Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-12-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/12/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Σεισμοί- Προληπτικά μέτρα
  • [05] Προσλήψεις
  • [06] Στεγαστικά δάνεια
  • [07] Ερευνες 17Ν
  • [08] Δημοσκόπηση
  • [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [10] Επιτόκια-Ρευστότητα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/12/2002

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι έρευνες για την εξάπλωση της τρομοκρατίας, η λήψη προληπτικών μέτρων για περιορισμό των καταστροφών από σεισμούς και η δημοσκόπηση της "Metron Analysis" είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Τελευταία ευκαιρία για φθηνά στεγαστικά. Χρηστικός οδηγός προς υποψήφιους αγοραστές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 7% μπροστά η ΝΔ. Παρά τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ...Τα τελευταία γκάλοπ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μπροστά 7% η ΝΔ. Το πρώτο γκάλοπ μετά τις δημοτικές εκλογές.

    Η ΑΥΓΗ: ''Τετραμερής'' στην Αγκυρα. Παράλληλη συζήτηση Κυπριακού και πολεμικών σχεδίων για το Ιράκ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γκάλοπ μαϊμού από τον επικοινωνιολόγο της Ντόρας. Ακόμα και με αυτό ο Σημίτης προηγείται σταθερά του Καραμανλή.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Απόφαση για προσλήψεις μερικής απασχολήσεως. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα μειώσει κατά 1%-1,5% την ανεργία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νομιμοποίησε αυθαιρέτων με το Ε9. Παράθυρο με τη συμπλήρωση του εντύπου της εφορίας.

    ΕΘΝΟΣ: Κίτρινη κάρτα σε κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ. Γκάλοπ: Με 7 μονάδες προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πήρε πάλι μπόι η ΝΔ και ...κόντυνε το ΠΑΣΟΚ. Στις 7 εκατοστιαίες μονάδες η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (Μιχαλόπουλος): ''Δάνειο'' των Δανών στην Τουρκία! Η Δανία, πετάει στην Ελλάδα το ...''μπαλάκι'' της εντάξεως της Κύπρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καλπάζει η ΝΔ. Μπροστά 7 μονάδες. Διευρύνεται σταθερά η διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:7% μπροστά η ΝΔ στην πιο κρίσιμη καμπή. Γκάλοπ: Δυναμική εξουσίας για τη φιλελεύθερη παράταξη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:10 καυτά σημεία βάζει στο τραπέζι η Λευκωσία. Θύελλα στο εθνικό συμβούλιο και συγκερασμός απόψεων.

    ΕΣΤΙΑ: Ψοφοδεείς χειρισμοί. Αντί ''βέτο'' η Ελλάς εκλιπαρεί.

    Espresso: Πως σκοτώνουν τον σατανά στους δαιμονισμένους. Εξορκισμοί στην Αθήνα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπερέχει 7 μονάδες η ΝΔ. Διαψεύδονται οι προσδοκίες ΠΑΣΟΚ για ανάκαμψη-Μπροστά με μικρή διαφορά ο Σημίτης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μπροστά Σημίτης και ΝΔ. Πανελλαδική δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ασχοληθείτε (και) με τη ζωή μας. Καμπανάκι το νέο γκάλοπ.

    ΝΙΚΗ: Σύννεφα για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η δανική προεδρία...παίζει με την ''ουρά του Ελσίνκι''.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δημόσιοι υπάλληλοι: Αποφασιστικά στην απεργία για ό,τι τους συνθλίβει.

    Traffic News: Κόλαση στο FAME STORY. Πυρ και μανία η μητέρα της Ελεάνας κατά της Ασπας.

    Η ΧΩΡΑ: Ερχεται κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. 7 μονάδες η διαφορά, άνοιξε η ψαλίδα, πάμε για πρόωρες εκλογές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ολοι ....μέσα! Το Δημόσιο ''ανοίγει'' στη μερική απασχόληση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 7 μονάδες είναι πολλές... Παγιώνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μπράβοι εισπράττουν χρέη ''μαφιόζικα''.

