Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-07-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/07/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ερευνες - ''17 Νοέμβρη'' - Απολογίες
  • [04] Βάσεις - Τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • [05] ΟΑΕΔ - Πρόγραμμα για ανέργους
  • [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [07] Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/07/2002

    Οι έρευνες, οι προσαγωγές και οι απολογίες των κατηγορουμένων για συμμετοχή τους στη "17 Νοέμβρη", το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 35.000 ανέργους και οι βάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις σε νέους και ανέργους για να ιδρύσουν επιχείρηση. Αρχισε η κατάθεση των αιτήσεων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παραδίδονται μόνοι τους! Προσήλθε ... αυτοβούλως στην Ασφάλεια και ο ''Μάρκος''.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κρύβουν την αλήθεια για τη ''17Ν''. Απολογίες - μηνύματα φράζουν το δρόμο των ερευνών.

    Η ΑΥΓΗ: Οχι παιχνίδια με το αντιδικτατορικό κίνημα. 122 αγωνιστές κατά της χούντας αντιδρούν στην επιχειρούμενη σπίλωση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μανιφέστο Χρυσοχοϊδη ράπισμα στους τρομοκράτες. Δικαίωση για τον υπουργό που γλίτωσε την χώρα από επικίνδυνες περιπέτειες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ιδού ο ''Νικήτας'' κι ο ''Αλέκος''. Ο Γιωτόπουλος λέει ... ''Δεν είμαι 17Ν''. Στην κατάθεσή του αρνήθηκε κάθε ανάμειξη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επίδομα 150 ευρώ σε 35.000 ανέργους. Θα καταβληθεί αναδρομικά από την 17η Μαΐου.

    ΕΘΝΟΣ: Οριακή πτώση των βάσεων στις σχολές υψηλής ζήτησης. Τα τελευταία στοιχεία για όλα τα επιστημονικά πεδία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μετά την ''ανάκριση'' του πρέσβη μας στην Αγκυρα, οι Τούρκοι... Χώνουν την ... ΜΙΤη τους, στις έρευνες για την 17Ν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το πόρισμα για την κλοπή στο Συκούριο. από το φθινόπωρο μέχρι τον Δεκέμβριο έψαχναν τις πολεμικές αποθήκες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συναγερμός για χτύπημα από 17Ν ''τύπου Μόρο''. Τρομοκρατία: Μορέτι όπως Κουφοντίνας, Κούρτσιο όπως Γιωτόπουλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 αινίγματα και μια παράδοση. Ψάχνουν για ''Νικήτα'', ''Τάκη'' και ''Αρη'' - Ο ''Μάρκος'' εμφανίστηκε.

    ΕΣΤΙΑ: Ανεπίτρεπτη η δημοσίευσις. Πως διέρρευσαν οι απολογίες.

    Espresso: Ο Β. Ξηρός υποπτεύεται τον Κουφοντίνα ότι προκάλεσε την έκρηξη στα χέρια του αδελφού του. Περίεργοι υπαινιγμοί στην απολογία του. Τους βγάζει τρελούς ο Γιωτόπουλος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο ''Λάμπρος'' άσφαιρος, τα μέλη παραδίδονται. Ουδείς υπερασπίζεται το μόρφωμα της ''17Ν''. Κοντά στην αποκάλυψη του μυστηριώδους ''Νικήτα'' πλέον οι Αρχές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στη δικαιοσύνη όλοι οι υπεύθυνοι. Μ. Χρυσοχοϊδης: Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εμφύλιος πόλεμος στη 17Ν. ''Λάμπρος'' εναντίον μελών: Με λίγα ψευδώνυμα και πολλά ψέματα, κενά και ανακρίβειες, διατυπώνουν τις κατηγορίες εναντίον μου.

    ΝΙΚΗ: ''Πολιτική δήλωση'' η απολογία Γιωτόπουλου. Προσπάθεια αμφισβήτησης της προανακριτικής διαδικασίας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υποκριτική δημοκρατία 28 χρόνια μετά ... Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την επέτειο πτώσης της δικτατορίας.

