Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-09-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/09/2002
  • [02] Τίτλοι εφημερίδων
  • [03] Ελλάδα-ΕΕ-Εισροή κονδυλίων
  • [04] Νομοσχέδιο-Ειδικό Δικαστήριο
  • [05] Κυπριακό
  • [06] ΚΑΠ
  • [07] Χρηματιστήριο
  • [08] Προϋπολογισμός
  • [09] ΗΠΑ-Ιράκ
  • [10] Δασικές εκτάσεις
  • [11] Τρομοκρατία
  • [12] Δημοτικές εκλογές
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/09/2002

    Οι έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας, οι νομαρχιακές εκλογές, το Κυπριακό και η κρίση με το Ιράκ, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 8.076 προσλήψεις (αλλά) μετά τις Δημοτικές. Τρεις νέες προκηρύξεις στα σκαριά.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Και ο Σημίτης εγκαινιάζει... ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πασόκων). Ως... Μαυρογιαλούρος του ''εκσυγχρονισμού''.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τιμωρήστε τους δικαστές του Λεσπέρογλου. Ρεσιτάλ φανατισμού από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φοίβο Ιωαννίδη.

    Η ΑΥΓΗ: Περισσότερα ''όχι'' στον Μπους. Δεν έπεισε ο φάκελος του πολέμου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξετίναξε ο Λαλιώτης τους συκοφάντες. Ποιοί και γιατί έστησαν την σκευωρία σε βάρος του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Συγνώμη ζήτησε ο Μάκης Ψωμιάδης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Φουντώνουν οι αντιδράσεις και στις ΗΠΑ για τον πόλεμο. Κατηγορούν τον Μπους για προεκλογικά τεχνάσματα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οικοδομικές άδειες σε 100.000 ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων.

    ΕΘΝΟΣ: Συναγερμός για ιώσεις και φόβοι για γρίπη. Ο άστατος καιρός ευνοεί την εξάπλωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μήπως είναι ...χιλιαστής ο Κύριος Κουφοντίνας; Ο ''Λουκάς'' αρνείται την διαδικασία εξέτασης του DNA.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανοίγει η πόρτα για τη διερεύνηση σκανδάλων. Τα πάνω-κάτω φέρνει το ν/σ για την ποινική ευθύνη υπουργών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 6+1 αλλαγές στις συντάξεις ΟΓΑ-ΤΕΒΕ. Ασφαλιστικό: Πως θα γίνει η ρύθμιση για τις εισφορές στο ΙΚΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μια βόμβα που έσκασε αλλού... Τι αποκάλυψε στις Αρχές μια παλιά ιστορία.

    ΕΣΤΙΑ: Παίζουν με τους αριθμούς. Ψευδή στοιχεία στον Προϋπολογισμό.

    Espresso: Ακης Τσελέντης: Βρήκε τη συσκευή που προειδοποιεί για τους σεισμούς λίγο πριν εκδηλωθούν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αμφισβήτηση και στις ΗΠΑ. Στο σχέδιο Μπους για επίθεση στο Ιράκ από τους Δημοκρατικούς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αντιδράσεις για τον προϋπολογισμό. Ενώ η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νόμος σκούπα για 500.000 στρέμματα. Μπαίνουν στο σχέδιο.

    ΝΙΚΗ: Η Ρηγίλλης χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη. Ψάχνουν για σωσίβιο στην ακροδεξιά. ''Γεφυροποιός'' ο Μητσοτάκης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμική είσοδος στην τελική ευθεία. Εγκαίνια εκλογικού κέντρου ''Συμπαράταξης για την Αθήνα''.

    Traffic news: Επόμενοι στόχοι της ασύλληπτης 17Ν οι δημοσιογράφοι. Οι υποστηρικτές του Κουφοντίνα και της παρέας του δέρνουν και απειλούν ανοικτά γνωστούς ανθρώπους των ΜΜΕ.

