Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-09-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/09/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Προϋπολογισμός
  • [04] Δημοτικές εκλογές
  • [05] Τρομοκρατία
  • [06] Τιμές ακινήτων
  • [07] Ελλάδα-ΠΓΔΜ
  • [08] Ελλάδα-Ιράκ
  • [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [10] Εκθεση ΔΝΤ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/09/2002

    Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, οι δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, οι εξελίξεις στο Ιράκ και η στάση της Ελλάδος και οι έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εύκολα δάνεια για μικρομεσαίους με εγγύηση του Δημοσίου. Συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στην ουρά 65.000 ασφαλισμένοι. 12 μήνες ο μέσος όρος για τις διαδικασίες συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μήνυμα από 4 μεγάλους δήμους. Ενώ το ΠΑΣΟΚ ''κατασκευάζει'' εικονική πραγματικότητα με τη Φώφη Γεννηματά.

    Η ΑΥΓΗ: Η Ελλάδα πρώτη στη φτώχεια στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Θύελλα για το αυθαίρετο του υποψήφιοι Νομάρχη της ΝΔ. Υπόλογος απέναντι στο λαό, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αιχμάλωτος πολέμου ο προϋπολογισμός. Το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο σενάριο. Πετρέλαιο και διεθνής ύφεση παράγοντες κινδύνου για το 2003.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαιρεσίες από τα δασαρχεία. Βαφτίζουν δάση... οικισμούς, σπίτια, χωράφια.

    ΕΘΝΟΣ: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες συμβασιούχους. Ρύθμιση ''ξεπαγώνει'' το νόμο της Β. Παπανδρέου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τον Τζαννετάκον και... μίαν καλύβην! ''Φράγμα'' Μητσοτάκη στις διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διαφωνίες υπουργών για τον Προϋπολογισμό. Επίθεση εναντίον του ''τσάρου'' της οικονομίας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πότε θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων. Ερευνα: Οι τάσεις της αγοράς για κατοικίες-επαγγελματική στέγη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 ενέσεις για άμυνα στην κρίση. Προϋπολογισμός με ανάπτυξη και επενδύσεις-ρεκόρ.

    ΕΣΤΙΑ: Το ''αγκάθι'' της Υπερνομαρχίας. Και η παγίδα του κ. Λαλιώτη.

    Espresso: Βγήκε χτες στο σφυρί η περιουσία του Κοσκωτά. Τι άλλαξε χέρια και τι έμεινε στα αζήτητα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα ακίνητα στον αέρα. Υπερτιμημένη η αγορά, δημιουργεί προϋποθέσεις απότομης διόρθωσης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Δεν φοβόμαστε τον επερχόμενο πόλεμο. Κ. Σημίτης: Η ελληνική οικονομία μπορεί να αντισταθεί στη διεθνή κρίση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Λιτότητα Νο... 2003 σε μισθούς, προσλήψεις. Αυξημένες κοινωνικές δαπάνες αλλά...

    ΝΙΚΗ: Στη σκιά του πολέμου ο νέος προϋπολογισμός. Σε κλίμα αβεβαιότητας οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υπουργικό Συμβούλιο: Προϋπολογισμός στον αστερισμό της κρίσης και του πολέμου.

    Traffic news: Με... ξεβράκωσαν μπροστά στα μάτια του Σάββα. Μου έψαξαν τα απόκρυφα. Η Αλίθια καταγγέλλει και πετάει το γάντι στην Αντιτρομοκρατική.

    Η ΧΩΡΑ: Που το πάνε. Το Δίκτυο Προστασίας των δικαιωμάτων Κουφοντίνα και ΣΙΑ συγκεντρώθηκε στο Πολυτεχνείο. Με ασπίδα τους αναρχικούς των Εξαρχείων ο πολιτικός ιστός του τρόμου βγήκε στους δρόμους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η οικονομία υπό τη σκιά πολέμου. Η κρίση του Ιράκ πρόβλημα για τον προϋπολογισμό.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επεσε έξω ο προϋπολογισμός. Ξέφυγαν φέτος οι δαπάνες κατά 1,2 δις. ευρώ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέο κύμα κακοκαιρίας από αύριο. Κυκλοφοριακό χάος χθες στη Θεσσαλονίκη.