    Traffic news: Οι εκτελεστές δεν μιλάνε για τις γυναίκες της 17Ν. Παραδόθηκε ο ''Μάρκος'' στη Θεσσαλονίκη, αφού έδωσε συνέντευξη.

    Η ΧΩΡΑ: Μαύρες κουκούλες στις συσκέψεις της 17Ν. Νάρκη ο Γιωτόπουλος στην προανακριτική διαδικασία. Τεράστια κενά στις ομολογίες. Ανέπαφοι η πρώτη γενιά και πλήθος στελεχών της οργάνωσης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο ''Μάρκος'' παραδόθηκε καρφώνοντας το ''Νικήτα''. ''Θα με ''απέλυαν'' αν έφευγα'', είπε στους αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εγώ ο Μάρκος. Αποκλειστική συνέντευξη του Κωνσταντίνου Τέλιου. Υποδεικνύει ακόμη δύο γιάφκες και άλλα μέλη της ''17Ν'' στη Θεσσαλονίκη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αυτός είναι ο ''Μάρκος''. Δάσκαλος στο 2ο δημοτικό Ευόσμου. Θαυμαστής του ποιητή Καρυωτάκη.

    [03] Ερευνες - ''17 Νοέμβρη'' - Απολογίες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι ''δικογραφία-προκήρυξη, ''δώρο'' στους καταζητούμενους ''συντρόφους'' τους πρόσφεραν με τις απολογίες τους τα πρώτα συλληφθέντα μέλη της ''17 Νοέμβρη''. Στην ίδια κατεύθυνση και ο ''λειψός'' αρχηγός Αλέκος Γιωτόπουλος. Ολοι τους συσκότισαν την αλήθεια και ο δρόμος θα είναι ανηφορικός, όπως είπε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Φ. Νασιάκος''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι ''προσήλθε ... αυτοβούλως στην Ασφάλεια και ο ''Μάρκος'' Κωνσταντίνος Τέλιος, που δηλώνει: ''Ναι είμαι μέλος της ''17Ν'' και πήρα μέρος στις επιχειρήσεις της''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρεται στη συνέντευξη του ''Μάρκου'' (στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ): παραδόθηκα για να μη με σκοτώσουν. Κυκλοφορούν κι άλλοι στυγνοί εκτελεστές, λέει ο δάσκαλος. Είχαν 1.000+1 τρόπους να μην πάω φαντάρος. Απόβαση της ΔΑΕΕΒ σε Αίγινα, Κέρκυρα. Λεπτό προς λεπτό το θρίλερ των νέων ερευνών''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ''σοκ προκαλούν οι ομολογίες των κατηγορουμένων τρομοκρατών. Αποφασισμένη η πολιτεία να τσακίσει όλα τα παρακλάδια της οργάνωσης - φάντασμα''.

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι ''την πραγματική ταυτότητα αλλά και τη δράση των δύο ηγετικών στελεχών της ''17Ν'' με τα ψευδώνυμα ''Νικήτας'' και ''Αλέκος'' που αποτελούν και τους επόμενους στόχους των συλλήψεων, γνωρίζουν οι διωκτικές αρχές. Για τα δύο αινιγματικά πρόσωπα της ''17Ν'' με την πολύπλευρη δράση, σύμφωνα με πληροφορίες του ''Βήματος'', η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διαθέτει πέραν από τις λεπτομερείς ομολογίες των εκτελεστών και άλλα ευρήματα που τα συνδέουν με δολοφονίες αλλά και ληστείες''.

