Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-06-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/06/2002
  • [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [03] Εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής
  • [04] Διεθνείς χρηματαγορές
  • [05] Εκκλησία
  • [06] Τράπεζα Ελλάδος- ''Χάκερς''
  • [07] Ελλάδα-Καζακστάν
  • [08] Κυβέρνηση- υπουργοί- δημόσιοι υπάλληλοι
  • [09] Κυπριακό
  • [10] Ευρωστρατός
  • [11] ΝΔ-Δημοτικές
  • [12] Εκθεση ΟΟΣΑ
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Διεθνείς χρηματαγορές

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/06/2002

    Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και η θέση της κυβέρνησης, ο ευρωστρατός, το Κυπριακό, το νέο οικονομικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ, που πλήττει τις διεθνείς χρηματαγορές και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στο Καζακ-στάν είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεο-γραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέες θέσεις για ανέργους από 16-60 ετών. Το νέο πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κόβουν και το οικογενειακό επίδομα. Ψαλίδι σε όλες τις παροχές και συρρίκνωση του μισθολογίου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εντολή για άρση της μονιμότητας. Ο ΟΟΣΑ επικρίνει την κυβέρνηση για τις μαύρες τρύπες της Οικονομίας.

    Η ΑΥΓΗ: Η παρασκηνιακή ένταση παραλύει την κυβέρνηση. Σκληρή σύγκρουση Χριστοδουλάκη- Σκανδαλίδη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ράμπο στην εκκλησία βάζει ο Χριστόδουλος. Σώμα αδιάφθορων για τον έλεγχο οικονομικών και ροζ σκανδάλων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Θύελλα στις διεθνείς αγορές από ''το μεγαλύτερο σκάνδαλο του καπιταλισμού''. Η υπόθεση WorldCom προκαλεί αλυσιδωτές αντι-δράσεις σε όλον τον κόσμο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συνεταιρισμοί. Χτίζουν όσοι έχουν 100 στρέμματα. Πράσινο φως από ΥΠΕΧΩΔΕ για ιδιωτικά χωριά.

    ΕΘΝΟΣ: Πέφτουν οι βάσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Τι δείχνουν οι βαθμολογίες που αναρτήθηκαν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Βαρθολομαίος και Χριστόδουλος χέρι-χέρι στον δρόμο της Ορθο-δοξίας. Παρά τις ανθελληνικές και ύποπτες φήμες για την Πατριαρχική επίσκεψη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τους έβαλαν στο μάτι. Αμφισβητούνται ανοικτά οι Σημιτοφύλακες υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΕΙ: Κλειστά και το Σεπτέμβριο. Πανεπιστημιακοί: Απόφαση για κινητοποιήσεις και τη νέα χρονιά. Ακυρώνεται το σενάριο της διπλής εξεταστικής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα 5 καλά του ευρώ-δολάριο. Ελλάδα: Καύσιμα, επιτόκια, πληθωρισμός, χρέος, ανάπτυξη. Πρόβλημα οι εξαγωγές προς τα Βαλκάνια.

    ΕΣΤΙΑ: Φοβού τις ελαφρύνσεις! Η ''μεταρρύθμισις'' του κ. Χριστοδουλάκη.

    Espresso: Το μεγάλο ''ριφιφί'' στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μαφιόζικο χτύπημα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέο πλήγμα απληστίας στο αμερικανικό θαύμα. Λογιστική απάτη 3,8 δις. δολ. από την Worldcom ταράζει τον Κόσμο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Καταργούνται 100 φόροι υπέρ τρίτων. Την επόμενη εβδομάδα η πρώτη δέσμη φορολογικής μεταρρύθμισης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ασπρο-μαύρο στην Υγεία των Ελλήνων. Το πιο μεγάλο τσεκ-απ.

    ΝΙΚΗ: Ανοιχτό μέτωπο με τους δημοσίους υπαλλήλους. ''Οχι'' Σημίτη - Χριστοδουλάκη σε αυξήσεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑΤΟϊκός ευρωπαϊκός στρατός επεμβάσεων και καταστολής. Συναντήσεις κυβέρνησης - κομμάτων.