    [03] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ''οι ανησυχίες για τυχόν προσπάθεια ορισμένων εταίρων να βάλουν προσκόμματα της τελευταίας στιγμής στην ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου, αναζωπυρώνονται μετά την ενέργεια της δανικής προεδρίας να ενισχύσει επικαλούμενη τη λεγόμενη ''ουρά του Ελσίνκι'' , τα σύννεφα γύρω από την ένταξη που έχουν εμφανιστεί εσχάτως στον ορίζοντα, λόγω της στάσης της Ολλανδίας και πίσω από αυτήν της Βρετανίας η οποία έχει αναλάβει το έργο της προώθησης των αμερικανικών επιδιώξεων ασκώντας έμμεσες πιέσεις για αποδοχή του σχεδίου Αννάν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης''.

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ,''πλησιάζοντας προς τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης η οποία θεωρείται και ως ημερομηνία λήψης σημαντικών αποφάσεων κλιμακώνονται οι πιέσεις και οι απειλές των ισχυρών ''παιχτών '' προς τους πιο αδύνατους, καθώς το παζάρι για το Κυπριακό και τη διαμόρφωση των ευρωτουρκικών σχέσεων έχει φτάσει στην τελευταία του φάση''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''γκρίζα ζώνη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δημιούργησε χθες μέσα στην Αθήνα, η δανική προεδρία καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της συνέδεσε ευθέως την επίλυση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της νήσου''.

    ''Ασφαλείς πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ αναφέρουν οτι βασική επιδίωξη του κ. Κληρίδη είναι να περιορίσει τον γγ κ. Κόφι Αννάν στους όρους εντολής των καλών του υπηρεσιών και να μην επεκταθεί σε διαιτητικό ρόλο, ώστε να αποτραπεί η υποβολή νέου, αναθεωρημένου σχεδίου λύσης πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. ΤΟ ΒΗΜΑ πληροφορείται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητεί αλλαγές στο θέμα των εποίκων, της ιθαγένειας, των μεταβατικών διατάξεων, του εδαφικού, του προεδρικού συμβουλίου και των δημοψηφισμάτων''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι ''η μετάθεση μιας ενδεχόμενης συμφωνία για λύση του Κυπριακού μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη και η αποτροπή της εντάξεως της Κύπρου στην Κοινότητα, υπό το πρόσχημα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου είναι τα κύρια σημεία της επιστολής του κατοχικού ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς προς τη δανική προεδρία της ΕΕ''.

    [04] Σεισμοί- Προληπτικά μέτρα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ''περισσότερα από 100.000 στρέμματα οικοδομήσιμων σήμερα εκτάσεων αναμένεται να εξαιρεθούν από κάθε μορφής αξιοποίηση με την εφαρμογή των μικροζωνικών μελετών στις περιοχές όπου προγραμματίζεται η επέκταση των σχεδίων πόλης, αλλά και του επαναπροσδιορισμού των χρήσεων γης στις εκτός σχεδίου ζώνες. Οι μικροζωνικές μελέτες προσδιορίζουν ποιά εδάφη έχουν ''αντισεισμική'' αντοχή και εάν είναι κατάλληλα για δόμηση''.Τα ''κόκκινα οικόπεδα'' θα μπορούν είτε να ανταλλάσσονται με άλλες κατάλληλες για δόμηση εκτάσεις είτε οι ιδιοκτήτες τους να ζητούν χρηματική αποζημίωση από το κράτος''.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''επανασχεδιάζεται ο χάρτης σεισμικής επικινδυνότητας της χώρας με στοιχεία των τελευταίων ετών όπως δήλωσε στον ''ΣΚΑΙ 100,3'' ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσακλίδης. Οπως είπε, έχει ήδη ελεγχθεί μεγάλο μέρος των παλαιών κτιρίων αλλά η διαδικασία είναι σε εξέλιξη καθώς χρειάζονται προσεκτικά βήματα''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''σαν έτοιμος...και προβλέψιμος από καιρός ήταν ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στη βορειοδυτική Ηλεία την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα τουλάχιστον με επίσημο έγγραφο που είχε κοινοποιηθεί από τις 11 Νοεμβρίου 2002 στους αρμόδιους φορείς σεισμολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε λόγο για ισχυρό σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ που θα εκδηλωνόταν σε άμεσο χρονικό διάστημα στην προαναφερθείσα περιοχή. Πρόκειται για την εργασία του Παναγιώτη Παπαδημητρίου επίκουρου καθηγητή Σεισμολογίας''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ''αν η ελληνική Κυβέρνησις ήταν εξ αρχής αποφασισμένη να ασκήση ''βέτο'' στην διεύρυνση της ΕΕ ώφειλε να το εξαγγείλη προ πολλού. Και να το ανακοινώση δημοσίως σε όλους τους τόνους. Ωστε αφ΄ενός να καταστήση σαφές ότι η Ελλάς δεν παίζει με την ένταξη της Κύπρου και αφ΄ετέρου να μεταθέση την πίεση προς τις άλλες χώρες''.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis,που δημοσιεύεται και στην ΑΥΓΗ, ''σημαντικό είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων (59,3%) που θεωρούν ότι το σχέδιο Αννάν αποτελεί βάση συζήτησης για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος ενώ ένας στους πέντε θεωρεί οτι το σχέδιο δεν αποτελεί βάση συζήτησης. Θετικότερη αντιμετώπιση απέναντι στο σχέδιο Αννάν έχουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ (70,2%) και του ΠΑΣΟΚ (67,8%), ενώ λιγότερο θετικά το αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (48,1%)''.