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι ''αυταρχικός με υποτιμητική στάση απέναντι στις αρχές και καθόλου συνεργάσιμος, εμφανίζεται τις πρώτες ημέρες μετά τη σύλληψή του ο Αλ. Γιωτόπουλος''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι ''τρία πρόσωπα μέσα από αόριστες περιγραφές και τα αινιγματικά ψευδώνυμα ''Νικήτας'', ''Τάκης'' ή ''Ταινίας'' και ''Αρης'' ψάχνει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για να συμπληρώσει μια 15αδα ατόμων που εμπλέκει στην οργάνωση 17Ν. Οι δύο τουλάχιστον θεωρούνται βετεράνοι και οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 55 έως 40 ετών''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναρωτιέται ''γιατί μένουν ''ορφανά'' 18 χτυπήματα της 17Ν. Οι ομολογίες δεν αγγίζουν τον ''πυροτεχνουργό'' και τον ''πληροφοριοδότη''. Χρυσοχοϊδης: το χτύπημα στη 17Ν δεν είναι το καθοριστικό''.

    Η Espresso επισημαίνει ότι ''τους βγάζει τρελούς ο Αλ. Γιωτόπουλος. Αρνήθηκε τα πάντα στην απολογία του''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι ''ο αρχηγός της τουρκικής ''17Ν'' στην Ελλάδα. ''Διάβημα'' από τους Τούρκους. Είναι κατηγορηματικοί. Τον κατονομάζουν. Γνωρίζουμε ότι ζει στη χώρα μας. Δεν αποκλείεται να επαναφέρουν τις κατηγορίες για εκπαίδευση τρομοκρατών στο Λαύριο''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι ''θα αλωνίζουν στο ελληνικό έδαφος η CIA, η Μ-16 κλπ. Ενεργοποιείται η συμφωνία ''αντιτρομοκρατικής συνδρομής''. Περιμένουν τις ΗΠΑ για να ζητήσουν και οι Τούρκοι εκδόσεις''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ ''τεράστια ερωτηματικά εγείρει η διαρροή και δημοσίευσις αυτουσίων των προανακριτικών απολογιών μελών της ''17 Νοέμβρη''. Ηδη, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σωτ. Μπάγιας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την διαρροή της δικογραφίας στον Τύπο. Ωστε να διακριβωθή αν έχη διαπραχθή το αδίκημα της παραβιάσεως υπηρεσιακού απορρήτου, αλλά και αυτό της υποθάλψεως εγκληματία, σε σχέση με την δημοσιοποίηση ονομάτων μη συλληφθέντων''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ''την ώρα που τα μέλη της ''17 Νοέμβρη'' άρχισαν να παραδίδονται αυτοβούλως στις Αρχές, ο κατονομαζόμενος από όλους ως αρχηγός της, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, δείχνει να τελεί σε πλήρη σύγχυση και να προσπαθεί να αμφισβητήσει τις ομολογίες στενών συνεργατών του, αγνοώντας ότι οι διωκτικές Αρχές διαθέτουν πλήθος αποδεικτικών στοιχείων''.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ''με μία ''πολιτική'', επί της ουσίας, δήλωση - προανάκρουσμα της στάσης που θα τηρήσει μέχρι τη δίκη- απάντησε ο φερόμενος ως ''εγκέφαλος'' της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος στις κατηγορίες που του αποδίδονται από τις διωκτικές αρχές, βάσει των καταθέσεων και των ιδίων των συντρόφων του, που έχουν ήδη ομολογήσει τη συμμετοχή τους στην οργάνωση''.

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι ''ένας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στη 17 Νοέμβρη, καθώς ο ''αρχηγός'' Αλ. Γιωτόπουλος κατηγόρησε ουσιαστικά όσα μέλη έχουν ομολογήσει ότι τον αναγνώρισαν προκειμένου να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Την ίδια στιγμή μέσα από τις απολογίες και τα αλληλο-καρφώματα προκύπτουν και οι εσωτερικές εντάσεις στη 17Ν. Χθες πάντως, και παρά τα στοιχεία και τις μαρτυρίες εις βάρος του - ένα ακόμα μέλος, ο Τζωρτζάτος, τον αναγνώρισε όταν συναντήθηκαν στα δικαστήρια - ο ''Λάμπρος'' επέμεινε να αρνείται κάθε κατηγορία''.

