Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-03-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/03/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δίκη 17Ν
  • [04] Ιράκ-Ελλάδα
  • [05] Ιράκ-Πόλεμος
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Ελλάδα - Τουρκία - Ιράκ
  • [08] Συνέντευξη Γιαννίτση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/03/2003

    Ο πόλεμος στο Ιράκ, οι αντιδράσεις για τις διαφαινόμενες προθέσεις της Τουρκίας να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ, το Κυπριακό και η δίκη της 17Ν, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το Ιράκ στις φλόγες. Σχεδιάζουν ολοκαύτωμα στη Βαγδάτη Αμερικανοί και Βρετανοί κομάντος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 100.000 παιδιά κάτω των 5 ετών θα πεθάνουν από επιδημίες. Αγωνιώδεις εκκλήσεις της UNICEF. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ευρω-ΝΑΤΟ προτείνει ο Καραμανλής. Σαφές μήνυμα από τον πρόεδρο της ΝΔ για την επομένη του πολέμου.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ρεύμα στα αυθαίρετα. Τις ''εξαιρέσεις'' θα προωθούν οι νομάρχες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νεκροταφείο για 3.000 Αμερικανούς η Βαγδάτη. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Αμερικανού Στρατηγού Μπάρι Μακάφρι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι αλλάζει ο πόλεμος στην αγορά γης και ακινήτων. Τάσεις και προοπτικές.

    ΕΘΝΟΣ: 1.120 νέες προσλήψεις σε υπουργεία, ΙΚΑ, οργανισμούς. Οι προκηρύξεις και οι εγκρίσεις για τους διαγωνισμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο φόβος φυλάει... τα έρημα! Φοβισμένοι οι Αγγλοαμερικανοί παρακάμπτουν τις πόλεις που προβάλλουν ισχυρή αντίσταση και καταφθάνουν στην Βαγδάτη από την Ερημο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συναγερμός στην Αθήνα. Φόβοι για χτύπημα με βιολογικές, χημικές και τοξικές ουσίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ωρες Βιετνάμ. Ιράκ: Σε θολό τοπίο η προέλαση των Αμερικανών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανθρωποθυσία. Πολύνεκρες συγκρούσεις και ανθρωπιστική καταστροφή στο Ιράκ. Μαρτύριο δίψας στη Βασόρα.

    ΕΣΤΙΑ: Πως η Ελλάς δεν έγινε Ιράκ. Η ιδεολογική συγγένεια του ΠΑΣΟΚ με αραβικά καθεστώτα.

    Espresso: Ψάχνουν και στην Ελλάδα τον θησαυρό του Σαντάμ. Πως ο Χουσείν απέκτησε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Αμερικανοί ζήτησαν τη συνεργασία μας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αίμα και άμμος στον δρόμο της Βαγδάτης. Ο Μπους στέλνει ενισχύσεις για τη μεγάλη μάχη.

    POST: Σφαγείο η Βαγδάτη. Why? Ποταμοί αίματος και μίσους φτιάχνουν το νέο Βιετνάμ.

    Η ΧΩΡΑ: Χίλιες και μία νύχτες θανάτου στη Βαγδάτη. Εκατομμύρια Ιρακινοί περιμένουν με μίσος τους εισβολείς στην καμένη πόλη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ανθρωποθυσία. Σκηνές ''αποκάλυψης'' στο νότιο Ιράκ.

    [03] Δίκη 17Ν

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι ''βόμβες... αποδείχθηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων που πυροδότησαν τους κατηγορουμένους, κατά την 15η μέρα (Δευτέρα) της δίκης της τρομοκρατικής οργάνωσης ''17 Νοέμβρη''. Τον Σάββα Ξηρό και την Αγγελική Σωτηροπούλου, αναγνώρισε ο αστυνομικός Κώστας Μηλιώνης, ως το ζευγάρι που παρακολουθούσε το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων των ΜΑΤ μία εβδομάδα πριν την έκρηξη''.

    [04] Ιράκ-Ελλάδα

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ ''κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή θα εξετασθή η γενική πολιτική της Ελλάδος στην κρίση και τον πόλεμο του Ιράκ. Είναι ανάγκη να χυθή άπλετο φως σε μιά ειδική πτυχή της πολιτικής μας: Οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι ''ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής τόνισε χθες οτι ''πρέπει, επιτέλους, η Ευρώπη να προχωρήσει στην κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική''. Ενας άλλος τομέας στον οποίο θα ασκηθεί κριτική στην ελληνική προεδρία και ιδίως στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου είναι η στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα του Βόρειου Ιράκ''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει οτι ''μεγάλης έκτασης εσωκομματικός πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι η παράπλευρη απώλεια της εισβολής στο Ιράκ στο πολιτικό σκηνικό στην χώρα μας. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης φέρεται να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντιδιαμετρικά αντίθετες στάσεις και απόψεις στην κυβέρνηση και στο κόμμα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια να σταματήσουν να εμφανίζονται τρία διαφορετικά ΠΑΣΟΚ, που όλα έχουν άποψη για τις εξελίξεις''.

    Η Espresso εκτιμά οτι ''σε ''ωμό'' εκβιασμό προς όλα τα κράτη της ΕΕ και την Ελλάδα προχώρησαν οι Βρετανοί με ορίζοντα την ανοικοδόμηση του Ιράκ αμέσως μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Μάλιστα υπήρξε και συνάντηση του Τόνι Μπλερ με τον Κώστα Σημίτη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην τετ α τετ συνάντηση των δύο ανδρών φέρεται πως οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα αφού ο Τόνι Μπλερ εμφανίσθηκε έντονα δυσαρεστημένος από τη στάση που κράτησε η Ελλάδα κατά των πολεμικών επιχειρήσεων''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι ''η κυβέρνηση επιμένει οτι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στο Ιράκ στην περίοδο ''μετά τον πόλεμο'' οταν δηλαδή θα έχουν δημιουργηθεί τα τετελεσμένα από την επιτιθέμενη στο Ιράκ αμερικανοβρετανική συμμαχία. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά τη συνάντησή του, προχθές, με το Λιβανέζο ομόλογό του Ραφίκ Χαρίρι επέμεινε στην αναγκαιότητα του πρωταγωνιστικού ρόλου που πρέπει να αναπτύξει ο ΟΗΕ μετά τον πόλεμο''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει οτι ''συνεχίζονται οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ''συνυπήρξαν'' με τις παρελάσεις για τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου''.