    Traffic news: Αγριο κυνήγι αμαρτωλών παπάδων. Τέρμα στα ροζ σκάνδαλα. Ο Χριστόδουλος φτιάχνει Τμήμα Ηθών στην Εκκλησία.

    Η ΧΩΡΑ: Στον αέρα 170 χιλιάδες συνταξιούχοι. Η κυβέρνηση χρωστάει 139 δις. δρχ. στο Ταμείο τους και δεν τα δίνει.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φως στην υποθαλάσσια! Το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μπάχαλο η κυβερνητική πολιτική λόγω διαρροών. Σκανδαλίδης εναντίον Χριστοδουλάκη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στο σχολείο μαθαίνουν το ''χόρτο''. Ερευνα της ιατροδικαστικής του ΑΠΘ για τους νέους.

    [03] Εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι ''το τελικώς ζητούμενο με την σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής είναι με τον χρόνο να αποκτήση η χώρα μια σταθερή διαχρονική εξωτερική - αμυντική πολιτική. Αυτό ήταν το υπόβαθρο των συζητή-σεων κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, επί τη βάσει των προτάσεων της ΝΔ. Είναι δε προφανές ότι το υπουργικό σχέδιο δεν εξυπηρετεί τον μείζονα εθνικό στόχο''.

    [04] Διεθνείς χρηματαγορές

    Η Traffic news υποστηρίζει ότι ''προς την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο καλπάζει το ευρώ μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού WorldCom ότι απέκρυψε χρέη ύψους 3,9 δις. δολαρίων, παρουσιάζοντας ψευδή κέρδη κατά τα τελευταία πέντε τρίμηνα. Η φούσκα της Νέας Υόρκης, που επανειλημμένα είχε καταγγείλει στο παρελθόν ο Αλαν Γκρίνσπαν, πλησιάζει στο οριστικό της ξεφούσκωμα μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι ''τα δεινά της ''οικονομίας της απληστίας'' -ο όρος αποδίδεται στον Αμερικανό οικονομολόγο Πολ Γκρούγκμαν, ο οποίος θεωρεί ότι η απληστία είναι το υπόβαθρο του κύματος των σκανδάλων που καταποντίζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις - φαίνεται πως καταδυναστεύουν οι ΗΠΑ, μεταδίδοντας ρίγη ανασφάλειας και ανησυχίας στους επενδυτές των διεθνών αγορών. Χθες, λίγους μήνες μετά την κατάρρευση της ενεργειακής Enron, ένας ακόμη αμερικανικός κολοσσός, η εταιρεία τηλεπικοι-νωνιών WorldCom ετέθη σε ανάλογη τροχιά''.

    Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι ''η λογιστική απάτη των 4 δις. δολαρίων που απεκαλύφθη στον όμιλο τηλε-πικοινωνιών WorldCom - τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους στον κόσμο - έφερε θύελλα στις διεθνείς αγορές κατακρημνίζοντας με αλυσιδωτές αντιδράσεις τις τιμές των μετοχών στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου. Η είδηση για ''το μεγαλύτερο σκάνδαλο του καπιταλισμού'' (όπως το χαρακτηρίζουν έγκριτοι αναλυτές) επηρέασε αρνητικά τους δείκτες από τη Wall Street ως το Τόκιο και το Λονδίνο''.

    [05] Εκκλησία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι ''αποφασισμένος να πατάξει, έστω και τις υπόνοιες διαφθοράς και παρεκτροπών στο εσωτερικό της εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, συγκρατεί σώμα αδιαφθόρων, επιφορτισμένο με τη διερεύνηση των καταγγελιών που φθάνουν αρμοδίως στην Ιερά Σύνοδο''.

    [06] Τράπεζα Ελλάδος- ''Χάκερς''

    Η Espresso γράφει ότι ''ηλεκτρονικό ''ριφιφί'' στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τη μεγαλύτερη υπόθεση χάκινγκ όλων των εποχών ερευνούν οι ελληνικές αρχές. Αλλοδαποί χάκερ, πιθανότατα Ιταλοί, ''εισέ-βαλαν'' στο δίκτυο της τράπεζας, σκορπώντας τον ''τρόμο'' στους αρμοδίους για τη διαρροή απόρρη-των στοιχείων από την οικονομία του ελληνικού κράτους''.