    Η ΧΩΡΑ: Εν δράσει κουκουλοφόροι δέρνουν για λογαριασμό του Δικτύου δημοσιογράφους και καμεραμέν. Ενώ παραμένουν ασύλληπτα τα στελέχη των 17Ν, ΕΛΑ και 1η Μάη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σφίγγουν το ζωνάρι τώρα οι καταναλωτές. Μειωμένη μέχρι και 40% είναι η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οι πιο φτωχοί στην Ευρώπη. Στο μισό του μέσου όρου της ΕΕ ο ελληνικός βασικός μισθός.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αρχισε ο πόλεμος; Εντείνεται η αγωνία. Αγριος βομβαρδισμός του αεροδρομίου της Βαρσοβίας.

    [03] Ελλάδα-ΕΕ-Εισροή κονδυλίων

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι ''οι καθαρές εισροές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στην Ελλάδα ανήλθαν το 2001 σε 4,513 δισ. ευρώ και αναλογούν στο 3,5% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο μεταξύ των πέντε χωρών (Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Μεγάλη Βρετανία) που έχουν καθαρό όφελος από τους κοινοτικούς πόρους. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες σχετικά με την κατανομή των κοινοτικών πόρων ανά κράτος μέλος για το 2001''.

    [04] Νομοσχέδιο-Ειδικό Δικαστήριο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι ''ανοίγει η πόρτα για τη διερεύνηση σκανδάλων, παραβάσεων ή παραλείψεων υπουργών που ως τώρα θα μπορούσε κανείς να εικάσει οτι προσέκρουσε στον σχετικό νόμο ''περί ευθύνης υπουργών''. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ολοκλήρωσε την επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου για την ποινική ευθύνη των υπουργών, ο οποίος σαφώς είναι πιο ευέλικτος και ανοικτός στην έρευνα''.

    [05] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι ''σε πρώτη ανάγνωση χθεσινές δηλώσεις του αρμοδίου για τη διεύρυνση της ΕΕ επιτρόπου Φερχόιγκεν αποτελούν το πιο αισιόδοξο μήνυμα για την ένταξη της Κύπρου.Πράγματι ο Γερμανός κομισάριος που παλαιότερα εξέφραζε έντονους ''προβληματισμούς'' για την ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ ουσιαστικά θεωρεί άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διεύρυνση της ''Κοινότητας'' την ένταξη της Λευκωσίας και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε διαφορετικά η όλη διαδικασία θα τινάζονταν στον αέρα''.

    [06] ΚΑΠ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά οτι ''τις ελληνικές θέσεις για την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής συζήτησε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Γεωργίας και Αλιείας Φρανς Φίσλερ, χθες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας. Ο επίτροπος παρέθεσε τις θέσεις της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, ενώ υπεραμύνθηκε των προτάσεων της Επιτροπής για την ΚΑΠ''.

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι ''εισπράττετε τα περισσότερα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) από όσα πληρώνετε. Επομένως, δεν δικαιούστε να αντιτίθεστε στις προτάσεις της Κομισιόν για την ενδιάμεση αναθεώρηση''. Το παραπάνω εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί χθες ο αρμόδιος για θέματα γεωργίας επίτροπος Φρ. Φίσλερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα''.

    [07] Χρηματιστήριο

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται οτι ''νέα άνοδο με σημαντικές τοποθετήσεις στα χαμηλά επίπεδα που είχε δημιουργήσει η μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων ημερών σημείωσε χθες η Σοφοκλέους, η οποία πάντως κινείται σταθερά κάτω από τις 1.900 μονάδες''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι ''καθώς συνεχίζεται η πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές και εντείνεται η αγωνία για την οικονομική κατάσταση, επαναξιολογείται η άλλοτε αναμφισβήτητη καλή φήμη της ικανότητας του προέδρου της κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γρίνσπαν, σε ό,τι αφορά τη χάραξη νομισματοπιστωτικής πολιτικής''.

