Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-10-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/10/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές
  • [04] Καρατζαφέρης
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Ελληνοτουρκικά
  • [07] Βουλευτές- Ασυμβίβαστο
  • [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [09] Σοφοκλέους

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/10/2002

    Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και το Κυπριακό, κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Επίθεση σε 4 τροχούς. Εκλογές πολλών ταχυτήτων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Γελοίες επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ για ένα ανόητο σποτ. Και άλλο κατόρθωμα του ..Λούλη!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Η συνταγή της νίκης.Και το ''αγκάθι'' Καρατζαφέρη.

    Η ΑΥΓΗ:Φασαρία για τα σποτ, σιωπή για τα προγράμματα. Γεννηματά και Τζαννετάκος γενικολογούν και δεν δεσμεύονται σε θέσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Δραστήριο στέλεχος της χούντας ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΔ Βεζυργιάννης. Με χουντικούς και βασιλικούς το ψηφοδέλτιο του ...κεντροαριστερού Τζαννετάκου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Ο ''ιός Τζαννετάκου'' πλήττει παντού τη ΝΔ. Μήνυμα θυμηδίας μεταφέρει το τζιπ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Ερχεται δασικό κτηματολόγιο. Με πολυνομοσχέδιο - σκούπα.

    ΕΘΝΟΣ:Αριστερά-αντάρτες κρίνουν 24 νομαρχίες και 50 δήμους. Ποιοι και που διαμορφώνουν το αποτέλεσμα του β΄γύρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Χριστόδουλος:Η πραγματική δύναμη Καρατζαφέρη είναι 1%. Ενώ η Ρηγίλλης καλεί κάθε Νεοδημοκράτη να υπερψηφίσει τον κ. Τζαννετάκο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Οχι από τους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ στην ηγεσία. Αρνούνται ψήφο στους κομματικούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:8,4 μπροστά η Νέα Δημοκρατία έδειξαν οι κάλπες. Οι 11 θριαμβευτές του α γύρου ανοίγουν τα χαρτιά τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Γκάφα 4χ4 . Χαμός με ανέκδοτα και ''μηνύματα'' στο Διαδίκτυο.

    ΕΣΤΙΑ:Τι συμβαίνει κ. Σκανδαλίδη;

    Espresso:Επίθεση από τουρκικά F16 σε ελληνικό πολιτικό αεροσκάφος. Τρόμος στην πτήση από Χίο σε Αθήνα. Χρειάστηκε να επέμβουν ελληνικά F16.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Πόρτα-πόρτα για την ψήφο. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δίνουν σκληρή μάχη για να αποφύγουν την ήττα και την γκρίνια.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Απειλούν με παραίτηση οι βουλευτές. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού ''Βουλή και Ευρωβουλή''.

    ΤΑ ΝΕΑ:Το ...τέστ ντράιβ άναψε φωτιές στη ΝΔ. Συνεχίζουν το σποτ, παρά τις αντιδράσεις.

    ΝΙΚΗ:Χάσανε τον μπούσουλα. Εντείνονται οι διαμάχες στη ΝΔ για την υπερνομαρχία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Λαϊκή υποστήριξη στους αγωνιστικούς συνδυασμούς. Στη μάχη 62 ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ.

    Traffic News:Η Φώφη, η HONDA και ο ...Θείος Γιάννης με το 4χ4.Ξέχασαν τα προβλήματα και θυμήθηκαν τα ...οχήματα.

    Η ΧΩΡΑ:Οι σούζες της Φώφης. Λησμόνησαν τα οξύτατα προβλήματα του λαού και άρχισαν τα ευτράπελα και οι επιδείξεις πλούτου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Οι μονομάχοι της Θεσσαλονίκης. 24 διεκδικητές 12 δήμων μιλούν στον ''Α''.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Χέρι-χέρι δημαγωγία και λαϊκισμός. Ηγετική εμφάνιση επιχείρησε χθες ο Γ. Καρατζαφέρης.