    [05] Ιράκ-Πόλεμος

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι ''σκληρές μάχες σώμα με σώμα διεξάγονται σ΄όλα τα μέτωπα του Ιράκ, με μεγάλες απώλειες και από την πλευρά των Αμερικανών, ενώ εκατοντάδες είναι τα θύματα μεταξύ των αμάχων. Η σκληρή αντίσταση που συναντούν οι δυνάμεις των Αμερικανών και των Βρετανών τους αναγκάζει τώρα να παρακάμπτουν μεγάλες πόλεις για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες και να στέλνουν τις δυνάμεις τους στη Βαγδάτη όπου από ώρα σε ώρα αναμένεται να αρχίσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις''.

    Η Post ισχυρίζεται οτι ''σε ανάφλεξη όλης της αραβικής περιοχές και σε συγκρούσεις που θα προκαλέσουν γενικευμένη σύρραξη, μπορεί να οδηγήσει η πρόθεση της Τουρκίας να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ καθώς συγκεντρώνει συνεχών στρατεύματα στην περιοχή, οι ίδιοι οι Αμερικανοί μιλούν για 60.000, ενώ πληροφορίες αναφέρουν οτι 15.000 Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στο έδαφος του Ιράκ. Οι ΗΠΑ εκτιμούν οτι η Τουρκία επιχειρεί να εκβιάσει την κατάσταση προς όφελός της και με το βλέμμα στραμμένο στα πετρέλαια της περιοχής, ενώ ανησυχίες για τις εξελίξεις εκφράζονται και από άλλες πλευρές''.

    [06] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ''αδιανόητη θεωρεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία χωρίς προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού, ο Ολλανδός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τουρκική υποψηφιότητα Αρι Οοστλάντερ''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''υπό τη σκιά του πολέμου στο Ιράκ, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, θα ενημερώσει σήμερα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων όσον αφορά την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της Κύπρου''.

    [07] Ελλάδα - Τουρκία - Ιράκ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι ''ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η ελληνική κυβέρνηση με τις εξελίξεις του πολέμου στο Ιράκ. Ειδικότερα, η επιμονή της Τουρκίας να στείλει στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ, επιτείνει τις ανησυχίες, ενώ αίσθηση προκάλεσαν και οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρελάσεως στο κέντρο της Αθήνας''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ επισημαίνει ότι ''η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τη σημερινή αμερικανική δυσφορία προς την Τουρκία. Μια τέτοια στάση δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκην και άμεση συμμετοχή σε έναν πόλεμο που αποδοκιμάζουμε. Αλλά, πρωτίστως, επιδεξιότερη και εντιμότερη ελληνική στάση έναντι των ΗΠΑ, σε σύγκριση με αυτή των Τούρκων που αναισχύντως παζαρεύουν τα πάντα''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι ''η διείσδυση πάντως της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ αποτελεί τη χειρότερη εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και αυτό γιατί αναβαθμίζεται κατά πολύ η γεωστρατηγική της θέση, καθώς θα 'αγκαλιάζει' τις αραβικές χώρες και θα μπορεί να είναι ο 'χωροφύλακας' της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, η διαχείριση και ίσως η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιοχής θα της αποφέρει τεράστια έσοδα και δυνατότητες''.

    Τα ΝΕΑ στο άρθρο τους τονίζουν οτι ''ανησυχία αλλά και ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της γεννά ξανά η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας προς τους γείτονές της διακινδυνεύοντας μία νέα ανάφλεξη στην περιοχή. Εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο, ήταν ορατή μια γενικότερη τουρκική σκλήρυνση με επιστροφή σε τακτικές από το παρελθόν όχι μόνο στο Κυπριακό όπου το άνοιγμα Ερντογάν μαζεύτηκε άρον άρον, αλλά σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία που εμφανίζεται αβέβαιη όσο ποτέ άλλοτε. Επιβεβαιώνεται έτσι πως στην Τουρκία η πραγματική εξουσία ανήκει ακόμα στις Ενοπλες Δυνάμεις''.

    [08] Συνέντευξη Γιαννίτση

    "Ο πόλεμος μόλις άρχισε, θα συνεχίσει για πολύ χρόνο, με πολλές μορφές, ανοικτές ή υπόγειες, με διακοπές και εντάσεις με θύματα από πολλές πλευρές, με τρομοκρατία που δεν θα παίρνει απλώς τη μορφή των πολεμικών κτυπημάτων, αλλά και της εξαθλίωσης, της συνεχούς αβεβαιότητας, του φόβου και των περιορισμένων προσδοκιών'. Τα παραπάνω τονίζει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, που εκτιμά πως μπήκαμε σε έναν κύκλο 'χωρίς προοπτική να κλείσει'. 'Είμαστε υποκείμενα και θεατές μιας τραγωδίας που βρίσκεται σε εξέλιξη', αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως ο κίνδυνος πλέον είναι 'η βία να φέρνει βία σε μια ατέλειωτη αλυσίδα δεκαετιών και επιπλέον η βία αυτή να αποκτά λογική βάση'!".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 26 March 2003 - 17:01:03 UTC