Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-07-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/07/2003
  • [02] Tίτλοι εφημερίδων:
  • [03] Πόθεν Εσχες
  • [04] Συνέντευξη Σημίτη
  • [05] Δίκη ''17Ν''
  • [06] Πρόωρες εκλογές

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/07/2003

    Το Πόθεν Εσχες των πολιτικών, η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, ο εκλογικός νόμος και η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή τους στη 17Ν, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Tίτλοι εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πως θα γλιτώσετε την επίσκεψη της εφορίας. Τι προβλέπει η εγκύκλιος του Απ. Φωτιάδη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σημίτη δώσ' τα όλα. Χωρίς αιδώ μοιράζει πάλι ΘΑ και τάζει πως ΘΑ κάνει ό,τι δεν μπόρεσε 20 χρόνια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πιο ακριβά και τα ΙΧ. Με τη σύγκλιση τιμών σε όλη την Ευρώπη.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Συναγερμός για εκλογές. Ολα τώρα δείχνουν κάλπες αμέσως μετά τα ''μπάνια του λαού''.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τούρκικο κόμμα στην Ελλάδα. Με την... ''βοήθεια'' του Πατριάρχη που κοιμάται ολόρθος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα: Ετσι θα γίνει η νομιμοποίηση. Τα νέα έντυπα και πως θα τα συμπληρώσετε.

    ΕΘΝΟΣ: Πέφτουν τα ενοίκια για καταστήματα-γραφεία. Ερευνα: Μέχρι 50% κάτω σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους πήραν πρέφα και τους... μαυρίζουν. Οκτώ στους δέκα Ελληνες δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με το ''Ευρωβαρόμετρο''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αποστρατεύει τους διαφωνούντες. Για να διαμορφώσει μετά τις εκλογές ένα καθαρό Σημιτικό κόμμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συμμορίες: Πως μοιράζονται οι νονοί τη νύχτα. Ερευνα: 26 μέλη του οργανωμένου εγκλήματος αποκαλύπτουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 4 πρόσωπα κλειδιά στη δίκη. Απολογίες: Ερώτημα η στάση των μεταμεληθέντων της 17Ν.

    ΕΣΤΙΑ: Οδηγούμεθα σε περιπέτεια. Επανάληψις του 1989 με αλλεπάλληλες εκλογές.

    Espresso: Παιχνίδια σεξ ανάμεσα και σε γυναίκες. Νέα πρόκληση στην Κέρκυρα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νυστέρι Κακλαμάνη στα Πόθεν Εσχες. Ο Πρόεδρος της Βουλής στα ΝΕΑ. Προτείνει τέσσερις μεγάλες αλλαγές. Τρεις διαφωνίες για τον εκλογικό νόμο.

    Traffic News: Μυστική συμφωνία Βικτόρια-Δέσποινας. Οι σύζυγοι των χρυσών αστεριών της Μαδρίτης συνεταιρίζονται. Ποιά είναι τα κοινά σχέδια των δύο σταρ.

    Η ΧΩΡΑ: Πως θα πάρουν σύνταξη 1.000.000 επαγγελματίες. Οροι και προϋποθέσεις με τη δημιουργία του νέου Ταμείου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στο έλεος των κακοποιών. Ερευνα του ''Α'' σε όλους τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 11,8% η ανεργία στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει αποδώσει το εθνικό σχέδιο για την απασχόληση.

    [03] Πόθεν Εσχες

    ''Βαθιά τομή για τα "Πόθεν Εσχες" επιχειρεί ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ώστε να υπάρξει διαφάνεια στην πολιτική ζωή. Ζητά να μπει ''νυστέρι, με ''σκληρές'' σοβαρές νομοθετικές αλλαγές, στα πόθεν έσχες υπουργών, βουλευτών, διοικητών οργανισμών και ΔΕΚΟ. Εισηγείται ακόμα και την επιβράβευση ''καταδοτών'', για να υπάρξει διαφάνεια γύρω από τα οικονομικά τους. Παράλληλα, εκφράζει -για τον εκλογικό νόμο- διαφωνία για την προώθηση της λίστας και την καθιέρωση ''διπλής'' κάλπης και βουλευτών πολλών ταχυτήτων''.

