Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-10-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/10/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΗΠΑ – Αφγανιστάν – Ελλάδα - Μέτρα
  • [04] Παλιννοστούντες - Δάνεια
  • [05] Σεισμός
  • [06] Οικονομία - Επιπτώσεις
  • [07] Περιοδεία Γ. Παπανδρέου
  • [08] Ελληνοτουρκικά
  • [09] Κτηματολόγιο
  • [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] Χρηματαγορές - Επίθεση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/10/2001

    Η επίθεση των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Καταιγίδα στη ζωή μας (ο πόλεμος).

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τρομοκράτες του Μπιν Λάντεν και στα Βαλκάνια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στόχοι σε 60 χώρες.

    Η ΑΥΓΗ: Ντόμινο πολέμου. Δεύτερη νύχτα βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 10 βόμβες για κάθε Ταλιμπάν!

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εφθασε η ώρα των κομάντος. Στις σπηλιές κυνηγούν τον Λάντεν.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κοντσέρτο τρόμου! Διάγγελμα-σοκ των Ταλιμπάν.

    ΕΘΝΟΣ: Ο τρόμος έρχεται και στην Ευρώπη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αλλος τους... χώνει και άλλος τους πληρώνει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σε κλοιό ασφαλείας ολόκληρη η Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φοβούνται χτύπημα οι μισοί Ελληνες. Γκάλοπ της ALCO.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κι άλλοι πόλεμοι. ΗΠΑ - ΟΗΕ: Θα χτυπήσουμε και άλλες χώρες.

    ΕΣΤΙΑ: Εχουμε παραφρονήσει; Υπονομεύουμε τα εθνικά συμφέροντα.

    Espresso: Τρόμος! Αδεια τα αεροδρόμια. Εκατοντάδες ακυρώσεις κρατήσεων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αλλεπάληλοι βομβαρδισμοί. Σφυροκοπείται το Αφγανιστάν.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στο στόχαστρο κι άλλα κράτη ...

    ΤΑ ΝΕΑ: Εχει έτοιμα τα αντίποινα ο Μπιν Λάντεν, λένε οι ΗΠΑ.

    ΝΙΚΗ: "Mac - Πύραυλοι! "Κρουζ και... χάμπουργκερ για τα θύματα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών.

    Η ΧΩΡΑ: Κατάσταση πολιορκίας σε Αμερική και Ευρώπη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ελληνες αεροπόροι θα φρουρούν τις ΗΠΑ!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η μεγάλη επίθεση της Δύσης κατά της Ανατολής.

