Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-07-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠHΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/07/2003
  • [02] Tίτλοι εφημερίδων :
  • [03] Κυβέρνηση-Εκλογικός νόμος
  • [04] Οικονομία-Κυβερνητικές αποφάσεις
  • [05] Στεγαστικά δάνεια
  • [06] Δίκη '17Ν'
  • [07] Νέα Δημοκρατία
  • [08] Σεισμική δράση
  • [09] Μετοχές-Φούσκες
  • [10] Απάντηση Διαμαντοπούλου
  • [11] Αυξήσεις δημοσίων υπαλλήλων
  • [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] Αποκρατικοποιήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠHΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/07/2003

    Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα, οι προτάσεις για τον εκλογικό νόμο και οι προτάσεις των κομμάτων και η δίκη της 17Ν, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Tίτλοι εφημερίδων :

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στεγαστικά: Ακόμη πιο ελκυστικά πακέτα. Ολα τα δελεαστικά επιτόκια της αγοράς.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στο έλεος των διαρρηκτών. Χρυσή εποχή το καλοκαίρι για τους κλέφτες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα αρπαχτικά του Αιγαίου. Οι ακτοπλόοι εκβιάζουν επιβάτες και ναυτικούς.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τα 6 νησιά υψηλού κινδύνου για μεγάλο σεισμό. Μελέτη-σοκ από γεωφυσικό του ΙΓΜΕ.

    Η ΑΥΓΗ: Ξεφούσκωσε το πακέτο πρωτοβουλιών του Κ. Σημίτη. Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέα λίστα με εκατομμυριούχους στο 2004. Η... εθνική προσπάθεια, πηγή πλουτισμού για πολλούς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δέκα μήνες αλλαγών. Τα σχέδια για ΟΑ, Ταμιευτήριο, Τράπεζες. Συσκέψεις στο Μαξίμου με Ν. Χριστοδουλάκη, Χρ. Βερελή, Α. Τσοχατζόπουλο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εκλογικό επίδομα σε χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, ανέργους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο Σημίτης θυμήθηκε ξαφνικά το... κοινωνικό κράτος.

    ΕΘΝΟΣ: Εκτόξευση τιμών στα ακίνητα της επαρχίας. Ερευνα: Πίνακες για διαμερίσματα-καταστήματα σε 17 μεγάλες πόλεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους ξινίζει ο εκλογονόμος που τους έκανε Κυβέρνηση. Θ. Ρουσόπουλος: ''Σήμερα ανακάλυψαν οτι το εκλογικό σύστημα είναι... φοβερά άδικο; Τώρα που χάνουν;''

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα βγάζουν όλα στο σφυρί για να μπορέσουν να μειώσουν ελλείμματα-δημόσιο χρέος. Ξεπουλάνε όσο την κρατική περιουσία για να συγκεντρώσουν χρήματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Η πρόταση για το νέο μισθολόγιο. Χριστοδουλάκης: Ποία επιδόματα καταργούνται και ποία ενσωματώνονται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πόθεν... χάος. Νόμοι υπάρχουν, αλλά ο έλεγχος σχεδόν αδύνατος. 75.000 δηλώσεις βαλτώνουν χρόνια στα συρτάρια ελλείψει υποδομής.

    ΕΣΤΙΑ: 1926-2000: 17 εκλογικοί νόμοι. Η νέα αλλαγή υποβαθμίζει την Δημοκρατία.

    Espresso: Έπιασαν γνωστό τηλεπαρουσιαστή με ναρκωτικά. Μέσα στο σκάφος του σε νησί του Αιγαίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αιωρούμενη απειλή στον αττική ουρανό. Η σκόνη των έργων μεταλλάσσει το νέφος και επιβαρύνει την υγεία μας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκλογομαχίες μεταξύ κυβέρνησης-ΝΔ. Συναίνεση για την αναμόρφωση του εκλογικού νόμου ζητά η κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξεμένει από καύσιμα η έξοδος. Απεργία διαρκείας κηρύσσουν από Δευτέρα οι βενζινοπώλες.

    ΝΙΚΗ: Θα προχωρήσουν οι αλλαγές με ή χωρίς συναίνεση. Πρόσκληση προς τα κόμματα για διάλογο-συμφωνία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ''Εθνικό σχέδιο δράσης 2003-2005'': Αγριο τσεκούρωμα στις κοινωνικές δαπάνες.

    Traffic News: Τεγόπουλος προς Χατζηνικολάου: Περίμενε 4 μέρες. Αφιέρωσες 14 χρόνια στο κανάλι. Ολο το παρασκήνιο για την κρίση στο MEGA και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι.

    Η ΧΩΡΑ: Το σκάνδαλο της Σοφοκλέους: Στο σκαμνί ο Θωμαδάκης. Ανοίγουν οι φάκελοι και για άλλους 12.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αυξήσεις ρεκόρ 6% στο Δημόσιο! Ολες οι αλλαγές για το νέο ενιαίο μισθολόγιο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε κλοιό απεργιακό ολόκληρη η χώρα. ''Λουκέτο'' στα πρατήρια καυσίμων και προβλήματα στην ακτοπλοϊα.