    [07] Ελλάδα-Καζακστάν

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''το ''χρυσόμαλλο δέρας'' για τη σύγχρονη Ελλάδα βρίσκεται ''πάνω'' άπω τον Εύξεινο Πόντο, στο μακρινό Καζακστάν, την πιο σταθερή (σήμερα) χώρα της Κεντρικής Ασίας. Η κατ' ιδίαν συζήτηση του Ελληνα Προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου και του Καζάκου ομολόγου του Νουρσουλτάν Ναζαρμπά-γεφ, καθώς και οι συνομιλίες των υφυπουργών Εξωτερικών Α. Λοβέρδου και Γ. Μαγκριώτη με Καζάκους αξιωματούχους έβγαλαν ''λαγό''. Συμφώνησαν, αφού συζήτησαν για πολλή ώρα και με λεπτομέρειες, οι δύο πλευρές πως το πλούσιο φυσικό αέριο και το εξαιρετικής ποιότητας πετρέλαιο της αχανούς χώρας του Καζακστάν μπορεί να φθάσει στον υπόλοιπο κόσμο και από άλλους δρόμους, εκτός της Τουρκίας (και υπέγραψαν 4 συμφωνίες για επενδύσεις, τουρισμό, πολιτιστικά και μεταφορές)''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι ''ομάδα εμπει-ρογνωμόνων από το Καζακστάν πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας κατά ή μετά την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρουπόλεως''.

    [08] Κυβέρνηση- υπουργοί- δημόσιοι υπάλληλοι

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ''η νέα ενδοκυβερνητική σύγκρουση, ιδιαίτερα σφοδρή αυτή τη φορά ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών δεν καταλαγιάζει, παρά τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις του πρωθυπουρ-γού, που δείχνει να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ''προς τα έξω'' εικόνα της κυβέρνησής του''.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''κοινή προσέγγιση για το μισθολογικό των δημοσίων υπαλλήλων, διαμορφώθηκε μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών, με τους οποίους συναντήθηκε χθες . Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κκ Χριστοδουλάκη και Σκανδαλίδη, το νέο μισθολόγιο θα κινείται στα όρια αντοχής της σφιχτής εισοδηματικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί το 2003, με στόχο να μην διαταραχθεί η οικονομική σταθερότητα''.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, ''ο κ. Κώστας Σημίτης κάλεσε διαδοχικά χθες τους δύο υπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου και τους συνέστησε να χαμηλώσουν τους τόνους ενώ-εφαρμόζοντας σολομώντεια λύση- παρέπεμψε την επίλυση του προβλήματος σε ειδική επιτροπή''.

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι ''η κυβέρνηση ανοίγει ακόμα ένα μέτωπο με μια μεγάλη ομάδα μη προνομιούχων εργαζομένων, αρνούμενη να υλοποιήσει τις επαγγελίες της για κοινωνική δικαιοσύνη και πραγματική σύγκλιση με τις χώρες της ΕΕ''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ''ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ανασχη-ματισμού της κυβέρνησης στη διάρκεια του θέρους, παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά τη χθεσινή συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τον Σπύρο Βούγια στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υφυπουρ-γός Μεταφορών και υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Θεσσαλονίκης έθεσε εκ νέου στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του προκειμένου να αφοσιωθεί στον προεκλογικό αγώνα, ωστόσο ο πρωθυπουργός του ζήτησε να παραμείνει στο υπουργείο, καθώς αναζητεί τον ''κατάλληλο'' χρόνο για να προχωρήσει στην αντικατάστασή του''.