    [04] Συνέντευξη Σημίτη

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι ''το σχέδιο διακυβέρνησης για τη νέα τετραετία και τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ''Εθνος της Κυριακής''. Ο Κώστας Σημίτης έθεσε ως κεντρικούς στόχους της νέας πολιτικής τη δέσμευση για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ισχυρή οικονομία με κέρδη για τους πολίτες, ενώ στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός προανήγγειλε οτι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει το φθινόπωρο αναπτυξιακή πρόταση για κάθε περιφέρεια της χώρας''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός ''προαναγγέλλει οτι οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ θα ανοίξουν σε ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν και ''μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με εμάς και που θέλουν να δώσουν τη μάχη για την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη''. Οσο για τα ψηφοδέλτια του κινήματος, αφού σημειώνει οτι το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται από πειρα και συνέχεια, ενώ στη ΝΔ κυριαρχούν οι προύχοντες και οι οικογένειες, καταλήγει: ''Βεβαίως και στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν νέα πρόσωπα''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι ''ταφόπλακα στη δωδεκαετία διακυβέρνησης της χώρας από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, βάζει με τη χθεσινή συνέντευξή του στο ''Εθνος'' ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος κάνει συνεχώς αναφορά στη δική του οκταετία, σβήνοντας εντελώς από την μνήμη των ψηφοφόρων του κόμματός του το παλαιό ΠΑΣΟΚ''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει οτι ''ο πρωθυπουργός κυνηγάει το χρόνο και επιχειρεί να πείσει αντιπάλους και φίλους πως δύναται να ανατρέψει το σε βάρος του κόμματός του πολιτικό κλίμα, πραγματοποιώντας σε ελάχιστο χρόνο όσα δεν μπόρεσε να κάνει μέσα σε οκτώ έτη''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟ εκτιμά οτι ''στην επαναπροσέγγιση των ''μη προνομιούχων'' εστιάζεται η εκλογική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος, σε μία ύστατη προσπάθεια ανάδειξης του ''λαϊκού'' και ''κοινωνικού'' χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, μέσω της ''χάρτας για την πραγματική σύγκλιση'' και ψηφοθηρικών παροχών με σκοπό το κλείσιμο της ψαλίδας που το χωρίζει από τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι ''σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στον Τύπο ο πρωθυπουργός εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία αφενός για την άρνησή της να συμμετάσχει στον διάλογο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και αφετέρου αμφισβητεί ευθέως την ικανότητά της να επιλύσει τα προβλήματα της χώρας''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρϊζου) επισημαίνει οτι ''επιταγές ''χωρίς αντίκρισμα'' ετοιμάζεται να μοιράσει το ΠΑΣΟΚ, σε μια ύστατη προσπάθεια να πριονίσει τη μεγάλη διαφορά που δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι ''με επικρίσεις υποδέχθηκε η ΝΔ την συνέντευξη του πρωθυπουργού, στην οποία αναλύει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα. Εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για ανεφάρμοστες, πάγιες υποσχέσεις του Κ. Σημίτη''.