    [03] Προϋπολογισμός

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''προϋπολογισμό του 2003 που περιέχει -κατά την κυβέρνηση- τρεις τονωτικές ενέσεις στην οικονομία ως άμυνα στη διεθνή ύφεση και τα σενάρια πολέμου ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο. Λειτουργούν αναπτυξιακά, όπως έλεγε ο Ν. Χριστοδουλάκης, οι πόροι του Γ΄ΚΠΣ τα ολυμπιακά έργα και οι αυξημένες δαπάνες για κοιν. ασφάλιση, υγεία και παιδεία. Μαύρα σύννεφα βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ύφεση για την ευρωζώνη ο επίτροπος Π. Σόλμπες''.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''η ελληνική οικονομία διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς αντίστασης στις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε υπό τη σκιά του επερχόμενου πολέμου κατά του Ιράκ''.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι '' η σκιά του πολέμου πέφτει βαριά πάνω από το νέο προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, παρά τις μεμψιμοιρίες ορισμένων υπουργών, όπως η Β. Παπανδρέου και ο Π. Ευθυμίου, που αγνοώντας το γενικότερο κλίμα ζήτησαν αυξημένες δαπάνες για τα υπουργεία τους''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι '' προϋπολογισμό με βάση ...''τα μέχρι σήμερα δεδομένα'', καταρτίζει η κυβέρνηση Σημίτη που με τις ευλογίες της ΝΔ ετοιμάζεται να σπρώξει τη χώρα και το λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες, ταυτιζόμενη, ουσιαστικά με τα πολεμο-τυχοδιωκτικά σχέδια των ΗΠΑ. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2003 που εγκρίθηκε χτες ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο διακρίνεται από τα γενικά χαρακτηριστικά της αντιλαϊκής πολιτικής''.

    [04] Δημοτικές εκλογές

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ''σαρώνει'' η Φώφη Γεννηματά για την Υπενομαρχία Αθηνών - Πειραιώς καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία ALCO και παρουσιάστηκε χθες από τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, η υποψήφια του ΠΑΟΣΚ βρίσκεται 35 εκατοστιαίες μονάδες μπροστά από τον αντίπαλό της, υποψήφιο της ΝΔ Γιάννη Τζαννετάκο''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι '' ηχηρό μήνυμα για την κυβέρνηση συνιστούν οι δημοσκοπήσεις της ALCO και της METRON ANALYSIS για τους τέσσερις μεγάλους Δήμους Αθηνών - Πειραιώς- Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Οι φιλελεύθεροι υποψήφιοι καλπάζουν προς τη νίκη, ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές καταποντίζονται''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''εικόνα απαισιοδοξίας και σύγχυσης δίνει η ΝΔ δεκαπέντε ημέρες πριν από τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Η διαφαινόμενη ήττα στην Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά αναζωπυρώνει τις έριδες, οι οποίες είχαν ατονήσει όσο οι δημοσκοπήσεις δημιουργούσαν πεποίθηση νίκης στη Ρηγίλλης. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ''βγήκαν τα μαχαίρια'' στο γνώριμο για τη ΝΔ κλίμα του ''όλοι εναντίον όλων''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ,''έντονη μουρμούρα και κριτική για την επιλογή του κόμματος στην Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιά δέχθηκε ο Κ. Καραμανλής κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ στη Ρηγίλλης χθες μέχρι τελικά να συστρατευθούν όλοι στη μάχη και να δώσουν...τα χέρια''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι ''αποφασισμένη να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την επιλογή της για την Υπερνομαρχία της Αθήνας στο πρόσωπο του Γιάννη Τζαννετάκου είναι η ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση ''βάζει όλα της τα λεφτά'' στην υποστήριξη του Γιάννη Τζαννετάκου, η υποψηφιότητα του οποίου τόσες αντιδράσεις έχει προκαλέσει μεταξύ των στελεχών και των οπαδών της''.