    [09] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρί-ζεται ότι ''δεύτερη επιχείρηση μεταφοράς Τούρκων στρατιωτών στα κατεχόμενα της Κύπρου, έλαβε χώρα πρόσφατα στα παράλια της Κυρήνειας, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο ''Α.Τ''. Μετά την πρώτη επιχείρηση της μεταφοράς 5.500 Τούρκων στρατιωτών στα κατεχόμενα της Κύπρου, η οποία έλαβε χώρα από τις 24 Μαΐου έως τις 29 Μαΐου επακο-λούθησε κατά το μήνα Ιούνιο και μια νέα επιχείρηση από την Αγκυρα για τη μεταφορά 600 επιπλέόν στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι ''στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στην αμερικανική Γερουσία έφθασε το θέμα της διευθέτησης του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου, μετά από πρωτοβουλία του Αμερι-κανού προέδρου Τζορτζ Μπους. Με επιστολή του προς τα δύο αυτά νομοθετικά Σώματα ο αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης διευθέτησης του Κυπριακού προβλήμα-τος''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "ενώ οι συνομιλίες μπήκαν στην τελική ευθεία, ο Ντενκτάς εμφανίζεται στις τελευταίες συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη απόλυτα αρνητικός, αλλά και προκλητικός".

    [10] Ευρωστρατός

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ διερωτάται ''είχε ή δεν είχε άλλη δυνατότητα χειρισμών η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης σε ό,τι αφορά το θέμα του ευρωστρατού; Το ερώτημα έπαψε πλέον να είναι ρητορικό. Είναι πραγματικό και παίρνει μια και μόνο απάντηση, και αυτή καταφατική. Ναι, είχε και άλλη δυνατότητα. Μπορούσε ακόμα και να αρνηθεί τη συμμετοχή της στον ευρωστρατό. Οπως έκανε πχ η Ιρλανδία''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ''λίγα εικοσιτε-τράωρα μετά από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τις δήθεν επιτυχίες της στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης για τον ευρωστρατό η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκα και πάλι με την πλάτη στον τοίχο δεχόμενη τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο των αποφάσεων του Ευρω-παϊκού Συμβουλίου''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δηλώνουν σχετικά αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη στις συνομιλίες σχετικά με το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού. Ο ύπατος εκπρόσωπος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε ότι αναμένουμε να ξεπεραστούν τα εμπόδια, τα οποία δεν αποτελούν προβλήματα ως προς την κοινή θέση των 15, αλλά ως προς την κοινή θέση ΕΕ και ΝΑΤΟ''.

    [11] ΝΔ-Δημοτικές

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι ''τελεσίγραφο προς τους ''αντάρτες'' υποψηφίους νομάρχες και δημάρ-χους αναμένεται να στείλει τις ερχόμενες ημέρες ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΝΔ Απόστολος Κράτσας, κοινοποιώντας την απόφαση του κόμματος σύμφωνα με την οποία όσοι επιμείνουν στις υποψηφιότητές τους μετά την 1η Ιουλίου θα εκπίπτουν του κομματικού αξιώματος''.

    [12] Εκθεση ΟΟΣΑ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''τον κώδωνα του κινδύνου για αναζωπύρωση των πληθωρι-στικών πιέσεων λόγω των υψηλών μισθών που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι κρούει στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης''.

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονο-μικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Κρίση αξιοπιστίας. Το σκάνδαλο της WORLDCOM "ξεχείλισε το ποτήρι".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Πανικός από νέα απάτη τύπου Enron".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Οι αγορές στη δίνη της δημιουργικής λογιστικής. Θύελλα στα χρηματιστήρια από το νέο σκάνδαλο της WORLDCOM".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Καμπανάκι για τον πληθωρισμό. "Σήμα κινδύνου για όλη την οικονομία".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Ο WORLD COM (ΗΤΗΣ) κτυπά διεθνή χρηματιστήρια και δολάριο. Κρίση αναξιοπιστίας πλήττει τις αγορές".

    [14] Διεθνείς χρηματαγορές

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι "σκληρό τίμημα στην απομυθοποίηση της Νέας Οικονομίας κατα-βάλλουν ξανά οι διεθνείς αγορές, μετά το ιστορι-κής έκτασης σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της WorldCom".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 27 June 2002 - 21:30:01 UTC