    [08] Προϋπολογισμός

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι ''οι προϋπολογισμοί του Κράτους είναι ψευδείς. Τα μεγέθη τους αποδεικνύονται διάτρητα. Οχι μόνον οι εκάστοτε προβλέψεις -που είναι εύλογο να μην τηρούνται επακριβώς- αλλά ακόμη και εγγραφές για ''πραγματοποιηθέντα'' μεγέθη''.

    [09] ΗΠΑ-Ιράκ

    Το ΒΗΜΑ τονίζει οτι ''ένα θέμα εθνικής ασφάλειας έχει διχάσει την Ουάσιγκτον. Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, όπως ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τομ Ντασλ, αλλά και μεγάλες έγκυρες αμερικανικές εφημερίδες καταγγέλλουν τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους οτι πίσω από την αδιαλλαξία του στο ζήτημα της βίαιης ανατροπής του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν κρύβεται (τουλάχιστον) μία σκοπιμότητα: η άγρα ψήφων για τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου''.

    [10] Δασικές εκτάσεις

    Τα ΝΕΑ υπογραμμίζουν οτι ''με νόμο σκούπα μπαίνουν στο σχέδιο πόλης 500.000 στρέμματα με στόχο να επιλυθούν οικιστικές και χωροταξικές εκκρεμότητες δεκαετιών σε πολλές περιοχές αλλά και αξιοποίηση οικοπέδων 70 οικοδομικών συνεταιρισμών ενώ με τις σχετικές διατάξεις, όπως επισήμανε χθες τη Βουλή και ο αρμόδιος υπουργός, προστατεύονται απολύτως δάση και δασικές εκτάσεις''.

    [11] Τρομοκρατία

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ''την κεντρική στοά του λαβυρίνθου της ελληνικής τρομοκρατίας αποτέλεσε τη δεκαετία του '80 και ειδικότερα μετά το 1985, η οργάνωση 17Ν. από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού έως το 1982, εξελίχθηκε σ' ένα ευάριθμο σχήμα, στο πλαίσιο του οποίου λειτούργησαν ακόμα και φράξιες. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν, σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες, στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, που ταξινομούν τα νέα δεδομένα της πολύκροτης έρευνας που διεξάγεται σε πολλά επίπεδα και με αθόρυβη ένταση''.

    Η Espresso σημειώνει οτι "μια άλλη "17Ν" παραμένει ελεύθερη. Την εκτίμηση αυτή κάνουν και οι Βρετανοί πράκτορες που αμέσως μετά τη δολοφονία του Στίβεν Σόντερς ήρθαν στην Ελλάδα και έπαιξαν το σημαντικότερο ρόλο για την εξάρθρωση της οργάνωσης".

    Η Traffic news προσθέτει οτι "σοβαρά εμπόδια αντιμετωπίζει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην προσπάθεια που καταβάλει για να εξαρθρώσει τις εναπομείνασες τρομοκρατικές οργανώσεις "ΕΛΑ" και "1η Μάη", καθώς όπως εκτιμούν ήδη έχουν "αποσυρθεί" από την ενεργό δράση εδώ και πολλά χρόνια όλα τα "ιστορικά" στελέχη και φυσικά θα έχουν κάνει τα πάντα για να αποκρύψουν ακόμα και το παραμικρό σημείο που μπορεί να τους ενοχοποιήσει".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "τους γενικότερους στόχους της "αντιτρομοκρατικής εκστρατείας" υπηρετούσε το πολιτικό μνημόσυνο που έγινε χτες στη Βουλή με αφορμή τη συμπλήρωση 13 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει οτι "την αμετακίνητη θέση της Νέας Δημοκρατίας κατά της τρομοκρατίας υπογράμμισε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το πολιτικό μνημόσυνο που διοργάνωσε χθες η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του μάρτυρα της Δημοκρατίας βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "ο δρόμος για την εξάρθρωση της "17Ν" και της τρομοκρατίας στην Ελλάδα είναι ακόμα πολύ μακρύς". Την άποψη αυτή εκφράζει στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Non Paper" η δρ Ταμάρα Μακαρένκο, η οποία είναι σύμβουλος του Janes, του κορυφαίου Ιδρύματος Έρευνας Θεμάτων Άμυνας και Ασφάλειας στον κόσμο".