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι '' το αν ήταν καλή ή κακή η επιλογή Τζαννετάκου, θα φανή εκ του αποτελέσματος. Ομως η ΝΔ δεν επιτρέπεται να πέση στην παγίδα Λαλιώτη. Διότι η χθεσινή απόφασις του Πολιτικού Συμβουλίου της αυτό έδειξε: Η ίδια η ΝΔ δίνει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική διάσταση στην αναμέτρηση της Υπερνομαρχίας. Δηλαδή αυτό που επιδιώκει ο κ. Λαλιώτης!''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ''πριν από έξι περίπου μήνες είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι δημοτικές, νομαρχιακές εκλογές μπορούσαν να προκαλέσουν πορτογαλικού τύπου εξελίξεις στην Ελλάδα. Σήμερα το πορτογαλικό σενάριο μοιάζει ξεπερασμένο. Το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει στη μάχη των δημοτικών, νομαρχιακών εκλογών πολιτικά σταθεροποιημένο, έτοιμο να απορροφήσει τις συνέπειες μιας ''νίκης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης''...Επιπλέον η ελληνική κοινή γνώμη έχει μάθε να ξεχωρίζει το είδος των εκλογικών αναμετρήσεων και κυρίως να περιμένει. Ολα θα κριθούν στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα μεταξύ φθινοπώρου 2003, άνοιξης 2004 ανάλογα με την πολιτική συγκυρία''.

    [05] Τρομοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει οτι "στα χέρια του αρμόδιου εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου βρίσκονται οι δικογραφίες τριών επιπλέον μελών της "17Ν" που κυκλοφορούν "ελεύθεροι" και αναμένεται να ασκήσει διώξεις σε βάρος τους καθώς υπάρχουν μαρτυρίες και ευρήματα που τους εμπλέκουν στην πρώτη γενιά της τρομοκρατικής οργάνωσης".

    Η Εspresso υποστηρίζει οτι "αντεπίθεση διαρκείας ετοιμάζει η αστυνομία για να αντιμετωπίσει το σχέδιο των αδελφών Ξηρών, που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις Αρχές. Αξιόπιστες πηγές ανέφεραν οτι ετοιμάζονται συλλήψεις τουλάχιστον μιας γυναίκας και ενός άντρα από το άμεσο περιβάλλον των φυλακισμένων, με την ελπίδα οτι έτσι θα σταματήσει η τακτική που αρχίζει να διαμορφώνεται από τους κατηγορούμενους".

    Η Traffic news γράφει οτι "άμεσα, δηλαδή το πολύ ως την Κυριακή, θα έχει κατατεθεί στον ειδικό εφέτη-ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο το υπόμνημα με το οποίο ο Χριστόδουλος Ξηρός θα ζητά να τροποποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της ομολογίας του. Μίας ομολογίας, που βαδίζοντας στα χνάρια του αδελφού του Σάββα, τώρα ο Χριστόδουλος υποστηρίζει οτι ήταν προϊόν απειλών και αποτέλεσμα εικονικών εκτελέσεων".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει οτι "οι Βρετανοί πιστεύουν και εισηγούνται οτι "παραμένει ασύλληπτο και ανεξιχνίαστο το λεγόμενο πολιτικό διευθυντήριο το οποίο αποτελούσαν ισότιμα πρόσωπα με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και συνολικά πιστεύουν οτι αυτά τα κρυφά πρόσωπα πολιτικού διευθυντηρίου της 17Ν είναι περίπου 20". Προσθέτουν επίσης οτι υπάρχει μια δεύτερη ομάδα εκτελεστών, βομβιστών και γενικά επαναστατών-εγκληματιών η οποία παραμένει ελεύθερη".