    Η Espresso τονίζει οτι ''στη συνέντευξή του στο ''Εθνος της Κυριακής'' ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης πως οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα προχωρήσουν και κατηγόρησε τη ΝΔ για μικροκομματικά παιχνίδια και σκοπιμότητες. ''Καλώ τους πολίτες να συγκρίνουν την οκταετία της ισχυρής Ελλάδας με τις δεκαετίες οπισθοδρόμησης της ΝΔ'' -λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και υπόσχεται σημαντική ανανέωση στα ψηφοδέλτια του κινήματος στις επόμενες εκλογές- ''σε αντίθεση με τη ΝΔ όπου κυριαρχούν οι προύχοντες και οι οικογένειες''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ ''το κρίσιμο θέμα της χθεσινής συνεντεύξεως ήταν ο καθυστερημένος στόχος της δεύτερης τετραετίας, η ''πραγματική σύγκλιση''! Αυτό ακριβώς έλεγε ο κ. Σημίτης στις προγραμματικές του δηλώσεις τον Μάιο του 2000. Οπως υπεγράμμιζε και την σύμμετρη περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και την δίκαια κατανομή του εισοδήματος''.

    Η Traffic news υποστηρίζει οτι ''η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο φιλολαϊκών μέτρων, τα οποία όπως εκτιμά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά της να περιορίσει το άνοιγμα της ''ψαλίδας'' υπέρ της ΝΔ''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι ''ο κ. Σημίτης είναι πρωθυπουργός και δεν υλοποίησε καμία από τις δεσμεύσεις του, με συνέπεια να επαναλαμβάνει τώρα ως καινούργια σχέδια τα παλαιότερα ''ΘΑ'' και τις υποσχέσεις του. Μια τακτική που τηρεί απαρέγκλιτα, όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Σημίτης καταφέρνοντας να αναπαλαιώνεται και να πλασάρει ως νέο ό,τι απέτυχε οκτώ χρόνια τώρα να φέρει σε πέρας''.

    [05] Δίκη ''17Ν''

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι ''τα 'κενά' της αποδεικτικής διαδικασίας καλούνται να καλύψουν 4 πρόσωπα-κλειδιά στη δίκη του Κορυδαλλού. Οι εμφανιζόμενοι ως μεταμεληθέντες, Πάτροκλος Τσελέντης, Σωτ. Κονδύλης, Κώστας Τέλλιος και Θ. Σερίφης, με την επίμονη διερεύνηση όσων είπαν κατά την προανάκριση και ανακρισή τους, ίσως αποδειχθούν ρυθμιστές της απόφασης του δικαστηρίου. Στόχος η επιβεβαίωση αναφορών 'σε αρχηγικό ρόλο του Αλ. Γιωτόπουλου', αλλά και η κατάτμηση ρόλων σε συγκεκριμένες ενέργειες κατηγορουμένων που αρνούνται την εμπλοκή τους. Η στάση τους θα καθορίσει εν πολλοίς και τη δική τους μεταχείριση από το δικαστήριο, αφού 'τα ευεργετήματα περιμένουν''.

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ ''να μη γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί του Σάββα Ξηρού περί βασανιστηρίων ζήτησε την περασμένη Παρασκευή από το δικαστήριο ο εισαγγελέας έδρας Χρήστος Λάμπρου. Σύμφωνα μάλιστα με τον εισαγγελέα, ο Σάββας Ξηρός αντιμετωπίζει ηθικό πρόβλημα με τις ομολογίες που έδωσε, με τις οποίες 'ξηλώθηκε το πουλόβερ της '17 Νοέμβρη'''.

    [06] Πρόωρες εκλογές

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι ''σχέδιο για άμεση προσφυγή στις κάλπες, με πιθανότερη περίοδο διεξαγωγής των εκλογών το Νοέμβριο, και με βασικό στόχο την πολιτική εξόντωση των παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και την ανάδειξη νέων, κατά τα πρότυπα που επιβάλλει η 'εκσυγχρονιστική μετάλλαξη', επεξεργάζεται με απόλυτη μυστικότητα αυτή την περίοδο ο πρωθυπουργός. Ο Κώστας Σημίτης αναμένεται να λάβει μέσα στο επόμενο διάστημα τις τελικές του αποφάσεις, με βασικό παράγοντα μια κρυφή δημοσκόπηση που θα πάρει στα χέρια του περί τα τέλη Σεπτεμβρίου''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 28 July 2003 - 21:29:14 UTC