    [12] Δημοτικές εκλογές

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι ''τελικά, ούτε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο θα έχει συνάντηση ή χειραψία ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στη σχετική ''αίτηση'' κύκλων της Ρηγίλλης που διατηρούν καλές σχέσεις με το Πατριαρχείο, ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε αρνητικά για μια συνάντησή του με τον κ. Τζαννετάκο''.

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "η ηγεσία της Ρηγίλλης στρέφεται τώρα σε αναζήτηση "σωσιβίου" από τον χώρο της ακροδεξιάς, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διαμορφώσει όρους για μία ευπρεπή ήττα του Γιάννη Τζαννετάκου. Για τον λόγο αυτό η ηγεσία της ΝΔ παίρνει πίσω τους λεονταρισμούς περί μη συνδιαλλαγής της με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και ρίχνει "γέφυρες" συνεννόησης προς τον κατεξοχήν εκπρόσωπο της Λαϊκής Δεξιάς, με "ειδικό διαμεσολαβητή" τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "διάχυτος είναι ο φόβος σε κορυφαία στελέχη για το ενδεχόμενο να χαθεί η υπερνομαρχία από τον πρώτο γύρο. Στη ΝΔ ακόμη δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως εξανεμίστηκαν σε μικρό διάστημα οι προσδοκίες ότι η αναμέτρηση για την κρίσιμη υπερνομαρχία θα μπορούσε τουλάχιστον να μη χαθεί προτού καν δοθεί η μάχη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "συνεργάτες του προέδρου του κόμματος μιλώντας με τη "Β" εξέφραζαν τη δυσπιστία τους απέναντι στα αποτελέσματα των τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων, παραδεχόμενοι όμως ότι όντως υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ της κ.Γεννηματά και του κ.Τζαννετάκου, η οποία όμως είναι εφικτό να καλυφθεί στον δεύτερο γύρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "στη δεύτερη και πλέον δυναμική φάση κινητοποίησης περνά η Νέα Δημοκρατία. Προβληματισμός αλλά πανκινητοποίηση για την υπερνομαρχία. Καθοριστική η στάση της Αριστεράς στο δεύτερο γύρο, αφού ακόμα και η αποχή των ψηφοφόρων της ενισχύει την κυρία Φώφη Γεννηματά".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Παγίδα" στη Ρουμανία. Απειλή για τον ΟΤΕ ενδεχόμενη κατάρρευση της ROMTELECOM".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Ποιές εταιρείες θα έχουν bonus από την Εφορία. Ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου για τα φορολογικά κίνητρα".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Φοροαπαλλαγές για νέες προσλήψεις. Κίνητρα σε επιχειρήσεις για τόνωση της απασχόλησης και για χορηγίες στην "Αθήνα 2004".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Πληθωρισμός: Πλησιάζει στο 3,8% το Σεπτέμβριο. Αναπροσαρμόζονται οι στόχοι".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Ανάσα αισιοδοξίας σε Σοφοκλέους και ξένες αγορές. Βελτιώνεται το διεθνές οικονομικό κλίμα.

    [14] Χρηματιστήριο

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει οτι "Η βελτίωση στο διεθνές οικονομικό κλίμα έχει επηρεάσει σαφέστατα και τη Σοφοκλέους. Το ΧΑΑ έδειξε πρόθυμο να ακολουθήσει την παγκόσμια τάση, ξανακερδίζοντας 61 από τις πολλές χαμένες μονάδες κατά τις τελευταίες δύο ημέρες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 27 September 2002 - 21:34:47 UTC