    [03] Κυβέρνηση-Εκλογικός νόμος

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι ''στοιχεία που ανατρέπουν ριζικά την έως τώρα λειτουργία του πολιτικού συστήματος εμπεριέχονται στο σχέδιο του εκλογικού νόμου που πρόκειται να συζητήσει η Κυβερνητική Επιτροπή την προσεχή Πέμπτη. Αύξηση του ποσοστού αυτοδυναμίας και της αναλογικότητας, ίσως και στο 85%, σπάσιμο των μεγαλύτερων περιφερειών, όριο το 3% και ''λίστα περιφέρειας'' για εκλογή 40 έως 60 βουλευτών, στο τραπέζι της Κυβερνητικής Επιτροπής και του διαλόγου''.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι ''παρά το γεγονός οτι επιθυμεί να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να υλοποιήσει τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο έστω και χωρίς τη συναίνεση της ΝΔ, η οποία συνεχίζει να υιοθετεί μια τακτική στείρας άρνησης, οικτίροντας τον διάλογο πριν ακόμη πληροφορηθεί το περιεχόμενο των κυβερνητικών προτάσεων''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι ''τη διάθεση της κυβέρνησης να έρθει σε συνεννόηση με τη ΝΔ για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου εξέφρασε εκ νέου χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να συμμετάσχει στον σχετικό διάλογο ''και όχι να παρακολουθεί από μακριά''.

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι ''ο κ. Σημίτης ετοιμάζεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για 18η φορά, μέσα στα τελευταία 80 χρόνια. Πρόκειται για απόφαση κομματικής σκοπιμότητος, η οποία δεν τον τιμά. Δημοκρατία σημαίνει εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία επί ίσοις όροις. Και βασική προϋπόθεσις για αυτό είναι η ύπαρξις σταθερού εκλογικού συστήματος''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σε σχόλιό του ισχυρίζεται οτι ''τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση προωθεί άλλο ένα ''λίφτινγκ'' του ισχύοντος πολιτικού συστήματος. Επαναφέρει στο προσκήνιο ''παιχνίδια'' με τον εκλογικό νόμο, που -όπως συνηθίζει σε τέτοιες περιπτώσεις ο δικομματισμός- το ΠΑΣΟΚ τα βαφτίζει σαν ''προσπάθεια για βελτίωση της δημοκρατίας''.

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι ''η κυβερνητική επιχείρηση εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης χάνει την ορμή της, αν και η κυβέρνηση θα επανέλθει στο ίδιο μοτίβο στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ διαρρέει πληροφορίες οτι ο νέος εκλογικός νόμος θα δίνει αυτοδυναμία με 41%''.

    Τα ΝΕΑ προσθέτουν οτι ''έντονη κινητικότητα, που αρχίζει να βάζει... ψύλλους στ' αυτιά πολλών σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, επιδεικνύει τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις σχετικές αναφορές που έγιναν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου''.

    [04] Οικονομία-Κυβερνητικές αποφάσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι ''στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, με έμφαση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προχωρά η κυβέρνηση''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι ''ισχυρό χαρτί επιχειρεί η κυβέρνηση να καταστήσει ξανά την οικονομία, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Ο κ. Σημίτης επιθυμεί να εντατικοποιήσει τους ρυθμούς παραγωγής του οικονομικού έργου στο εναπομείναν δεκάμηνο μέχρι τις εκλογές, προσδοκώντας να εισπράξει σημαντικά οφέλη από την ανάκαμψη της οικονομίας''.

    Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει οτι ''στόχος της κυβέρνησης είναι να επιχειρήσει τομές στην οικονομία και στην ανάπτυξη για να μεταβάλει το οικονομικό και πολιτικό κλίμα κατά τους 10 μήνες που απομένουν ως τις εκλογές. Η πρόθεση αυτή επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος εναλλακτικές δράσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τώρα, με στόχο να ολοκληρωθούν εντός του 2003''.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ ''σε καθαρά ''προσωπικό στοίχημα'' του πρωθυπουργού εξελίσσεται η πορεία της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι ''άρωμα... εκλογών αναδίνουν, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι ''ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, ξεπουλάει όσο τα προικιά του κράτους, τις κρατικές επιχειρήσεις, στο ''όνομα των διαρθρωτικών αλλαγών και της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει οτι ''στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η δημιουργία της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΝΟΑ), η οποία θα λειτουργεί με καθεστώς ελεύθερης αγοράς, ελαστικές σχέσεις εργασίας και πολύ λιγότερους εργαζομένους''.

