Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-04-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/04/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δηλώσεις Σημίτη
  • [04] Κυβέρνηση-Κουρής-Αντιδράσεις
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Εξοπλισμοί
  • [07] Δίκη ''17Ν''
  • [08] Εκθεση Τράπεζας Ελλάδος
  • [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Εκθεση Τράπεζας Ελλάδος.

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/04/2003

    Οι αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών στις καταγγελίες Κουρή, η δήλωση του πρωθυπουργού οτι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, το Κυπριακό και η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πλήρης οδηγός για τις Πανελλαδικές. Ολες οι αλλαγές που ισχύουν από φέτος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πανικός. Ποιός έχει σειρά τώρα; Τρέμουν σε ΠΑΣΟΚ-κυβέρνηση για τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στο έλεος του Κουρή το ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο Σημίτης εμμένει από Φινλανδία για εκλογές το 2004.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ανατροπή ΠΑΣΟΚ και δέος. ''Χειρουργικά'' χτυπήματα στους ανθρώπους του Σημίτη.

    Η ΑΥΓΗ: Γολγοθάς Σημίτη για τη διαπλοκή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βάλλεται, αλλά μένει ακάλυπτος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανάκτορο 1 δις. έχτισε ο Πρωτόπαπας! Κύριε Σημίτη, ρώτα τον που βρήκε τα λεφτά!

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέος νόμος ''πόθεν έσχες''. Θα προβλέπει πλήρη έλεγχο στη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γλιτώστε χρήμα και λάθη από την Εφορία.

    ΕΘΝΟΣ: 11 οδηγίες ασπίδα για τη φονική πνευμονία. Συναγερμός και στην Ελλάδα-Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στριμόκωλα βλέπει τα πράγματα ο Γκαργκάνας. Σκληρός αλλά πραγματικός υπήρξε για την οικονομική πορεία του Τόπου ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην ετήσια έκθεσή του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σφίγγει ο κλοιός για τον πρωθυπουργό. Αφού οι στενότεροι συνεργάτες του καταγγέλλονται ως αρχιδιαπλεκόμενοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Αύξηση ορίων και μείωση αποδοχών. Ν. Γκαργκάνας: Δραστικά μέτρα για να μην καταρρεύσουν τα Ταμεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αντεπίθεση στον βομβαρδισμό. Πρωτόπαπας: Ολα ψέματα, κάνω μήνυση και αγωγή.

    ΕΣΤΙΑ: Τα σκάνδαλα και ο Πρωθυπουργός. Το 1989 ζητούσε επιτακτικά την πολιτική κάθαρση.

    Espresso: Συνέλαβαν χθες τη βασίλισσα της κόκας. ''Καίει'' η ατζέντα της. Προμήθευε την υψηλή κοινωνία της Μυκόνου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βαθαίνει η πολιτική κρίση. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνουν οι καταγγελίες κατά κυβερνητικών στελεχών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αγορά των κερδοσκόπων. Τσοχατζόπουλος:''Οι καταναλωτές να βρίσκουν μόνοι τους τη συμφερότερη τιμή''.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αντεπίθεση με σκληρά λόγια, αγωγές. Απάντηση Πρωτόπαπα στις νέες καταγγελίες.

    ΝΙΚΗ: Φραγγέλιο Σημίτη με συμφωνία των κορυφαίων. Μετά την άγρια κόντρα Πρωτόπαπα-Κουρή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εκθεση διοικητή Τράπεζας Ελλάδας: Νέα ασφαλιστικά ''πάθη'' μεθοδεύει η κυβέρνηση.

    Traffic News: Θέλω να δω την κόρη μου νυφούλα δίπλα στον Αντώνη. Συνέντευξη του πατέρα της Ζέτας Μακρυπούλια.

    Η ΧΩΡΑ: Καίγεται από μέσα το Μαξίμου. Ενώ παίζονται πολλά παιχνίδια στα παρασκήνια της κυβέρνησης και του κόμματος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 60.000 στρέμματα στο σχέδιο πόλης. Σε 11 από τους 14 δήμους της Χαλκιδικής.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ποιός είναι ο επόμενος; Διευρύνεται ο κύκλος των φημών και της κρίσης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σύνταξη στο παραπέντε! Δουλειά (ή ανεργία) μέχρι τάφου.

    [03] Δηλώσεις Σημίτη

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι ''τη διαβεβαίωση οτι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά την άνοιξη του 2004, έδωσε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τη Φινλανδή ομόλογό του Ανελί Γετέμακι, ο Ελληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε από ξένο δημοσιογράφο για το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και το διέψευσε κατηγορηματικά''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι ''υπό άλλες συνθήκες και σε πιο ήρεμες για την κυβέρνηση περιόδους θα ήταν μια συνηθισμένη δήλωσή του, ωστόσο στην παρούσα χρονική συγκυρία και με τα όσα λέγονται και γράφονται αποκτά ξεχωριστή πολιτική σημασία. Οπως εκτιμούσαν και στελέχη της κυβέρνησης, ο κ. Σημίτης θέλησε να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση αλλά και στα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα οτι δεν πρόκειται να υποκύψει με εκλογές ή με αποχώρησή του''.