    [05] Προσλήψεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει οτι "προεκλογικό "χορό" χιλιάδων διορισμών, με την επέκταση της μερικής απασχόλησης και στο στενό (αμιγώς) δημόσιο τομέα, δηλαδή στα υπουργεία, τους δήμους-νομαρχίες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) στήνει η κυβέρνηση για το 2003, προκειμένου να προσπορίσει κομματικά ωφέλη".

    [06] Στεγαστικά δάνεια

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει οτι "τελευταία ευκαιρία αποτελούν οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν άμεσα κατοικία κάνοντας χρήση του δικαιώματος έκπτωσης των φόρων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που θα ισχύει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου".

    [07] Ερευνες 17Ν

    H Traffic news εκτιμά οτι "στον ασφυκτικό κλοιό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βρίσκονται 6 έως 10 άτομα που φέρονται ως ύποπτοι συμμετοχής σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρόκειται για πρόσωπα, στα οποία αποδίδεται μάλλον περιφερειακός ρόλος σε διάφορες ενέργειες, καθώς η ηλικία τους δεν ξεπερνά τα 35 με 40 έτη, γεγονός που στην ορολογία που χρησιμοποιείται το τελευταίο διάστημα, τα τοποθετεί στις τάξεις των "εγγονιών", όπως προαναφέρθηκε".

    Η ΧΩΡΑ γράφει οτι "ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, η σειρά να συλληφθεί ο καθηγητής με το ψευδώνυμο "Πάρκινσον" που φέρεται να είχε ενεργό συμμετοχή στη "17Ν". Αλλά οι διωκτικές αρχές έχουν καταρτίσει έναν ευρύ κατάλογο μελών τρομοκρατικών οργανώσεων της δεύτερης και της τρίτης γενιάς που επίσης έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση και αρκετά από αυτά ενδέχεται να συλληφθούν ίσως και πριν από την περίοδο των εορτών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "σφίγγει" ο κλοιός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας γύρω από τους ανθρώπους οι οποίοι είχαν δημιουργήσει την οργάνωση "1η Μάη" και στη συνέχεια εντάχθηκαν στο δυναμικό του "ΕΛΑ". Εκτός από τον καθηγητή σε Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, που θεωρείται από τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ως ο πιστολέρο της "1ης Μάη" στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ έχουν μπει άλλα τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους ένα "ιστορικό" για τη λεγόμενη "Επαναστατική Αριστερά" πρόσωπο".

    [08] Δημοσκόπηση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (Μιχαλόπουλου) ισχυρίζεται οτι "προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφει για τη ΝΔ η δημοσκόπηση της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΑΝΤ1 και παρουσιάστηκε την Τρίτη".

