Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-07-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/07/03
  • [02] ΠΑΣΟΚ
  • [03] Εξαγγελίες Σημίτη - Αντιδράσεις
  • [04] Ευρωπαϊκή Ένωση-Επενδύσεις
  • [05] Ελλάδα-Έκθεση ΟΗΕ
  • [06] Ελληνοτουρκικά
  • [07] Νέα Δημοκρατία
  • [08] Μισθοί δημοσίων υπαλλήλων
  • [09] Κυπριακό
  • [10] Α. Διαμαντοπούλου
  • [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/07/03

    ΟΙ εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του, οι αντιδράσεις των κομμάτων, η δίκη της 17Ν και οι ανακατατάξεις στα τηλεοπτικά κανάλια, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βόμβα MEGAτόνων η παραίτηση Χατζηνικολάου. Ραγδαίες εξελίξεις εν όψει εκλογών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πυροτεχνήματα Σημίτη για ''πόθεν έσχες'' βουλευτών και εκλογικό νόμο. Ανακάλυψε ξαφνικά οτι υπάρχει διαφθορά.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δάσκαλε που δίδασκες... Ο κ. Σημίτης ανακαλύπτει τώρα και τη διαφθορά.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μισθοί +65% συν τρία επιδόματα και ''οικογενειακό'' σε δόσεις. Σήμερα κληρώνει στο Δημόσιο.

    Η ΑΥΓΗ: Ο ΣΥΝ προοδευτική διέξοδος από το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Πραγματική διαφάνεια-Καθιέρωση απλής αναλογικής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 1,7 δισ. άρπαξε ο άνδρας της Αννούλας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η εισήγηση Σημίτη κεκλεισμένων των θυρών. Τι είπε ο Πρωθυπουργός για ''πόθεν έσχες'' και εκλογικό νόμο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πως έφυγε ο Χατζηνικολάου από το Mega. Ολο το καυτό παρασκήνιο των τελευταίων ημερών στο Μεγάλο Κανάλι.

    ΕΘΝΟΣ: Βιομηχανία απάτης με κλεμμένες ταυτότητες. Επιτήδειοι παίρνουν δάνεια και εκδίδουν πιστωτικές κάρτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Από ''πλυντήριο'' θα περάσει και την... Δημοκρατία. ''Επιδιώκω μια πιο καθαρή Δημοκρατία'', δήλωσε ο Κ. Σημίτης, γι' αυτό θα αλλάξει και το εκλογικό σύστημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κ. Καραμανλής: Ανοίξτε όλους τους κωδικούς βουλευτών, διοικητών Οργανισμών και κρατικών αξιωματούχων. Να ισχύσει το ''πόθεν έσχες'' για όλους από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κινήσεις απελπισίας από τον Σημίτη. Πανικός: Με 7 χρόνια καθυστέρηση εξαγγέλλει μέτρα για τη διαφθορά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Και άνοιγμα λογαριασμών. Σημίτης: Δέσμη μέτρων για διαφάνεια-εκλογικό νόμο.

    ΕΣΤΙΑ: Χονδροειδής εμπαιγμός. Οι εξαγγελίες Σημίτη για το ''πόθεν έσχες''.

    Espresso: Αγρια νύχτα στο MEGA με Χατζηνικολάου. Το παρασκήνιο για την πρόθεση παραίτησης του γενικού διευθυντή.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίση κορυφής στο Μέγκα. Εκδηλώθηκε με παραίτηση του διευθυντή ειδήσεων κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος αρνήθηκε επιτροπεία.

    [02] ΠΑΣΟΚ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "'ο κόσμος έχει ανάγκη από εναλλαγή. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και αυτό που ζητάει από τους άλλους να το δώσουμε εμείς'. Με αυτή τη φράση, προς τα μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες με τη νέα του σύνθεση και με γραμματέα τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης έδωσε σαφές στίγμα ότι θα συνεχίσει το εγχείρημα της ανανέωσης του κυβερνώντος κόμματος σε όλα τα επίπεδα".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "η ανανέωση των προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, αποτελεί βασική προτεραιότητα που έθεσε ως στόχο το νέο Εκτελεστικό Γραφείο, στην πρώτη χτεσινή συνεδρίαση. Παράλληλα, κορυφαία στελέχη θα εξορμήσουν στην περιφέρεια, με τη στήριξη του κομματικού μηχανισμού. Ο νέος γραμματέας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καλείται να πετύχει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος και για το σκοπό αυτό θα έχει εβδομαδιαίες συναντήσεις με τον Κώστα Σημίτη και συχνές συσκέψεις με υπουργούς".

