Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-05-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/05/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη
  • [04] Προσλήψεις  ΝΔ  Προσφυγές
  • [05] Κυπριακό
  • [06] ΠΑΣΟΚ
  • [07] ΝΔ  Διεύρυνση  Εκλογές
  • [08] ΝΔ  Δημοτικές εκλογές
  • [09] Ασφαλιστικά ταμεία  Χρηματιστήριο
  • [10] Αγορά συντάξιμου χρόνου
  • [11] Ευρωστρατός
  • [12] Μονιμοποίηση συμβασιούχων
  • [13] ΠΑΣΟΚ  Προτάσεις Σκανδαλίδη

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/05/2002

    Οι διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, το Κυπριακό και ο ευρωστρατός είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι επιδόματα δικαιούνται αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Αναλυτικός οδηγός για τις οικογενειακές παροχές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 500 προσλήψεις την ημέρα! Σε δημόσιο-ΔΕΚΟ. Ηδη συντάσσονται οι λίστες των προς διορισμόν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θα πέσουν οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τι εκτιμούν ειδικοί καθηγητές-βαθμολογητές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Θύελλα στη ΝΔ για την υποψηφιότητα της Νίτσας Λουλέ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νομοσχέδιο-εξπρές για τα καταπατημένα. Ενα τρις δρχ υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση.

    ΕΘΝΟΣ: Απειλή για το εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων. Για πρώτη χρονιά δεν θα δοθεί αύξηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μανιάτικο του το κρατάνε οι ... Κρητικοί! Ψηλός και Ντόρα αποκλείουν την επιστροφή Σαμαρά στη ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θα έχεις την τύχη του Ζοσπέν. Προειδοποίηση του τέως υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου στον πρωθυπουργό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η προκήρυξη για τις σχολές της ΕΛ.ΑΣ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ''Μόνιμοι'' σε 18 μήνες. Συμβασιούχοι σε ΔΕΚΟ-ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    ΕΣΤΙΑ: Διαφάνεια στις εκλογές. Και το καθήκον του κ. Καραμανλή.

    Espresso: Επικίνδυνα καλλυντικά στην αγορά! Μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και το θάνατο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ψήφος δυσπιστίας από τους ασθενείς. Τελευταίοι σε έρευνα του ΟΟΣΑ.

    Traffic News: Μαλλιά-κουβάρια οι ''κολλητοί της Μυκόνου''. Αφορμή η σκανδαλώδης τροπολογία για τα ραδιόφωνα.

    Η ΧΩΡΑ: Αγοράστε χρόνο για τη σύνταξη. Το μέτρο αφορά την κύρια και την επικουρική ασφάλιση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ανάσα στην εκπαίδευση. Αναδιαρθρώνονται ως το Σεπτέμβριο 14 τομείς στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

    [03] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη

    "Τον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τους νέους φορολογικούς συντελεστές", όπως αποκαλύπτει με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. "Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπογραμμίζει ακόμα πως θα υπάρξουν χαμηλότεροι και δικαιότεροι συντελεστές για εργασία και επενδύσεις, τονίζοντας πως οι ωφελημένοι θα είναι οι χαμηλόμισθοι, οι επιχειρήσεις (ιδιαίτερα αν αυξάνουν απασχόληση και επενδύσεις) καθώς και όλη η κοινωνία με τον περιορισμό των καναλιών της φοροδιαφυγής. Επίσης, προτείνει η Οργανωτική Συνδιάσκεψη να ανοίξει το κόμμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Ο κ. Χριστοδουλάκης προτείνει την "άμεση ένταξη στο ΠΑΣΟΚ όλων των φίλων δυνάμεων της ανανεωτικής Αριστεράς και τη συσπείρωση των όμορων πολιτικών χώρων (ΣΥΝ, ΚΕΠ και ΔΗΚΚΙ) σε μια προγραμματική συμφωνία στρατηγικής και κοινωνικής δικαιοσύνης".

    [04] Προσλήψεις  ΝΔ  Προσφυγές

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''και στη δικαιοσύνης ακόμη θα προσφύγει η ΝΔ για να αποτρέψει το κομματικό όργιο που ετοιμάζει με τους ανεξέλεγκτους διορισμούς στο Δημόσιο η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την απόπειρά της να προωθήσει νέο νόμο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, καταργώντας το νόμο Πεπονή και παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ, προκειμένου εν όψει δύο εκλογικών αναμετρήσεων να είναι απερίσπαστη σε ψηφοθηρικούς διορισμούς''.