    Η Espresso σημειώνει οτι "μια έκπληξη επιφύλασσε η πανελλήνια δημοσκόπηση της Metron Analysis η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Τα στοιχεία της δημοσκόπηση, τα οποία δόθηκαν χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, διέψευσαν τις πληροφορίες που υπήρχαν το τελευταίο διάστημα για "κλείσιμο ψαλίδας" μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "απροσδόκητα ευνοϊκή για τη Νέα Δημοκρατία είναι η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας "Metron Analysis".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''κίτρινη κάρτα'' στο κυβερνών κόμμα ''βγάζει'' η πρώτη δημοσκόπηση της Metron Analysis μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στη Χαριλάου Τρικούπη και στο Μέγαρο Μαξίμου ανέμεναν μεγαλύτερη μείωση της ψαλίδας καθώς σε σύγκριση με τον Ιούλιο είχε εξαρθρωθεί η τρομοκρατία, έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για την ένταξη της Λευκωσίας στην ΕΕ και την επίλυση του Κυπριακού ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε ξεπεράσει με σχετική επιτυχία και τον κάβο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών''.

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ,'' νέο καμπανάκι χτύπησε η δημοσκόπηση της εταιρίας Μέτρον Ανάλυσις για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στους τομείς της καθημερινότητας και του κοινωνικού κράτους. Η κυβέρνηση φαίνεται να πληρώνει για άλλη μια φορά την πολιτική της σε κρίσιμους τομείς του κυβερνητικού έργου, όπως η ανεργία, η παιδεία, η υγεία , η κοινωνική ασφάλιση , ό,τι δηλαδή συνιστά τη λεγόμενη καθημερινότητα''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ''παρά την ''επικοινωνιακή'' πανστρατιά της κυβέρνησης, η ΝΔ εξακολουθεί και στην πρώτη δημοσκόπηση του χειμώνα να προηγείται και μάλιστα με ποσοστά που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και παγιώνουν τη ΝΔ στην πρώτη θέση. Η Ντ. Μπακογιάννη με ''μυθικά'' ποσοστά προηγείται σε δημοτικότητα όλων των πολιτικών όλων των κομμάτων''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "αν δεν είναι ξεκάθαρα στημένο, είναι σίγουρα, τουλάχιστον ύποπτο το γκάλοπ που δημοσιοποίησε χθες η εταιρεία "Metron Analysis" του συνεργάτη, σε θέματα επικοινωνίας, της Ντόρας Μπακογιάννη, Στράτου Φαναρά. Ακόμα όμως και με αυτήν την εμφανώς μεθοδευμένη και "κατόπιν τεχνικής επεξεργασίας" κοινοποιηθείσα δημοσκόπηση επιβεβαιώνεται η υπεροχή του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη έναντι του Κώστα Καραμανλή".

    [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Αιχμάλωτα" 110 δις. ευρώ! από τις αρνητικές αποδόσεις αποταμιεύσεων και χρηματικών τοποθετήσεων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''7 μονάδες πάγωσαν το ΠΑΣΟΚ. Προηγείται με διαφορά η Νέα Δημοκρατία".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Κι όμως δεν είμαστε υπερχρεωμένοι! Ερευνα του ΣΕΒ για το δανεισμό των επιχειρήσεων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Ελεύθερες οι τοποθετήσεις στα αμοιβαία των Ταμείων. Πρόβλεψη και για φορολογικά κίνητρα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Ευοίωνες οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Επισημαίνεται σε έκθεση της Εθνικής Τράπεζας".

    [10] Επιτόκια-Ρευστότητα

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι "Διαθέσιμα άνω των 110 δις. ευρώ αναζητούν "προστασία" από την αποδυνάμωσή τους λόγω της αρνητικής απόδοσης που θα επέλθει σε όλες τις κατηγορίες των αποταμιεύσεων και χρηματικών τοποθετήσεων, από τα μέσα Δεκεμβρίου μετά την επικείμενη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 4 December 2002 - 17:52:35 UTC