    [03] Εξαγγελίες Σημίτη - Αντιδράσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "τα δρακόντεια μέτρα για την κατοχύρωση της διαφάνειας που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, καθώς και η έναρξη του διαλόγου για τον εκλογικό νόμο, δημιουργούν ήδη 'αναταράξεις' στο πολιτικό σκηνικό και τα πρώτα προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Σημίτης προς το παρόν φαίνεται να 'στριμώχνει' το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -που έως τώρα έδειχνε να παίζει χωρίς... αντίπαλο στο γήπεδο της αντιμετώπισης της διαφθοράς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η πρώτη κατηγορηματική άρνηση της ΝΔ 'βολεύει' την κυβέρνηση, ενώ τα 'ανοίγματα' προς τα μικρότερα κόμματα θα έχουν συνέχεια και αποβλέπουν στη δημιουργία 'θετικής ατμόσφαιρας' στο χώρο της Κεντροαριστεράς εν όψει εκλογών. Ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε χθες την τρίτη φάση των πρωτοβουλιών του, με βασική επιδίωξη να περάσει στην αντεπίθεση στο θέμα της διαφάνειας και της διαπλοκής, στο οποίο πολλές φορές η κυβέρνηση βρέθηκε στριμωγμένη".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "τα μέτρα για τη διαφάνεια είναι χωρίς αμφιβολία και γενναία και ριζοσπαστικά. Κι αν υπήρξε καθυστέρηση -που ασφαλώς υπήρξε- είναι σημαντικό ότι ο Κ. Σημίτης ανταποκρίθηκε στη γενική απαίτηση... Και πήρε πρωτοβουλίες που αν προχωρήσουν θα ενισχύσουν και το κύρος και την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "οι πάντες κατέθεταν προτάσεις εισηγήσεις και στα τρία θέματα που εθίγησαν, ενώ έξι υπουργοί (όλοι... Θεσσαλονικείς) εξέφρασαν αντιρρήσεις για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών, η κυρία Βάσω Παπανδρέου ζήτησε να διαφυλαχθεί πάση θυσία το εκλογικό πλαφόν του 3%, ο κ. Ευ. Βενιζέλος επέμενε ως το τέλος ότι ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πιστή εφαρμογή του αναθεωρημένου Συντάγματος και οι κ.κ. Ν. Χριστοδουλάκης και Ι. Παπαντωνίου ζήτησαν προσεκτικούς χειρισμούς στο θέμα του Χρηματιστηρίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "προς ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα φαίνεται ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να συνδυάζει τη σταθερή διακυβέρνηση με την υψηλότερη δυνατή αναλογικότητα της ψήφου, πολύ πιο υψηλή από το 70% που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα, το θέμα του εκλογικού νόμου συνδέεται και με την πρόθεση για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "χονδροειδή εμπαιγμό συνιστούν οι δήθεν πρωτοβουλίες που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός για το 'πόθεν έσχες' των πολιτικών και τον έλεγχο των χρηματιστηριακών τους συναλλαγών".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "ομολογία ήττας αποτελεί 'πακέτο' μέτρων του πρωθυπουργού για το δημόσιο βίο με 'αιχμή' την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αν οι εκλογές του 2000 είχαν γίνει με το προτεινόμενο -αναλογικότερο και με αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών- σύστημα, θα είχε αποτραπεί η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Για πολιτική αθλιότητα έκανε λόγο η ΝΔ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "αν στοιχειωδώς ο Κ. Σημίτης σεβόταν τη λαϊκή ετυμηγορία, έπρεπε ήδη να είχε δηλώσει καθαρά ότι η απλή αναλογική είναι που την εκφράζει γνήσια και αυθεντικά. Δεν είναι βέβαια αυτός ο στόχος της 'αναμόρφωσης' του εκλογικού συστήματος".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "επιτέλους ο Κώστας Σημίτης εισάκουσε τον κόσμο και με αφορμή τις αποκαλύψεις της Αυριανής για τα παιχνίδια δισεκατομμυρίων που έπαιζαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι 'λογαχοί' στο Χρηματιστήριο και αποφάσισε να κόψει από τη ρίζα το δέντρο του κακού, της απάτης, της λαμογιας".

    Η Espresso προσθέτει ότι "οι χθεσινές εξαγγελίες Σημίτη (κυρίως η πρόθεσή του για αλλαγή του εκλογικού νόμου) έβαλαν για μία ακόμη φορά σε σκέψεις τη Ρηγίλλης. Από ένα πρόχειρο γκάλοπ μεταξύ των στενών συνεργατών του Κώστα Καραμανλή προκύπτει ότι οι περισσότεροι από αυτούς βλέπουν εκλογές το φθινόπωρο".