    [05] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι ''χαστούκι στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από την τουρκική κυβέρνηση. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μεσούτ Γιλμάζ σε ομιλία του το Σαββατοκύριακο, φοβούμενος ότι η αδιαλλαξία του κατοχικού ηγέτη μπορεί να στοιχίσει στη χώρα του την ευρωπαϊκής της προοπτική, χαρακτήρισε τις προτάσεις Ντενκτας για επίλυση του Κυπριακού ''ανεπαρκείς'' και κάλεσε τον κατοχικό ηγέτη να υποβάλλει νέες προτάσεις, που θα στηρίζονται σε παραμέτρους αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα''.

    Η ESPRESSO γράφει ότι ''αφετηρία για νέες εντονότερες διαβουλεύσεις και διεργασίες για το Κυπριακό οροθετεί κατά τα φαινόμενα η αυριανή επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη μεγαλόνησο! Οι διαβουλεύσεις αυτές αναμένονται να κορυφωθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όταν θα πραγματοποιηθεί και η κρίσιμη για το μέλλον της ΕΕ σύνοδος κορυφής στην Κοπεγχάγη, όπου η Τουρκία ευελπιστεί να εξασφαλίσει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της ένταξής της''.

    [06] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι ''τρικυμία'' προκαλούν στο ΠΑΣΟΚ οι εσωκομματικές διεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει με αφορμή τις κρίσιμες συνεδριάσεις της ΚΟ της ΚΕ και της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης το επόμενο δίμηνο. Κυβερνητικής πολιτικής, ''διαδοχολογία'', εκλογή προέδρου από τη βάση, ακόμα και η αλλαγή του ονόματος και των κομματικών συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του, που αναμένεται να κορυφωθούν όσο πλησιάζει η χρονική στιγμή των συγκεκριμένων κρίσιμων συνεδριάσεων''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι ''φρενοκομείο η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση. Οι διαφωνούντες τρομάζουν τον πρωθυπουργό. Σήμερα στο εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ θα απαιτήσει μορατόριου με και θα ξεκαθαρίσει ότι δεν παραιτείται και ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Στις 22 Μαΐου ξεκαθάρισμα λογαριασμών και με τους διαφωνούντες βουλευτές στη συνεδρίαση της κοινοβου-λευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ''.

    [07] ΝΔ  Διεύρυνση  Εκλογές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ''απέκλεισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κάθε ενδεχόμενο κεντρικών διαπραγματεύσεων της ΝΔ με άλλα κόμματα ή σχηματισμούς. Κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε μορφή προσέγγισης με τον Α. Σαμαρά, αφήνει ανοιχτή πόρτα στον Δ. Αβραμόπουλο αλλά με δική του πρωτοβουλία και άνευ όρων''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι ''νέο 'εσωκομμα-τικό' διχασμό προκαλούν στη Νέα Δημοκρατία τα σενάρια περί επανόδου του Αντώνη Σαμαρά στην φιλελεύθερη παράταξη, αφού τα μισά πρωτοκλασάτα στελέχη τάσσονται υπέρ της επιστροφής του Μεσσήνιου πολιτικού και τα άλλα μισά εναντίον οποιασδήποτε συνεργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η ηγεσία της Ρηγίλλης κρατά αποστάσεις''.

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι ''δημοκρατία με εκλογές που δεν διέπονται από πλήρη διαφάνεια, δεν είναι δημοκρατία. Ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα, η ''Εστία'' εδημοσίευσε στοιχεία που κατέδειξαν ότι η τελευταία απογραφή πληθυσμού είναι αναξιόπιστη. Και ότι η ανακατανομή των εδρών που παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών, είναι διάτρητη''.

    [08] ΝΔ  Δημοτικές εκλογές

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ''οι φήμες και οι πληροφορίες πως η εκλεκτή της Νέας Δημοκρατίας για την υπερνομαρχία των Αθηνών θα είναι η πρώην βουλευτής του ΣΥΝ Νίτσα Λουλέ, ξεσήκωσαν αναστάτωση και θύελλα αντίδρασης στα στελέχη και στη βάση της ΝΔ. Κορυφαία, καθώς και μεσαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λένε ότι αυτή -και άλλες- αριστερές επιλογές δεν έχουν ηθική και πολιτική βάση. Χαρακτηρίζουν μάλιστα τυχο-διωκτική την τακτική των ανοιγμάτων προς την Αριστερά, ικανή μάλιστα -όπως λένε- να ανακόψει το δρόμο του κόμματος προς την εξουσία''.