    [03] Νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι ''οι ζυμώσεις για τη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών που θα αναδείξουν τους νικητές του δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, έχουν μπει στην κρίσιμη και αποφασιστική φάση τους. Σε 24 νομαρχίες και 50 μεγάλους δήμους η έκβαση της μάχης θα κριθεί από την κατεύθυνση που θα πάρουν οι ψήφοι των κομμάτων της Αριστεράς, αλλά και των ''ανταρτών'' της προηγούμενης Κυριακής''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''ενώ η Ρηγίλλης χάνει κάθε ελπίδα για τη διεκδίκηση της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς ο απόηχος των προβλημάτων που της δημιούργησε η υποψηφιότητα του κ. Ι. Τζαννετάκου μεταφέρεται τώρα σε όλη την επικράτεια με όχημα το αποτυχημένο επικοινωνιακώς τζιπ του τελευταίου διαφημιστικού σποτ που προκαλεί θυμηδία-όταν δεν προκαλεί διαμαρτυρίας- ακόμη και στον κύκλο των επιτελών του κόμματος. Το αίσθημα ήττας μεταφέρεται στους νομούς όπου η ΝΔ έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για επιτυχία την Κυριακή και δυσχεραίνει τις απόπειρες να αναζητηθούν συμμαχίας στον χώρο της Αριστεράς (κατά τόπους) αλλά και την επανένταξη ''αντάρτικων'' ψηφοδελτίων στο ''μαντρί''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "αν μέχρι προχθές οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας προσδοκούσαν μια αξιοπρεπή ήττα του υποψηφίου τους Γιάννη Τζαννετάκου, σήμερα είναι σίγουροι πως η διαφορά από το συνδυασμό της Φώφης Γεννηματά θα είναι πολύ μεγάλη. Σε αυτό συνετέλεσε σημαντικά και ο θόρυβος που δημιουργήθηκε με το τηλεοπτικό σποτ του συνδυασμού Τζαννετάκου, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και στελεχών της ΝΔ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι ''άλωσαν τα φέουδα των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ οι υποψήφιοι της ΝΔ που προσγείωσαν ανώμαλα τις υψηλές προσδοκίες τις οποίες είχε επιμελώς καλλιεργήσει η Χαριλάου Τρικούπη, τουλάχιστον για ορισμένες εκλογικές περιφέρειες λόγω της εκεί παρουσίας μελών της κυβέρνησης που απολαμβάνουν ευρείας αποδοχής και τυγχάνουν μεγάλης δημοφιλίας''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι ''σταθμίζοντας τα ποσοστά των υποψηφίων των δύο κομμάτων με τον αριθμό των ψηφοφόρων σε 38 νομούς υπολογίζεται οτι ο α' γύρος των νομαρχιακών εκλογών δείχνει τη ΝΔ να προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 8,4 ποσοστιαίες μονάδες''.

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά οτι ''τη στήριξη της ΝΔ στους συνδυασμούς που δεν αποτελούν κυβερνητικές επιλογές ανακοίνωσε και επίσημα χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια στόματος γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρη Σιούφα''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι ''το ένα λάθος μετά το άλλο κάνει η Ρηγίλλης σ' αυτή την προεκλογική εκστρατεία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Δεν είναι μόνο η άστοχη και όπως αποδεικνύεται επιβλαβής απόφαση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Γ. Τζαννετάκου. Μία απόφαση, τα αποτελέσματα της οποίας όπως αποδείχτηκε, ήταν καταστροφικά, είναι και η διαφημιστική καμπάνια η οποία επελέγη''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι ''πανελλήνιο σάλο έχει προκαλέσει το διαβόητο τηλεοπτικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο ο μεν υποψήφιος της για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς κ. Γιάννης Τζαννετάκος παρομοιάζεται με τζιπ 4 επί 4 η δε υποψήφια του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά με φιατάκι σεϊτσέντο''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι ''στενά συνεργάστηκε με τη χούντα και ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΔ Θάνος Βεζυργιάννης. Είχε αναλάβει το ρόλο αυτό ως φοιτητής στο Ααχεν της (τότε) Δυτ. Γερμανίας κατά την περίοδο της ''επταετίας'' και συγκεκριμένα στο πρώτο διάστημα της τελευταίας''.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι ''γενικευμένο χαρακτήρα τείνει να προσλάβει το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί στην ηγετική ομάδα της ΝΔ, ενόψει της καθοριστικής ως προς τη διαμόρφωση των πολιτικών εντυπώσεων επαναληπτικής αναμέτρησης στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του επισημαίνει οτι ''σε κάθε περίπτωση, κέρδος για το λαό θα είναι ο δικομματισμός και οι δυνάμεις που λειτουργούν σ' αυτόν σαν αναχώματα, να βγουν όσο πιο βαριά τραυματισμένες, απ' αυτήν τη μάχη. Είναι πράγματι μία επένδυση για το αύριο''.

    [04] Καρατζαφέρης

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής: ''όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου είναι πλέον βέβαιο οτι οι δημοτικές εκλογές μας αφήνουν μια δύσκολη κληρονομιά...Την αυτόνομη έκφραση δηλαδή για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, ενός ακροδεξιού πολιτικού ρεύματος...Που δείχνει να συγκινεί μια σημαντική μερίδα οπαδών της ΝΔ και να δημιουργεί σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''οχι στην υποψηφιότητα Τζαννετάκου είπε ευθέως ο Γιώργος Καρατζαφέρης χθες ανοίγοντας τα χαρτιά του εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών της προσεχούς Κυριακής''.

