με απρόβλεπτες εξελίξεις.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι ''επαναπροσδιορίζει τη στάση της στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι ''σχέδιο πολιτικής και προσωπικής εξόντωσης εναντίον των 25 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που προβάλλουν αντίσταση στα σχέδια Σημίτη για το 'πόθεν έσχες' έθεσε σε εφαρμογή το Μέγαρο Μαξίμου''.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ ''μία επιστολή του ισχυρού ανδρός της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, στην οποία εκφράζει την ανησυχία του για την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη Τ. Μίλερ για να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενισχύουν τις εκτιμήσεις για πρόωρες εκλογές, εντός του φθινοπώρου''.

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι ''η Ελλάς κυβερνάται με ψέματα. Ψέματα για τον τιμάριθμο και την ακρίβεια, ψέματα για το ''πόθεν έσχες'' και την διαφάνεια, ψέματα για τον εκλογικό νόμο, ψέματα για όλα. Από το 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ ήλθε στην εξουσία το ψέμα έχει καταστεί πολιτικός θεσμός. Και δυστυχώς επί ημερών Σημίτη η παράδοσις συνεχίζεται''.

    [04] Γλυπτά Παρθενώνα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι ''τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα των κυριακάτικων 'Times'. Την είδηση, άλλωστε, επιβεβαίωσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μαγκρέγκορ, ενώ ο σύμβουλος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο δηλώνει ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία για την επιστροφή τους''.

    [05] Δημοσκόπηση

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι ''θεαματική μεταστροφή του πολιτικού κλίματος εμφανίζουν τα αποτελέσματα κρίσιμης δημοσκόπησης που βρίσκεται απ΄ την προηγούμενη εβδομάδα στα χέρια του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με πληροφορίες της 'ΑΥΡΙΑΝΗΣ' το γκάλοπ εμφανίζει τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να υπερέχει κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή, στο κρίσιμο ερώτημα για το ποιός είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός. Η ίδια δημοσκόπηση εμφανίζει τη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ να μειώνεται στις 5,5 μονάδες, ενώ για πρώτη φορά μειώνεται δραστικά και η ψαλίδα στην παράσταση νίκης''.

    [06] Σχέσεις ΝΔ- ΔΑΚ- ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ΄''την έκπτωσή τους από όλα τα κομματικά αξιώματα στοίχισε στα μέλη του προεδρείου της ΔΑΚ-ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η ανακοίνωση της περασμένης Δευτέρας με την οποία στρέφονταν κατά του βουλευτή και τομεάρχη της ΝΔ Γ. Σαλαγκούδη, για τις θέσεις που εξέφρασε σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Η γραμματεία Συνδικαλισμού της ΝΔ ήταν χθες κατηγορηματική ''Το Δελτίο Τύπου περιελάμβανε απαραδέκτου ύφους κρίσεις, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ύβρεις για θεσμοθετημένο εκλεγμένο όργανο του κόμματος''.

    [07] Υποψήφιοι ΑΕΙ- ΤΕΙ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι ''μετά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους και την επεξεργασία των βαθμολογικών στοιχείων ξεκαθαρίζουν οι προβλέψεις για τις βάσεις. Ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι θα σημειωθεί άνοδος έως και 900 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Η άνοδος των βάσεων οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις που σημείωσαν φέτος οι μαθητές της Γ Λυκείου''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 4 August 2003 - 20:54:29 UTC