    [09] Ασφαλιστικά ταμεία  Χρηματιστήριο

    Σύμφωνα με την Traffic News ''ώθηση στην επενδυτική συμπεριφορά των ασφαλιστικών ταμείων επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, με παράπλευρο ψυχολογικό στόχο την αναζωογόνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εν τω μεταξύ, στην προγραμματισμένη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομίας την ερχόμενη Τετάρτη, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και της Κεφαλαιαγοράς θα αναλύσει στους διοικητές των 12 μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων το νέο πλαίσιο αξιοποίησης των αποθεματικών των ταμείων''.

    [10] Αγορά συντάξιμου χρόνου

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "με ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση υπάλληλοι του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν τώρα να 'αγοράσουν' συντάξιμο χρόνο, ο οποίος θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι συντάξεις τους. Το μέτρο αφορά τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική ασφάλιση, και ο αναγνωριζόμενος χρόνος είναι αυτός που αντιστοιχεί στην περίοδο από τη μονιμοποίησή τους μέχρι την επιλογή ασφαλιστικού φορέα".

    [11] Ευρωστρατός

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "ασφυκτικές πιέσεις για το θέμα του Ευρωστρατού αναμένεται να δεχθεί η χώρα μας και συγκεκριμένα οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματο-ποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Η λειτουργία της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, με την πλειοψηφία των εταίρων μας να ζητεί τη συμφωνία της Ελλάδας στο γνωστό πλέον - βρετανοτουρκικής έμπνευσης - κείμενο της Αγκυρας, το οποίο δίνει δυνατότητα παρέμβασης της Τουρκίας στο σχεδιασμό των ασκήσεων, παρά το γεγονός ότι δεν μετέχει στην ΕΕ".

    [12] Μονιμοποίηση συμβασιούχων

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "τα πάνω-κάτω στις εργασιακές σχέσεις φέρνει, προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Εργασίας στο οποίο ενσωματώνεται αντίστοιχη κοινοτική οδηγία. Οι εργαζόμενοι με προσωρινό καθεστώς όπως συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έκτακτοι αλλά και συμβάσεις έργου υπό προϋποθέσεις, πρέπει να ενταχθούν στο κύριο προσωπικό, θα μονιμοποιούνται δηλαδή μετά από εργασία 18 μηνών. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις. Το μέτρο αφορά τις ΑΕ του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εξαιρούνται οι υπηρεσίες του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Το κενό μεταξύ των συμβάσεων για να συμπληρωθεί το 18μηνο, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15 εργάσιμες ημέρες. Υπολογίζεται ότι το μέτρο μπορεί να αφορά έως και 200.000 άτομα. Η ρύθμιση θα ισχύσει από τον Ιούνιο".

    [13] ΠΑΣΟΚ  Προτάσεις Σκανδαλίδη

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι" σε νέου τύπου κόμμα φαίνεται πως θα μετεξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ μετά η Συνδιάσκεψη του Ιουλίου. Ολο και περισσότερα στελέχη προσχωρούν στην ιδέα της μετεξέλιξης του Κινήματος σε ένα κόμμα, που δεν θα έχει καμιά σχέση με το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος. Ετσι για πρώτη φορά στην ιστορία των πολιτικών κομμάτων μετά τη μεταπολίτευση, συζητείται σοβαρά να εισαχθεί ο θεσμός των εσωκομματικών δημοψηφισμάτων για μείζονα θέματα της πολιτικής ζωής, καθώς και ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων για θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες. Οι προτάσεις αυτές, μαζί με μια σειρά άλλων που θα συζητηθούν για τον πρωτοποριακό χαρακτήρα τους και για τις τομές που θα επιφέρουν στο ΠΑΣΟΚ αν γίνουν αποδεκτές, περιλαμβάνονται στην πρόταση που θα καταθέσει ο Κώστας Σκανδαλίδης για την Οργανωτική Συνδιάσκεψη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 14 May 2002 - 13:47:43 UTC