    [05] Στεγαστικά δάνεια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι ''παρέμβαση στο θέμα που έχει ανακύψει με τους καταχρηστικούς όρους στα στεγαστικά δάνεια σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Επιστολή προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα με την οποία θα ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης του Εφετείου για τους 15 όρους των δανειακών συμβάσεων, αποστέλλει μέσα στις επόμενες μέρες ο Ακης Τσοχατζόπουλος''.

    [06] Δίκη '17Ν'

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''άκρως εκνευρισμένος ο 'αγιογράφος' της 17 Νοέμβρη αργά χθες το μεσημέρι, αφού είπε στον εισαγγελέα να 'προσέχει τα λόγια του', σηκώθηκε από το εδώλιο, μάζεψε τα χαρτιά του και είπε στους δικαστές να του 'στείλουν την απόφασή τους στο κελί 12', αποχωρώντας από τη δικαστική αίθουσα. Αδικαιολόγητη η έκρηξή του και απρόκλητη η συμπεριφορά του, προφανέστατα για λόγους εντυπώσεων και μόνο ή για λόγους βαθύτερης σκοπιμότητας''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι '''Βόμβες' έτοιμες να ... εκραγούν έγιναν ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας όταν άκουσαν τον μάρτυρα να καταθέτει -εμμέσως πλην σαφώς- ότι τα μέλη της '17Ν' έπαιζαν... κορόνα γράμματα με τις ζωές αθώων πολιτών, όταν παγίδευαν αυτοκίνητα για να προκαλέσουν εκρήξεις εις βάρος των στόχων τους!''.

    [07] Νέα Δημοκρατία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι ''σε πανστρατιά θα καλέσει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, ο οποίος στην ομιλία του θα ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον πρωθυπουργό''.

    [08] Σεισμική δράση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι ''αισθητή ακόμη και στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και σε άλλες περιοχές της Θράκης έγινε η σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, με επίκεντρο βόρεια των στενών των Δαρδανελίων, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σεισμική έξαρση. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο στο ΑΠΘ Γιώργο Καρακαΐση, η περιοχή αυτή τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σεισμική έξαρση, αλλά ο ρυθμός των σεισμικών δονήσεων έχει μειωθεί. Ωστόσο, όπως εξήγησε, οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο με προσοχή''.

    [09] Μετοχές-Φούσκες

    Η Traffic News υποστηρίζει ότι 'ισχυρές ενδείξεις ενοχής' του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σταύρου Θωμαδάκη, και των υπόλοιπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου έκρινε ότι προκύπτουν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παντελής Στραγάλης, στην υπόθεση με τις 'μετοχές-φούσκες'. Ο εισαγγελέας με νέα παρέμβασή του ζητά και πάλι τη διερεύνηση της υπόθεσης από άλλον ανακριτή αυτή τη φορά''.

    [10] Απάντηση Διαμαντοπούλου

    Η Espresso υπογραμμίζει ότι ''στο στόχαστρο διαφορετικών κέντρων, που με συστηματικό όμως τρόπο σκοπεύουν να πλήξουν την πολιτική τιμή και την υπόληψή της θεωρεί πως βρίσκεται η επίτροπος της ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου και προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Αφορμή αποτέλεσαν τα δημοσιεύματα της 'Αυριανής' αλλά και οι ανακοινώσεις του βουλευτή της ΝΔ κ. Νάκου''.

    [11] Αυξήσεις δημοσίων υπαλλήλων

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) ''σε αυξήσεις 4% έως το πολύ 6% για τους δημοσίους υπαλλήλους από την πρώτη του νέου έτους κατέληξαν οι χθεσινές διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και προεδρείου της ΑΔΕΔΥ. Με βάση τη συμφωνία υπουργείου - ΑΔΕΔΥ, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι άνω του 4% ίσως και του 5%''.

    [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Τελευταία ευκαιρία... Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση οι δέκα μήνες έως τις εκλογές''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Μελέτη της EUROSTAT για την ΕΕ:Η Ελλάδα 8η με κριτήριο την κατανάλωση''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Στ. Θωμαδάκης:''Μένω έκπληκτος για τη δίωξη του εισαγγελέα''. Ξανανοίγει ο φάκελος με τις μετοχές ''φούσκες'' - Διώξεις επιχειρηματιών και χρηματιστών''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Ξανά το βάρος στην οικονομία με τις ''γνωστές προτεραιότητες''. Σενάρια για αποκρατικοποιήσεις-διαρθρωτικές αλλαγές''.

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [13] Αποκρατικοποιήσεις

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι "Αναγκαία όσο ποτέ εμφανίζεται πλέον η πιστή τήρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο δεκάμηνο που απομένει μέχρι τις εκλογές, προκειμένου η κυβέρνηση να αυξήσει την αξιοπιστία της, αλλά και να αντλήσει οφέλη στους τομείς της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, με το σύνολο σχεδόν των οικονομικών υπουργών της κυβέρνησης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 11 July 2003 - 15:49:36 UTC