    [04] Ευρωπαϊκή Ένωση-Επενδύσεις

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι ''το δεύτερο μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της εγκατάλειψης της νεοφιλελεύθερης οικονομικής και νομισματικής ορθοδοξίας και επιστροφής στις θέσεις του Κέυνς πραγματοποίησε χθες η Κοινότητα με την υιοθέτηση από την Κομισιόν ενός προσχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω μεγάλων επενδύσεων στις υποδομές των μεταφορών στις 25 χώρες μέλη της ΕΕ (Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη)''.

    [05] Ελλάδα-Έκθεση ΟΗΕ

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι ''στην 24η θέση ανάμεσα σε 175 χώρες του κόσμου κατατάσσεται η Ελλάδα ως προς την ανθρώπινη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής, σύμφωνα με σχετική έκθεση που εξέδωσε προχθές το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP). Ο δείκτης για την ανθρώπινη ανάπτυξη βασίζεται στο κατά κεφαλήν εισόδημα, το προσδόκιμο ζωής, τον αναλφαβητισμό και τη φοίτηση των παιδιών στα σχολεία''.

    [06] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι ''σήμερα θα πραγματοποιηθεί ο 12ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Αναστάσιου Σκοπελίτη και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Ουγκούρ Ζιγιάλ, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Παναγιώτη Μπεγλίτη''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι ''κίνδυνος για τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας προκύπτει από την πρόθεση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ''Πίρι Ρέις'' να προχωρήσει στη διενέργεια επιστημονικών ερευνών σε 22 από τα 26 σημεία που βρίσκονταν εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, σε διεθνή και (ένα) ελληνικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας''.

    [07] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι ''επαναστατικές προτάσεις για την ουσιαστική πάταξη του φαινομένου της αδιαφάνειας που μαστίζει τον δημόσιο βίο της χώρας κατέθεσε, χθες, ο Κ. Καραμανλής ως απάντηση στις αόριστες και ημιτελείς πρωθυπουργικές εξαγγελίες''.

    [08] Μισθοί δημοσίων υπαλλήλων

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει οτι ''άρωμα εκλογών φέρνουν οι αυξήσεις που θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Θα κυμαίνονται από 5% εως 6,5% και προκύπτουν από την ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, καθώς και στην εισοδηματική πολιτική του 2004''.

    [09] Κυπριακό

    Η Traffic news επισημαίνει οτι ''την από κοινού πρόθεσή τους να συνεχίσουν να ισχυροποιούν την Εθνική Φρουρά στην Κύπρο ενόσω η τουρκική πλευρά και ο Ραούφ Ντενκτάς παραμένουν αδιάλλακτοι στις θέσεις τους και διατηρείται ο τουρκικός κατοχικός στρατός αυτής της μεγάλης εμβέλειας εξέφρασαν οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Γιάννος Παπαντωνίου και Κυριάκος Μαυρονικόλας, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Πεντάγωνο''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει οτι ''αν αληθεύει και εφαρμοστεί τελικά η απόσυρση των αμερικανικών όπλων και στις δύο πλευρές της Μεγαλονήσου, τότε φαίνεται να βγει κερδισμένη η ελληνοκυπριακή μεριά καθώς στην πλειοψηφία της το οπλοστάσιό της είναι γαλλικής και ρωσικής προέλευσης σε αντίθεση με αυτό που υπάρχει στα Κατεχόμενα''.

    [10] Α. Διαμαντοπούλου

    Η ΧΩΡΑ τονίζει οτι ''σκόνη και θρύψαλα πριν καν ανακοινωθούν έγιναν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου, με τις αποκαλύψεις για τις εταιρείες που έχουν τη σφραγίδα της Αννας Διαμαντοπούλου και του συζύγου της Γιάννη Σαβαλάνου''.

    [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής: ΕΞΠΡΕΣ:''Πρώτος στόχος το χρήμα... Σειρά συσκέψεων για την οικονομική πολιτική''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Ανοικτή σύγκρουση με τη διαφθορά. Αιχμηρές αλλαγές Σημίτη στο πολιτικό σύστημα''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Εκτός... ΧΑ βουλευτές και δήμαρχοι! Κ. Σημίτης: απαγορεύσεις και έλεγχοι πόθεν έσχες-χαρτοφυλακίων των βουλευτών''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Τα πρώτα τετ α τετ Σημίτη για τη ''νέα οικονομική πολιτική''. Μετά τις αλλαγές σε κόμμα και κυβέρνηση''.

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 11 July 2003 - 15:45:49 UTC