    [03] ΗΠΑ – Αφγανιστάν – Ελλάδα - Μέτρα

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "βέβαια θεωρούν τα αντίποινα του δικτύου του Μπιν Λάντεν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, οι οποίοι προχώρησαν χθες στο δεύτερο κύμα βομβαρδισμών κατά του Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ εκτιμούν, μάλιστα, ότι - όπως και στην επίθεση της Νέας Υόρκης - τα αντίποινα έχουν ετοιμαστεί πολύ καιρό πριν".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί, λιγότερο από δυο ημέρες μετά την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιχειρήσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Αφγανιστάν -οι οποίες επαναλήφθηκαν και γενικεύτηκαν αργά χθες το βράδυ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμενόταν να ενημερώσουν αργά τη νύχτα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ενδέχεται να στραφούν και κατά άλλων κρατών".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "το νέο στοιχείο, όσον αφορά τη συνδρομή της χώρας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, είναι η αποστολή των ελληνικών πληρωμάτων των ΝΑΤΟϊκών ιπτάμενων ραντάρ AWACS, όχι στο Αφγανιστάν, αλλά στις ... ΗΠΑ, προκειμένου να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε εκεί, από την αποστολή αεροσκαφών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η αμηχανία της διεθνούς κοινότητας για τον άγνωστο πόλεμο που κηρύχθηκε στην πλέον εύφλεκτη γωνία του πλανήτη μας, μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε κορυφούμενη ανησυχία για τις ανεξέλεγκτες επιπτώσεις της νέας ανισορροπίας του τρόμου. Στην Ουάσιγκτον, όπου ανέλαβε καθήκοντα ο νέος "τσάρος" κατά της τρομοκρατίας, αλλά και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πολλαπλα-σιάζονται οι πληροφορίες για νέα τρομοκρατικά πλήγματα εναντίον αμερικανικών στόχων στη Ρώμη, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "φόβους για απάντηση που μπορεί να δοθεί από την πλευρά των φανατικών Ισλαμιστών με χτύπημα στην περιοχή των Βαλκανίων, εκφράζουν πηγές από την ελληνική πλευρά, αλλά και από τις κυβερνήσεις όλων των Βαλκανικών χωρών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "γιγαντιαία ομπρέλα ασφαλείας πάνω από λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσια κτίρια, έργα κοινής ωφελείας, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ΝΑΤΟϊκά στρατηγεία, αμερικανικές βάσεις. Θα αναχαιτίζονται όλα τα αεροσκάφη που κινούνται παράνομα στον εναέριο χώρο. Επιστρατεύονται από τις ΗΠΑ τα ιπτάμενα ραντάρ και 15 Ελληνες πιλότοι".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "σε φάση μακρόχρονης επιφυλακής με άγνωστο ορίζοντα αλλά χωρίς τη λήψη υπερβολικών μέτρων αλλά σίγουρα με αύξηση της αστυνόμευσης, έχουν τεθεί οι Ενοπλες Δυνάμεις από προχθές. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πρόσθετα αφού ήδη από τις 11 Σεπτεμβρίου είχαν ληφθεί αυξημένα μέτρα φρούρησης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει ότι "ένα μείζον θέμα που οφείλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η κυβέρνηση είναι η επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί η αθρόα είσοδος λαθρομεταναστών. Οχι μόνο γιατί δεν αντέχουμε και άλλους λαθρο-μετανάστες πέραν των 800.000 ήδη νομιμο-ποιηθέντων. Αλλά και διότι ανάμεσα σε αυτούς είναι δυνατόν να παρεισφρέουν εύκολα, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, καμικάζι του θανάτου. Ταλιμπάν μασκαρεμένοι".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "ενεργοποιείται το σχέδιο "Ποσειδώνιο", το οποίο προβλέπει τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα μας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "ένας στους δυο Ελληνες πολίτες φοβάται τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα μας, δυο στους τρεις όμως θεωρούν άδικη την πολεμική επιχείρηση κατά του Αφγανιστάν. Δημοσκόπηση της MWG ALCO, που διενεργήθηκε για τον "ΕΤ" δείχνει ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης αντιτίθεται στην επίθεση κατά του Αφγανιστάν, τη θεωρεί μεμονωμένη αντίδραση των ΗΠΑ απέναντι σε μια χώρα και οχι απάντηση της παγκόσμιας κοινότητας κατά της τρομοκρατίας και προβλέπει ότι θα είναι αναποτελεσματική και θα ανοίξει ένα μακροχρόνιο κύκλο βίας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "οι Ελληνες είμαστε ο μόνος λαός του κόσμου -ναι ο μόνος- που αντιδρά τόσο έντονα στην αμερικανική επίθεση κατά του Αφγανιστάν, χωρίς η στάσις μας να υπηρετή καμμία εθνική σκοπιμότητα. Το αντίθετο μάλιστα. Ολα τα εθνικά μας συμφέροντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη Δύση ΅Τα οικονομικά, τα κοινωνικά, τα θεσμικά και βεβαίως η εξωτερική και εσωτερική μας ασφάλεια".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "πολεμικό κλίμα και τρομοφοβία καλλιεργεί η κυβέρνηση, με προφανή στόχο να εγκλωβίσει τον ελληνικό λαό στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς τυχοδιω-κτισμούς, ενώ παράλληλα βάζει τη χώρα όλο και ενεργά στον πολεμικό χορό που ξεκίνησαν οι Αμερικάνοι".

    [04] Παλιννοστούντες - Δάνεια

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "η απόφαση των αρμόδιων υπουργείων αφορά το "Πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης των Ομογενών Ελλήνων" και το ποσό δανειοδότησης ανέρχεται σε 15 εκατ. δρχ από το αρχικό των 11,5 εκατ. δρχ. "Μποναμά" εκατομμυρίων σε χιλιάδες παλιννοστούντες μοιράζει το υπουργείο Εσωτερικών. Με κοινή απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου και Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, αυξάνεται κατά 3,5 εκατομμύρια το ποσό δανειοδότησης στους ομογενείς Ελληνες παλιννοστούντες, ενώ η αποπληρωμή των δανείων θα γίνει με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους".

