Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-10-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/10/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Επίθεση κατά Αφγανιστάν
  • [04] ΝΔ
  • [05] Μέτρα ΚΥΣΕΑ
  • [06] ΠΑΣΟΚ
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] Κτηματολόγιο
  • [09] Συνέντευξη Κακλαμάνη

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/10/2001

    Η επίθεση των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πόλεμος: Σε συναγερμό η υφήλιος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αρχισε η επίθεση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διάγγελμα τρόμου μετά τις βόμβες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μωάμεθ Νο2 ο... κουτσός.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πόλεμος: Ο Θεός (όλων μας) να βάλει το χέρι του.

    ΕΘΝΟΣ: Πρώτη πράξη στον "άγνωστο πόλεμο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Να σε κάψω Γιάννη ... να σ΄ αλείψω λάδι!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απειλεί με αντίποινα ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το μήνυμα Λάντεν πάγωσε την υφήλιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πόλεμος και Τζιχάντ. Ο Μπούς βομβαρδίζει το Αφγανιστάν.

    ΕΣΤΙΑ: Πρώτο βήμα η χθεσινή επίθεσις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οι ΗΠΑ χτυπούν, ο Μπιν Λάντεν απειλεί.

    Η ΧΩΡΑ: Χούντα Σημίτη - Λαλιώτη.Χοντραίνει το παιχνίδι.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φάσμα τρόμου στην υφήλιο.

    [03] Επίθεση κατά Αφγανιστάν

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "Πάγωσε ο κόσμος, καθώς λίγες μόνον ώρες μετά τις πρώτες βόμβες στο Αφγανιστάν είδε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν μέσα από το κρησφύγετό του και σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση να κηρύττει "ιερό πόλεμο στο όνομα του Αλλάχ". Ο Λάντεν ανέλαβε την ευθύνη για τα χτυπήματα στις ΗΠΑ και ευχαρίστησε το Θεό για το φόβο που έσπειρε στην Αμερική".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις των λογικά σκεπτομένων, επικράτησε η "λογική" του πολέμου. από χθες, με την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, η ανθρωπότητα πέρασε την πύλη του φρενοκομείου. Το επιβεβαίωσε ο ιερός πόλεμος και το θεοκρατικό πολεμικό κήρυγμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Γυρίζουμε στον Μεσαίωνα, εξοπλισμένο με την υψηλή τεχνολογία του 21ου αιώνα. Οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "Ο πλανητάρχης των νέων διεθνών διευθετήσεων Τζορτζ Μπους κηρύσσοντας την έναρξη του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας δεν άφησε αμφιβολίες για ασάφεια και την αμηχανία των στρατηγικών του σχεδιασμών. Εάν η διεθνής κοινότητα πάγωσε από το πάτημα του διακόπτη που κινητοποίησε τον τεράστιο πολεμικό σφιγκτήρα γύρω από το Αφγανιστάν, η ανησυχία μετατράπηκε σε τρόμο από το μαγνητοσκοπημένο "διάγγελμα" του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα Μπιν Λάντεν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει ότι "Οι τρομοκράτες επέτυχαν χθες τον πρώτο στρατηγικό τους στόχο, έβαλαν τον πλανήτη στο τούνελ του τρόμου. Η πρώτη στρατιωτική αντίδραση των ΗΠΑ ενίσχυσε την ισλαμική προπαγάνδα χωρίς να λύσει το πρόβλημα. Η επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει από τη βασική υποδομή του Αφγανιστάν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυστηρά προσδιορισμένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός πολέμου με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος και τον έλεγχο της χώρας. Η υπερδύναμη επιτίθεται χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η επιτυχία της πολιτικο-στρατιωτικής επιχείρησης".