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''νάρκη ο Γιωτόπουλος στην προανακριτική διαδικασία. Τεράστια κενά στις ομολογίες. Ανέπαφοι η πρώτη γενιά και πλήθος στελεχών της οργάνωσης''.

    Η Traffic news σημειώνει ότι ''κανείς δεν αποκαλύπτει με την ομολογία του δεκάδες χτυπήματα της 17Ν, του ΕΛΑ και πολλών άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων''.

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι ''οργισμένη και αποστομωτική απάντηση σε όσους επιχείρησαν να συνδέσουν τους αντιδικτατορικούς αγώνες με την τρομοκρατία στέλνουν στους συκοφάντες 122 αγωνιστές κατά της χούντας. Χθες, επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας, οι αγωνιστές καταγγέλλουν ότι ''μυστι-κές υπηρεσίες, ανθρωποφάγα ΜΜΕ και οι απόντες της αντίστασης συκοφαντούν το κίνημα και την αριστερά'' και καταλήγουν: ''Ομως η Ιστορία δεν ξαναγράφεται. Το αντιδικτατορικό κίνημα έχει τη δική του 17 Νοέμβρη, χωρίς εισαγωγικά: την κατάληψη του Πολυτεχνείου''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι ''διάγγελμα του υπουργού Δημόσιας Τάξης και απάντηση του ΚΚΕ. Νέες απολογίες και προφυλακίσεις κατηγορουμένων. Παραδόθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα ακόμη ''μέλος της 17Ν''. Εντονες επικρίσεις για τις διοχετευμένες ''πληροφορίες'' και άλλα στοιχεία του προανακριτικού υλικού''.

    [04] Βάσεις - Τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα παρουσιάσουν φέτος οριακή πτώση στο σύνολο των επιστημονικών πεδίων και κυρίως στις Σχολές υψηλής ζήτησης. Στα Τμήματα όπου συνήθως αρκούν για την επιτυχία μέτριες βαθμολογίες, αναμένεται μεγάλος ανταγω-νισμός. Χαμηλότερες επιδόσεις παρατηρήθηκαν στην Τεχνολογική Κατεύθυνση και υψηλότερες στη Θετική".

    [05] ΟΑΕΔ - Πρόγραμμα για ανέργους

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει ότι "την "πόρτα" σε 6.500 νέες θέσεις εργασίας με τη δημιουργία αντίστοιχων νέων μικρών επιχειρήσεων φιλοδοξεί να "ανοίξει" με ένα νέο πρόγραμμα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ηλικίας 18-60 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2002 να υποβάλουν "Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος" στις Υπηρεσίες Απασχόλησης του ΟΑΕΔ που είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι".

    [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Αδυναμία αντίδρασης. Συναγερμός και στην Ευρώπη με συσκέψεις ελεγκτικών αρχών και επιχειρήσεων. Σε πολύ δύσκολη θέση οι τράπεζες''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Η Ελλάδα 24η στην ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο. Τι δείχνει η έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ανθρώπινη ανάπτυξη παγκοσμίως''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Αδύνατη'' η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Γιατί οι επιχειρήσεις ζητούν να μην εφαρμοστεί η απόφαση από 1-1-2003''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Φορολογικές ''διορθώσεις'' για την εφαρμογή των ΔΛΠ. Εφαρμόζονται από 1.1.2003 τα διεθνή λογιστικά πρότυπα''.

    [07] Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι ''Σε ουσιαστικές βελτιώσεις του νομοθετικού πλαισίου κυρίως στο φορολογικό μέτωπο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων για τις εισηγμένες στο ΧΑΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2003, πρόκειται να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 24 July 2002 - 21:40:32 UTC