    [05] Σεισμός

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "αλλε-πάλληλα "χτυπήματα" του Εγκέλαδου, δέχθηκε χθες το πρωί η Θεσσαλονίκη, όταν σημειώθηκαν επτά σεισμικές δονήσεις σε διάστημα ολίγων ωρών. Τα μεγέθη των σεισμικών δονήσεων κυμάνθηκαν από 3 Ρίχτερ έως 4,1 Ρίχτερ".

    [06] Οικονομία - Επιπτώσεις

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "το κόστος της επίθεσης εναντίον στόχων στο Αφγανιστάν αρχίζει να καθίσταται αρκετά βαρύ για τις ευρωπαϊκές αγορές, αφού οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι χθεσινές απώλειες αποτελούν απλώς μια πρώτη μικρή γεύση εν όψει της νέας διορθωτικής βουτιάς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "η παγκόσμια οικονομία έχει μπει στην πρώτη "συντονισμένη" παγκόσμια ύφεση που καλύπτει όλες τις οικονομίες, ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή ή επίπεδο ανάπτυξης. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική έρευνα του Ρόιτερς".

    [07] Περιοδεία Γ. Παπανδρέου

    Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής -με πρώτο σταθμό τη Συρία, την οποία επισκέπτεται την Κυριακή- ξεκινά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεών του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις ΗΠΑ. Οι επισκέψεις αυτές -οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο κ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο ασφαλείας του προέδρου Μπους κυρία Κοντολίζα Ράις - έχουν ως στόχο να "παροτρύνουν" τις χώρες της περιοχής να συνταχθούν με την "παγκόσμια συμμαχία" κατά της τρομοκρατίας".

    [08] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό ζητά ο τουρκικός λαός σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο τουρκικός Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 60% του τουρκικού λαού πιστεύει πως το Κυπριακό μπορεί να λυθεί εάν όλες οι πλευρές συγκεντρωθούν "υπό την ομπρέλα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η Espresso υπογραμμίζει ότι "η Τουρκία δεν δείχνει τάσεις συμμόρφωσης προς τα όσα αναφέρει η εταιρική σχέση της με την ΕΕ για το Κυπριακό" τόνισε χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Γερμανός επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, παρά το ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αναγνώρισε πως "η πρόσφατη συνταγματική μεταρρύθμιση" στη γειτονική μας χώρα "είναι προς τη σωστή κατεύθυνση".

    [09] Κτηματολόγιο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "τον φάκελο σχετικά με το θέμα της εταιρείας "Κτηματολόγιο ΑΕ" απέστειλε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, προς τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κκ Στέφανο Ματθία και Διονύση Κατσιρέα, αντιστοίχως, τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών κ. Σωτήρη Μπάγια, τους προέδρους των δικαστικών ενώσεων, τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών κ. Αντώνη Ρουπακιώτη καθώς και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Λαλιώτη, από τα έγγραφα που απέστειλε προκύπτει η σχέση συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών με πολιτικά κόμματα αλλά και με τον τύπο".

    [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ατέρμονη αβεβαιότητα...μετά την επίθεση των ΗΠΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέο μάθημα ψυχραιμίας από τη Wall".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Φόβος πλακώνει όλο τον πλανήτη. Αγωνία τώρα για την ανταπάντηση των Ταλιμπάν και της Τζιχάντ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ψυχραιμία στις αγορές με χαμηλούς τζίρους. Στάση αναμονής την επόμενη μέρα της αντεπίθεσης".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Οι βόμβες δεν τρόμαξαν τις χρηματιστηριακές αγορές. Ψύχραιμη αντίδραση σε Ευρώπη-ΗΠΑ".

    [11] Χρηματαγορές - Επίθεση

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "η πορεία των αγορών και της διεθνούς οικονομίας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το πόσο σύντομα θα αποφέρουν καρπούς οι στρατιωτικές επιχει-ρήσεις κατά των τρομοκρατών". 
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 9 October 2001 - 20:05:41 UTC