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "Σύμφωνα με τις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών, πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν στις αγροτικές περιοχές περιμένουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πριν αποφασίσουν ποίου το μέρος θα πάρουν. Μια επιτυχημένη επίθεση θα μπορούσε να θέσει το Αφγανιστάν εκτός ελέγχου των Ταλιμπάν μέσα σε λίγες ημέρες. Βαριές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό όμως θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγματα στο εσωτερικό της διεθνούς συμμαχίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "Η ηγετική τάξις των ΗΠΑ κήρυξε, ασχέτως αν δεν το παραδέχεται, έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα πληγούν μόνον συγκεκριμένοι στρατιωτικοί στόχοι, - είτε στις Ισλαμικές είτε στις Δυτικές χώρες - αλλά κυρίως άμαχος πληθυσμός, ο οποίος εν πολλοίς, δεν θα μάθει ποτέ γιατί πέθανε".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "Βαρύτατο τίμημα καταβάλλει η Ελλάς λόγω της κυβερνητικής διγλωσσίας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενώ είναι βέβαιο ότι η ελληνική Κυβέρνησις θα προσφέρη τελικώς ό,τι της ζητηθή από την Ουάσιγκτων - αφού και στο χθεσινό του διάγγελμα ο Πρόεδρος Μπους ετόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξη ουδετέρα χώρα στην παρούσα σύγκρουση - η μέχρι τώρα διφορούμενη στάσις μας οδηγεί σε θεαματική αναβάθμιση της Τουρκίας ως στρατηγικού συμμάχου των ΗΠΑ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των εθνικών μας συμφερόντων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "Ενδεικτική η ανησυχία που έχει κατακυριεύσει τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ (μη εξαιρουμένης και της Ελλάδος) είναι η σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" για την προστασία του πληθυσμού από πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα (ΠΒΧ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων 40 χωρών! Πρόκειται για την Ομάδα Ειδικών σε Συστήματα Προειδοποίησης και Ανίχνευσης (GOEWDS), η οποία υπάγεται στο πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, αποτελείται από στρατιωτικό προσωπικό εξειδικευμένο σε θέματα ΠΒΧ, εισηγείται λήψη μέτρων προστασίας, διεξάγει έρευνες, μετρήσεις κλπ".

    [04] ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "Αφετηρία της μεγάλης αντεπίθεσης που θα εξαπολύσει από εδώ και πέρα η Νέα Δημοκρατία θεωρούν τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας".

    [05] Μέτρα ΚΥΣΕΑ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "Στην Αθήνα, συνέρχεται εκτάκτως σήμερα το ΚΥΣΕΑ, Ενώ έκλεισε το αεροδρόμιο στο Ακρωτήρι της Κρήτης, απαγορεύτηκε η πτήση μικρών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο και βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή σχέδιο εκτάκτων μέτρων ασφαλείας. Τις ίδιες ώρες οι στρατιωτικές μονάδες σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή".

    [06] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπο-γραμμίζει ότι "Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατακεραύνωσε τη μέχρι τώρα πολιτική που ασκείται από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, σημειώνοντας ότι το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί χρυσή ευκαιρία για να βρει το κόμμα τον παλιό του εαυτό. Η χθεσινή ομιλία του Ακη Τσοχατζόπουλου άφησε άναυδους όλους τους παρεβρισκόμενους".

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "Κληθείς να σχολιάσει την κλιμακούμενη στάση της Αγκυρας και τις πολεμικές κραυγές των επιτελών της, σε συνάρτηση με τις ασκούμενες πιέσεις για το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου διατήρησε χαμηλά τους τόνους, αφήνοντας εμμέσως, πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι μπορεί η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο μήνα ο Ισμαήλ Τζεμ στην Αθήνα, να συμβάλλει καθοριστικά ώστε να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις, στο βαθμό τουλάχιστον που αυτές κινούντο τους τελευταίους μήνες".

    [08] Κτηματολόγιο

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "Σκάνδαλο μεγατόνων βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης έπειτα από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν "έργα και ημέρες" της εταιρείας Κτηματολόγιο ΑΕ. Σκάνδαλο, τα στοιχεία του οποίου επεξεργάστηκε επί μήνες ο εισαγγελέας Γιώργος Γεράκης και έστειλε τη δίωξη στη Βουλή, σκάνδαλο το οποίο εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ο κοινοτικός επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ πριν από λίγες ημέρες".

    [09] Συνέντευξη Κακλαμάνη

    Ξεκάθαρη και δεδομένη είναι η ευθύνη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004, δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ. Ο κ. Κακλαμάνης δεν κρύβει τη δυσφορία του για όλα όσα έχουν συντελεστεί εν όψει του συνεδρίου (σταυροφορίες ομάδων, λίστες κα) καθώς θεωρεί πως όλα αυτά είναι υποκριτικά και ψευδεπίγραφα και αδικούν το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, τοποθετείται θετικά απέναντι στην υποψηφιότητα του Κ. Λαλιώτη. Ο κ. Κακλαμάνης αναφερόμενος στην αμερικανική επίθεση, υποστηρίζει ότι "ο ιδιότυπος αυτός πόλεμος θα κριθεί τελικά από τη μορφή και την έκταση των αναμενόμενων αντιδράσεων των Ισλαμιστών". Επίσης αναφέρει ότι η συγκυρία αυτή δεν προσφέρεται για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, Ενώ δηλώνει εντυπωσιασμένος από την "στροφή 180ο της αμερικανικής πολιτικής με τους Μπους - Πάουελ σε σχέση με την αλαζονική πολιτική του δίδυμου Κλίντον-Ολμπράιτ, γεύση της οποίας είχαμε και εμείς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 8 October 2001 - 15:13:10 UTC