    [06] Τιμές ακινήτων

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "συνθήκες υπερβάλλουσας ζήτησης διατηρούνται στην εγχώρια αγορά ακινήτων και είναι αυτές που ευθύνονται για τις επικρατούσες τάσεις υπερτίμησης, διαπιστώνει έκθεση της Alpha Bank, η οποία προειδοποιεί πως η δυναμική αυτή πορεία είναι ικανή να οδηγήσει σε ακραία επίπεδα τις τιμές των διαμερισμάτων, με τελικό αποτέλεσμα την απότομη διόρθωσή τους".

    [07] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι "ο κ. Παπαντωνίου συνέστησε στους ομολόγους του την παροχή οικονομικής βοήθειας κυρίως για δημιουργία έργων υποδομής και τη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας της Διεθνούς Κοινότητας και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Σκόπια για αρκετούς μήνες. Αποδεκτή έγινε η πρόταση-εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου για το θέμα των Σκοπίων, στην άτυπη σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία".

    [08] Ελλάδα-Ιράκ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "εγκλωβισμένη στα διπλωματικά παιχνίδια ΗΠΑ και Βρετανίας φαίνεται να είναι η ελληνική κυβέρνηση καθώς καθημερινά βομβαρδίζεται από "στοιχεία" και "φακέλους" που προσπαθούν να "καλύψουν" ιδεολογικά τα πολεμοχαρή σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του Ιράκ. Παράλληλα, εντείνονται και οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά εν όψει και της προεδρίας της στην ΕΕ".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει οτι "η Αθήνα ζυγίζει το ενδεχόμενο του πολέμου. Υποσχέθηκε "ενδελεχή εξέταση" του αμερικανικού και βρετανικού φακέλου κατά του Ιράκ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Σρέντερ απέρριπτε τα στοιχεία. Ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι "σίγουρος οτι θα γίνει η επίθεση". Ενημερώθηκε από Μίλερ. Ο Κ. Μητσοτάκης πιέζει για ελληνική συμμετοχή".

    Το ΒΗΜΑ εκτιμά οτι "με εντολή του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα η Διυπουργική Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων, με στόχο την καταγραφή των πολιτικών, διπλωματικών, στρατιωτικών και οικονομικών επιπτώσεων από την επερχόμενη αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "η διοργάνωση της Ολυμπιάδας, η συστηματική διαφήμιση ενόψει του 2004 αλλά και η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την 1η Ιανουαρίου "θωρακίζουν" τουριστικά τη χώρα μας και εκτιμάται οτι θα απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αρνητικών επιδράσεων που θα προκαλέσει μια αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ".

    [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Αστήρικτη αισιοδοξία. Με υπερβολικά ευνοϊκές προβλέψεις το προσχέδιου του προϋπολογισμού''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Θα διπλασιαστεί ο πληθωρισμός αν γίνει πόλεμος. Εφιαλτικό το σενάριο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Ν. Χριστοδουλάκης''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Χάρτινος πύργος'' η παγκόσμια οικονομία. Δραματικές διαπιστώσεις του ΔΝΤ που προειδοποιεί για ακόμη χειρότερες μέρες''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Σε πολεμικούς σκοπέλους ο προϋπολογισμός του 2003. Ενώ δεν προβλέπονται κονδύλια για ενδεχόμενη κρίση''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Στοπ μετοχοποιήσεις αποφάσισε η κυβέρνηση. Αλλαγή πλεύσης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων''.

    [10] Εκθεση ΔΝΤ

    Μια ζοφερή εικόνα, τη χειρότερη των τελευταίων ετών, περιγράφει για την κατάσταση και κυρίως για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, προειδοποιώντας εν ολίγοις ότι θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη χειρότερες ημέρες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 26 September 2002 - 15:30:30 UTC