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι ''ηγετική εμφάνισε έκανε στη Θεσσαλονίκη χθες βράδυ ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης , λέοντας να στείλει το μήνυμα οτι το υψηλό ποσοστό που έλαβε στις νομαρχιακές εκλογές δεν είναι προσωρινό, αλλά σηματοδοτεί πολιτικής ανακατατάξεις. Φιλοβασιλικοί, νοσταλγοί της επταετίας και άλλα ακραία στοιχεία έδωσαν δυναμικό παρών στη συγκέντρωση φωνάζοντας συνθήματα όπως ''Ελλάς- Θρησκεία - Ορθοδοξία'' και ''Σεισμός - σεισμός έρχεται ο ΛΑΟΣ''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,''δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ''επιλογή Τζαννετάκου'' δημιούργησε το ''πρόβλημα Καρατζαφέρη''. Μπορεί το πρόβλημα να προϋπήρχε. Η λανθασμένη όμως κίνηση της ΝΔ και το κατέστησε άμεσο και έδωσε την ευκαιρία σε όσους θέλουν να της ορθώνουν εμπόδια να το μεγεθύνουν''.

    Η Traffic News τονίζει ότι ''μέσα σε κλίμα ξέφρενου ενθουσιασμού και χρησιμοποιώντας κάθε είδους συμβολισμό για να δηλώσει τη θέση του ως πολιτικός φορέας πραγματοποίησε χθες την ομιλία του στο Βελλίδειο Ιδρυμα Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης''.

    [05] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''η επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα και οι συνομιλίες που θα έχει σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη αλλά και τους ηγέτες των ελληνικών πολιτικών κομμάτων χαρακτηρίζονται άκρως σημαντικές καθώς όλες οι ενδείξεις συνηγορούν αυτήν τη φορά υπέρ της εκτίμησης ότι όντως το Κυπριακό διέρχεται την πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του. Διάχυτη και καθολική είναι η αίσθηση ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες όλα παίζονται όλα είναι δυνατά''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ''αγωνία και προβληματισμός για την επίλυση του Κυπριακού που προωθεί ο Κόφι Ανάν μετά τις εκλογές στην Τουρκία, η οποία δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης''.

    Καραμανλής - Συμφωνία- Μεσογειακά προϊόντα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''μάχη για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών έδωσε στη Λισσαβόνα ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας κ. Αθναρ και Πορτογαλίας κ. Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν να συνάψουν μέτωπο για προστασία των μεσογειακών προϊόντων''.

    [06] Ελληνοτουρκικά

    H Espresso σημειώνει ότι ''πρόκληση που ξεπερνά κάθε όριο! Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε ελληνικό πολιτικό αεροπλάνο πάνω από τη Χίο. Συνέχισαν να το παρενοχλούν και να βάζουν σε δοκιμασία τα νεύρα και τις ικανότητες των πιλότων για αρκετά λεπτά και αποχώρησαν μόνο όταν άρχισαν να πλησιάζουν τα ελληνικά μαχητικά έτοιμα για μάχη''.

    [07] Βουλευτές- Ασυμβίβαστο

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι ''τριγμούς προκαλεί στους κόλπους της Βουλής η επικείμενη θέσπιση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής και επαγγελματικής ιδιότητας. Σε σχετική έρευνα το 28% των βουλευτών τάσσεται κατά του νόμου, ενώ αρκετοί μιλούν ακόμα και για παραίτηση''.

    [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Στο "εδώλιο" οι κυβερνήσεις. Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Τηλε-σήμα ανόδου στα χρηματιστήρια. Μετά τις τράπεζες, τον ρυθμό στις αγορές έδωσαν οι επιχειρήσεις τεχνολογίας".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Σε ομηρία η Σοφοκλέους. Γιατί οι ελληνικές μετοχές δεν ακολουθούν το "πάρτι".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Πράσινο" στην ενίσχυση της Νέας Τεχνολογίας. Η Κομισιόν ανοίγει το δρόμο στο ΤΑ.ΝΕ.Ο".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Στήνονται θεμέλια, εδραιώνεται κλίμα εμπιστοσύνης. Η Σοφοκλέους απορροφά εύκολα τις πιέσεις".

    [09] Σοφοκλέους

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει οτι "Νέο εντυπωσιακό άλμα 5,43% στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Μεγάλα κέρδη σε Λονδίνο, Παρίσι και Ν. Υόρκη. Ανοδος της Σοφοκλέους κατά 1,41%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 18 October 2002 - 21:28:23 UTC