    [04] Κυβέρνηση-Κουρής-Αντιδράσεις

    Το ΒΗΜΑ εκτιμά οτι ''σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τις καταγγελίες περί διαφθοράς και διαπλοκής, η κυβέρνηση προχωρεί στην πλήρη αναμόρφωση του μηχανισμού κατάρτισης και ελέγχου των δηλώσεων ''πόθεν έσχες'' των βουλευτών. Η επιδίωξη είναι να κατοχυρώσει τη διαφάνεια των οικονομικών συναλλαγών των πολιτικών προσώπων και να διευκολύνει τον ασφαλή έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων''.

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι ''αποφασισμένος να πάρει το... φραγγέλιο και να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος από κάθε στέλεχος που αποδεδειγμένα εμπλέκεται σε αδιαφανείς δραστηριότητες ή διατηρεί σχέσεις διαπλοκής με επιχειρηματικά συμφέροντα, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης''.

    Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι ''ύστερα από μια περίοδο νωχελικής αντίδρασης της κυβέρνησης ο κ. Πρωτόπαπας ουσιαστικά αντεπιτέθηκε χθες, χαρακτηρίζοντας τον κ. Κουρή ''ψεύτη'' και ''συκοφάντη''. Και ανήγγειλε παράλληλα οτι προσφεύγει άμεση στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση και αγωγή αποζημιώσεως. Η μήνυση ίσως υποβληθεί εντός της ημέρας (ύστερα από συνεννόηση του κ. Πρωτόπαπα με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη), αλλά αυτό δεν επιλύει το πολιτικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ που εξακολουθεί να είναι μείζον''.

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι ''εκείνο, πάντως, που ο πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους είναι πως δεν συνδιαλέγεται σε καμία περίπτωση με τον εκδότη που εξέθρεψε το ΠΑΣΟΚ, δεν συνομιλεί μαζί του (αν και οι πληροφορίες θέλουν ορισμένους υπουργούς να μιλούν, ακόμα και προχθές) όπως και πως δεν πρόκειται να καλύψει καμία παρανομία. Είναι δε χαρακτηριστικό πως στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού διεμήνυαν χθες πως ''όσον αφορά τον κ. Κουρή θα εφαρμοστούν πλήρως οι νόμοι'', αφήνοντας υπόνοιες για ανεκτέλεστες αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά και πορισμάτων του ΣΔΟΕ''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι ''στο έλεος του Γιώργου Κουρή βρίσκεται η κυβέρνηση Σημίτη και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι ''η σκανδαλολογία ακουμπά πλέον τον πυρήνα της κυβέρνησης καθώς το χτεσινό πρωτοσέλιδο της ''Αυριανής'' του Κουρή στόχευσε ευθέως κατά του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου''.

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι ''ανήμπορος να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει ξεσπάσει με τις καταγγελίες για διαπλοκή κυβερνητικών στελεχών εμφανίζεται ο πρωθυπουργός. Οι καταγγελίες προσλαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας''.

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει οτι ''το πολιτικό σκηνικό της χώρας θυμίζει πλέον εκείνο του έτους 1989. Οι ομοιότητες με όσα οδήγησαν τότε νομοτελειακά στην πτώση του ΠΑΣΟΚ, είναι όντως συγκλονιστικές''.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ''ο Πασχαλινός... μποναμάς που επεφύλαξε ο Γιώργος Κουρής για τον Υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαπα, ήταν μία πραγματική βόμβα! Κι όπως ήταν επόμενο, ο τελευταίος τρέχει και δεν προλαβαίνει''.

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει οτι ''με καταγγελίες και απειλές απάντησε χθες ο εκδότης της ''Αυριανής'' Γιώργος Κουρής στην επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα τον οποίο εμφάνιζε με χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα, να έχει δεχθεί οικονομική ενίσχυση από τον όμιλο του επιχειρηματία Αθανασούλη για τον προεκλογικό αγώνα του''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει οτι ''η φούσκα του Χρηματιστηρίου που στοίχισε σε ενάμισι εκατομμύριο επενδυτές περισσότερα από 30 τρισεκατομμύρια δραχμές (και... ψηφοφόρους που πίστεψαν τις δηλώσεις Παπαντωνίου και όχι μόνο περί ''κρίσεως με ημερομηνία λήξης''), ξεφουσκώνει και εκτινάσσει τώρα στον αέρα την ίδια την κυβέρνηση - που τη δημιούργησε για ποικίλους και ευνόητους λόγους''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι ''απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις διαβλέπουν στη Νέα Δημοκρατία, όσο συνεχίζεται ο καταιγισμός των αποκαλύψεων εις βάρος κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, τόσο για τα στημένα παιχνίδια στο Χρηματιστήριο όσο και για προνομιακές οικονομικές σχέσεις με συγκεκριμένους επιχειρηματίες''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι ''υπερβαίνοντας και τα έσχατα όρια ο πρώην εργατοπατέρας και νυν Υπουργός Τύπου κ. Πρωτόπαπας προκαλεί βάναυσα χτίζοντας στα βόρεια προάστια ένα ανάκτορο το οποίο στην τελική του μορφή θα στοιχίσει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δραχμές''.

    [05] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ''ως κίνηση ελιγμού ερμηνεύει η ελληνοκυπριακή πλευρά την απόφαση του Ραούφ Ντενκτάς να επιτρέπει τη διακίνηση ατόμων μέσω της διαχωριστικής γραμμής. Οπως υποστηρίζεται από πολλές πλευρές αν η κίνηση του Ντενκτάς είναι ειλικρινής και ισχύει για τους ελληνοκύπριους, τότε αυτή θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού''.

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ''είναι προφανές ότι, δια του τρόπου αυτού, αποβλέπει στην έμμεση νομιμοποίηση της 'διοικήσεώς' του, αλλά και στη δημιουργία εντυπώσεων προς επηρεασμό της διεθνούς κοινής γνώμης. Το Εθνικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, χαρακτήρισε την απόφαση του Ρ. Ντενκτάς παράνομη και έκφραση αμηχανίας του κατοχικού καθεστώτος, λόγω της απομονώσεως στην οποία έχει περιέλθει''.

    Η TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι ''νέα δεδομένα έχει αρχίσει να δημιουργεί η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ καθώς ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ραούφ Ντενκτάς, θορυβημένος από το γεγονός αυτό καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό γι΄αυτόν κλίμα, που έχει δημιουργηθεί στη διεθνή κοινότητα εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του''.

    [06] Εξοπλισμοί

    H ESPRESSO αναφέρει ότι ''νέες ισορροπίες στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να δημιουργήσει η ένταξη των νέων υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-16 BLOCK 52(+) στο στόλο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας αμέσως μετά το Πάσχα''.

    [07] Δίκη ''17Ν''

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "καταπέλτης ήταν χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζεται η υπόθεση της '17 Νοέμβρη', ο πατέρας του δολοφονηθέντος εφοπλιστή Κωστή Περατικού. Ο Μιχάλης Περατικός χαρακτήρισε τη '17 Νοέμβρη' εταιρία 'άνανδρων', που είχαν βιοποριστικές βλέψεις και εστερούντο λογικής, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για την εξάρθρωσή της!".

    [08] Εκθεση Τράπεζας Ελλάδος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "ο διοικητής της 'ΤτΕ' κατέρριψε τον κυβερνητικό μύθο, ότι με τις αλλαγές του ασφαλιστικού νόμου διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των Ταμείων για τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Γκαργκάνας ζήτησε την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "απρόσμενη παρέμβαση-σοκ στο ασφαλιστικό έκανε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας, προτείνοντας την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς, τη μεταρρύθμιση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση 'ημιτελή' και 'αναποτελεσματική' - χωρίς ωστόσο να διαφωνεί με τους μέχρι στιγμής χειρισμούς της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό".

    [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Δραματική προειδοποίηση. Εντονη ανησυχία στην έκθεση του διοικητή της Τ.Ε. για το ασφαλιστικό".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Νέα ευκαιρία για όσους πτώχευσαν. Τομή στο πτωχευτικό δίκαιο".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Ιδρυση εταιρειών φθηνά και γρήγορα. Αλλαγές στην επιχειρηματικότητα προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Γκαργκάνας: Εισήγηση βόμβα για το ασφαλιστικό. Με το δίλημμα αύξηση φόρων ή ορίων ηλικίας συναταξιοδότησης".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Οι τέσσερις "πληγές" της ελληνικής οικονομίας. Πληθωρισμός, ανεργία, δημόσιο χρέος και ισοζύγιο".

    [10] Εκθεση Τράπεζας Ελλάδος.

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει οτι "Θεωρώντας ουσιαστικά ανεπαρκείς τις όποιες έως τώρα μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας ζητεί αλλαγές και στις παραμέτρους του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 23 April 2003 - 23:41:29 UTC